Suriye devlet başkanları listesi

Vikimedya liste maddesi

Suriye devlet başkanları listesi, Suriye'de 1922 yılından beri görev yapmış devlet başkanlarının listesidir.

Devlet başkanları (1922-günümüz)Düzenle

Suriye Devleti, Fransız Mandası'nın parçası (1922-1930)
Resim İsim
(Doğum–Ölüm)
Görev Süresi Siyasi Parti
1   Suphi Bereket
(1883–1939)
28 Haziran 1922 21 Aralık 1925 Bağımsız
  François Pierre-Alype
(1853–1932)
9 Şubat 1926 28 Nisan 1926 Bağımsız
2   Ahmed Nami
(1873–1962)
28 Nisan 1926 15 Şubat 1928 Bağımsız
  Tacüddin el-Hasani
(1885–1943)
15 Şubat 1928 14 Mayıs 1930 Bağımsız
Suriye Cumhuriyeti, Fransız Mandası'nın parçası (1930-1945)
  Tacüddin el-Hasani
(1885–1943)
14 Mayıs 1930 19 Kasım 1931 Bağımsız
  Léon Solomiac
(1873–1960)
19 Kasım 1931 11 Haziran 1932 Bağımsız
3   Muhammed Ali el-Abid
(1867–1939)
11 Haziran 1932 21 Aralık 1936 Bağımsız
4   Haşim el-Attasi
(1875–1960)
21 Aralık 1936 7 Temmuz 1939 Ulusal Blok
5   Behiç el-Hatib
(1895–1981)
10 Temmuz 1939 4 Nisan 1941 Bağımsız
  Halid el-Azim
(1903–1965)
4 Nisan 1941 16 Eylül 1941 Bağımsız
6   Tacüddin el-Hasani
(1885–1943)
16 Eylül 1941 17 Ocak 1943 Bağımsız
  Cemil el-Ulşi
(1883–1951)
17 Ocak 1943 25 Mart 1943 Bağımsız
7   Ata el-Eyyübi
(1877–1951)
25 Mart 1943 17 Ağustos 1943 Bağımsız
8   Şükrü el-Kuvvetli
(1891–1967)
17 Ağustos 1943 24 Ekim 1945 Ulusal Blok
Suriye Cumhuriyeti (1945-1958)
8   Şükrü el-Kuvvetli
(1891–1967)
24 Ekim 1945 29 Mart 1949 Ulusal Blok /
Ulusal Parti
9   Hüsnü el-Zaim
(1897–1949)
30 Mart 1949 14 Ağustos 1949 Suriye Sosyal Milliyetçi Parti
10   Sami el-Hinnavi
(1898–1950)
14 Ağustos 1949 15 Ağustos 1949 Askeri
4   Haşim el-Attasi
(1875–1960)
15 Ağustos 1949 2 Aralık 1951 Ulusal Parti
  Edip Çiçekli
(1909–1964)
2 Aralık 1951 3 Aralık 1951 Suriye Sosyal Milliyetçi Parti
11   Fevzi Selu
(1905–1972)
3 Aralık 1951 11 Temmuz 1953 Askeri
12   Edip Çiçekli
(1909–1964)
11 Temmuz 1953 25 Şubat 1954 Arap Kurtuluş Hareketi
  Memun el-Kuzbari
(1914–1998)
25 Şubat 1954 28 Şubat 1954 Bağımsız
4   Haşim el-Attasi
(1875–1960)
28 Şubat 1954 6 Eylül 1955 Ulusal Parti
8   Şükrü el-Kuvvetli
(1891–1967)
6 Eylül 1955 22 Şubat 1958 Ulusal Parti
Birleşik Arap Cumhuriyeti (1958-1961)
13   Cemal Abdünnasır
(1918–1970)
22 Şubat 1958 29 Eylül 1961 Ulusal Birlik
Suriye Arap Cumhuriyeti (1961-günümüz)
  Memun el-Kuzbari
(1914–1998)
29 Eylül 1961 20 Kasım 1961 Bağımsız
  İzzet en-Nus
(1900–1972)
20 Kasım 1961 14 Aralık 1961 Askeri
14   Nazım el-Kudsi
(1906–1998)
14 Aralık 1961 8 Mart 1963 Halk Partisi
15   Lu'ay el-Atasi
(1926–2003)
9 Mart 1963 27 Temmuz 1963 Bağımsız
16   Emin el-Hafız
(1921–2009)
27 Temmuz 1963 23 Şubat 1966 Baas Partisi
(Suriye Bölgesi)
17   Nureddin el-Attasi
(1929–1992)
25 Şubat 1966 18 Kasım 1970 Suriye Baas Partisi
(Suriye Bölgesi)
  Ahmed el-Hatib
(1933–1982)
18 Kasım 1970 22 Şubat 1971 Suriye Baas Partisi
(Suriye Bölgesi)
18   Hafız Esad
(1930–2000)
22 Şubat 1971 10 Haziran 2000 Suriye Baas Partisi
(Suriye Bölgesi)
  Abdülhalim Haddam
(1932–2020)
10 Haziran 2000 17 Temmuz 2000 Suriye Baas Partisi
(Suriye Bölgesi)
19   Beşşar Esad
(1965–)
17 Temmuz 2000 Görevde Suriye Baas Partisi
(Suriye Bölgesi)

KaynakçaDüzenle