Türkiye'de idam edilenler listesi

Vikimedya liste maddesi

Türkiye'de idam edilenler listesi, ülkede mahkemelerce ölüm cezası almış ve cezası TBMM ya da diğer yetkili organlarca onaylanarak infaz edilmiş insanların listesidir. Türkiye'de ölüm cezası en son 1984'te uygulanmış, 2004'te hukuk sisteminden tamamen çıkarılmıştır.

1922'de idam edilenler (24)Düzenle

Faik Efendi, Adanalı Abdüsselam Efendi, Zabitvekili Münir Fevzi Efendi, Antalyalı Abdullah Efendi, Tabip Yüzbaşı Ali Hikmet Efendi, Mardinli İskender Kavakoğlu, Çercis Mikail Kibaroğlu Abdullah, Ali Zeynelabidin Efendi, Abdüllatif Efendi bin Abdülkadir, Yıldızeli Akova köyünden Yorgi, Bafra'dan Tirkanoğlu Konstantin, Canikli Yurtoğlu Yorgi, Kiryakioğlu Baraş, Grigor, Mardin'den Ali ve kardeşi Sülo, Hami Sülopis, Salcı İbrahim, Sürmene'den Asafoğlu, Todor veledi Borika, Avram veledi Haralambo, Kosti veledi Anastas, Kirkor veledi Yanko, Bafralı İlya oğlu Sava ve Arnavut Yusuf.

1923 yılında idam edilenler (3)Düzenle

Korkutelili Süleymanoğlu Ali Efe, Kütahyalı Kadıoğlu Halil bin Hacı Mehmed, Siverekli Süleymanoğlu Cemil, Giresunlu Ayhanoğlu Samet.

1925 yılında idam edilenler (4)Düzenle

Kayserili Mustafa Behçet Bey, Sabit (Hilmi), Yozgatlı Musa oğlu Osman ve Kahveci çırağı Yozgatlı Mehmedoğlu Mustafa.

1926 yılında idam edilenler (22)Düzenle

Bornovalı Hazmaoğlu Hasan, Kayserili Bakkal Hekimoğullarından Abdullahoğlu Musa Çavuş, Hacı Ramazanoğullarından Mustafaoğlu Çolak Ahmet, Ahmetoğlu Abdülmecit, Baharoğulları Mehmetoğlu Rıza, Cazkıroğullarından Şükrüoğlu Ziya, Halimoğlu Tahsin, Süleymanoğlu Kömürcü Hüseyin, Alioğlu Süleyman, Hüseyinoğlu Hafız, Tuz Osmanoğlu Mustafa, Kadıoğullarından Ahmetoğlu İbrahim, Delimemedoğlu İdris ve Ispartalı Arapoğlu(Acaroğlu)İbrahimoğlu Kerim. Latifoğlu Arslan (Peçelioğulları), Ömeroğlu Hoca Şaban (Kolivaoğulları), İlyasoğlu Kadir (Kolivaoğulları), Yusufoğlu Kofa Hasan (Külünkoğulları), Mehmedoğlu Mahmud (Kanburoğulları), Ahmedoğlu Mehmed (Peçelioğulları), Memişoğlu Sabit (Tarakçıoğulları), Bilaloğlu Yakub Çavuş (Peçelioğulları)[1]

1927 yılında idam edilenler (11)Düzenle

İsmailoğlu İngiliz Memed, Hüseyinoğlu İsmail, Kel Ahmedoğlu Memed, yanık Mustafa, Barbaroğullarından Hasan, Laloğullarından Yusuf, Haçikoğlu Kirkor, Boyabatlı Azizoğlu Hamit, İzmitli Ahmetoğlu Mehmed, Memedoğlu Hüseyin ve Mestçi Mustafaoğlu Memed.

1928 yılında idam edilenler (14)Düzenle

Abaza Hakkı, Bedel Yusufoğlu Abaza Mecit, Recepoğullarından Sarı Mustafa, İbrahimoğlu Arnavut Recep, Mestanoğlu Hasan, Müezzinoğullarından Hasanoğlu Hamdi, Adanalı Hacı Kadiroğlu Süleyman, Kırşehirli Musaoğlu Ömer, Alioğlu Hanefi, Niksarlı Kocaoğullarından Ömeroğlu Kazım, Gedizli Mustafaoğlu Hasan, Devrikli Kadıoğullarından Korucu Ahmetoğlu Ahmet, Durmuşoğlu İsmail ve Akgözoğlu Osmanoğlu Süleyman.

1929 yılında idam edilenler (13)Düzenle

Pehlivanoğullarından Mehmetoğlu Şaban, Kozalaklı Bahrioğlu Memed, Kilisli Hüseyin Alioğlu Memed, Kastamonulu Sadıkoğlu Mehmed Ali, Kulalı Seyitoğlu Topal Akif, Mandaloğullarından Süleymanoğlu Mustafa, Akşehirli Ahmedoğlu Haşim, Silifkeli Muhacir Hasanoğlu Süleyman, Ayaşlıoğullarından İbrahimoğlu Halil, Şişlioğullarından Yakupoğlu Ali, Safranbolulu Fevzioğlu Kara Hazım, Mustafaoğlu Halil ve Siverekli Hacı Eyüpoğullarından Eyüpoğlu Suphi.

1930 yılında idam edilenler (23)Düzenle

Kozanlı Bekiroğlu Cafer, Kölemenoğlu Ali, kardeşi Memed, Saimbeylili Alioğlu Mustafa, İnegöllü Bekiroğlu İsmail, Eminoğullarından Mustafaoğlu Kömürcü Molla Mustafa, Kahyaoğullarından Abbasoğlu İbrahim, Köseoğullarından Memedoğlu Mustafa, Nevşehirli Dervişoğlu Mustafa, Tosyalı Ali oğlu Şevki, Musoğlu Abdullah, Hacıyufoğlu Sarıgelinin Memedoğlu Memed, Kadiroğullarından Memedoğlu Hüseyin, Abdurrahmanoğlu Muslu, Hüseyinoğlu Pir Ali, Çakıcı Mustafa, Sapancıoğullarından Memedoğlu Şükrü, Bartınlı Hasanoğlu Haşim, Suruçlu Selimoğlu İbrahim, Amasyalı Ali oğlu Arif, Kuyucak Köyünden Musluoğlu Ahmet, Rızaiye'den Ahmedoğlu İsmail ve Akçaabatlı Karacaoğlu Miktatoğlu Hasan.

1931 yılında idam edilenler (25)Düzenle

Zilaloğullarından Seferoğlu Pehlivan, Kavlak Mustafa, Şakioğlu Rasim, Karaibrahimoğlu Süleyman, Abdürraufoğlu Nurioğlu Ömer, Murtazaoğullarından Musaoğlu Bekir, Çorumlu Mustafaoğlu Ahmed, Solak Süleymanoğlu Hasan Ali, Bayramoğlu Memed, Memedoğlu Mahmut, Sürmenilioğullarından Mustafaoğlu Yusuf, Ömeroğlu Himmet, İsmailoğlu Nevruz, Rizeli Memedoğlu Ali Rıza, Kerimoğlu Veysel, Osmanoğlu Ahmet Refik, Numanoğlu Cemal, Uşaklı İbrahim, Uşaklı İbrahim'in kardeşi İsa, Memişoğlu Ahmet Çavuş, Çakıloğlu Mehmetoğlu Kürt Hüseyin, Mehmetoğlu Yaşar, Şakşakoğullarından İamailoğlu Salim, Mustafaoğlu Sadık ve Alahasanoğullarından Hüseyin Kızı Fatma Ana (K).

1932 yılında idam edilen (1)Düzenle

Siverekli Kirkoroğlu Karabet (Muhtedi Mustafa).

1933 yılında idam edilenler (8)Düzenle

Ilgazlı Alioğlu Hatip Hasan, Piriştineli Ömer oğlu Recep, İbrahim oğlu Arnavut İsmail, Kütahyalı Memedoğlu Halil, Asker kaçağı Çanak Ali, Sivaslı Eminoğlu İsmail, Bilecikli Kasımoğlu Ali, ve Bulanıklı Miktatoğlu Ali.

1934 yılında idam edilenlerDüzenle

Kasapalioğullarından Hüseyin, Haliloğlu Mustafa, Çuhadaroğullarından Ali Hüseyin, İsmail oğlu Yusuf, Hüseyin oğlu Cin Ali, Köşker Sabit oğlu Yusuf, Hakik oğlu Aslan, Veli Kızı Sadberk (K), Osmanoğlu Mustafa, Ali oğlu Mehmet Ali, Salih oğlu Dursun, Müdüroğlu Mehmetoğlu Mustafa, Yusuf oğlu İbrahim, Konya Mamuriyeli Mahmut, Aksaraylı Yusufoğlu Hasan Çavuş, Süleyman oğlu Memed, Memet oğlu Karahasan, Çakır Yusufoğlu Derviş, Durmuş Celil oğlu Memed ve Molanın Ahmetoğlu Recep.

1935 yılında idam edilenler (32)Düzenle

Dirhemoğlu Mehmetoğlu Ahmet, Köleoğlu Mehmedoğlu İbrahim, Derfioğlu İbrahimoğlu Ömer, Üsküplü Ali oğlu Ayet, İsmail oğlu Memed, Mollaosmanoğlu Alioğlu Hüseyin, Hacıoğlu Mehmedalioğlu Memed, Bursalı Ahmetoğlu Remzi, Çeçeoğlu Abdürrahman, Hacıoğullarından Ahmetoğlu Memed, ağabeydinoğlu Hüseyin Fevzi, Mehdioğlu Halil oğlu Asım, Kavgacıoğlu Emin oğlu Hüseyin, Nezie oğlu Aziz, Sairoğlu Salih, Halil oğlu Halil İbrahim, Halil oğlu Abdullah, Osmanoğlu Ömer, Memedoğlu Hakkı, Memedoğlu Veli, Memedoğlu Cafer, Mustafa oğlu Emin (Yemin), Akyazılı Zekeriya, Yusufoğlu Hacı Şerif oğlu Cambaz Süleyman Çavuş, Karaalioğlu Ali oğlu Hasan, Alibeyoğlu Süleyman oğlu Hüseyin, Köylüoğlu Ali Osman oğlu Süleyman, Sarıoğlu Memed oğlu Nuri, Çorukçuoğlu Memed oğlu Süleyman, Sarıoğlu Ahmed oğlu Halil İbrahim, Mamikoğlu Memed oğlu Hasan ve Nuh oğlu Süleyman.

1936 yılında idam edilenler (8)Düzenle

Abdurrahmanoğlu Nezir, Piyadeoğlu İslam oğlu Mustafa, Şatoğlu Safer oğlu Hüseyin, Hasanoğlu Bekir, Demircioğlu Abdioğlu Hakkı, Salih kızı Ümmehan (K), Ramazanoğlu Ali ve Süleyman Kahyaoğlu Memed.

1937 yılında idam edilenler (15)Düzenle

Haşıloğlu Durmuş oğlu Kadir, Mustafa oğlu Asım, Ahmet oğlu Memed Ali, Memed oğlu İsmail, Daveti oğlu Memed, Eminoğlu Selim oğlu Mustafa, Saidoğlu Memedali oğlu Memed, Tütüncüoğlu Şükrü oğlu Mustafa, Çavuşoğlu Osman oğlu Ömer, Ahmed oğlu Hüseyin, Çineli Salih oğlu Ahmed, Çineli Salih oğlu Osman, Mahmut oğlu Muhiddin, Mustafa oğlu Cırık Hasan ve Mazakoğlu Mustafa oğlu Memed.

1938 yılında idam edilenler (14)Düzenle

Tahir Mehmet Zorarabacı, Mustafa Kargın, İbrahim Türk, Hacı Akkuş, Ali Osman Koç, Ali Osman Aktaş, Ayşe Gelget (K), Osman Calkın, Ahmet Turan, Abdo Devvare, Memed Karahavza, Çolak Hasan Bayrak, Osman Eflatun ve Cevdet Cavan.

1939 yılında idam edilenler (62)Düzenle

Mustafa Baltacı, Memed Ersoy, Mehmed Ali Kara, Satılmış Kaya, Hakkı Bicici, Halil Önder, Lütfi Tanrıverdi, Didar Savaş, Adil Gürel, Mustafa Akıncı, Mehmet Gelen, Hasan Tari, Celal Karabulut, İstepanoğlu Hamparşan, Mehmed Aklan, Hasan Ali Tonya, Bayram Oktay, Abdullah Kırtıl, Ali Ürkmez, Huriye Senel (K), Cemal Sakar, Hasan Çay, Ali Afşin, Ahmet Baktır, Ali Çelik, Bekçi Osman Taşır, Said Yılmaz, Ziya Sönmez Yalçın, Şaban Kutluer, Halil Tufan, Karahasan Korkakoğlu, Fatma Satılı (K), Yaşar Özdemir, Hasan Altınırmak, Recep Çimir, İlyas Karakoç, Bayram Karakuzu, Kara Mehmed Yılan, Hilmi Sısık, Dilaver Akış, Yusuf Dere, Fatma Yıldırım (K), Eyüp Taş, Musa Doğrukan, Habib Koçak, Bilal Sel, Emin Özçakır, Ali Bircan, Bozanali Gürsoy, Remzi Uzun, Nuri Deniz, Ragıp Seçer, Ali Ürkmez, Bayram Kaleli, Ebuzer Erdil (büyük), Ebuzer Erdil (küçük k.), Ahmet Salih Tüzün, Memed Seyran, Ali Barin, Celal Kalpuz, Osman Kalın ve Mustafa Karabulut.

1941 yılında idam edilenler (36)Düzenle

Ali Çağlar, Veli Acar, Namaz Koçak, Hasan Yılmaz, İsmail Dede, Mustafa Korkmaz, Mehmet Gökgöz, Mustafa Küçükaydınlı, Necati Erdikler, Şükrü İlbasmış, Memed Sahmen, Kasım Afacan, Mustafa Özkula, Cemil Yurgan, Davut Turgut, Asım Gedik, Hacı Osman Selçuk, Hasan Yılmaz, Ali Öztürk, Mehmet Bektaş, Bayram Pur, A. Rıza Çölgeçen, Kadir Aygün, Mehmet Altmış, Mehmet Yaylalı, Süleyman Yılmaz, Mustafa Özdemir, Süleyman Akbulut, Davut GÜRLER, Ali Kaplan, Bahaddin Aksu, Sait Yener, Ahmet Cingöz, Ali Özateş, Fettah Özateş ve Hüsmen Haylaz.

1942 yılında idam edilenler (32)Düzenle

Hüseyin Gümüş, Mehmet Diri, Mehmet Sitil, Mustafa Karabaş, Gülsüm Kotanak (K), Ali Derebek, Salip Sürpük, Osman GÜNER, Ali Geldi, Yusuf ve Yunus (Kardeş), Satı Özdağ, Nazım Yolal, Ali Kılıçdemir, Abdurrahman Çığ, Osman UÇAR, Sadullah Kalkan, Mehmet Sarı, Ömer Yengi, Zülali Acar, Şehbender Kobuk, Memed Çallı, Abdi Bayhan, Ömer Şentürk, Recep Bilik, Mustafa Çelik, Hüseyin Kahya, Hüsnü Kayar, Aziz Aldu, Necati Yolaşan, Ahmet Savaş, Memed Ali Sarıoğlan ve Bacı Ayhaner (K).

1943 yılında idam edilenler (30)Düzenle

Reşit Demir, Hüseyin Özkaragöz, Musa Kazım Akıncı, Ziyaettin Atalay, Hüseyin Acar, İsmail deveci, Mustafa Erdoğan, Ali İlbili, Dalya Ömer Öğüt, Kör Memed Gün, İbrahim oğlu Kulu (casusuluk), Hazma Pekmez, Mustafa Eğriboyun, Mustafa Aydın, Abdüssemet Semen, İbrahim oğlu İsmail, Seyit Ali Harmankaya, Mahmut Uyanık, Müslüm Kahyaoğlu, Mehmet Polat, Kırcaoğlu Asaf, Keyfo Bulut, Ceyhan Sarıkaya, Halil Karadağ, Ahmet Özen, Süleyman Ürgüt, Mustafa Çavuş rzioğlu, Agit Baran, Mehmet Kara ve Emine Kuzu (K),üçler,sırkan

1944 yılında idam edilenler (9)Düzenle

Bilal Aydın, Mehmet Yıldız, Mahmut Aslan, Mehmet Taş, Ahmet Albayrak, Celil Venediklioğlu, Reşit Ciryan, Hulisi Sürenkök, ve İsmail Karakaya.

1945 yılında idam edilenler (8)Düzenle

Ahmet Uygun, Mustafa Çetinkaya, Mustafa Aytekin, Mahmut Baştuğ, Adem Yılmaz, Mehmet Erdoğan, Hilmi Çiftçi ve Mustafa Gaffar Hatun.

1946 yılında idam edilenler (2)Düzenle

Durmuş Çelikel ve Mustafa Tekin.

1947 yılında idam edilenler (17)Düzenle

Mehmet Demiröz, Hüseyin Arslan, Ömer Arslan, Misak Karaca, Şevket Ateşköz, Halil Ünal, Abdulhamit Takmak, Hamidi Mollasor, HAKKI Şahin, Hüseyin Kazan, Yusuf Gürbüz, Halil Üneş, Mehmet Aygün, Vahit Kahraman, Ahmet Yıldız, Ahmet Sevim ve Mustafa Metlek.

1948 yılında idam edilenler (7)Düzenle

Ali Çelik, Salih Baştürk, Ali Özdemir, Süleyman Karakaya, Mehmet Akbulut, Yusuf Bahadır ve Sadık Kutan.

1949 yılında idam edilenler (6)Düzenle

Nezir Toplu, Mehmet Sökeli, Ali Kaya, Abdulaziz Karayıl, Şevket Ödemiş ve Ahmet Gür.

1950 yılında idam edilenler (2)Düzenle

Ali Dip ve Mahmut Özdemir.

1951 yılında idam edilen (1)Düzenle

Hacı Şen.

1954 yılında idam edilenler (4)Düzenle

Emirza Ergün, Babahan Taşdemir, Rahim( İbrahim Kırkoklu) ve Halil Eroğlu.

1955 yılında idam edilenler (6)Düzenle

Dursun Levent, İvane Adamidi (casusluk), Nikolay Antonof (casusluk), A. Hayati Karaşahin (casusluk), Ahmet Sütçü ve Abdullah İbiş.

1956 yılında idam edilenler (11)Düzenle

Şahin Doğan, Hasan Yılmaz, Ahmet Nazlı, Adem Güler, İzzet Çamlıdere, Osman Tekin, İsmail Karadağ, Mehmet Karataş, İsmail Akaya, Hüseyin Tıkız ve Himmet Sarıkan.

1957 yılında idam edilenler (7)Düzenle

Kazım Atlan, Mehmetoğlu Bişar, Bayram Ali Yeşil, Ali Kınalı, Hasan Kuyumcu, Hayri Uymaz ve İsmail Güngör.

1959 yılında idam edilenler (7)Düzenle

Ziya Şimşek, Hıdır Çaça, Ahmet Yatlı Mehmet Selek, Rıza Özdem, Rafet Demirci, Mehmet Özkaya, Ahmet Potçu.

1960 yılında idam edilenler (19)Düzenle

Mehmet Sali Figan, Kamil Yumak, Ramazan Başıbüyük, Rasim Dik, Hasan Seyhan ve Mehmet Arı, Nuri Poran, Bayram Çiçek, Mehmet Çekiç, Mehmet Polat, Mustafa Çelik, Yaşar Yuvarlak, Cemil Cevdet Turan, Ali Ünver, Şirin Tekin, Durdu Sarıkaya (K), Hüseyin Sarıkaya, Bilal Kutluca ve Yakup Gökmen (adli).

1961 yılında idam edilenler (12)Düzenle

Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu, Hasan Polatkan (siyasi), Kazım Emekoğlu, Ahmet Buluk, Osman Aslan, Yakup Gökşen, Recep Güler, Hasan Doğruyol, Necmi Karataş, Necati Şenol (Şenel) ve Mehmet Ak.

1964 yılında idam edilenler (46)Düzenle

Talat Aydemir, Fethi Gürcan (siyasi), Kandemir Sipahipala, Mustafa Karasu, Şükrü Uzunca, Abdülcebbar (Abdullah) Yıldırım, Mehmet Çimen, Mehmet Çetin, M. Sıdık Çetin, Hazma Gülmez, Osman Taşdemir, Bahattin Yazıcı, Bekir Yılmaz, Mehmet Ali Yılmaz, Ali Kocatürk, Kemal Taşkesen, Ümmühan Bebek (K), Mustafa Cemal Kanca, Hüseyin Akça, Halil Özlem, Adem Akçay, Cemal Zambaklı, Ahmet Dar, Reşit Siyah, Mustafa Dilek, Hasan Kahyaoğlu, Ömer Aslan, M. Mustafa Yeğenoğlu, Durmuş Çetinkaya, İzzet Sivaslı, Ali Ilgaz, Cafer Güler, Zeki Özalp, Kadir Ceyhan, Süleyman Ağırbaş, Hasan Şeker, Bedih Kılıç, Ali Karahan, Bayram Kalpaklı, Mehmet Gül, Bayram Albayrak, Recep Güngör Tanış,Hasan Şentürk, Kerim Özkan, Hasan Güney ve Süleyman Bozkurt.

1971 yılında idam edilenler (13)Düzenle

Kemal Akman, Kemal Uluköylü, Ahmet Balıkçı, Nail Kır, Mehmet Karabaş (Karataş),Nurettn Kahraman, Mahmut Yel, Faik Vartekli, Kadriye Partici (K), Hacı Ahmet Tonya, Hüseyin Bulut, Zekeriya Balcı ve Cemil Yıldız. (Adli).

1972 yılında idam edilenler (3)Düzenle

  • Deniz Gezmiş 6.5.1972'de Ankara Merkez Kapalı Cezaevinde İnfaz. (Siyasi)
  • Yusuf Aslan 6.5.1972'de Ankara Merkez Kapalı Cezaevinde İnfaz. (Siyasi)
  • Hüseyin İnan 6.5.1972'de Ankara Merkez Kapalı Cezaevinde İnfaz (Siyasi)

1980 yılında idam edilenler (4)Düzenle

  • Necdet Adalı: 07.10.1980'de Ankara Merkez Kapalı Cezaevi'nde İnfaz (Siyasi, Sol), Suç: Kahve basıp 2 sağcıyı öldürme
  • Mustafa Pehlivanoğlu: 07.10.1980'de Ankara Merkez Kapalı Cezaevi'nde İnfaz (Siyasi, Sağ), Suç: Kahve tarayıp 5 solcuyu öldürme
  • Serdar Soyergin: 25.10.1980'de Adana Merkez Kapalı Cezaevi'nde İnfaz (Siyasi, Sol), Suç: Fraksiyon ayrılığından bir solcuyu öldürme, kaçarken güvenlik güçleriyle çatışma (Tank Yüzbaşı Bülent Angın öldürüldü.)
  • Erdal Eren: 13.12.1980'de Ankara Merkez Kapalı Cezaevi'nde İnfaz (Siyasi, Sol), Suç: Piyade Er Zekeriya Önge'yi öldürme

1981 yılında idam edilenler (6)Düzenle

  • Cevdet Karakaş: 04.06.1981'de Elâzığ Kapalı Cezaevi'nde İnfaz (Siyasi, Sağ), Suç: Bir solcu avukatı öldürme
  • Veysel Güney: 10.06.1981'de Gaziantep Kapalı Cezaevi'nde İnfaz (Siyasi, Sol), Suç: Üsteğmen Şahin Akkaya'yı öldürme
  • Ahmet Saner: 25.06.1981'de Üsküdar Paşakapısı Cezaevi'nde İnfaz (Siyasi, Sol), Suç: Bir Amerikalı astsubay ile Türk arkadaşını öldürme
  • Kadir Tandoğan: 25.06.1981'de Üsküdar Paşakapısı Cezaevi'nde İnfaz (Siyasi, Sol), Suç: Bir Amerikalı astsubay ile Türk arkadaşını öldürme
  • Mustafa Özenç: 20.08.1981'de Adana Kapalı Cezaevi'nde İnfaz (Siyasi, Sol), Suç: 3 askeri ve bir memuru öldürme
  • İsmet Şahin: 20.08.1981'de Üsküdar Paşakapısı Cezaevi'nde İnfaz (Adli Suçlu), Suç: Biri Piyade Er Mustafa Çelimli olmak üzere 3 kişiyi öldürme
  • Kemal Ergin: Firar ettiğinden idam edilemedi.
  • İsa Armağan: Firar ettiğinden idam edilemedi.
  • Recep Sarıaslan: Çatışmada öldürüldüğü için idam edilemedi.
  • Kemal Özdemir: Firar ettiğinden idam edilemedi.
  • Mehmet Ali Ağca: Cezaevinden kaçırıldığı için idam edilemedi.

1982 yılında idam edilenler (14)Düzenle

  • Seyit Konuk: 13.03.1982'de Buca Kapalı Cezaevi'nde İnfaz (Siyasi, Sol), Suç: Bir müteahhiti ve MHP il sekreteri eczacıyı öldürme
  • İbrahim Ethem Coşkun: 13.03.1982'de Buca Kapalı Cezaevi'nde İnfaz (Siyasi, Sol), Suç: Bir müteahhiti ve MHP il sekreteri eczacıyı öldürme
  • Necati Vardar: 13.03.1982'de Buca Kapalı Cezaevi'nde İnfaz (Siyasi, Sol), Suç: Bir müteahhiti ve MHP il sekreteri eczacıyı öldürme
  • Fikri Arkan: 27.03.1982'de Ankara Merkez Kapalı Cezaevi'nde İnfaz (Siyasi, Sağ), Suç: 2 solcuyu öldürme
  • Sabri Altay: 23.04.1982'de Sakarya Kapalı Cezaevi'nde İnfaz (Adli Suçlu), Suç: Karısını öldürme
  • Cengiz Baktemur: 30.04.1982'de Elâzığ Kapalı Cezaevi'nde İnfaz (Siyasi, Sağ), Suç: Malatya Doğanşehir CHP Gençlik Kolları Başkanı'nı öldürme
  • Şahabettin Ovalı: 12.06.1982'de Sinop Kapalı Cezaevi'nde İnfaz (Adli Suçlu), Suç: Kan davasından bir kişiyi öldürme
  • Ednan Kavaklı 18.06.1982'de Tokat Kapalı Cezaevi'nde İnfaz (Adli Suçlu), Suç: Tecavüz ettiği 16 yaşındaki erkek çocuğunu öldürme
  • Ali Bülent Orkan: 13.08.1982'de Ankara Merkez Kapalı Cezaevi'nde İnfaz (Siyasi, Sağ), Suç: Kahve basıp 7 solcuyu öldürme
  • Veli Acar: 13.08.1982'de Isparta Kapalı Cezaevi'nde İnfaz (Adli Suçlu), Suç: Kardeşini öldürme
  • Eşref Özcan: 19.08.1982'de Kayseri Kapalı Cezaevi'nde İnfaz (Adli Suçlu), Suç: Para karşılığı bir kişiyi öldürme
  • Halil Fevzi Uyguntürk: 29.12.1982'de Afyon Kapalı Cezaevi'nde İnfaz (Adli Suçlu), Suç: 3 kadını öldürme
  • Kâzım Ergün: 29.12.1982'de Akşehir Kapalı Cezaevinde İnfaz (Adli Suçlu), Suç: Kan davasından 3 kişiyi öldürme
  • Muzaffer Öner: 29.12.1982'de Amasya Kapalı Cezaevi'nde İnfaz (Adli Suçlu), Suç: Karısını ve kayınbiraderini öldürme

1983 yılında idam edilenler (24)Düzenle

  • Adem Özkan: 13.01.1983'te Balıkesir Kapalı Cezaevi'nde İnfaz (Adli Suçlu), Suç: Dedesini öldürme[2]
  • Hüseyin Çaylı: 13.01.1983'te Afyon Kapalı Cezaevi'nde İnfaz (Adli Suçlu), Suç: Tecavüz ettiği 6 yaşındaki erkek çocuğunu öldürme[3]
  • Osman Demiroğlu: 13.01.1983'te Antalya Kapalı Cezaevi'nde İnfaz (Adli Suçlu), Suç: Tecavüz ettiği 12 yaşındaki kız çocuğunu öldürme[4]
  • Ahmet Mehmet Uluğbay: 22.01.1983'te Akşehir Kapalı Cezaevi'nde İnfaz (Adli Suçlu), Suç: Paralarını çalmak için 2 kişiyi öldürme
  • Ali Aktaş (Ağtaş): 23.01.1983'te Adana Kapalı Cezaevi'nde İnfaz (Siyasi, Sol), Suç: Bir sağcıyı öldürme
  • Duran Bircan: 23.01.1983'te Denizli Kapalı Cezaevi'nde İnfaz (Adli Suçlu), Suç: Annesini ve göz koyduğu yeğenini öldürme
  • Levon Ekmekçiyan: 29.01.1983'te Ankara Merkez Kapalı Cezaevi'nde İnfaz (Siyasi, ASALA), Suç: Havalimanı bombalayarak 9 kişiyi öldürme
  • Ramazan Yukarıgöz: 29.01.1983'te İzmit Kapalı Cezaevi'nde İnfaz (Siyasi, Sol), Suç: Kuyumcu soygunu sırasında bir polis ve bir kuyumcuyu öldürme
  • Ömer Yazgan: 29.01.1983'de İzmit Kapalı Cezaevi'nde İnfaz (Siyasi, Sol), Suç: Kuyumcu soygunu sırasında bir polis ve bir kuyumcuyu öldürme
  • Erdoğan Yazgan: 29.01.1983'te İzmit Kapalı Cezaevi'nde İnfaz (Siyasi, Sol), Suç: Kuyumcu soygunu sırasında bir polis ve bir kuyumcuyu öldürme
  • Mehmet Kambur: 29.01.1983'te İzmit Kapalı Cezaevi'nde İnfaz (Siyasi, Sol), Suç: Kuyumcu soygunu sırasında bir polis ve bir kuyumcuyu öldürme
  • Ahmet Kerse: 30.01.1983'te Gaziantep Kapalı Cezaevi'nde İnfaz (Siyasi, Sağ), Suç: Bakkal dükkânı basıp solcu bir bakkalı öldürme
  • Rıdvan Karaköse: 05.02.1983'te Akşehir Kapalı Cezaevi'nde İnfaz (Adli Suçlu), Suç: Kan davasından 2 kişiyi öldürme
  • Cavit Karaköse: 05.02.1983'te Akşehir Kapalı Cezaevi'nde İnfaz (Adli Suçlu), Suç: Kan davasından 2 kişiyi öldürme
  • Süleyman Karaköse: 05.02.1983'te Akşehir Kapalı Cezaevi'nde İnfaz (Adli Suçlu), Suç: Kan davasından 2 kişiyi öldürme
  • Fatih Laçingil: 24.02.1983'te Keşan Kapalı Cezaevi'nde İnfaz (Adli Suçlu), Suç: Parasını gasbettiği bir kişiyi öldürme
  • Fayık Güngörmez: 24.02.1983'te Kilis Kapalı Cezaevi'nde İnfaz (Adli Suçlu), Suç: Bir kadını öldürme
  • Mustafa Başaran: 30.03.1983'te Edirne Kapalı Cezaevi'nde İnfaz (Adli Suçlu), Suç: Para karşılığı bir kişi ve kaçarken de başka bir kişi olmak üzere 2 kişiyi öldürme
  • Hüseyin Üye: 30.03.1983'te Nazilli Kapalı Cezaevi'nde İnfaz (Adli Suçlu), Suç: Kan güttüğü ailenin evinin bacasından gaz dökerek bir kadın ve dört çocuğunu yakarak öldürme
  • Şener Yiğit: 20.04.1983'te Isparta Kapalı Cezaevi'nde İnfaz (Adli Suçlu), Suç: Tecavüz etmeye çalıştığı kadını ve annesini öldürme
  • Cafer Aksu (Altuntaş): 20.04.1983'te Ordu Efirli Cezaevi'nde İnfaz (Adli Suçlu), Suç: Kan davasından 2 kişiyi öldürme
  • Abdülaziz Kılıç: 26.05.1983'te Edirne Kapalı Cezaevi'nde İnfaz (Adli Suçlu), Suç: Parasını çalmak için bir kişiyi öldürme
  • Halil Esendağ: 05.06.1983'te Buca Kapalı Cezaevi'nde İnfaz (Siyasi, Sağ), Suç: Silahla fırın basıp 4 solcu fırıncıyı öldürme
  • Selçuk Duracık: 05.06.1983'te Buca Kapalı Cezaevi'nde İnfaz (Siyasi, Sağ), Suç: Silahla fırın basıp 4 solcu fırıncıyı öldürme
  • İsmail Karaköse: Cezaevinde öldüğü için idam edilemedi.

1984 yılında idam edilenler (2)Düzenle

  • İlyas Has: 07.10.1984'te Buca Kapalı Cezaevinde İnfaz (Siyasi, Sol), Suç: Bekçi Süleyman Tosun'u öldürme
  • Hıdır Aslan: 25.10.1984'te Burdur Kapalı Cezaevi'nde İnfaz (Siyasi, Sol), Suç: Örgüt ve isyanı sevk ve idare etme, polisle çatışma, otomobil gasbı, asker ve polis araçlarına seri ateş, silah eğitimi yaptırma, silah alışverişi, militan saklayıp başka bölgelere militan gönderme, kahve tarama, korsan miting düzenleme, adam yaralama, para gasbı, işkence yapma, silah tehdidi ile mobilet gasbı

Diğer idamlarDüzenle

Yukarıda listelenmeyen, özel konulardaki bazı idamlar aşağıdadır. Listede eksik isimler mevcuttur.

Birinci dönem İstiklal MahkemeleriDüzenle

  • Ali İhsan Bey (casusluk) - 13-14 Ekim 1920'de Ankara'da asıldı.
  • Mahmut Hamdi (casusluk) - 20 Ekim 1920'de infaz edildi.
  • Mustafa Sagir (casusluk) - 24 Mayıs 1921'de Ankara'da asıldı.
  • Hafızoğlu Mehmet (Düzce) - 25 Mayıs 1921'de asıldı

İkinci dönem İstiklal MahkemeleriDüzenle

  • 29.6.1925'te Kırşehir cinayeti sanıklarından Hasan ve oğlu Mehmet ile Ahmet Çavuş.
  • 16.8.1925'te ikinci Dönem Ankara İstiklâl Mahkemesi'nde görülen Distolcular Davası'nda Hıyaneti Vataniye suçundan eski Yüzbaşı Nihat, Distolcu Nuri, Yeniköy Belediye Müdürü eskici kemal, Arap Asım, Sabık Yaver Darendeli İsmet, Distolcu Osman Daver, Zambo oğlu Hisritaki, Ertuğrul Şakir, Tevfik Hamdi, Romanyalı Halil, Hacı Nafil Ankara'da asıldı.
  • 9.9.1925'te İspartalı Raşit, Deli Hüseyin ve Ramazan soygunculuk suçundan Ankara'da Karaoğlan Çarşısı önünde asıldı. Aynı gün, soygunculuk suçundan 3 kişi daha asıldı.
  • 20.9.1925'te Soygun ve adam öldürmeden Eğri Ahmet çetesinden Mehmet Ali, Ramazan, Sarı Mehmet, Zıbın Ahmet, Hoca Şükrü, Cimdallı Hakkı ve Deli Ahmet asıldılar.
  • 21.9.1925'te İzmir'de Şakiroğlu İsmail Hakkı, Koko Mustafa.
  • 11.101925'te Maraş Mebusu Tahsin Bey davası sanıklarından Karcı Mehmet, Haliloğlu Mehmet, Durdu Mehmet, Antakyalı Osman, Deli Hüseyin, Kürt Ulvi, Kör Ali, Bekçi Şaban, Hüseyin ve Kardeşi Mesto vicahen, Mehmet ve Osman gıyaben idama mahkûm oldular.
  • 2.1.1926'da Fatsa'da soygunculuk yapan ve adam öldüren Mehmet, Arif, Süleyman ve Hüseyin. Yine aynı gün İzmir'de bir polis memurunu öldüren İstibli Recep oğlu Ali asıldı.
  • 4.2.1926'da İsmail Hakkı, Miralay Osman Bey, Refet Reis ile Kırşehir eski milletvekili Keskinli Rıza (Silsüpüroğlu) asıldı.
  • 9.3.1926'da Köy basan ve Jandarmayı öldüren Ali, Taşhan önünde asıldı.
  • 14.4.1926'da Halil İbrahim Hoca, Kürt Şerif, Çerkez Süleyman soygunculuktan asıldı.
  • 8.4.1926'da Alabaş İsmail ve Mehmetoğlu Mustafa Antalya-Burdur'da soygunculuktan asıldı.
  • 18.4.1926'da Bursalı Sütçü Hamdi asıldı.
  • 4.5.1926'da Molla Mehmet, Seyfettin, Hüseyin, İmam Rahmi.

DiğerDüzenle

  • 28.11.1925'te Sivas'ta duvara bildiri yapıştırma suçundan İmamzade Mehmet Necati.
  • 24.11.1925'te Erzurum'da din adamlarının başını çektiği olaylar nedeniyle Şeyh Hacı Osman, Gülabioğlu Akif Ağa ve Abdulhamid asıldı.
  • 14.11.1925'te Rize'de Sabit Tarakçıoğlu, Mehmet Peçe, Yakup Peçe (köy muhtarı), Kadir Koliva (köy bekçisi), Hafız Şaban Koliva, Hasan Külünkoğlu ve Mahmut Kamburoğlu asıldı.
  • 18.11.1925'te Giresun'da Şeyh Hafız Muharrem ile Abdullah Hoca asıldılar.
  • 18.1.1926'da Maraş olayları nedeniyle Molla İbrahim, Muhtar ve Bayraktar Hamdi gıyaben, Müezzin Hafız Mehmet, İnşallah Ali ve Pekmezci Hüseyin vicahen idama mahkûm oldu.
  • ¾.2.1926'da Giresun olayları sanıklarından Babaeski eski müftüsü Ali Rıza Hoca ile İskilipli Atıf Hoca idam edildiler.
  • 6.7.1925'te Hacı İbrahim Ethem Efendi, Urfa hükümet meydanında idam edildi.
  • 14.7.1926'da İzmir Suikastı davasından Ziya Hurşit (Lazistan eski milletvekili), Laz İsmail, Gürcü Yusuf, Çopur Hilmi, Şükrü (İzmit milletvekili), Edip (Sarı Efe), Ayıcı Arif (Eskişehir Milletvekili), Abidin (Saruhan Milletvekili, Hafız Mehmet (Trabzon Milletvekili, Halis Turgut (Sivas Milletvekili), İsmail Canbulat (İstanbul Milletvekili), Baytar Rasim (Emekli Baytar Albay) ve Rüştü Paşa.
  • 26/27.8.1926'da İttihatçılar davasından, Eski Maliye Nazırı Cavit, Dr. Nazım, Hilmi (Ardahan Milletvekili), Nail Bey, Abdulkadir (Ankara Eski Valisi) idam edildiler.
  • 14.4.1925'te Diyarbakır'da Cibranlı Halit, Yusuf Ziya (Eski Bitlis Mebusu), Faik, Molla Abdurrahman Teğmen Ali Rıza ve Kürt İstiklal Cemiyeti kurucularından Cibranlı Miralay Hayit bey Bitlis'te kurşuna dizildiler.
  • 17.4.1925'te Siverek Karabahçeli Şeyh Eyüp ve Dr. Fuat Bey, Fevzi Bey (Diyarbakır Milletvekili) ve fabrika bekçisi Hasan idam edildiler.
  • 27.5.1925'te Diyarbakır ayaklanması davasında Seyit Abdulkadir, Seyit Mehmet, Kemal Fevzi, Dava Vekili Hacı Ahdi (Babo Tujo), Palulu Kör Sadi ve Hoca Askeri Efendi Ulucami önünde idam.

Şeyh Said İsyanı davasında idam edilenler (47)Düzenle

28/29 .6.1925'te Diyarbakır'da ayaklanma davasında Şeyh Said, Melikanlı Şeyh Abdullah, Tokliyanlı Kamil Bey, Baba Bey, Şeyh Şerif, Fakih Hasan Fehmi, Valirli H. Sadık Bey, Çanlı Şeyh İbrahim, Şeyh Ali, Şeyh Celal, Şeyh Hasan, Hanili Mustafa Bey, Hanili Salih Bey, Hanili Şeyh Adem, Madenli Kadri Bey, Piranlı Molla Mahmut, Silvanlı Şeyh Şemsettin, Termilli Şeyh İsmail, Termilli Şeyh Abdullatif, Belikanlı Molla Emin, Arap Abdi, Kargapazarlı Haliloğlu Mehmet, Sinikli Hasanoğlu Süleyman, Musyanlı Molla Cemil, Demirci Ömeroğlu Süleyman, Şerifoğlu Süleyman, Fakih Hasan'ın Katibi Tahir, Hanili Mustafa Beyoğlu Mahmut Bey, Şeyh Musa Oğlu Şeyh Ali,Belikanlı Hacı Halit, Diyadinli Timur Ağa, Hınıslı Kamil Bey oğlu Abdullatif, Muşlu Mehmet, Muşlu Süleyman, Muşlu Bahri, Zorabadlı Şeyh Cemil, Çapakçurlu Süleyman oğlu Yusuf, Yamaç Aşireti Ali Baban (Badan), Kargapazarlı Halit, Harput Cephesinden Şeyh Ali'nin arkadaşı Nadir oğlu Halit, Mehmet oğlu Tahir, Nahiye Müdürü Tayip Ali, Çerkez Jandarma Hamit, İzzet Bey oğlu Mehmet Bey, Çanlı Şeyh Abdullah ve Çanlı Şeyh Ömer Diyarbakır Siverek Kapıda idam edildiler. Sanıklardan Çapakçur Kaymakamı Hüseyin Hilmi Bey'in daha önceki hizmetlerinden dolayı cezası Adana'da 15 sene kürek cezasına, Salih Bey oğlu Hasan'ın cezasıda, yaşı küçük olduğundan Konya'da 10 sene hapse çevrildiğinden, sonuçta idam sayısı 47'ye düştü.

31.7.1926'da Hasenanlı Halit idam edildi.

Elazığ Ayaklanması davası (44)Düzenle

  • 22.7.1925 Madenli Osman ve Çevalikli Süleyman.
  • 28.7.1925 Palulu Mühendis Ali ve 4 arkadaşı.
  • 29.7.1925 Ayaklanma nedenleri ile 2 kişi.
  • 5.9.1925 Osmaniye baskıncılarından Zülfikar ve Demir.
  • 23.10.1925'tersim eski milletvekili Hasan.Hayri(Kangotan),Celal(Celalzade)Mehmet(Baykara).
  • 30.12.1925 Palulu Hasanoğlu İbrahim ayaklanmaya katılmaktan.
  • 14.1.1926 Çapakçurlu Şükrü, Alioğlu Sait, Alioğlu Faik, Alioğlu İbrahim, Mehmetoğlu Selim, Ömeroğlu Ahmet, Şafa oğlu Olaş, Mehmetoğlu Abdulkerim, İbrahim oğlu Ali, Zafioğlu Molla Yusuf, Cundioğlu Fevzi, Hasanoğlu Osman (ayaklanmaya katılmaktan).
  • 4.3.1926 Halil Mustafa, Silu Ahmet, Yaşar, Ömer, Davut, Veysel, Abdullah ve Tiran aşiretinden 10 kişi.
  • Şark İstiklal Mahkemesi Savcısı Süreyya Bey (Özgeveren)in 24 Mart 1926'da yaptığı açıklamaya göre 156 kişi idama, 56 kişi ise gıyaben idama mahkûm olmuşlardır.

Menemen Olayı (29)Düzenle

Divanı Harbi Örfi (Sıkıyönetim Mahkemesi) 36 kişi hakkında idam cezası vermiş, TBMM'ce bu cezalardan 4'ü 24 yıla, 2'si 2 yıla çevrilmiş, Şeyh Esat ve Göreceli Mustafaoğlu Abdulkerim hastanede öldüğünden aşağıdaki 28 sanık İstasyon'da, Tuz Pazarı'nda, Bedesten Meydanı ve sinema önünde asılarak idam edilmiştir:

3.2.1931'de Manisa'dan Kahveci Çırağı Mustafa, Topçu Hüseyin, Tatlıcı Mustafa Hüseyin, Eskici Hüseyin, Himmetoğlu Süleyman (Keçeli Köyünden), Emrullahoğlu Mehmet, Mutaf Süleyman, Manifaturacı Osman, Hafız Cemal, Tabur İmamı İlyas Hoca, Alipaşaoğlu Ragıp, Şeyh Hafız Ahmet, Giritli İbrahimoğlu İsmail, Hastane İmamlığından emekli Laz İbrahim, Alişehir'den Şeyh Ahmet Muhtar, Bozalan Köyünden Koca Mustafa, Hacı İsmail, Hacı İsmailoğlu Hüseyin, Menemen'den Cumai Balalı Ramiz, Çıtaklı Molla Süleyman, Yahya oğlu Hüseyin, Çingene Mehmet oğlu Ali, Hayim oğlu Josef, Şımbıllı Ali Osmanoğlu Mehmet, Arnavut Yusufoğlu Kamil, Kerimoğlu İbrahim, Selim oğlu Boşnak Abbas ve Şeyh Esad'ınoğlu Mehmet Ali.

Dersim İsyanı (11)Düzenle

18.11.1937'de aralarından oğlununda bulunduğu toplam 11 kişi Elazığ'ın Buğday Meydanında idam edildi. İdamdan sonra cenazeleri darağaçlarından indirilerek Elazığ sokaklarında halka teşhir edildikten sonra yakıldı. İdam edilen 11 kişiden 7'sinin isimleri şunlar:

Seyit Rıza, (Seyit Rıza'nın küçük oğlu) Reşik Hüseyin, (Şeyhanlı aşireti reisi) Hasso Seydo, (Yusufan aşireti reisi) Kameroğlu Fındık, (Deneman aşireti reisi) Cebrail oğlu Hasan, Kureyşanlı Ulkiye oğlu Hasan ve Mirza Aliağa oğlu Ali.

KaynakçaDüzenle

  1. ^ Rize Duruşmaları. heyamola yayınları. s. 148-149.  Birden fazla |sayfalar= ve |sayfa= kullanıldı (yardım)
  2. ^ "Adem Özkan Hakkındaki Ölüm Cezasının Yerine Getirilmesine Dair Kanun Tasarısı ve Adalet Komisyonu Raporu" (PDF). 15 Ocak 2022 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  3. ^ "Hüseyin Çaylı Hakkındaki Ölüm Cezasının Yerine Getirilmesine Dair Kanun Tasarısı ve Adalet Komisyonu Raporu" (PDF). 
  4. ^ "Osman Demiroğlu Hakkındaki Ölüm Cezasının Yerine Getirilmesine Dair Kanun Tasarısı ve Adalet Komisyonu Raporu" (PDF).