Ana menüyü aç

Sudan başbakanları listesi

Vikimedya liste maddesi

Sudan başbakanı, Afrika ülkesi Sudan'ın henüz bağımsızlığını kazanmadığı 1952 yılından bu yana hükumetin başında yer alan kişiye verilen unvandır. 1952 ile 1956 yılları arasında şef bakan unvanı ile bu görev yürütülmüş, 1956 yılında bağımsızlığın elde edilmesi ile birlikte de başbakan unvanı ile yürütülmüştür Ülkede bu görevde bulunan kişilerin listesi şu şekildedir:

Sudan başbakanları (1952-günümüz)Düzenle

Anglo-Mısır Sudanı (1952–1956)Düzenle

İsim Resim Doğum–Ölüm Görev Başlangıcı Görev Bitişi Siyasi Parti
Şef Bakan
1 Abdulrahman el-Mehdi   1885–1959 22 Ekim 1952 Kasım 1953 Ulusal Ümmet Partisi
2 İsmail el-Ezheri   1900–1969 6 Ocak 1954 1 Ocak 1956 Demokratik Birlik Partisi

Sudan Cumhuriyeti (1956–1969)Düzenle

Başbakan
(2) İsmail el-Ezheri   1900–1969 1 Ocak 1956 5 Temmuz 1956 Demokratik Birlik Partisi
3 Abdullah Halil   1892–1970 5 Temmuz 1956 17 Kasım 1958[1] Ulusal Ümmet Partisi
4 İbrahim Abboud   1900–1983 18 Kasım 1958 30 Ekim 1964[2] Askeri
5 Sirr El-Hatim El-Halife   1919–2006 30 Ekim 1964 2 Haziran 1965 Ulusal Ümmet Partisi
6 Muhammed Ahmed Mahgoub   1908–1976 10 Haziran 1965 25 Temmuz 1966 Ulusal Ümmet Partisi
7 Sadık el-Mehdi[3]   1935– 27 Temmuz 1966 18 Mayıs 1967 Ulusal Ümmet Partisi
(6) Muhammed Ahmed Mahgoub   1908–1976 18 Mayıs 1967 25 Mayıs 1969[4] Ulusal Ümmet Partisi

Demokratik Sudan Cumhuriyeti (1969–1985)Düzenle

Başbakanlar
8 Babiker Awadalla   1917– 25 Mayıs 1969 27 Ekim 1969 Bağımsız
9 Gaffar Numayri   1930–2009 28 Ekim 1969 11 Ağustos 1976[5] Askeri /

Sudan Sosyalist Birliği

10 Raşid Bakr   1932–1988 11 Ağustos 1976 10 Eylül 1977 Sudan Sosyalist Birliği
(9) Gaffar Numayri   1930–2009 10 Eylül 1977 6 Nisan 1985[6] Askeri /

Sudan Sosyalist Birliği

11 El Jazuli Dafallah   1935– 22 Nisan 1985 15 Aralık 1985 Bağımsız

Sudan Cumhuriyeti (1985–günümüze)Düzenle

Başbakan
(11) El Jazuli Dafallah   1935– 15 Aralık 1985 6 Mayıs 1986 Bağımsız
(7) Sadık el-Mehdi   1935– 6 Mayıs 1986 30 Haziran 1989[7] Ulusal Ümmet Partisi
Makam kaldırıldı (30 Haziran 1989 – 2 Mart 2017)
12 Bekri Hassan Salih   1949– 2 Mart 2017 10 Eylül 2018 Ulusal Kongre Partisi
13 Mutez Musa   1967– 10 Eylül 2018 Görevde Ulusal Kongre Partisi
14 Muhammed Tahir Ayala   1950/51– 23 Şubat 2019 11 Nisan 2019 Ulusal Kongre Partisi
Makam boş kaldı (11 Nisan 2019 – 21 Ağustos 2019)
15 Abdullah Hamduk   1956– 21 Ağustos 2019 Görevde Bağımsız

Ayrıca bakınızDüzenle

Dış bağlantılarDüzenle

KaynakçaDüzenle

  1. ^ Kendi hükumetine karşı darbe girişimi
  2. ^ Toplumsal gösteriler sonucu görevinden ayrılmıştır
  3. ^ Abdulrahman El Mehdi'nin torunu
  4. ^ 1969 darbesi ile görevden uzaklaştırıldı
  5. ^ 19-22 Temmuz 1971 yılında gerçekleştirilen darbe sırasında kısa süreli görevine devam edemedi
  6. ^ 1985 yılında gerçekleştirilen darbe ile görevinden uzaklaştırıldı
  7. ^ 1989 yılında gerçekleştirilen darbe ile görevinden uzaklaştırıldı