Türkiye Anayasa Mahkemesi başkanları listesi

AYM başkanları

Bu madde, 27 Mayıs Darbesi sonrasında yürürlüğe girmiş olan 1961 Anayasasıyla kurulan Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesinin başkanlarını içerir.

Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi Başkanı
AYM logo.png
Görevdeki
Zühtü Arslan

10 Şubat 2015 tarihinden beri
Görev süresi 4 yıl
Aday olma
sınırlaması yok[1]
Açılışı yapan Sünuhi Arsan
Oluşum 22 Haziran 1962

Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi başkanları listesiDüzenle

# Başkan Görev Başlangıcı Görev Bitişi
1 Sünuhi Arsan 22 Haziran 1962 13 Temmuz 1964
2 Ömer Lütfi Akadlı 7 Ekim 1964 8 Temmuz 1966[2]
3 İbrahim Hilmi Senil 8 Temmuz 1966 14 Temmuz 1968
4 İsmail Hakkı Ketenoğlu 15 Aralık 1970 13 Temmuz 1971
5 Muhittin Taylan 14 Temmuz 1971 14 Temmuz 1975
6 Kâni Vrana 1 Ekim 1975 13 Temmuz 1978
7 Şevket Müftügil 24 Ekim 1978 7 Ağustos 1982
8 Ahmet Hamdi Boyacıoğlu 9 Ağustos 1982 6 Nisan 1985
9 Hasan Semih Özmert 9 Nisan 1985 27 Temmuz 1986
10 Orhan Onar 28 Temmuz 1986 1 Mart 1988
11 Mahmut Cuhruk 2 Mart 1988 1 Mart 1990
12 Necdet Darıcıoğlu 2 Mart 1990 4 Mayıs 1991
13 Yekta Güngör Özden 8 Mayıs 1991 31 Aralık 1997
14 Ahmet Necdet Sezer 6 Ocak 1998 28 Eylül 1998[3][4]
vekil Mustafa Bumin 28 Eylül 1998 31 Mayıs 2000
15 Mustafa Bumin 31 Mayıs 2000 26 Haziran 2005
16 Tülay Tuğcu[5] 25 Temmuz 2005 12 Haziran 2007
17 Haşim Kılıç 22 Ekim 2007 10 Şubat 2015
18 Zühtü Arslan 10 Şubat 2015 Görevde

Yaşayan eski başkanlarDüzenle

2021 itibarıyla yaşayan altı eski başkan bulunmaktadır:

Fotoğraf Başkan Görev süresi Doğum tarihi
11.
  Mahmut Cuhruk 1988-1990 1925 (95-96 yaşında)
13.
  Yekta Güngör Özden 1991-1997 5 Haziran 1932 (1932-06-05) (88 yaşında)
14.
  Ahmet Necdet Sezer 1998 13 Eylül 1941 (1941-09-13) (79 yaşında)
15.
  Mustafa Bumin 1998-2005 26 Haziran 1940 (1940-06-26) (80 yaşında)
16.
  Tülay Tuğcu 2005-2007 12 Haziran 1942 (1942-06-12) (78 yaşında)
17.
  Haşim Kılıç 2007-2015 13 Mart 1950 (1950-03-13) (71 yaşında)

Necdet Darıcıoğlu (1926-2016), 14 Eylül 2016'da 90 yaşında hayatını kaybederek ölen son eski başkan olmuştur.

NotlarDüzenle

  1. ^ https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=6216&MevzuatTur=1&MevzuatTertip=5
  2. ^ Başkanlık görevi sırasında Cumhuriyet Senatosu üyeliğine seçilerek kendi isteğiyle emekliye ayrılmıştır.
  3. ^ https://www.anayasa.gov.tr/tr/baskanvekilleri-ve-uyeler/emekli-uyeler/ahmet-necdet-sezer/
  4. ^ Başkanlık görevi sırasında Cumhurbaşkanlığına seçilerek kendi isteğiyle emekliye ayrılmıştır.
  5. ^ Anayasa Mahkemesi'nin ilk ve tek kadın başkanıdır.

Ayrıca bakınızDüzenle

KaynakçaDüzenle