Ana menüyü aç

Sovyet ve Rus futbol şampiyonları listesi

Vikimedya liste maddesi

Futbol, Rusya'da, 1900'lerin başlarındaki Rus İmparatorluğu döneminden beri oynanıyordu, Rus Devrimi'nden on dokuz yıl sonrasına kadar (1936) bir lig kurulmadı. Sovyetler Birliği 1936 yılında ilk ulusal futbol ligini başlattı. O zamandan önce Moskova ve Sankt-Peterburg/Leningrad'daki yerel ligler ülkedeki tek lig yarışmalarıydı. Kimi ulusal şampiyonalar 1912-1933 yılları arasında, aralıklı olarak yapılan şehir seçimlerinden oluşuyordu.

FIFA, Rossiyskaya Premyer-Liga'yı eski Sovyet futbol liginin devamı olarak kabul eder. Spartak Moskova 22 lig şampiyonluğu ile kupa rekorunu elinde bulundurmaktadır. Çempionat SSSR Po Futbolu ligi en azından teoride amatör bir ligdi, ancak Çempionat Rossii po futbolu kurulduğundan beri profesyoneldir.

Kalın yazılan takımlar, 1992'den önce Kubok SSSR'yi ve sonrasında Kubok Rossii'yi kazanan takımları gösterir. Eğik yazılan takımlar, 2. ve 3. liglerde yer alan kupa şampiyonlarını içeriyor.

Çempionat SSSR Po Futbolu (1936-1991)Düzenle

Sovyet A GrubuDüzenle

Sezon Şampiyon İkinci Üçüncü Gol kralı Gol sayısı
1936 (ilkbahar) Dinamo Moskova Dinamo Kiev Spartak Moskova Mikhail Semichastny (Dinamo Moskova) 6
1936 (sonbahar) Spartak Moskova Dinamo Moskova Dinamo Tiflis Georgy Glazkov (Spartak Moskova) 7
1937 Dinamo Moskova (2) Spartak Moskova Dinamo Kiev Boris Paichadze (Dinamo Tiflis)
Leonid Rumyantsev (Spartak Moskova)
Vasily Smirnov (Dinamo Moskova)
8
1938 Spartak Moskova (2) CDKA Moskova Metallurg Moskova Makar Goncharenko (Dinamo Kiev) 19
1939 Spartak Moskova (3) Dinamo Tiflis CDKA Moskova Grigory Fedotov (CDKA Moskova) 21
1940 Dinamo Moskova (3) Dinamo Tiflis Spartak Moskova Grigory Fedotov (CDKA Moskova)
Sergei Solovyov (Dinamo Moskova)
21
1941 II. Dünya Savaşı nedeniyle 24 Haziranda iptal edildi (O zaman Dinamo Moskova şampiyonluk rekoru sahibiydi)
1942-44 II. Dünya Savaşı nedeniyle iptal edildi.

Sovyet Birinci GrupDüzenle

Sezon Şampiyon İkinci Üçüncü Gol kralı Gol sayısı
1945 Dinamo Moskova (4) CDKA Moskova Torpedo Moskova Vsevolod Bobrov (CDKA Moskova) 24
1946 CDKA Moskova Dinamo Moskova Dinamo Tiflis Aleksandr Ponomaryov (Torpedo Moskova) 18
1947 CDKA Moskova (2) Dinamo Moskova Dinamo Tiflis Vsevolod Bobrov (CDKA Moskova)
Valentin Nikolayev (CDKA Moskova)
Sergei Solovyov (Dinamo Moskova)
14
1948 CDKA Moskova (3) Dinamo Moskova Spartak Moskova Sergei Solovyov (Dinamo Moskova) 25
1949 Dinamo Moskova (5) CDKA Moskova Spartak Moskova Nikita Simonyan (Spartak Moskova) 26

Sovyet A SınıfıDüzenle

Sezon Şampiyon İkinci Üçüncü Gol kralı Gol sayısı
1950 CDKA Moskova (4) Dinamo Moskova Dinamo Tiflis Nikita Simonyan (Spartak Moskova) 34
1951 CDSA Moskova (5) Dinamo Tiflis Şahter Stalino Avtandil Gogoberidze (Dinamo Tiflis) 16
1952 Spartak Moskova (4) Dinamo Kiev Dinamo Moskova Andrey Zazroyev (Dinamo Kiev) 11
1953 Spartak Moskova (5) Dinamo Tiflis Torpedo Moskova Nikita Simonyan (Spartak Moskova) 14
1954 Dinamo Moskova (6) Spartak Moskova Spartak Minsk Anatoli Ilyin (Spartak Moskova)
Vladimir Ilyin (Dinamo Moskova)
Antonin Sochnev (Trudovye Reservy Leningrad)
11
1955 Dinamo Moskova (7) Spartak Moskova CDSA Moskova Eduard Streltsov (Torpedo Moskova) 15
1956 Spartak Moskova (6) Dinamo Moskova CDSA Moskova Vasily Buzunov (ODO Sverdlovsk) 17
1957 Dinamo Moskova (8) Torpedo Moskova Spartak Moskova Vasily Buzunov (CSK MO Moskova) 16
1958 Spartak Moskova (7) Dinamo Moskova CSK MO Moskova Anatoli Ilyin (Spartak Moskova) 19
1959 Dinamo Moskova (9) Lokomotiv Moskova Dinamo Tiflis Zaur Kaloyev (Dinamo Tiflis) 16
1960 Torpedo Moskova Dinamo Kiev Dinamo Moskova Zaur Kaloyev (Dinamo Tiflis)
Gennady Gusarov (Torpedo Moskova)
20
1961 Dinamo Kiev Torpedo Moskova Spartak Moskova Gennady Gusarov (Torpedo Moskova) 22
1962 Spartak Moskova (8) Dinamo Moskova Dinamo Tiflis Mikhail Mustygin (Belarus Minsk) 17

Sovyet A Sınıfı, 1. GrupDüzenle

Sezon Şampiyon İkinci Üçüncü Gol kralı Gol sayısı
1963 Dinamo Moskova (10) Spartak Moskova Dinamo Minsk Oleg Kopaev (SKA Rostov-on-Don) 27
1964 Dinamo Tiflis Torpedo Moskova CSKA Moskova Vladimir Fedotov (CSKA Moskova) 16
1965 Torpedo Moskova (2) Dinamo Kiev CSKA Moskova Oleg Kopaev (SKA Rostov-on-Don) 18
1966 Dinamo Kiev (2) SKA Rostov-on-Don Neftçi Baku Ilya Datunashvili (Dinamo Tiflis) 20
1967 Dinamo Kiev (3) Dinamo Moskova Dinamo Tiflis Mikhail Mustygin (Dinamo Minsk) 19
1968 Dinamo Kiev (4) Torpedo Moskova Spartak Moskova Georgi Gavasheli (Dinamo Tiflis)
Berador Abduraimov (Pahtakor Taşkent)
22
1969 Spartak Moskova (9) Dinamo Kiev Dinamo Tiflis Nikolai Osyanin (Spartak Moskova)
Vladimir Proskurin (SKA Rostov-on-Don)
Dzhemal Kherhadze (Torpedo Kutaisi)
16

Sovyet Yüksek Ligi (Sovyet Şampiyonlar Ligi)Düzenle

Sezon Şampiyon İkinci Üçüncü Gol kralı Gol sayısı
1970 CSKA Moskova (6) Dinamo Moskova Spartak Moskova Givi Nodia (Dinamo Tiflis) 17
1971 Dinamo Kiev (5) Ararat Yerevan Dinamo Tiflis Eduard Malofeev (Dinamo Minsk) 16
1972 Zorya Voroshilovgrad Dinamo Kiev Dinamo Tiflis Oleg Blokhin (Dinamo Kiev) 14
1973 Ararat Yerevan Dinamo Kiev Dinamo Moskova Oleg Blokhin (Dinamo Kiev) 18
1974 Dinamo Kiev (6) Spartak Moskova Çornomorets Odessa Oleg Blokhin (Dinamo Kiev) 20
1975 Dinamo Kiev (7) Şahtar Donetsk Dinamo Moskova Oleg Blokhin (Dinamo Kiev) 18
1976 (ilkbahar) Dinamo Moskova (11) Ararat Yerevan Dinamo Tiflis Arkady Andreasian (Ararat Yerevan) 8
1976 (sonbahar) Torpedo Moskova (3) Dinamo Kiev Dinamo Tiflis Aleksandr Markin (Zenit Leningrad) 13
1977 Dinamo Kiev (8) Dinamo Tiflis Torpedo Moskova Oleg Blokhin (Dinamo Kiev) 17
1978 Dinamo Tiflis (2) Dinamo Kiev Şahtar Donetsk Georgi Yartsev (Spartak Moskova) 19
1979 Spartak Moskova (10) Şahtar Donetsk Dinamo Kiev Vitali Starukhin (Şahtar Donetsk) 26
1980 Dinamo Kiev (9) Spartak Moskova Zenit Leningrad Sergey Andreev (SKA Rostov-on-Don) 20
1981 Dinamo Kiev (10) Spartak Moskova Dinamo Tiflis Ramaz Shengelia (Dinamo Tiflis) 23
1982 Dinamo Minsk Dinamo Kiev Spartak Moskova Andrei Yakubik (Pahtakor Taşkent) 23
1983 Dnipro Dnipropetrovsk Spartak Moskova Dinamo Minsk Yuri Gavrilov (Spartak Moskova) 18
1984 Zenit Leningrad Spartak Moskova Dnipro Dnipropetrovsk Sergey Andreev (SKA Rostov-on-Don) 20
1985 Dinamo Kiev (11) Spartak Moskova Dnipro Dnipropetrovsk Oleg Protasov (Dnipro Dnipropetrovsk) 35
1986 Dinamo Kiev (12) Dinamo Moskova Spartak Moskova Aleksandr Borodyuk (Dinamo Moskova) 21
1987 Spartak Moskova (11) Dnipro Dnipropetrovsk Žalgiris Vilnius Oleg Protasov (Dnipro Dnipropetrovsk) 18
1988 Dnipro Dnipropetrovsk (2) Dinamo Kiev Torpedo Moskova Yevhen Shakhov (Dnipro Dnipropetrovsk)
Aleksandr Borodyuk (Dinamo Moskova)
16
1989 Spartak Moskova (12) Dnipro Dnipropetrovsk Dinamo Kiev Sergey Rodionov (Spartak Moskova) 16
1990 Dinamo Kiev (13) CSKA Moskova Dinamo Moskova Oleg Protasov (Dinamo Kiev)
Valery Shmarov (Spartak Moskova)
12
1991 CSKA Moskova (7) Spartak Moskova Torpedo Moskova Igor Kolyvanov (Dinamo Moskova) 18

Rossiyskaya Premyer-Liga (1992-günümüz)Düzenle

Rusya Süper LigiDüzenle

Sezon Şampiyon İkinci Üçüncü Gol kralı Gol sayısı
1992 Spartak Moskova (13) Alania Vladikavkaz Dinamo Moskova   Vali Gasimov (Dinamo Moskova, 1-8 place)
  Yuri Matveyev (Uralmash, 9-20 place)
16
20
1993 Spartak Moskova (14) Rotor Volgograd Dinamo Moskova   Victor Panchenko (KamAZ Naberezhnye Chelny) 21
1994 Spartak Moskova (15) Dinamo Moskova Lokomotiv Moskova   Igor Simutenkov (Dinamo Moskova) 21
1995 Alania Vladikavkaz Lokomotiv Moskova Spartak Moskova   Oleg Veretennikov (Rotor Volgograd) 25
1996 Spartak Moskova (16) Alania Vladikavkaz Rotor Volgograd   Aleksandr Maslov (Rostselmash) 23
1997 Spartak Moskova (17) Rotor Volgograd Dinamo Moskova   Oleg Veretennikov (Rotor Volgograd) 22

Russian Top DivisionDüzenle

Sezon Şampiyon İkinci Üçüncü Gol Kralı Gol sayısı
1998 Spartak Moskova (18) CSKA Moskova Lokomotiv Moskova   Oleg Veretennikov (Rotor Volgograd) 22
1999 Spartak Moskova (19) Lokomotiv Moskova CSKA Moskova   Georgi Demetradze (Alania Vladikavkaz) 21
2000 Spartak Moskova (20) Lokomotiv Moskova Torpedo Moskova   Dmitri Loskov (Lokomotiv Moskova) 18
2001 Spartak Moskova (21) Lokomotiv Moskova Zenit Sankt-Petersburg   Dmitri Vyazmikin (Torpedo Moskova) 18

Rossiyskaya Premyer-LigaDüzenle

Sezon Şampiyon İkinci Üçüncü Gol Kralı Attığı gol sayısı
2002 Lokomotiv Moskova CSKA Moskova Spartak Moskova   Rolan Gusev (CSKA Moskova)
  Dmitri Kirichenko (CSKA Moskova)
15
2003 CSKA Moskova (8) Zenit Sankt-Petersburg Rubin Kazan   Dmitri Loskov (Lokomotiv Moskova) 14
2004 Lokomotiv Moskova (2) CSKA Moskova Krilya Sovetov Samara   Aleksandr Kerzhakov (Zenit Sankt-Petersburg) 18
2005 CSKA Moskova (9) Spartak Moskova Lokomotiv Moskova   Dmitri Kirichenko (FK Moskova) 14
2006 CSKA Moskova (10) Spartak Moskova Lokomotiv Moskova   Roman Pavlyuchenko (Spartak Moskova) 18
2007 Zenit Sankt-Petersburg (2) Spartak Moskova CSKA Moskova   Roman Pavlyuchenko (Spartak Moskova)
  Roman Adamov (FK Moskova)
14
2008 Rubin Kazan CSKA Moskova Dinamo Moskova   Vágner Love (CSKA Moskova) 20
2009 Rubin Kazan (2) Spartak Moskova Zenit Sankt-Petersburg   Welliton (Spartak Moskova) 21
2010 Zenit Sankt-Petersburg (3) CSKA Moskova Rubin Kazan   Welliton (Spartak Moskova) 19
2011-12 Zenit Sankt-Petersburg (4) Spartak Moskova CSKA Moskova   Seydou Doumbia (CSKA Moskova) 28
2012-13 CSKA Moskova (11) Zenit Sankt-Petersburg Anji Mahaçkale   Yura Movsisyan (Spartak Moskova)

  Wánderson (Krasnodar)

13
2013-14 CSKA Moskova (12) Zenit Sankt-Petersburg Lokomotiv Moskova   Seydou Doumbia (CSKA Moskova) 18
2014-15 Zenit Sankt-Petersburg (5) CSKA Moskova Krasnodar   Hulk (Zenit Sankt-Petersburg) 15
2015-16 CSKA Moskova (13) Rostov Zenit Sankt-Petersburg   Fyodor Smolov (Krasnodar) 20
2016-17 Spartak Moskova (22) CSKA Moskova Zenit Sankt-Petersburg   Fyodor Smolov (Krasnodar) 18

Toplam şampiyonluk sayılarıDüzenle

Bugüne dek 14 takım lig şampiyonluğunu kazandı, ancak sadece sekiz takım Rus futbol liginde yarışıyor ve şampiyon kabul ediliyor. Lokomotiv, Rubin ve Alania hiç Sovyet Süper Ligi şampiyonu olmamıştır. Rus olmayan kulüpler günümüzde kendi ülkelerinin liglerinde yarışıyorlar. "Eğik" yıllar, Sovyet zamanını göstermektedir.

Takım Şampiyonluk sayısı İkincilik sayısı Kazandığı sezon sayısı
Spartak Moskova 22 16 1936 (a), 1938, 1939, 1952, 1953, 1956, 1958, 1962, 1969, 1979, 1987, 1989, 1992, 1993, 1994, 1996, 1997, 1998, 1999, 2000, 2001, 2016-17
CSKA Moskova 13 11 1946, 1947, 1948, 1950, 1951, 1970, 1991, 2003, 2005, 2006, 2012-13, 2013-14, 2015-16
  Dinamo Kiev 13 11 1961, 1966, 1967, 1968, 1971, 1974, 1975, 1977, 1980, 1981, 1985, 1986, 1990
Dinamo Moskova 11 12 1936 (s), 1937, 1940, 1945, 1949, 1954, 1955, 1957, 1959, 1963, 1976 (s)
Zenit Sankt-Petersburg 5 3 1984, 2007, 2010, 2011-12, 2014-15
Torpedo Moskova 3 4 1960, 1965, 1976 (a)
Lokomotiv Moskova 2 5 2002, 2004
  Dnipro 2 2 1983, 1988
Rubin Kazan 2 0 2008, 2009
  Dinamo Tiflis 2 5 1964, 1978
Alania Vladikavkaz 1 2 1995
  FA Ararat 1 2 1973
  Dinamo Minsk 1 0 1982
  Zorya Luhansk 1 0 1972
  Şahtar Donetsk 0 2
Rotor Volgograd 0 2
SKA Rostov-on-Don 0 1
Rostov 0 1

KaynakçaDüzenle