Ana menüyü aç
Samsun'da 1930'larda açılan ilk müzenin avlusundan bir görünüm.

Samsun'daki müzeler listesi, Türkiye'nin Samsun ilinde bulunan tüm müzelerin derlendiği liste.

Samsun'daki ilk müzenin 1930'larda açıldığı bilinmekle birlikte konu hakkında detaylı bilgi bulunmamakta, sonraları 1940'ta Gazi Müzesinin açılmış olmasına rağmen resmî olarak ilde açılan ilk müzenin 1968'de ihdas edilen Atatürk Müzesi olduğu kabul edilmektedir.[1] İlerleyen yıllarda bu müze envanterinin bir kısmı Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesine, bir kısmı Gazi Müzesine aktarılarak kapatılmıştır.[1][2]

Samsun'da günümüzde ziyarete açık 17 müze bulunmakta olup Cerrahi Aletler ve Sağlık Müzesi, Çarşamba Şehir Müzesi ve adlandırılmamış müze gemi projesinden haiz üç müze hâlen kurulma aşamasındadır. Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi ise yenileme çalışmaları kapsamında 1 Ocak 2016 tarihinde ziyarete kapatılmış olup 2019 içerisinde yeni yerinde tekrar açılması plânlanmaktadır.[3][4] İlkadım barındırdığı yedi müze ile en çok müze bulunduran ilçeyken Canik ve Tekkeköy üçer müze ile İlkadım'dan sonra gelmektedirler. Bu üç ilçeyi ikişer müzenin yer aldığı Bafra ve Ladik, ardından ise birer müze ile Alaçam, Çarşamba, Havza ve Kavak takip etmektedir. Müze sahibiyeti konusunda ise 9 müzeyi işleten Samsun Büyükşehir Belediyesi ilk sıradadır. Onu üçer müze ile Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Tekkeköy Belediyesi takip etmekte olup Canik Belediyesi iki; Avdan Enerji, Çarşamba Belediyesi, LADER ve MEDİKÜM ise birer müze işletmektedir. Çoğunlukla tarih müzelerine ev sahipliği yapan Samsun'daki bu müzelerin büyük kısmı ücretsiz olmakla birlikte Samsun Büyükşehir Belediyesine bağlı altı müzenin giriş ücreti 2, Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesinin ise ₺5'dır.

MüzelerDüzenle

#
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
Müze Sahibi İlçe Açılış tarihi Ücret Tür Kaynak
1071'den 15 Temmuz'a Destanlar Müzesi Canik Belediyesi Canik 02019-7-15 15 Temmuz 2019 Ücretsiz Tarih [5][6][7]
Akpınar Eğitim Müzesi LADER Ladik 02018-5-12 12 Mayıs 2018 Ücretsiz Eğitim tarihi [8][9]
Alaçam Mübadele Müzesi Samsun Büyükşehir Belediyesi Alaçam 02012-4-16 16 Nisan 2012 Ücretsiz Etnografya [10][11]
Ambarköy Açık Hava Müzesi Samsun Büyükşehir Belediyesi Ladik 2013 Ücretsiz Açık hava [12][13]
Bafra Arkeoloji ve Etnografya Müzesi Kültür ve Turizm Bakanlığı Bafra 02012-9-18 18 Eylül 2012 Ücretsiz Arkeoloji, etnografya [14][15]
Bafra Tütün Müzesi Samsun Büyükşehir Belediyesi Bafra 02018-2-27 27 Şubat 2018 2 Sanayi [16][17]
Bandırma Vapuru ve Millî Mücadele Parkı Açık Hava Müzesi Samsun Büyükşehir Belediyesi Canik 02003-5-18 18 Mayıs 2003 2 Açık hava, müze gemi [18][19]
Canik Oyuncak Müzesi Canik Belediyesi Canik 02018-1-31 31 Ocak 2018 Ücretsiz Oyuncak [20][21]
Cerrahi Aletler ve Sağlık Müzesi MEDİKÜM İlkadım İnşa hâlinde Belirsiz Sanayi [22][23]
Çarşamba Şehir Müzesi Çarşamba Belediyesi Çarşamba İnşa hâlinde Belirsiz Yerel tarih [24][25]
Dönüşüm Müzesi Avdan Enerji İlkadım 02014-5-01 1 Mayıs 2014 Ücretsiz Atık [26][27]
Ekolojik Oyuncak Müzesi Tekkeköy Belediyesi Tekkeköy 2018 Ücretsiz Oyuncak [28][29]
Gazi Müzesi Kültür ve Turizm Bakanlığı İlkadım 01940-10-05 5 Ekim 1940 Ücretsiz Atatürk, tarihî ev [30][31]
Havza Atatürk Evi Samsun Büyükşehir Belediyesi Havza 1994 2 Atatürk [32][33]
Kuva-i Milliye Müzesi Samsun Büyükşehir Belediyesi İlkadım 02016-11-21 21 Kasım 2016 2 Tarihî ev [34][35]
Müze Gemi Samsun Büyükşehir Belediyesi İlkadım İnşa hâlinde Belirsiz Müze gemi [36][37]
Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi Kültür ve Turizm Bakanlığı İlkadım 01981-5-19 19 Mayıs 1981 5 Arkeoloji, etnografya [38][39]
Samsun Kent Müzesi Samsun Büyükşehir Belediyesi İlkadım 02013-5-12 12 Mayıs 2013 2 Yerel tarih [40][41]
Tekkeköy Atatürk Evi Tekkeköy Belediyesi Tekkeköy 02006-6-26 26 Haziran 2006 Ücretsiz Atatürk [42][43]
Tekkeköy Mağaraları Arkeoloji Vadisi Müze Evi Tekkeköy Belediyesi Tekkeköy 02014-3-01 1 Mart 2014 Ücretsiz Tarih [44][45]
Yaşar Doğu Anı Evi Müzesi Samsun Büyükşehir Belediyesi Kavak 02017-10-01 1 Ekim 2017 2 Tarihî ev [46][47]

Eski müzelerDüzenle

Müze Sahibi İlçe Açılış tarihi Kapanış tarihi Tür Kaynak
Atatürk Müzesi Kültür ve Turizm Bakanlığı İlkadım 01968-7-01 1 Temmuz 1968 02006-5-22 22 Mayıs 2006 Atatürk [48][49]

KaynakçaDüzenle

  1. ^ a b Terzioğlu, Uğur (5 Temmuz 2018). "Samsun'da müzecilik bilgi edinme başvurusu cevabı" (PDF). Samsun Müze Müdürlüğü (E-posta). e-Dilekçe numarası 83048237-107-E.567289. CİMER başvuru numarası 1801100321. 
  2. ^ "GAZİ MÜZESİ AÇILDI". emo.org.tr. 7 Haziran 2006. 24 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ekim 2010. 
  3. ^ "Açılmadan ödül alan Samsun Müzesi gurur verecek". hurriyet.com.tr. 20 Nisan 2018. 27 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2018. 
  4. ^ Somuncu, Zerrin (26 Ocak 2019). "Samsun'da 60 milyon TL'lik müzenin inşaatı durdu... 100. yıla yetişmiyor!". habergazetesi.com.tr. 4 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Temmuz 2019. 
  5. ^ "Canik'ten Destanlar Müzesi". cnnturk.com. 4 Temmuz 2018. 9 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2018. 
  6. ^ Cabbar, Alper (25 Ağustos 2018). "Tarih bu müzede CANLANACAK". hedefhalk.com. 27 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2018. 
  7. ^ "Şehit Erol Olçok Müzesi açıldı". dengegazetesi.com.tr. 16 Temmuz 2019. Erişim tarihi: 19 Temmuz 2019.  |arşiv-url= hatalı: path (yardım)
  8. ^ "Samsun 16 Mart Öğ.Ok. Kuruluşu". lader.org.tr. 17 Mart 2018. 4 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Temmuz 2019. 
  9. ^ "Akpınar 15. Pilav Günü ve Kültür Etkinlikleri". kapsamhaber.com. 12 Mayıs 2018. 4 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Temmuz 2019. 
  10. ^ "TÜRKİYE'NİN İLK MÜBADELE MÜZESİ". milliyet.com.tr. 28 Aralık 2015. 16 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2016. 
  11. ^ "Mübadele ve Alaçam Mübadele Müzesi". alacam.gov.tr. 15 Aralık 2013. 16 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2016. 
  12. ^ Koçer, Yaprak (25 Ekim 2012). "300 yıllık köy kuruldu!". gazetevatan.com. 30 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2018. 
  13. ^ Saraç, Ömer (2014). "Kültürel Mirasımızın Tanıtımı Bağlamında Lâdik Ambarköy Açık Hava Müzesi". Gençlik ve Kültürel Mirasımız: Uluslararası Kongre (16-18 Mayıs 2014). 1. Samsun: Ondokuz Mayıs Üniversitesi. ss. 255-270. ISBN 9786055085117. 
  14. ^ "Bafra Arkeoloji Ve Etnografya Müzesi Açıldı". bafrahaber.com. 18 Eylül 2012. 9 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ağustos 2018. 
  15. ^ "Bafra Arkeoloji ve Etnografya Müzesi". muzeasist.com. 9 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ağustos 2018. 
  16. ^ "Bafra Tütün Müzesi Ziyarete Açıldı". bafrahaber.com. 27 Şubat 2018. 9 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ağustos 2018. 
  17. ^ "Türkiye'de ilk tütün müzesi açılıyor". karar.com. 26 Haziran 2015. 30 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2018. 
  18. ^ Konyar, Hümeyra (Nisan-Mayıs-Haziran 2012). "19 Mayıs 1919, Bandırma Vapuru ve Atatürk'ün Şehri Samsun". Müze. İstanbul: TÜRSAB-MTM İş Ortaklığı, 5, s. 6-8. 
  19. ^ "Bandırma Vapuru Ve Müzesi Projesi". samsun.bel.tr. 5 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2014. 
  20. ^ "Canik'te Oyuncak Müzesi gururu". haberaks.com.tr. 9 Ocak 2018. 9 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ağustos 2018. 
  21. ^ "Dünyanın Üçüncü Büyük Oyuncak Müzesine İlgi". milliyet.com.tr. 5 Ağustos 2018. 9 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ağustos 2018. 
  22. ^ Koçer, Yaprak; Akgün, Hakan (28 Aralık 2017). "Samsun'a 'Cerrahi El Aletleri Müzesi' yapılıyor". hurriyet.com.tr. 27 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2018. 
  23. ^ "Medikal Cerrahi Aletler Müzesi restorasyonu bitmek üzere". haberturk.com. 15 Haziran 2018. 27 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2018. 
  24. ^ "Çarşamba Şehir Müzesi Hayata Geçiyor". milliyet.com.tr. 6 Nisan 2017. 4 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Temmuz 2019. 
  25. ^ "Çarşamba'ya şehir müzesi kuruluyor". habergazetesi.com.tr. 3 Aralık 2018. 4 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Temmuz 2019. 
  26. ^ "Atıklardan Çıkan Dönüşüm Müzesi". samsun.bel.tr. 11 Nisan 2018. 19 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2018. 
  27. ^ "Samsun Avdan Geri Dönüşüm Müzesi". arkiv.com.tr. 19 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2018. 
  28. ^ Akgün, Hasan; Koçer, Yaprak (23 Aralık 2017). "Türkiye'nin ilk 'Ekolojik Ahşap Oyuncak Müzesi', Samsun'da açılacak". hurriyet.com.tr. 9 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ağustos 2018. 
  29. ^ "Türkiye'nin ilk "Ekolojik Ahşap Oyuncak Müzesi" Eylül'de açılıyor". haberturk.com. 14 Temmuz 2018. 9 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ağustos 2018. 
  30. ^ "Gazi Müzesi". kulturportali.gov.tr. 30 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2018. 
  31. ^ "Samsun Gazi Müzesi". samsev.org.tr. 30 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2018. 
  32. ^ "Havza Atatürk Evi". havza.gov.tr. 20 Şubat 2014. 30 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2018. 
  33. ^ "Havza Atatürk Evi". samtab.gov.tr. 27 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2018. 
  34. ^ "Milli Mücadele'nin gizli karargahı Kuvay-ı Milliye Müzesi oldu". milliyet.com.tr. 19 Ekim 2016. 30 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2018. 
  35. ^ "Başkan Yılmaz, Şeyh Sadi Tekkesi'ni İnceledi". samsun.bel.tr. 10 Nisan 2013. 9 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ağustos 2018. 
  36. ^ "Savaş Gemisi Müze Oluyor". samsun.bel.tr. 19 Haziran 2018. 27 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2018. 
  37. ^ "Savaş gemisi 'müze gemi' olarak halkın hizmetine açılacak". iha.com.tr. 15 Haziran 2018. 15 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2018. 
  38. ^ "Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi". muze.gov.tr. 27 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2018. 
  39. ^ "Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi". muzeasist.com. 27 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2018. 
  40. ^ "Kent Müzesi Projesi". samsun.bel.tr. 5 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2014. 
  41. ^ "SAMSUN KENT MÜZESİ". samsunkentmuzesi.com. 6 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2014. 
  42. ^ "Atatürk Evi". tekkekoy.bel.tr. 11 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2014. 
  43. ^ "SAMSUN TEKKEKÖY KUTLUKENT ATATÜRK EVİ MÜZESİ". kadef.org.tr. 8 Şubat 2013. 11 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2014. 
  44. ^ "MÜZE EV AÇILIYOR". tekkekoy.bel.tr. 25 Şubat 2014. 6 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2014. 
  45. ^ "Turkey's First Replica Museum Opened" (İngilizce). goturkey.com. 29 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Temmuz 2014. 
  46. ^ "Yaşar Doğu Anı Evi Müzesi hizmete açıldı". hurriyet.com. 1 Ekim 2017. 9 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ağustos 2018. 
  47. ^ "Yaşar Doğu Anı Evi Müzesi Açıldı". samsun.bel.tr. 1 Ekim 2017. 9 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ağustos 2018. 
  48. ^ "Samsun - Atatürk Müzesi". kultur.gov.tr. 27 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2018. 
  49. ^ "Atatürk'ün kaldığı otel gazi müzesi oldu". mynet.com. 22 Mayıs 2006. 27 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2018.