Spiraller listesi

Vikimedya liste maddesi

Bu Spiraller listesi, matematiksel olarak tanımlanan spiralleri içerir.

Resim Ad İlk Tanımlama Denklem Açıklama
Circle - black simple.svg
Çember tüm değişkenlerin sıfıra eşit olduğu (trivial) spiral
Archimedean spiral.svg
Arşimet spirali y. MÖ 320
Cornu Spiral.svg
Euler spirali 1696 S(t) ve C(t) Fresnel integralleri olmak üzere kompleks düzlemde B(t)=S(t)+iC(t) noktalarının geometrik yeridir. aynı zamanda Cornu spirali veya çokterimli (polinom) spiral olarak adlandırılır.
Fermat's spiral.svg
Fermat spirali (aynı zamanda parabolik spiral) 1636[1]
Hyperspiral.svg
Hiperbolik spiral 1704 aynı zamanda ters spiral
Lituus.svg
Lituus spirali 1722
Logarithmic Spiral Pylab.svg
Logaritmik spiral 1638[2] yaklaşımları doğada da bulunur.
Fibonacci spiral.svg
Fibonacci spirali dairesel yay, Fibonacci döşemesinde (sonsuz bir geometrik düzlemin birbirine uyumlu düzlem figürleriyle kaplanması) karelerin zıt köşelerini birbirine bağlar altın sarmalın benzeri
Golden spiral in rectanglesflip.png
Altın spiral logaritmik sarmalın özel durumu
Spiral of Theodorus.svg
Theodorus sarmalı (veya Pisagor spirali) Arşimet spiraline yaklaşan bitişik dik üçgenlerden oluşan poligonal bir spiral
Involute of circle.png
İçe kıvrık (involut) 1673
Helix.svg
Helezon 3-boyutlu bir spiral
Kerte hattı (veya loksodrom) bir küre üzerine çizilmiş spiral türü
Epi half spirals.svg
Cotes spirali 1722 Özel bir durumu epispirali başka bir özel durumu ise hiperbolik spirali verir.
PoinsotSpiral.svg
Poinsot spiralleri 1722?
Nielsen's spiral.png
Nielsen spirali 1993[3]
Sinüs integralini ve kosinüs integrallerini kullanan Euler spiralinin bir varyasyonu
Poligonal spiral logaritmik sarmalın özel duruma ait benzeri
Fraser spiral.svg
Fraser Spirali 1908 Spirallere dayalı optik illüzyon
Conchospiral.svg
Conchospiral bir koninin yüzeyindeki üç boyutlu spiral.
Calkin-Wilf spiral.svg
Calkin–Wilf spirali
Ulam spiral howto all numbers.svg
Ulam spirali (aynı zamanda asal sayı spirali) 1963
Sacks spiral.svg
Sack spirali 1994 Ulam spiralinin ve Arşimet spiralinin varyasyonu.
SeiffertsSpiral.gif
Seiffert küresel spirali 2000 k pozitif bir sabit sayı ve sn(s) ile cn(s) Jacobi eliptik fonksiyonları olmak üzere bir kürenin yüzeyindeki spiral eğri.
Tractrix Spiral.svg
Çekme eğrisi (Traktris) spirali 1704[4]
Conical helix.svg
Pappus spirali 1779 Pappus ve Pascal tarafından incelenen 3 boyutlu konik spiral[5]
Doppler spiral.svg
Doppler spirali Pappus spiralinin 2 boyutlu projeksiyonu[6]
Atzema spiral.svg
Atzema spirali Katakostiği (yansıyan ışınların tek noktada toplanmasıyla oluşan eğri ya da yüzey) bir daire oluşturan olan eğri. Arşimet sarmalına yaklaşır.[7]
AtomicSpiral.svg
Atomik spiral 2002 Bu sarmalın iki asimptotu vardır; biri 1 birim yarıçaplı daire ve diğeri doğrusudur[8]

Ayrıca bakınızDüzenle

Notlar ve KaynakçaDüzenle

  1. ^ "Fermat spiral - Encyclopedia of Mathematics". www.encyclopediaofmath.org. 13 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2019. 
  2. ^ Weisstein, Eric W. "Logarithmic Spiral". mathworld.wolfram.com (İngilizce). Wolfram Research, Inc. 11 Mayıs 2000 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2019. 
  3. ^ Weisstein, Eric W. "Nielsen's Spiral". mathworld.wolfram.com (İngilizce). Wolfram Research, Inc. 26 Aralık 2001 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2019. 
  4. ^ "Tractrix spiral". www.mathcurve.com. 22 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2019. 
  5. ^ "Conical spiral of Pappus". www.mathcurve.com. 28 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Şubat 2019. 
  6. ^ "Doppler spiral". www.mathcurve.com. 28 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Şubat 2019. 
  7. ^ "Atzema spiral". www.2dcurves.com. 19 Nisan 2002 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2019. 
  8. ^ "atom-spiral". www.2dcurves.com. 28 Nisan 2003 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2019.