Savunma harcamalarına göre ülkeler listesi

Vikimedya liste maddesi

Ülkelere göre savunma harcamaları listesi, mevcut en son bilgiler kullanılarak yıllık olarak oluşturulan bir listedir. Bu bilgilerden bazıları Amerika Birleşik Devletleri Merkezi İstihbarat Teşkilatı'nın World Factbook 'tan edinilmiştir.

Askerî harcamalar

Bazı ülkeler için World Factbook'un derlemelerinde herhangi bir bilgi yoktu; Dolayısıyla bu ülkeler listeye dahil edilmedi. Sonuç olarak, silahlı kuvvetlerdeki toplam harcamaların verilenden biraz daha yüksek olması muhtemeldir.

Ülkelere ve organizasyonlara göre sıralamaDüzenle

Bu tablodaki rakamsal veriler arasındaki karşılaştırmalar dikkatle kullanılmalıdır. Bu rakamsal verilerde önemli noktalar vardır: Örneğin Fransa, İtalya ve İspanya'nın harcamaları; Jandarma, Karabinalı asker ve Sivil savunma gibi her üçü de yurt içi birlikleri olan savunma harcamalarını içerir. Diğer taraftan bazı ülkeler askerî harcamalarını bütçelerine göre hesaba katar: Örneğin Çin, Meksika ve Rusya nükleer silah ve füze sistemlerindeki harcamaları bilimsel harcamalar olarak, eğitim harcamalarını eğitim bütçesi harcamaları olarak sınıflandırır. Amerika Birleşik Devletleri nükleer silahlardaki harcamalarını Birleşik Devletler Enerji Bakanlığı bütçesinde listeler. Irak ve Afganistan savaşlarındaki masraflar ise acil ek ödeneklerle karşılanmıştır.

Bu veriler mahalli para askerî harcamalarını hesaplamak için genel olarak derlenmiştir. Daha sonra ise döviz kurundan ortak bir para birimine çevrilmiştir. Bu yüzden, herhangi bir ülkenin bütçesi sabit olsa bile, para piyasalarındaki değişiklikler o ülke için hesaplanan askerî harcamaların değişmesine neden olabilir. Bu durum Çin ve Hindistan gibi gelişmekte olan ülkeler için, çevirinin satın alma gücü paritesi ile yapılmasından daha küçük bir tahminle sonuçlanır. Bu değişiklikler önemli olabilir. Örneğin, döviz kurunda 6.992 Çin Renminbi 1 Amerikan dolarıdır. Hesaplanan satın alma gücü paritesi ise 3.694'dır.[1]. Satın alma gücü paritesini kullanmak neredeyse Çin'in hesaplanan askerî harcamalarını 2 katına çıkarırdı. Diğer taraftan, tüm askerî bütçeyi basit satın alma gücü eşitliği ile çevirmek çok yanlış olurdu. Örneğin çelik, bakır, petrol gibi çeşitli askerî ekipmanların yapısında kullanılan uluslararası ürünler, yüksek teknoloji temel araştırma, yabancı askerî satın alımı.

Stockholm Uluslararası Barış Araştırma Enstitüsü verileriDüzenle

Stockholm Uluslararası Barış Araştırma Enstitüsü her sene askerî alanda en çok harcama yapan 10 ülkeyi yayınlarında gösterir. Sıralamadaki veriler 2008 yılı için piyasa döviz kurundan yararlanılarak hesaplanmıştır.[2]

Dünyanın en çok askerî harcama yapan 5 devleti. Grafik SIPRIden esinlenilmiştir.
 
Askerî Harcamalar
Sıra Ülke Askerî harcamalar, 2009[3] % of GDP, 2008
1   Amerika Birleşik Devletleri 687,000,000,000 4.3%
2   Çin 114,800,000,000 2.0%
3   Birleşik Krallık 69,271,000,000 2.5%
4   Fransa 67,316,000,000 2.3%
5   Rusya 61,000,000,000 3.5%
6   Almanya 48,022,000,000 1.3%
7   Japonya 46,859,000,000 0.9%
8   Suudi Arabistan 39,257,000,000 8.2%
9   İtalya 37,427,000,000 1.7%
10   Hindistan 36,600,000,000 2.6%
11   Güney Kore 27,130,000,000 2.8%
12   Brezilya 27,124,000,000 1.5%
13   Kanada 20,564,000,000 1.3%
14   Avustralya 20,109,000,000 1.8%
15   İspanya 19,409,000,000 1.2%
16   İran 18,000,000,000 2.0%
17   Türkiye 15,634,000,000 2.2%
18   Yunanistan 13,917,000,000 3.6%
19   Birleşik Arap Emirlikleri 13,052,000,000a 5.9%a
20   Hollanda 12,642,000,000 1.4%
21   Polonya 10,860,000,000 2.0%
22   Kolombiya 10,055,000,000 3.7%
23   Tayvan 9,866,000,000 2.1%
24   İsrail 9,000,000,000b 7.0%
25   Singapur 7,966,000,000 4.1%
26   İsveç 6,135,000,000 1.3%
27   Norveç 6,098,000,000 1.3%
28   Şili 5,683,000,000 3.5%
29   Cezayir 5,677,000,000 3.0%
30   Belçika 5,674,000,000 1.2%
31   Meksika 5,490,000,000 0.5%
32   Endonezya 4,908,000,000 1.0%
33   Tayland 4,908,000,000 1.5%
34   Portekiz 4,884,000,000 2.0%
35   Pakistan 4,823,000,000 2.6%
36   Kuveyt 4,589,000,000 3.2%
37   Danimarka 4,476,000,000 1.4%
38   Ukrayna 4,258,000,000 2.7%
39   İsviçre 4,141,000,000 0.8%
40   Malezya 4,078,000,000 2.0%
41   Umman 4,003,000,000 7.7%
42   Güney Afrika 3,926,000,000 1.3%
43   Irak 3,814,000,000 5.4%
44   Finlandiya 3,768,000,000 1.3%
45   Mısır 3,665,000,000 2.3%
46   Avusturya 3,650,000,000 0.9%
47   Venezuela 3,254,000,000 1.4%
48   Çek Cumhuriyeti 3,246,000,000 1.3%
49   Fas 3,143,000,000 3.4%
50   Angola 2,893,000,000 3.0%
51   Romania 2,616,000,000 1.5%
52   Argentina 2,608,000,000 0.8%
53   Vietnam 2,073,000,000 2.4%
54   Sudan 1,971,000,000c 4.4%c
55   Hungary 1,900,000,000 1.2%
56   Syria 1,883,000,000 3.4%
57   Nigeria 1,681,000,000 0.8%
58   Ireland 1,581,000,000 0.6%
59   Kazakhstan 1,540,000,000 1.2%
60   Sri Lanka 1,525,000,000 3.6%
61   Peru 1,502,000,000 1.1%
62   New Zealand 1,447,000,000 1.1%
63   Azerbaijan 3,474,000,000 3.8%
64   Philippines 1,424,000,000 0.8%
65   Lebanon 1,408,000,000 3.9%
66   Jordan 1,392,000,000 5.9%
67   Slovakia 1,316,000,000 1.5%
68   Yemen 1,196,000,000 4.2%
69   Croatia 1,191,000,000 1.9%
70   Bulgaria 1,127,000,000 2.4%
71   Libya 1,100,000,000b 1.0%
72   Serbia 1,070,000,000 2.4%
73   Belarus 1,036,000,000 1.5%
74   Bangladesh 938,000,000 1.0%
75   Slovenia 888,000,000 1.5%
76   Bahrain 721,000,000 3.0%
77   Latvia 692,000,000 1.9%
78   Georgia 665,000,000 8.5%
79   Lithuania 648,000,000 1.5%
80   Tunisia 571,000,000 1.3%
81   Cyprus 550,000,000 1.8%
82   Kenya 518,000,000 1.9%
83   Uruguay 496,000,000 1.3%
84   Estonia 460,000,000 2.2%
85   Ethiopia 422,000,000 1.4%
86   Çad 412,000,000 6.6%
87   Luxembourg 406,000,000a 0.7%
88   Armenia 405,000,000 3.3%
89   Côte d'Ivoire 369,000,000b 1.5%
90   Botswana 353,000,000 2.7%
91   Cameroon 352,000,000 1.5%
92   Uganda 341,000,000 2.3%
93   Brunei 336,000,000 3.9%
94   Eritrea 327,000,000d 20.9%d
95   Namibia 283,000,000 3.5%
96   Albania 276,000,000 2.0%
97   Bosnia and Herzegovina 276,000,000 1.4%
98   Afghanistan 272,000,000 1.9%
99   Dominican Republic 272,000,000 0.6%
100   Bolivia 268,000,000 1.5%
101   Zambiya 251,000,000 2.0%
102   Türkmenistan 236,000,000e 2.9%e
103   Senegal 217,000,000 1.6%
104   Tanzanya 216,000,000 1.1%
105   Republic of Macedonia 204,000,000 1.8%
106   Nepal 194,000,000 2.0%
107   Kırgızistan 185,000,000 3.7%b
108   Mali 182,000,000 1.9%
109   Guatemala 175,000,000 0.4%
110   Congo, Republic of the 142,000,000a 1.1%
111   Paraguay 140,000,000 0.8%
112   Panama 138,000,000e 1.0%e
113   El Salvador 134,000,000 0.5%
114   Congo, Democratic Republic of the 127,000,000 1.4%
115   Gana 127,000,000 0.7%
116   Kamboçya 123,000,000b 1.1%
117   Moritanya 122,000,000 3.7%
118   Burkina Faso 112,000,000 1.4%
119   Honduras 105,000,000 0.8%
120   Madagaskar 103,000,000b 1.1%
121   Gine 99,800,000f 2.2%f
122   Mozambik 92,500,000 0.8%
123   Jamaika 80,300,000 0.6%
124   Ruanda 72,700,000 1.5%
125   Moğolistan 71,000,000a 1.4%a
126   Benin 67,700,000b 1.1%
127   Tacikistan 63,400,000f 2.2%f
128   Esvatini 60,000,000a 1.9%a
129   Togo 57,000,000 1.9%
130   Uzbekistan 52,000,000d 1.9%d
131   Malta 51,600,000 0.7%
132   Fiji 48,400,000b 1.3%
133   Malavi 45,100,000a 1.5%a
134   Sierra Leone 44,600,000b 2.4%
135   Burundi 43,900,000 4.0%
136   Lesotho 43,600,000 1.6%
137   Nijer 43,000,000g 0.5%g
138   Nicaragua 41,700,000 0.7%
139   Papua Yeni Gine 37,200,000 0.4%
140   Orta Afrika Cumhuriyeti 36,700,000 1.6%
141   Cibuti 36,300,000b 3.7%
142   Moldova 27,500,000 0.6%
143   Laos 21,200,000g 0.4%
144   Gine-Bissau 16,800,000g 3.8%g
145   Belize 15,600,000b 1.1%
146   Mauritius 15,300,000b 0.2%
147   İzlanda 12,200,000 0.1%
148   Yeşil Burun Adaları 8,800,000 0.5%
149   Guyana 7,900,000h 0.8%h
150   Liberya 7,100,000 0.6%
151   Seyşeller 6,600,000 1.3%
152   Gambiya 5,300,000a 0.5%a
153   North Korea Not reported na i
154   Zimbabwe Not reported 1.9%c
^ No data available from SIPRI. Estimates from other sources claim about 25% of GDP, aprox. $6 Billion.[4]

Gayri safi yurt içi hasıla yüzdesi olarak askerî harcamalara göre ülkelerin listesiDüzenle

Ülkelerin askerî harcamalarının gayri safi yurt içi hasıla yüzdesi olarak sıralanışı aşağıdadır. Bu istatistik tüm ülkeler için ordu modernazisyonunun önemini ifade eder. Ayrıca her ülkenin askerî harcamalarına ne kadar çok öncelik verdiğini belirtir.

Bir ülke ne kadar çok gayri safi yurt içi hasılasının yüzdesi olarak askerî harcama yaparsa, eğitim ve altyapı sistemi gibi önemli haller için o kadar az para harcar.[5]

Bu eğilimde, gelişmekte olan ülkeler, özellikle petrole sahip ve gelişmekte olan ortadoğu ülkeleri ve savaş bölgelerine yakın ülkeler ordusunu modernize ve Batılı ülkelere yetişmek için gayri safi yurt içi hasıla yüzdesi olarak en çok harcama yapan ülkelerdir. Dolayısıyla Batılı ülkeler geçmiş yıllarda oluşturduğu modern orduları sayesinde şimdi daha az harcama yapmaktadır.

Bu tablonun kaynağı World Fact Book 2008'dir ve ABD Merkezi İstihbaratı tarafından yayınlanmıştır. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2034rank.html 25 Mart 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. adresinden erişilebilir. Hakkında bilgi edinilemeyen ülkeler bu listede değildir.

Sıra Ülke GSYH yüzdesi olarak askerî harcamalar Veriyi edinme tarihi
1   Umman 11.4 2005 est.
2   Katar 10 2005 est.
3   Suudi Arabistan 10 2005 est.
4   Irak 8.6 2006
5   Ürdün 8.6 2006
6   İsrail 7.3 2006
7   Yemen 6.6 2006
8   Ermenistan 6.5 FY01
9   Eritre 6.3 2006 est.
10   Makedonya 6 2005 est.
11   Burundi 5.9 2006 est.
12   Suriye 5.9 2005 est.
13   Angola 5.7 2006
14   Moritanya 5.5 2006
15   Maldivler 5.5 2005 est.
16   Kuveyt 5.3 2006
17   Türkiye 5.3 2005 est.
18   El Salvador 5 2006
19   Fas 5 2003 est.
20   Singapur 4.9 2005 est.
21   Svaziland 4.7 2006
22   Bahreyn 4.5 2006
23   Bosnia and Herzegovina 4.5 2005 est.
24   Bruney 4.5 2006
25   Yunanistan 4.3 2005 est.
26   Çad 4.2 2006
27   Amerika Birleşik Devletleri 4.06 2005 est.
28   Libya 3.9 2005 est.
29   Rusya Federasyonu 3.9 2005
30   Tacikistan 3.9 2005 est.
31   Küba 3.8 2006 est.
32   Cibuti 3.8 2006
33   Kıbrıs Cumhuriyeti 3.8 2005 est.
34   Zimbabve 3.8 2006
35   Namibya 3.7 2006
36   Kolombiya 3.5 2007 est.
37   Ekvator 3.4 2008 est.
38   Gabon 3.4 2005 est.
39   Mısır 3.4 2005 est.
40   Türkmenistan 3.4 2005 est.
41   Cezayir 3.3 2006
42   Botsvana 3.3 2006
43   United Arab Emirates 3.1 2005 est.
44   Gine-Bissau 3.1 2005 est.
45   Lübnan 3.1 2005 est.
46 Kongo Cumhuriyeti 3.1 2006
47 Solomon Adaları 3 2006
48   Kamboçya 3 2005 est.
49   Etiyopya 3 2006
50   Endonezya 3 2005 est.
51   Sudan 3 2005 est.
52   Pakistan 3 2007 est.
53   Ruanda 2.9 2006 est.
54   Komorlar 2.8 2006
55   Ekvator 2.8 2006
56   Kenya 2.8 2006
57   Şili 2.7 2006
58   Güney Kore 2.7 2006
59   Azerbaycan 2.6 2005 est.
60   Lesoto 2.6 2006
61   Fransa 2.6 2005 est.
62   Brezilya 2.6 2006 est.
63   Sri Lanka 2.6 2006
64   Bulgaristan 2.6 2005 est.
65 Demokratik Kongo Cumhuriyeti 2.5 2006
66   Hindistan 2.5 2006
67   İran 2.5 2006
68   Vietnam 2.5 2005 est.
69   Avustralya 2.4 2006
70   Birleşik Krallık 2.4 2005 est.
71   Hırvatistan 2.39 2005 est.
72   Portekiz 2.3 2005 est.
73   Sierra Leone 2.3 2006
74   Fiji 2.2 2005 est.
75   Tayvan 2.2
76   Uganda 2.2 2006
77 Burma 2.1 2005 est.
78   Malezya 2.03 2005 est.
79   Estonya 2 2005 est.
80 Dünya 2 2005 est.
81   Özbekistan 2 2005 est.
82 Seyşeller 2 2006 est.
83   Finland 2 2005 est.
84   Afganistan 1.9 2006 est.
85   Romanya 1.9 2007 est.
86   Norveç 1.9 2005 est.
87   Mali 1.9 2006
88   Bolivya 1.9 2006
89   Slovakya 1.87 2005 est.
90   Guyana 1.8 2006
91   Tayland 1.8 2005 est.
92   Zambiya 1.8 2005 est.
93   İtalya 1.8 2005 est.
94   Macaristan 1.75 2005 est.
95   Polonya 1.71 2005 est.
96 Çin Halk Cumhuriyeti 1.7 2009
97   Benin 1.7 2006
98   Gine 1.7 2006
99   Güney Afrika 1.7 2006
100   Slovenya 1.7 2005 est.
101   Fildişi Sahili 1.6 2005 est
102   Hollanda 1.6 2005 est.
103   Togo 1.6 2005 est.
104   Uruguay 1.6 2006
105   Nepal 1.6 2006
106   Bangladeş 1.5 2006
107   İsveç 1.5 2005 est.
108   Peru 1.5 2006
109   Nijerya 1.5 2006
110   Danimarka 1.5
111   Almanya 1.5 2005 est.
112   Arnavutluk 1.49 2005 est.
113 Çek Cumhuriyeti 1.46 2007 est.
114   Belize 1.4 2006
115   Ukrayna 1.4 2005 est.
116   Belarus 1.4 2005 est.
117   Kırgızistan 1.4 2005 est.
118   Papua Yeni Gine 1.4 2005 est.
119   Tunis 1.4 2006
120   Senegal 1.4 2005 est.
121   Moğolistan 1.4 2006
122   Arjantin 1.3 2005 est.
123   Kamerun 1.3 2006
124   Nijer 1.3 2006
125   Malavi 1.3 2006
126   Liberya 1.3 2006 est.
127   Belçika 1.3 2005 est.
128   Letonya 1.2 2005 est.
129   Burkina Faso 1.2 2006
130   Venezuela 1.2 2005 est.
131   İspanya 1.2 2005 est.
132   Litvanya 1.2
133   Kanada 1.1 2005 est.
134 Orta Afrika Cumhuriyeti 1.1 2006 est.
135   Bhutan 1 2005 est.
136   Madagaskar 1 2006
137   İsviçre 1 2005 est.
138   Panama 1 2006
139   Paraguay 1 2006 est.
140   Yeni Zelanda 1 2005 est.
141   Avusturya 0.9 2005 est.
142   Kazakistan 0.9 FY02
143   Lüksemburg 0.9 2005 est.
144   Tonga 0.9 2006 est.
145   Somali 0.9 2005 est.
146   Filipinler 0.9 2005 est.
147   İrlanda 0.9 2005 est.
148 Dominik Cumhuriyeti 0.8 2006
149   São Tomé ve Príncipe 0.8 2006
150   Japonya 0.8 2006
151   Mozambik 0.8 2006
152   Gana 0.8 2006 est.
153   Yeşil Burun Adaları 0.7 2005
154   Malta 0.7 2006 est.
155   Honduras 0.6 2006 est.
156   Nikaragua 0.6 2006
157   Surinam 0.6 2006 est.
158   Jamaika 0.6 2006 est.
159   Gürcistan 0.59 2005 est.
160   Barbados 0.5 2006 est.
161 Gambiya 0.5 2006
162 Bahamalar 0.5 2006
163   Meksika 0.5 2006 est.
164   Laos 0.5 2006
165   Kosta Rika 0.4 2006
166   Guatemala 0.4 2006
167   Moldova 0.4 2005 est.
168   Haiti 0.4 2006
169   Mauritius 0.3 2006 est.
170   Trinidad Tobago 0.3 2006
171   Tanzanya 0.2 2005 est.
172   Bermuda 0.11 2005 est.
173   Ekvatoral Gine 0.1 2006 est.
174   İzlanda 0.0 2005 est.
- Avrupa Birliği 0.7-4.3 2005-2007 est.

Satın alma gücü paritesi olarak askerî harcamalara göre ülkelerin listesi (SAGP)Düzenle

Bu liste, Stockholm Uluslararası Barış Araştırma Enstitü'sü (SIPRI) tarafından hesaplanan ve belli başlı ülkelerin satın alma gücü paritesi (SAGP) bakımından oluşturulan bir listedir. (SAGP) kullanılarak hesaplanan savunma harcamaları hatalı olabileceği için bu sayısal veriler dikkatli kullanılmalıdır.[6].

Sıra Ülke (SAGP) olarak askerî harcamalar (milyar $)
1   ABD 547
2 Çin 140
3   Rusya Federasyonu 78.7
4   Hindistan 72.7
5   Birleşik Krallık 54.7
6   Suudi Arabistan 52.8
7   Fransa 47.9
8   Japonya 37.0
9   Almanya 33.0
10   İtalya 29.6
11   Güney Kore 29.4
12   Brezilya 26.1
13   İran 22.1
14   Türkiye 19.1
15   Tayvan 15.8

Ayrıca bakınızDüzenle

Dış bağlantılarDüzenle

NotlarDüzenle

  1. ^ Data as of Oct 2007. See Renminbi
  2. ^ "The SIPRI Military Expenditure Database". 23 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2009. 
  3. ^ at constant prices and exchange rates (2008 US dollars)
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 26 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Aralık 2010. 
  5. ^ "World Politics Review | China's Latest Military Spending Increase Garners Anxious Reactions". 30 Temmuz 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2009. 
  6. ^ The Chinese Defense Budget: Myths and Reality http://www.cato-at-liberty.org/2007/04/23/the-chinese-defense-budget-myths-and-reality/ 7 Eylül 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

KaynakçaDüzenle