Türkiye'deki tüneller listesi

Vikimedya liste maddesi

Türkiye'deki tüneller listesi; yapımı devam eden veya tamamlanmış, kara yolu, demiryolu ya da su tünellerini içermektedir. Tünel uzunluğu, yapım yılı ve özelliklerine ait bilgiler eklenmiştir.

Karayolu tünelleriDüzenle

Sıra İsim Karayolu Uzunluk Şerit Açılış Konum İl(ler)
1 Yeni Zigana Tüneli   D 885
14.481 m
2 x 2
2022
Torul - Maçka
40°41′21″K 39°26′41″D / 40.68917°K 39.44472°D / 40.68917; 39.44472 (Yeni Zigana Dağı Tüneli)
Gümüşhane - Trabzon
2 Ovit Dağı Tüneli   D 925
14.346 m
2 x 2
2018
İkizdere - İspir
40°37′27.77″K 40°49′2.75″D / 40.6243806°K 40.8174306°D / 40.6243806; 40.8174306 (Ovit Dağı Tüneli)
Rize - Erzurum
3 Levazım-Akatlar Tüneli
(Yapımda)
7.720 m[1]
İstanbul
4 Kırık Tüneli
(Yapımda)
D 925
7.200 m[2]
2 x 2
İspir Erzurum
5 Kop Dağı Tüneli
(Yapımda)
  D 915
6.500 m
2 x 2
Aşkale - Bayburt Bayburt
6 Eğribel Tüneli   D 865
5.905 m
2 x 2
2021
Şebinkarahisar Giresun
7 Avrasya Tüneli   D 100
14.600 m
2 x 2
2016
Fatih - Kadıköy
41°00′11.5″K 28°59′42.6″D / 41.003194°K 28.995167°D / 41.003194; 28.995167 (Avrasya Tüneli)
İstanbul
8 Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli   D 765
5.486 m
2 x 2
2016
Ilgaz - Çankırı
41°03′51″K 33°44′15″D / 41.06417°K 33.73750°D / 41.06417; 33.73750 (Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli)
Çankırı - Kastamonu
9 Cankurtaran Tüneli   D 010
5.228 m
2 x 2
2018
Hopa - Borçka
41°23′00″K 41°32′16″D / 41.38333°K 41.53778°D / 41.38333; 41.53778 (Cankurtaran Tüneli)
Artvin
10 Ilgar Dağı Tüneli
(Yapımda)
  D 955
4.980 m
Posof
41°30′00″K 42°47′00″D / 41.50000°K 42.78333°D / 41.50000; 42.78333 (Ilgar Dağı Tüneli)
Ardahan
11 Karaman-Tekkeönü Tüneli D 010 4.600 m 2 x 2 Amasra-Kurucaşile Bartın
12 Fulya-Levazım Tüneli
(Yapımda)
4.450 m[1]
İstanbul
13 Sabuncubeli Tüneli   D 565
4.065 m
4.085 m
2 x 2
2018
Şehzadeler - Bornova
38°32′43″K 27°18′06″D / 38.54528°K 27.30167°D / 38.54528; 27.30167 (Sabuncubeli Tüneli)
Manisa - İzmir
14 Nuri Pakdil Tüneli D 825 4.034 m 2 x 2 2020 Onikişubat - Kahramanmaraş Kahramanmaraş
15 Salmankaş Şehit Hamit Şahin Tüneli
P.29-26 ve P.69-75
il yolu
4.029 m
2 x 2
2019
Bayburt - Gümüşhane
40°30′38″K 40°05′42″D / 40.51056°K 40.09500°D / 40.51056; 40.09500 (Salmankaş Tüneli)
Bayburt - Gümüşhane
16 Nefise Akçelik Tüneli   D 010
3.825 m
3.805 m
2 x 2
2007
Fatsa
40°59′51.8″K 37°39′57.9″D / 40.997722°K 37.666083°D / 40.997722; 37.666083 (Nefise Akçelik Tüneli)
Ordu

Bazı tüneller grup tünelleri şeklinde inşaa edilmiş olup henüz adlandırmaları tamamlanmamıştır.


Otoyol tünelleriDüzenle

İsim Otoyol Uzunluk Şerit İl
Harp Akademileri Otoyol 2 315 m ve 315 m. 2 x 4 İstanbul
Riva Otoyol 7 782 ve 552 m. 2 x 4
Çamlık 653 ve 555 m 2 x 4
Diliskelesi Otoyol 4 220 ve 220 m 2 x 3 Kocaeli
Hereke 281 ve 285 m 2 x 3
İzmit Batı 435 ve 290 m 2 x 2
Korutepe 1028 ve 1088 m 2 x 2
Gültepe 639 ve 584 m (2.096 ve 1.916 ft) 2 x 2
Bolu Dağı 3.125 ve 3.014 m (10.253 ve 9.888 ft) 2 x 3 Bolu
Orhangazi (Samanlı) O-5 Otoyolu 3.586 ve 3.591 m (11.765 ve 11.781 ft) 2 x 3 Bursa
Selçukgazi 1.192 ve 1.303 m (3.911 ve 4.275 ft) 2 x 3
Belkahve 1.556 ve 1.653 m (5.105 ve 5.423 ft) 2 x 3 İzmir
Bayraklı-1 O-30 Otoyolu 320 ve 317 m (1.050 ve 1.040 ft) 2 x 3
Bayraklı-2 1.865 ve 1.876 m (6.119 ve 6.155 ft) 2 x 3
75. Yıl Selatin 3.018 ve 3.043 m (9.902 ve 9.984 ft) 2 x 3
Buruncuk O-33 Otoyolu 883 ve 1.009 m (2.897 ve 3.310 ft) 2 x 3
İğdir O-22 Otoyolu 485 ve 518 m (1.591 ve 1.699 ft) 2 x 3 Bursa
Kırkgeçit-1 O-21 Otoyolu 941 ve 958 m (3.087 ve 3.143 ft) 2 x 3 Niğde
Kırkgeçit-2 584 ve 548 m (1.916 ve 1.798 ft) 2 x 3
Kırkgeçit-3 255 ve 286 m (837 ve 938 ft) 2 x 3
Kırkgeçit-4 630 ve 439 m (2.067 ve 1.440 ft) 2 x 3
Kırkgeçit-5 651 ve 652 m (2.136 ve 2.139 ft) 2 x 3
Kırkgeçit-6 855 ve 816 m (2.805 ve 2.677 ft) 2 x 3 Adana
Kırkgeçit-7 534 ve 526 m (1.752 ve 1.726 ft) 2 x 3
Çakıt 497 ve 359 m (1.631 ve 1.178 ft) 2 x 3
Gülek 200 ve 200 m (660 ve 660 ft) 2 x 3 Mersin
Adana (Fehmi Özeltürkay) O-50 Otoyolu 300 ve 300 m (980 ve 980 ft) 2 x 3 Adana
İskenderun O-53 Otoyolu 200 m (660 ft) 2 x 1 Hatay
Taşoluk O-52 Otoyolu 376 ve 376 m (1.234 ve 1.234 ft) 2 x 3 Osmaniye
Ayran 560 ve 596 m (1.837 ve 1.955 ft) 2 x 3
Kızlaç 2.851 ve 2.819 m (9.354 ve 9.249 ft) 2 x 3
Aslanlı 1.230 ve 1.225 m (4.035 ve 4.019 ft) 2 x 3

Demiryolu tünelleriDüzenle

Su tünelleriDüzenle

Prefabrik tünelDüzenle

KaynakçaDüzenle

  1. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 22 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Eylül 2019. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Eylül 2019. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Eylül 2019. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Eylül 2019. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Eylül 2019. 
  6. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 22 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2022. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Eylül 2019. 
  8. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Eylül 2019. 
  9. ^ a b c d "Arşivlenmiş kopya". 22 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Eylül 2019. 
  10. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Eylül 2019. 
  11. ^ a b c "Arşivlenmiş kopya". 22 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Eylül 2019. 
  12. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Eylül 2019. 
  13. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Eylül 2019. 
  14. ^ "Arşivlenmiş kopya". 9 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mayıs 2020. 
  15. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Eylül 2019. 

Dış bağlantısıDüzenle