Ana menüyü aç

Türk Jandarma Genel Komutanları listesi

Vikimedya liste maddesi

Türk Jandarma Genel Komutanları listesinin yer aldığı bu başlık Jandarma Genel Komutanlığı'na komutanlık yapmış komutanlar listesidir. Osmanlı İmparatorluğu döneminde 1839 yılında resmi olarak kurulmuş teşkilata ilk komutanlığı Rasim Bey yapmıştır.

Komutanlar listesiDüzenle

1917-1923 arasıDüzenle

# Komutan Resim Görev Başlangıcı Görev Bitişi
1 Mirliva Rasim Bey   1917 1918
2 Miralay Refet Bele   17 Ekim 1918 16 Mayıs 1919
3 Miralay Bahattin Ertürk   1920 1920
4 Kaymakam Ali Galip   1921 1923

1923-günümüzDüzenle

# Komutan Resim Görev Başlangıcı Görev Bitişi
1 Miralay Baha Hurşit Süel   29 Ekim 1923 6 Haziran 1924
2 Miralay Ahmet Zeki Soydemir   6 Haziran 1924 30 Temmuz 1930
3 Korgeneral Kazım Orbay   30 Temmuz 1930 24 Ağustos 1935
4 Korgeneral Naci Tınaz   3 Eylül 1935 12 Kasım 1939
5 Korgeneral Cemil Cahit Toydemir   12 Kasım 1939 13 Temmuz 1940
6 Korgeneral Ali Rıza Artunkal   27 Ekim 1940 11 Ekim 1941
7 Korgeneral Rüştü Akın   1 Ekim 1941 11 Ocak 1943
8 Korgeneral Rıfat Mataracı   26 Şubat 1943 3 Mayıs 1945
9 Korgeneral Nazmi Gönenli   9 Mayıs 1945 18 Ekim 1947
10 Korgeneral Şükrü Kanatlı   23 Ekim 1947 28 Mart 1949
11 Korgeneral Nuri Berköz   28 Mart 1949 28 Haziran 1950
12 Orgeneral Kemal Yaşınkılıç   3 Temmuz 1950 24 Mayıs 1954
13 Orgeneral Tahsin Çelebican   27 Mayıs 1954 27 Mayıs 1960
14 Tümgeneral Nezihi Fırat   28 Mayıs 1960 16 Haziran 1960
15 Korgeneral Hayati Ataker   16 Haziran 1960 4 Ağustos 1960
16 Korgeneral Muhittin Önür   7 Eylül 1960 14 Ocak 1961
17 Tuğgeneral Abdurrahman Doruk   16 Ocak 1961 24 Şubat 1962
18 Tuğgeneral Fahri Ogan   25 Şubat 1962 25 Temmuz 1962
19 Korgeneral Fikret Esen   25 Temmuz 1962 12 Temmuz 1966
20 Orgeneral Haydar Sükan   12 Temmuz 1966 22 Ağustos 1968
21 Orgeneral Kemal Atalay   4 Eylül 1968 28 Ağustos 1969
22 Orgeneral Semih Sancar   29 Ağustos 1969 28 Ağustos 1970
23 Orgeneral Kemalettin Eken   2 Eylül 1970 28 Ağustos 1972
24 Orgeneral Orhan Yiğit   28 Ağustos 1972 30 Ağustos 1975
25 Orgeneral Nurettin Ersin   22 Ağustos 1975 5 Ocak 1976
26 Korgeneral Şahap Yardımoğlu   26 Şubat 1976 25 Ağustos 1978
27 Orgeneral Sedat Celasun   25 Ağustos 1978 6 Aralık 1983
28 Orgeneral Mehmet Buyruk   6 Aralık 1983 20 Ağustos 1985
29 Orgeneral Fikret Oktay   20 Ağustos 1985 30 Ağustos 1986
30 Orgeneral Adnan Doğu   15 Ağustos 1986 30 Ağustos 1988
31 Orgeneral Burhanettin Bigalı   23 Ağustos 1988 30 Ağustos 1990
32 Orgeneral Eşref Bitlis   20 Ağustos 1990 17 Şubat 1993
33 Orgeneral Aydın İlter   23 Şubat 1993 1 Eylül 1995
34 Orgeneral Teoman Koman   30 Ağustos 1995 29 Ağustos 1997
35 Orgeneral Fikret Özden Boztepe   29 Ağustos 1997 27 Ağustos 1998
36 Orgeneral Rasim Betir   27 Ağustos 1998 24 Ağustos 2000
37 Orgeneral Aytaç Yalman   24 Ağustos 2000 27 Ağustos 2002
38 Orgeneral Şener Eruygur   27 Ağustos 2002 26 Ağustos 2004
39 Orgeneral Fevzi Türkeri   26 Ağustos 2004 24 Ağustos 2006
40 Orgeneral Işık Koşaner   24 Ağustos 2006 26 Ağustos 2008
41 Orgeneral Avni Atila Işık   27 Ağustos 2008 11 Ağustos 2010
41 Orgeneral Necdet Özel   11 Ağustos 2010 29 Temmuz 2011
42 Orgeneral Bekir Kalyoncu   4 Ağustos 2011 22 Ağustos 2013
43 Orgeneral Servet Yörük   22 Ağustos 2013 22 Ağustos 2014
44 Orgeneral Abdullah Atay   22 Ağustos 2014 13 Ağustos 2015
45 Orgeneral Galip Mendi   13 Ağustos 2015 19 Temmuz 2016
46 Korgeneral İbrahim Yaşar (vekil)   19 Temmuz 2016 28 Temmuz 2016
47 Orgeneral Yaşar Güler   29 Temmuz 2016 21 Ağustos 2017
48 Orgeneral Arif Çetin   21 Ağustos 2017 Görevde

Ayrıca bakınızDüzenle

Dış bağlantılarDüzenle