Ana menüyü aç

Türk Silahlı Kuvvetlerinin aktif hava aracı listesi

Vikimedya liste maddesi

Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde aktif olarak hizmet veren hava araçlarının sayıları.

İçindekiler

Türk Hava KuvvetleriDüzenle

Uçak Resim Ülke Türü Versiyonları Sayı Notlar
Sabit kanatlı uçak
Cessna Citation VII     ABD İş jeti 2
Airbus A400M Atlas     Avrupa Birliği
  Türkiye
Stratejik taşıma uçağı 8[1] Toplam 10 adet sipariş edildi, 8'i teslim edildi.[1]
KC-135R-CRAG Stratotanker     ABD Havadan yakıt ikmalı uçağı KC-135R 7 [2]
Boeing 737 AEW&C     ABD Erken hava uyarı ve kontrol uçağı B-737AEW 4 [2]
C-130 Hercules     ABD Kargo uçağı C-130B/E 16[3]
C-160 Transall     Almanya
  Fransa
Kargo uçağı C-160T 15[3]
CN-235     İspanya
  Türkiye
Kargo uçağı CN-235M-100 45[3] 2 Adeti CN-235 (MPA) olup özel olarak kontrol edilmektedir.
Gulfstream IV     ABD Kargo uçağı
Komuta ve Kontrol
C-20 3
F-35 Lightning II     ABD
  Türkiye
Savaş uçağı F-35A 0 [2] 2018'de envantere girmeye başlayacak. 14 adet sipariş verildi. Toplam 100 uçak alınması planlandı.[4]
F-16 Fighting Falcon     ABD
  Türkiye
Savaş uçağı F-16C
F-16D
196[5]
44[5]
Modernize edildi.
F-4 Phantom II     ABD
  Türkiye
Bombardıman uçağı F-4/2020 49[5] Hepsi TAI tarafından modernize edildi.
Canadair NF-5     Kanada Eğitim uçağı NF-5/2000
NF-5B
32[5] Modernize edildi.
T-38 Talon     ABD Eğitim uçağı T-38A Talon 33[5] Eğitim için yenilenmektedir.
KT-1T     Kore Eğitim uçağı KT-1T 40 [2] 15 opsiyonlu uçağın alımı onaylanmıştır.
TUSAŞ Hürkuş   Türkiye Eğitim uçağı HÜRKUŞ 2 15'i kesin[6], 40'ı opsiyonlu olmak üzere toplam 55 adet sipariş.[7]
SF-260     İtalya
  Türkiye
Eğitim uçağı SF-260D 35[5]
Helikopterler
Eurocopter Cougar     Fransa
  Türkiye
Nakliye helikopteri AS-532 20 [2] Öncelikle Arama Kurtarma için kullanılır.
UH-1     ABD Nakliye helikopteri UH-1H 15[8] Modernize edildi.

Türk Kara KuvvetleriDüzenle

Uçak Resim Ülke Türü Versiyonlari Sayi Notlar
Helikopter
206 JetRanger     ABD
  İtalya
Genel Maksat Bell AB206 22 [2]
AH-1 Cobra     ABD
  Türkiye
Saldiri Helikopteri AH-1P
AH-1S
AH-1W
54 [2]
AS532 Cougar     Fransa
  Türkiye
Genel Maksat H215M
AS332
40 [2]
CH-47 Chinook     ABD Genel Maksat CH-47F 4 [2] 11 adet siparis verildi 4 tanesi teslim alindi.
OH-58 Kiowa     ABD Keşif Helikopteri OH-58C 3 [2]
S-70 Black Hawk     ABD
  Türkiye
Genel Maksat T-70 58 [2] 32 Tane daha siparis verildi.
T-129 ATAK     İtalya
  Türkiye
Saldırı Helikopteri T-129 40[9] 12 adet daha teslim edilecek.
UH-1 Iroquois     ABD
  Türkiye
Genel Maksat UH-1H 86 [2] T-70 helikopteri ile degistirilecek. Hepsi modernize edildi.
UH-1N Twin Huey     ABD
  İtalya
  Türkiye
Genel Maksat Bell 205 69 [2] Hepsi modernize edildi.
UH-60 Black Hawk     ABD
  Türkiye
Genel Maksat UH-60A 86 [2] Hepsi modernize edildi.

Türk Deniz KuvvetleriDüzenle

Ayrıca bakınızDüzenle

KaynakçaDüzenle