Suriye devlet başkanları listesi

Vikimedya liste maddesi

Suriye devlet başkanları listesi, Suriye'de 1920 yılından beri görev yapmış devlet başkanlarının listesidir.

GörevdekilerDüzenle

Suriye Federasyonu, Fransız Mandası'nın parçası (1922-1924)Düzenle

Resim İsim
(Doğum–Ölüm)
Seçim Görev başlangıcı Görev bitişi Görev süresi Siyasi parti Not(lar)
1   Suphi Bereket
(1883–1939)
29[1] Haziran 1922 31 Aralık 1924 2 yıl, 185 gün Bağımsız

Suriye Devleti, Fransız Mandası'nın parçası (1925-1930)Düzenle

Resim İsim
(Doğum–Ölüm)
Seçim Görev başlangıcı Görev bitişi Görev süresi Siyasi parti Not(lar)
(1)   Suphi Bereket
(1883–1939)
1 Ocak 1925 21 Aralık 1925 354 gün Bağımsız
  François Pierre-Alype
(1853–1932)
9 Şubat 1926 28 Nisan 1926 78 gün Bağımsız
2   Ahmed Nami
(1873–1962)
28 Nisan 1926 15 Şubat 1928 1 yıl, 293 gün Bağımsız
  Taceddin el-Hasani
(1885–1943)
15 Şubat 1928 14 Mayıs 1930 2 yıl, 88 gün Bağımsız

Birinci Suriye Cumhuriyeti, Fransız Mandası'nın parçası (1930-1945)Düzenle

Resim İsim
(Doğum–Ölüm)
Seçim Görev başlangıcı Görev bitişi Görev süresi Siyasi Parti Not(lar)
  Taceddin el-Hasani
(1885–1943)
14 Mayıs 1930 19 Kasım 1931 1 yıl, 189 gün Bağımsız
  Léon Solomiac
(1873–1960)
19 Kasım 1931 11 Haziran 1932 205 gün Bağımsız
3   Muhammed Ali el-Abid
(1867–1939)
11 Haziran 1932 21 Aralık 1936 4 yıl, 193 gün Bağımsız
4   Haşim el-Etâsî
(1875–1960)
21 Aralık 1936 7 Temmuz 1939 2 yıl, 198 gün Ulusal Blok
5   Behiç el-Hatib
(1895–1981)
10 Temmuz 1939 4 Nisan 1941 1 yıl, 268 gün Bağımsız
  Halid el-Azm
(1903–1965)
4 Nisan 1941 16 Eylül 1941 165 gün Bağımsız
6   Taceddin el-Hasani
(1885–1943)
16 Eylül 1941 17 Ocak 1943 1 yıl, 123 gün Bağımsız Hasani görev sırasında öldü.[2]
  Cemil el-Ulşi
(1883–1951)
17 Ocak 1943 25 Mart 1943 67 gün Bağımsız
7   Ata Bey el-Eyyubi
(1877–1951)
25 Mart 1943 17 Ağustos 1943 145 gün Bağımsız
8   Şükri el-Kuvvetli
(1891–1967)
17 Ağustos 1943 24 Ekim 1945 2 yıl, 68 gün Ulusal Blok

Bağımsız Birinci Suriye Cumhuriyeti (1945-1950)Düzenle

Resim İsim
(Doğum–Ölüm)
Seçim Görev başlangıcı Görev bitişi Görev süresi Siyasi Parti Not(lar)
(8)   Şükri el-Kuvvetli
(1891–1967)
24 Ekim 1945 29 Mart 1949 3 yıl, 156 gün Ulusal Blok /
Ulusal Parti
Kuvvetli, 29 Mart 1949'da Genelkurmay Başkanı Hüsnü Zaim tarafından devrildi.
9   Hüsnü Zaim
(1897–1949)
1949 30 Mart 1949 14 Ağustos 1949 137 gün Suriye Sosyal Milliyetçi Partisi Zaim, 1949'da Edib Çiçekli liderliğindeki bir askeri darbeyle devrildi, daha sonra yeni hükümetin emriyle idam edildi.[3]
10   Sami el-Hinnavi
(1898–1950)
14 Ağustos 1949 15 Ağustos 1949 1 gün Askeri
11
(4)
  Haşim el-Etâsî
(1875–1960)
15 Ağustos 1949 5 Eylül 1950 1 yıl, 21 gün Halk Partisi

İkinci Suriye Cumhuriyeti (1950-1958)Düzenle

Resim İsim
(Doğum–Ölüm)
Seçim Görev başlangıcı Görev bitişi Görev süresi Siyasi Parti Not(lar)
(11)
(4)
  Haşim el-Etâsî
(1875–1960)
15 Ağustos 1949 2 Aralık 1951 1 yıl, 88 gün Halk Partisi
  Edip Çiçekli
(1909–1964)
2 Aralık 1951 3 Aralık 1951 1 gün Suriye Sosyal Milliyetçi Partisi
12   Fevzi Selu
(1905–1972)
3 Aralık 1951 11 Temmuz 1953 1 yıl, 220 gün Askeri
13   Edip Çiçekli
(1909–1964)
1953 11 Temmuz 1953 25 Şubat 1954 229 gün Arap Özgürlük Hareketi Çiçekli, 1954'te darbe tehdidi nedeniyle görevinden istifa etti.[4] Ülkenin bir iç savaşa girmesini istemediğini iddia ederek ülkeyi terk etti.[4]
  Me'mun el-Kuzbari
(1914–1998)
25 Şubat 1954 28 Şubat 1954 3 gün Bağımsız
14
(4)
(11)
  Haşim el-Etâsî
(1875–1960)
28 Şubat 1954 6 Eylül 1955 1 yıl, 190 gün Halk Partisi
15
(8)
  Şükri el-Kuvvetli
(1891–1967)
6 Eylül 1955 22 Şubat 1958 2 yıl, 169 gün Ulusal Parti

Birleşik Arap Cumhuriyeti (1958-1961)Düzenle

Resim İsim
(Doğum–Ölüm)
Seçim Görev başlangıcı Görev bitişi Görev süresi Siyasi Parti Not(lar)
1   Cemal Abdünnasır
(1918–1970)
1958 22 Şubat 1958 29 Eylül 1961 3 yıl, 219 gün Ulusal Birlik

Suriye Arap Cumhuriyeti (1961-günümüz)Düzenle

Resim İsim
(Doğum–Ölüm)
Seçim Görev başlangıcı Görev bitişi Görev süresi Siyasi Parti Not(lar)
  Me'mun el-Kuzbari
(1914–1998)
29 Eylül 1961 20 Kasım 1961 52 gün Bağımsız Kuzbari, Birleşik Arap Cumhuriyeti'ni dağıtan 1961 darbesinin ardından göreve başladı.
  İzzet en-Nus
(1900–1972)
20 Kasım 1961 14 Aralık 1961 24 gün Askeri
1   Nazım el-Kudsi
(1906–1998)
14 Aralık 1961 8 Mart 1963 1 yıl, 84 gün Halk Partisi 8 Mart Devrimi olarak bilinen bir olay olan 1963 darbesi, Nazım el-Kudsi'yi devirdi ve gerçek güç darbeyi organize eden Baasçı Askeri Komite'de olmasına rağmen, Ulusal Devrim Komutanlığı Konseyi'ni (UDKK) iktidara getirdi.[5]
2   Lu'ay el-Etâsî
(1926–2003)
9 Mart 1963 27 Temmuz 1963 140 gün Bağımsız Lu'ay el-Etâsî, Askeri Komite'nin gücüne tehdit oluşturmadığı için UDKK tarafından başkan olarak atandı.[6] Baasçı olmayan yüksek rütbeli subayların tasfiye edilmesinden sonra istifa etti.[7]
3   Emin el-Hafız
(1921–2009)
27 Temmuz 1963 23 Şubat 1966 2 yıl, 211 gün Baas Partisi
(Suriye Bölgesi)
Emin el-Hafız, Mişel Eflak'a ve Arap Sosyalist Baas Partisi'nin Ulusal Komutanlığına verdiği destek nedeniyle Askeri Komite tarafından devrildi.[8]
4   Nureddin el-Etâsî
(1929–1992)
25 Şubat 1966 18 Kasım 1970 4 yıl, 266 gün Suriye Baas Partisi
(Suriye Bölgesi)
Nureddin el-Etâsî, 1966'dan 1970'e kadar Suriye'nin gerçek hükümdarı olan Salah Cedid ile Savunma Bakanı Hafız Esad arasında bir anlaşmazlık çıkınca devrildi.[9] Esad, 1970 yılında Düzeltici Hareket olarak bilinen bir darbe başlattı.[10]
  Ahmed el-Hatib
(1933–1982)
18 Kasım 1970 22 Şubat 1971 96 gün Suriye Baas Partisi
(Suriye Bölgesi)
5   Hafız Esad
(1930–2000)
1971
1978
1985
1991
1999
22 Şubat 1971 10 Haziran 2000 29 yıl, 109 gün Suriye Baas Partisi
(Suriye Bölgesi)
Esad görev sırasında öldü.[11]
  Abdülhalim Haddam
(1932–2020)
10 Haziran 2000 17 Temmuz 2000 37 gün Suriye Baas Partisi
(Suriye Bölgesi)
6   Beşşar Esad
(1965–)
2000
2007
2014
2021
17 Temmuz 2000 Görevde 21 yıl, 342 gün Suriye Baas Partisi
(Suriye Bölgesi)

Zaman çizelgesiDüzenle

Beşşar EsadAbdülhalim HaddamHafız EsadAhmed el-HatibNureddin el-EtâsîEmin el-HafızLu'ay el-EtâsîNazım el-Kudsiİzzet en-NusCemal AbdünnasırMe'mun el-KuzbariFevzi SeluEdip ÇiçekliSami el-HinnaviHüsnü ZaimŞükri el-KuvvetliAta Bey el-EyyubiCemil el-UlşiHalid el-AzmBehiç el-HatibHaşim el-EtâsîMuhammed Ali el-AbidLéon SolomiacTacüddin el-HasaniAhmed NamiFrançois Pierre-AlypeSuphi Bereket

Ayrıca bakınızDüzenle

KaynakçaDüzenle

  1. ^ Arrêtés Nos. 1, 2 & 3, Bulletin hebdomadaire des actes administratifs du Haut-Commissariat (8 October 1922), p. 268 1 Temmuz 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.; [1] 5 Temmuz 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
  2. ^ Moubayed 2006, s. 345.
  3. ^ Moubayed 2006, s. 610.
  4. ^ a b Moubayed 2006, s. 339.
  5. ^ Moubayed 2006, s. 133.
  6. ^ Moubayed 2006, s. 175.
  7. ^ Rabinovich 1972, s. 72.
  8. ^ Seale 1990, ss. 99–101.
  9. ^ Seale 1990, ss. 142–144.
  10. ^ Seale 1990, ss. 162–163.
  11. ^ Moubayed 2006, ss. 154–155.