Semih Evin

Türk yönetmen

Semih Evin (3 Mayıs 1920, Aydın – 3 Haziran 1987, İstanbul), Türk film yönetmeni.

Semih Evin
Doğum Semih L. Evin
3 Mayıs 1920
Aydın
Ölüm 3 Haziran 1987 (67 yaşında)
İstanbul
Milliyet Türk Türkiye
Meslek Film yönetmeni
Etkin yıllar 1946-1987

YaşamıDüzenle

3 Mayıs 1920'de Aydın'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Aydın ve Konya'da yaptı. Harp Okulu'ndan mezun olduktan sonra iki yıl orduda çalıştı, daha sonra gazeteciliğe başladı.[1] Yeni Sabah gazetesinde "Diken" takma adıyla yazılar kaleme aldı.[2]

1946 yılında Şakir Sırmalı'nın çektiği Domaniç Yolcusu filminde yönetmen asistanlığı yaptı. 1950'de yönetmenliğe, 1952'de yapımcılığa başladı. 1952'de Seneka Film, 1958'de Roket Film şirketlerini kurdu.[2]

Birçok filmini senaryosuz, sigara paketi arkasına diyalog yazarak çekti. Semih Evin aynı mekanlarda iç içe birden fazla film çekip hem maliyeti düşük hem de hızlı biçimde üretilmiş filmler çıkararak 132 filme yönetmen olarak imza attı.[2]

70'li yıllardaki seks filmleri döneminde aktif olarak film yaptı ve dönemin yönetmenleri arasında yer aldı.[1][3]

Biri oyuncu Gülgün Ok olmak üzere 4 evlilik yaptı, 2 çocuğu ve torunları oldu.[1]

Eylül adlı bir TV dizisi yöneten Evin, son yıllarında yalnızlığa gömüldü ve bir otel odasında ölü bulundu.[2]

FilmografisiDüzenle

Yıl Filmleri
1950 Allah Kerim, Sihirli Define
1951 Demir Perde, İncili Çavuş
1952 Şaban Çingeneler Arasında, Zoraki Kahraman
1953 Suçlu Benim, Yağma Hasan'ın Böreği
1954 Şaban Karaman'ın Koyunu, Yanık Efe (Muharrem Gürses tamamladı)
1955 Sönen Gözler
1956 Kadifeden Kesesi, Kısmet, Yalancının Mumu
1957 Leylanın Kaderi, Öksüz Ayşe
1958 Ana Hasreti(Dertli Ana), Civan Ali, Fakirler
1959 Abbas Yolcu
1960 Dostluklar Yaşadıkça, Gece ve Gündüz
1961 Kahraman Üçler, Şoför Ahmet, Toto Ali Milyoner, Zeyno
1962 Aşk Orada Başladı, Aşka Kinim Var, Çıkar Yol, Dağlar Bulutlu Efem, Merhaba Aşkım, Leyla
1963 Aşka Vakit Yok, Kardeş Gibiydiler, Katır Tırnağı, Menekşe Gözler
1964 Avare, Çapkın Efe, Çapkınım Hovardayım, Devlet Kuşu, Esmerin Tadı Sarışının Adı, Galatalı Fatma, İsimsiz Kahramanlar, Yalnız Efe
1965 Dünkü Çocuk, Düşman Kardeşler, Korkusuzlar, Yumruk Yumruğa, Sokaklar Yanıyor(Bilge Olgaç'la birlikte)
1966 Allahaısmarladık İstanbul, Ayyıldız Fedaileri, Can Düşmanı, Kaldırım Meleği, Kanlı Pazar, Namus Borcu, Ölüm Busesi, Tehlikeli Oyun, Yaşamak İstiyorum
1967 Ağlayan Kadın (Osman Seden'le birlikte), Amansız Takip, Kaderim Ağlamak mı, Kızım Duymasın, Yayla Kızı Yıldız
1968 Günahsızlar
1969 Acı Yalan, Emmioğlu, Eşkiya Aşkı, Osman Efe, Satılık Gelin, Yaşayan Hatıralar, Zalimin Zulmü Varsa
1970 Adım Beladır, Ali ile Veli, Çifte Yürekli, Damarımda Kanımsın, Düşen Bir Yaprak Gibi, Ecel Teri, İntikam Meleği, Kara Leke, Yumruk Pazarı
1971 Asker Ahmet, Ateş ve Barut, Donkişot Sahte Şövalye, Dişi Hedef (Zafer Davutoğlu ve Mehmet Dinler ile birlikte), Fakir Kızın Kısmeti, İdamlık,

İşte Deve İşte Hendek, İki Yosmaya Bir Kurşun, Keloğlan ve Yedi Cüceler, Krallar Kralı Hüdaverdi, Silahlar Affetmez, Şafakta Silah Sesleri

1972 Ahmet Çavuş, Akrep Mustafa, Dokunma Ölürsün, Gönül Oyunu, Kaçak, Karaman'ın Koyunu, Karmen, Kırbaçlı Yosma, Kurban,

Namus Kurşunu, Ölüm Kanunu, Ölüme Yaklaşma, Sen Alınyazımsın, Son Duanı Et, Şeytan Penceresi, Uçan Kız, Ver Allahım Ver

1973 Kurt Yemini, Şaban İstanbul'da
1974 Ölüm Yolcusu
1975 Ben Armudu Dişlerim, Bil Bakalım Ne Çıkacak, Yakalarsam Severim, Yırt Kazım
1986 Ağa Bacı
1987 Eylül

KaynakçaDüzenle

  1. ^ a b c Turhan Gürkan (4 Haziran 1987). "Türkiye'nin en hızlı yönetmeni öldü" (PDF). 28 Mart 2017 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Şubat 2020. 
  2. ^ a b c d Türk Film Yönetmenleri Sözlüğü, Agah Özgüç, Agora Yayınları, sayfa 33
  3. ^ Erhan Işık. "Türk Sinemasının kısa tarihi". 

Dış bağlantılarDüzenle