Ana menüyü aç

Türkiye'deki müzeler listesi

Vikimedya liste maddesi

Cumhuriyetin ilanını takiben, Türkiye müzeleri Atatürk'ün Anadolu'nun insan eliyle yapılan faydalı şeylerinin sergi ve araştırmasına önem vermesi dolayısıyla kaydedilebilir şekilde gelişti. Türkiye ilan edildiğinde, İstanbul'da "Asar-ı Atika Müzesi", olarak adlandırılan İstanbul Arkeoloji Müzesi, Aya İrini'nin ev sahipliğini yaptığı Askeri Müze, Süleymaniye Camii'nde Türk ve İslam Eserleri Müzesi (Evkaf-ı Islamiye Müzesi) ve Anadolu'nun birkaç büyük şehrinde Osmanlı İmparatorluğu Müzesi (Müze-i Humayun) müzeleri vardı.

Türk Arkaleoloji Müzesi (Türk Asar-ı Atikası), Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk yıllarında kuruldu. Görevi toplamak, sıralama yapmak, katalog ve arkeolojik ve etnoğrafik buluntuları korumaktı. Anadolu'nun birçok bölgesinde antik kiliseler, camiler ve kervansaraylar restore edildi ve müzeye dönüştürüldüler. Malzemeleri ve içerisindeki sanat çalışmaları ile Topkapı Sarayı, 1927 yılında halkın ziyaretine açıldı. Aynı yıl İslami Müze "Türk ve İslam Eserleri Müzesi" olarak restore edildi ve Konya'da Mevlana Derviş Loca'sı bir müzeye dönüştürüldü.

1930 yılında tamamlanan Ankara Etnoğrafya Müzesi, cumhuriyet döneminde inşası ilk defa müze olarak dizayn edilen yapıydı. Yeni müzeler Bursa, Adana, Manisa, İzmir, Kayseri, Antalya, Afyon, Bergama ve Edirne'de kuruldu. 1940 yılında Ankara'da Mahmut Paşa Bedesteni içinde kurulmuş olan Hitit Müzesi, restore edildip, yenileştirildikten sonra 1968 yılında Anadolu Medeniyetleri Müzesi haline dönüştürüldü.

Bugün, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı 98 müze müdürlüğü [1], 92 özel müze ve 1.204 özel koleksiyon vardır.

En çok ziyaret edilen müzelerDüzenle

Sıra Müze Şehir Ziyaretçi sayısı Resim
1 Ayasofya İstanbul 3,574,043 (2014)[2]  
2 Topkapı Sarayı İstanbul 3,553,078 (2014)[2]  
3 Mevlânâ Müzesi Konya 2,075,056 (2014)[2]  
4 Yerebatan Sarnıcı İstanbul 1,833,461 (2012)[3]  
5 Harem İstanbul 1,068,275 (2014)[2]  
6 İstanbul Modern İstanbul 665,776 (2012)[3]  
7 Noel Baba Kilisesi Antalya 531,970 (2014)[2]  
8 İstanbul Arkeoloji Müzeleri İstanbul 449,881 (2014)[2]  
9 Kariye Müzesi İstanbul 302,815 (2014)[2]  
10 Anadolu Medeniyetleri Müzesi Ankara 273,551 (2014)[2]  
11 Sakıp Sabancı Müzesi İstanbul 253,469 (2012)[3]  
12 Cumhuriyet Müzesi Ankara 247,256 (2014)[2]  
13 Hacı Bektaş-ı Veli Müzesi Nevşehir 228,552 (2014)[2]  

Adana[4][5][6]Düzenle

AdıyamanDüzenle

AfyonDüzenle

AğrıDüzenle

AmasyaDüzenle

AnkaraDüzenle

  1. Alagöz Karargâh Müzesi
  2. Altınköy Açık Hava Müzesi
  3. Anadolu Medeniyetleri Müzesi
  4. Anadolu Mimarlık ve Mobilya Kültürel Miras Müzesi
  5. Anıtkabir
  6. Ankara Atatürk Evi Müzesi
  7. Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi
  8. Ankara Etnografya Müzesi
  9. Ankara Roma Hamamı
  10. Ankara Roma Tiyatrosu
  11. Ankara Şerife Uludağlı Olgunlaşma Enstitüsü
  12. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Oyuncak Müzesi
  13. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Müzesi
  14. Ankara Vakıf Eserleri Müzesi
  15. Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi
  16. Atatürk Eğitim Müzesi
  17. Atatürk Müzesi ve Kültür Evi
  18. Augustus Tapınağı
  19. Beypazarı Kent Tarihi Müzesi
  20. Beypazarı Kültür ve Tarih Müzesi
  21. Beypazarı Yaşayan Müze
  22. Cumhuriyet Müzesi
  23. Çamlıdere Doğa ve Hayvan Müzesi
  24. Çamlıdere Kutsal Emanetler Müzesi
  25. Çamlıdere Kültür Evi ve Etnoğrafya Müzesi
  26. Çamlıdere Şeyh Ali Semerkandi Müzesi
  27. Çamlıdere Tarım Müzesi
  28. Çamlıdere Terazi Müzesi
  29. Çengelhan Rahmi M. Koç Müzesi
  30. Çocuk Esirgeme Kurumu Müzesi
  31. Çubuk Şehir Müzesi
  32. Devlet Mezarlığı
  33. Eğit-Der Eğitim Müzesi
  34. Ekmek Müzesi
  35. Elmadağ Müzesi
  36. Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi
  37. Feza Gürsey Bilim Merkezi
  38. Gazi Üniversitesi Resim Heykel Müzesi
  39. Gazi Üniversitesi Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi
  40. Gordion Müzesi
  41. Gökyay Vakfı Satranç Müzesi
  42. Hacettepe Sanat Müzesi
  43. Haritacılık Müzesi
  44. Hava Kuvvetleri Müzesi
  45. Jandarma Müzesi
  46. Kalecik Karahan Konağı Müzesi
  47. Keçiören Belediyesi Etnografya Müzesi
  48. Kızılcahamam Hocalı Anıt Parkı ve Müzesi
  49. Kurtuluş Savaşı Müzesi
  50. Mehmet Akif Ersoy Müze Evi
  51. Milli Mücadelede Atatürk Konutu ve Demiryolları Müzesi
  52. Milli Savunma Bakanlığı Arşiv Müzesi
  53. MKE Sanayi ve Teknoloji Müzesi
  54. MTA Tabiat Tarihi Müzesi
  55. Mustafa Ayaz Vakfı Plastik Sanatlar Müzesi
  56. ODTÜ Arkeoloji Müzesi
  57. ODTÜ Bilim ve Teknoloji Müzesi
  58. ODTÜ Jeoloji Müzesi
  59. Pembe Köşk (İsmet İnönü Evi)
  60. Pembe Köşk (Çankaya Köşkü)
  61. Profesör Doktor Metin Aktaş Zooloji Müzesi
  62. Profesör Doktor Ülker Muncuk Müzesi
  63. PTT Pul Müzesi
  64. Sakarya Zaferi Müzesi
  65. Satıkadın Müzesi
  66. Sebahattin Yıldız Müzesi
  67. Şefik Bursalı Müze Evi
  68. Şereflikoçhisar Kent Müzesi
  69. Tarım Müzesi
  70. TCDD Açık Hava Buharlı Lokomotif Müzesi
  71. TCDD Malıköy Tren İstasyonu Müzesi
  72. TCDD Müzesi ve Sanat Galerisi
  73. TCMB Para Müzesi
  74. TED Ankara Koleji Okul Müzesi
  75. Topçu ve Füze Okulu Müzesi
  76. Toprak Mahsulleri Ofisi Müzesi
  77. TRT Yayıncılık Tarihi Müzesi
  78. Türk Hamam Müzesi
  79. Türk Hava Kurumu Müzesi
  80. Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü Müzesi
  81. Türk Telekom Telekomünikasyon Müzesi
  82. Türkiye Barolar Birliği Hukuk Müzesi
  83. Türkiye İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi
  84. Ulucanlar Cezaevi Müzesi
  85. Ülker Zaim Müzesi
  86. Veteriner Anatomi Müzesi
  87. Ziraat Bankası Müzesi
  88. 75. Yıl Cumhuriyet Eğitim Müzesi

AntalyaDüzenle

ArtvinDüzenle

AydınDüzenle

BalıkesirDüzenle

BilecikDüzenle

BitlisDüzenle

BoluDüzenle

BurdurDüzenle

BursaDüzenle

ÇanakkaleDüzenle

ÇankırıDüzenle

ÇorumDüzenle

DenizliDüzenle

DiyarbakırDüzenle

EdirneDüzenle

ElazığDüzenle

ErzincanDüzenle

ErzurumDüzenle

EskişehirDüzenle

GaziantepDüzenle

GiresunDüzenle

GümüşhaneDüzenle

HakkariDüzenle

HatayDüzenle

IspartaDüzenle

MersinDüzenle

İstanbulDüzenle

  1. 500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi
  2. Adalar Müzesi
  3. Adam Mickiewicz Müzesi
  4. Anadolu Hisarı
  5. Askeri Müze
  6. Aşiyan Müzesi (Tevfik Fikret’in Evi)
  7. Avrupa Kültür Başkenti Mübadele Müzesi
  8. Ayasofya Müzesi
  9. Aya İrini Müzesi
  10. Aydınlatma ve Isıtma Araçları Müzesi
  11. Aynalıkavak Kasrı
  12. Ayşe ve Ercüment Kalmık Müzesi
  13. Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Müzesi
  14. Barış Manço Müzesi
  15. Basın Müzesi
  16. Bediüzzaman Müzesi
  17. Bedros Şirinoğlu Müzesi
  18. Beykoz Kasrı
  19. Beylerbeyi Sarayı
  20. Binbirdirek Sarnıcı
  21. BJK Müzesi
  22. Büyük Saray Mozaikleri Müzesi
  23. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Deontoloji Müzesi
  24. Cezeri Müzesi
  25. Cumhuriyet Eğitim Müzesi
  26. Çadır Köşkü
  27. Çanakkale Zafer Müzesi
  28. Çırağan Sarayı
  29. Çinili Köşk
  30. Darüşşafaka Müzesi
  31. Delta Teknoloji Müzesi
  32. Demiryolu Müzesi
  33. Denizcilik ve Su Ürünleri Müzesi
  34. Divan Edebiyatı Müzesi (Galata Mevlevihane Müzesi)
  35. Dimitri Kantemir Evi Müzesi
  36. Doğa ve Bilim Müzesi
  37. Doğançay Müzesi
  38. Dolmabahçe Sarayı
  39. Ercümend Kalmık Müzesi
  40. Faruk Nafiz Çamlıbel Müzesi
  41. Fenerbahçe Müzesi
  42. Fethiye Müzesi
  43. Florence Nightingale Müzesi
  44. Florya Atatürk Köşkü
  45. Galatasaray Müzesi
  46. Hababam Sınıfı Müzesi
  47. Hafıza 15 Temmuz Müzesi
  48. Haldun Taner Müze Evi
  49. Haluk Perk Müzesi
  50. Hilmi Nakipoğlu Fotoğraf Makineleri Müzesi
  51. Hilye-i Şerif ve Tespih Müzesi
  52. Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi
  53. Hüseyin Rahmi Gürpınar Müzesi
  54. Ihlamur Kasrı
  55. IMOGA İstanbul Grafik Sanatlar Müzesi
  56. Intercity Otomobil Müzesi
  57. Işık Üniversitesi İstanbul Ekslibris Müzesi
  58. İkinci Bayezid Türk Hamam Kültürü Müzesi
  59. İmrahor Sarayı
  60. İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi
  61. İstanbul Arkeoloji Müzeleri
  62. İstanbul Atatürk Müzesi
  63. İstanbul Deniz Müzesi
  64. İstanbul Fotoğraf Müzesi
  65. İstanbul Halı Müzesi
  66. Havacılık Müzesi
  67. İstanbul Modern
  68. İstanbul Oyuncak Müzesi
  69. İstanbul PTT Müzesi
  70. İstanbul Şehir Müzesi
  71. İtfaiye Müzesi
  72. İTÜ Doğa Tarihi ve Bilim Müzesi
  73. İstanbul Üniversitesi Eczacılık Müzesi
  74. İstanbul Üniversitesi Hidrobiyoloji Müzesi
  75. İstanbul Üniversitesi Jeoloji Müzesi
  76. İstanbul Üniversitesi Rıdvan Çelikel Arkeoloji Müzesi
  77. İstanbul Üniversitesi Zooloji Müzesi
  78. Jale Kuşhan Balmumu Heykel Müzesi
  79. Kandilli Müzesi
  80. Karikatür ve Mizah Müzesi
  81. Kariye Müzesi
  82. Kazım Karabekir Paşa Müzesi
  83. Kemal Tahir Müzesi
  84. Kilim ve Düz Yaygılar Müzesi
  85. Küçüksu Kasrı
  86. Lale Müzesi
  87. Madame Tussauds Müzesi
  88. Marmara Üniversitesi Cumhuriyet Müzesi
  89. Maslak Kasırları
  90. Masumiyet Müzesi
  91. Mecma-ı Âsâr-ı Atika Müzesi
  92. Mehmet Akif Ersoy Şiir Müzesi
  93. Mehmet Arsay Otomobil Müzesi
  94. Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesi
  95. Mimar Sinan Üniversitesi Resim ve Heykel Müzesi
  96. Miniatürk
  97. Mustafa Kemal Müzesi
  98. Orhan Kemal Müzesi
  99. Osmanlı Arşivi Hazine-i Evrak Daimi Sergisi
  100. Osmanlı Bankası Müzesi
  101. Özdilek Vakfı Yılmaz Büyükerşen Ünlüler Balmumu Heykel Müzesi
  102. Panorama 1453 Tarih Müzesi
  103. Pelit Çikolata Müzesi
  104. Pera Müzesi
  105. Pera Palas Atatürk Müze Odası
  106. Polis Müzesi
  107. PTT Müzesi
  108. Rahmi M. Koç Sanayi Müzesi
  109. Rezan Has Müzesi
  110. Rumeli Hisarı
  111. Sabiha Tansuğ Müzesi
  112. Sadberk Hanım Müzesi
  113. Sağlık Müzesi
  114. Sahne Sanatları Müzesi
  115. Sait Faik Abasıyanık Müzesi
  116. Sakıp Sabancı Müzesi
  117. Selimiye Askeri Ortaokulu Müzesi
  118. Sirkeci Garı TCDD Müzesi
  119. Sisli Bilim Merkezi
  120. Şerifler Yalısı
  121. Taceddin Dergahı Müzesi
  122. Tanzimat Müzesi
  123. Tekfur Sarayı
  124. Topkapı Sarayı
  125. Türk Dünyası Kültür Evleri
  126. Türk ve İslam Eserleri Müzesi
  127. Türk İnşaat ve Sanat Eserleri Müzesi
  128. Türk Vakıf Hat Sanatları Müzesi
  129. Türkiye Denizcilik İşletmeleri Tarih ve Sanat Merkezi Müzesi
  130. Türkiye İş Bankası Müzesi
  131. Uçurtma Müzesi
  132. Ural Ataman Klasik Otomobil Müzesi
  133. Yahya Kemal Müzesi
  134. Yapı Kredi Vedat Nedim Tör Müzesi
  135. Yedikule Zindanları
  136. Yerebatan Sarnıcı
  137. Yıldız Porselen Fabrikası
  138. Yıldız Sarayı

İzmirDüzenle

KarsDüzenle

KastamonuDüzenle

KayseriDüzenle

KırklareliDüzenle

KırşehirDüzenle

KocaeliDüzenle

KonyaDüzenle

KütahyaDüzenle

MalatyaDüzenle

ManisaDüzenle

KahramanmaraşDüzenle

MardinDüzenle

MuğlaDüzenle

MuşDüzenle

NevşehirDüzenle

NiğdeDüzenle

OrduDüzenle

RizeDüzenle

SakaryaDüzenle

SamsunDüzenle

SiirtDüzenle

SinopDüzenle

SivasDüzenle

TekirdağDüzenle

TokatDüzenle

TrabzonDüzenle

ŞanlıurfaDüzenle

UşakDüzenle

VanDüzenle

YozgatDüzenle

  1. Yozgat Etnoğrafya Müzesi (Nizamoğlu Konağı)
  2. Yozgat Arkeoloji Müzesi (Karslıoğlu Konağı)

ZonguldakDüzenle

AksarayDüzenle

BayburtDüzenle

KaramanDüzenle

KırıkkaleDüzenle

BatmanDüzenle

ŞırnakDüzenle

BartınDüzenle

KarabükDüzenle

KaynakçaDüzenle

  1. ^ TC. Kültür ve Turizm Bakanlığı
  2. ^ a b c d e f g h i j "Müze İstatistikleri". kulturvarliklari.gov.tr. 29 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Kasım 2015. 
  3. ^ a b c "Türkiye'nin en çok ziyaret edilen müzesi". sabah.com.tr. 23 Mayıs 2013. 4 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Kasım 2015. 
  4. ^ https://www.muze.gov.tr/tr/muzeler
  5. ^ http://www.kulturvarliklari.gov.tr/TR,44055/adana-muze-mudurlugu.html
  6. ^ http://www.adana.gov.tr/kurumlar/adana.gov.tr/planlama/K%C3%9CLT%C3%9CR%20VE%20TUR%C4%B0ZM.ppt
  7. ^ [1] Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Müzesi sayfası