Selma Ergeç

Türk oyuncu

Selma Ergeç, (d. 1 Kasım 1978, Almanya), Türk-Alman sinema, dizi oyuncusu ve manken.[1] Tıp Fakültesi öğrenimini yarıda bırakıp oyunculuğa başlamıştır.[2]

Selma Ergeç
Selma Ergeç.jpg
2016 yılında Selma Ergeç
Doğum 1 Kasım 1978 (1978-11-01) (44 yaşında)
Hamm, Almanya
Milliyet Türk-Alman
Meslek Manken, oyuncu
Etkin yıllar 1997-günümüz
Evlilik
Can Öz (e. 2015)
Çocuk(lar) 1
Ödüller
Resmî site selmaergec.com

Hayatı ve kariyeriDüzenle

Selma Ergeç, 1978 yılında Türk bir baba ve Alman bir annenin ilk çocuğu olarak Almanya'nın Hamm şehrinde dünyaya geldi. Babası Adanalı Türk bir doktor, annesi ise Alman bir hemşireydi. Yurt dışında tıp fakültesinde okurken öğretiminin üçüncü yılında Türkiye'ye staja geldi. Öğretimine altı ay ara vermek isterken eroin bağımlısı bir genç kız castı için oyuncu arandığını gördü ve tıp fakültesinden ayrıldı.[3] Best Model of Turkey (Türkiye'nin En İyi Mankeni) adlı yarışmada da derecesi olan tescilli bir profesyonel modeldir.

Emre Altuğ'un Sıcak albümünde yer alan Gidecek Yerim Mi Var şarkısının video klibinde oynadı. Selma Ergeç, oyunculuğa Böyle mi Olacaktı dizisi ile başladı, ardından Yarım Elma, Şöhret, Körfez Ateşi ve Hırçın Kız gibi dizilerde rol aldı. Asi adlı dizide "Defne" karakterini canlandırdı ve bu dizi ile birlikte tanınmaya başladı. Sis ve Gece filminde Uğur Polat'la, Ses filminde ise Mehmet Günsür ile başrolü paylaştı. Halide Edib Adıvar'ın bir romanından uyarlanan Kalp Ağrısı adlı dizide "Azize" karakterini, Muhteşem Yüzyıl adlı dizide de üç sezon boyunca "Hatice Sultan"ı canlandırdı. 2012 yılında Magnum reklam filminde Orlando Bloom ile oynamıştır. 2015 yılından başlayarak günümüze kadar QNB Finansbank'ın reklam tanıtımlarında reklam yüzü olarak bulunmaktadır.

Özel hayatıDüzenle

Ergeç, çok iyi düzeyde İngilizce, Fransızca, Almanca, Türkçe ve sınırlı düzeyde İtalyanca bilmektedir.[4]

26 Eylül 2015'te Can Öz ile evlenmiştir. Çiftin düğünü Selma Ergeç'in Almanya'da iken yaşadığı kasabada gerçekleşti.[5] Çiftin Yasmin ismini verdikleri kızı 8 Nisan 2016'da dünyaya geldi.[6]

FilmografisiDüzenle

Televizyon
Yıl Yapım Rol Notlar
1997 Böyle mi Olacaktı Merve atv
2002-2003 Yarım Elma Ayça Kanal D, Show TV
2005 Şöhret Natalie atv
Körfez Ateşi Pınar
2007 Hırçın Kız Gül FOX
2007-2009 Asi Defne Kozcuoğlu Kanal D
2010 Kalp Ağrısı Azize atv
2011-2013 Muhteşem Yüzyıl Hatice Sultan Show TV,
Star TV
2014-2015 Gönül İşleri Saadet Star TV
2017 Vatanım Sensin Halide Edip Adıvar Kanal D
2021-günümüz Camdaki Kız Selen Koroğlu
İnternet
Yıl Yapım Rol Platform
2018 Yaşamayanlar Karmen BluTV
2021 Atiye Umut Netflix
Sinema
Yıl Yapım Rol
2006 Beş Vakit Öğretmen
The Net 2.0 Resepsiyonist
2007 Sis ve Gece Mine
2010 Ses Derya
2013 Senin Hikayen Esra
2014 Kırımlı Maria Koseckhi
2021 Mevlana Mest-i Aşk Kerra
Reklam
Yıl Marka
2001 Yapı Kredi Bankası
2002 Yataş
Arko
2004 Beko
2005 Gillette (marka)
Avea
2012 Magnum (marka)
Elidor
2013 Türkiye İş Bankası
2015-2021 QNB Finansbank
2019 Gliss

ÖdülleriDüzenle

Ödülleri
Yıl Ödül Kategori Dizi - Film
2001 Best Model of Turkey Yılın En Güzel Mankeni
2011 16. Sadri Alışık Ödülleri Yılın En İyi Kadın Oyuncusu Ses
2012 Ahi Evran Üniversitesi Yılın En Başarılı Genç Kadın Oyuncusu Muhteşem Yüzyıl

KaynakçaDüzenle

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 29 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Nisan 2015. 
  2. ^ "Selma Ergeç: Doktor olacaktım oyuncu oldum!". www.hurriyet.com.tr. 12 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2021. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 28 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2017. 
  4. ^ "Selma Ergeç - Official Website". www.selmaergec.com. 24 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Nisan 2021. 
  5. ^ "Can'ıyla evlendi". Milliyet. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Eylül 2015. 
  6. ^ "İşte Selma Ergeç'in kızı Yasmin". Hürriyet. 21 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Nisan 2016. 

Dış bağlantılarDüzenle