Salih Dikişçi

Türk görüntü yönetmeni

Salih Dikişçi (10 Nisan 1940; Malatya, Türkiye[2] - 7 Ağustos 2009; İstanbul, Türkiye), dört kere Altın Portakal En İyi Görüntü Yönetmeni ödülünü kazanan[2] Türk görüntü yönetmeni.

Salih Dikişçi
Doğum 10 Nisan 1940(1940-04-10)
Malatya, Türkiye
Ölüm 7 Ağustos 2009 (69 yaşında)
İstanbul, Türkiye
Meslek Görüntü yönetmeni
Etkin yıllar 1965-2008
Ödüller 18. Altın Portakal En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü[1]
19. Altın Portakal En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü[1]
25. Altın Portakal En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü[1]
1. Ankara Film Festivali En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü

HayatıDüzenle

10 Nisan 1940'ta Malatya'da doğdu.[2] 1965 yılında başlayan sinema kariyerinde 200'ü aşkın filmde görüntü yönetmenliği yaptı. 7 Ağustos 2009'da bir süredir tedavi gördüğü Şişli Etfal Hastanesi'nde hayatını kaybetti.[2]

FilmografiDüzenle

Görüntü yönetmeni filmografisiDüzenle

  • Sürgün Hayatlar - 2008 (Televizyon Dizisi)
  • Kara Duvak - 2007 (Televizyon Dizisi)
  • Candan Öte - 2006 (Televizyon Dizisi)
  • Rating Kasabası - 2006
  • Sararan Sevdalar - 2006
  • Hasret - 2006 (Televizyon Dizisi)
  • Gurbet Kadını - 2003 (Televizyon Dizisi)
  • Mazlum - 2000 (Televizyon Dizisi)
  • Işıklı Ayakkabılar - 2000
  • Sen Allahın Bir Lutfusun - 1999 (Televizyon Dizisi)
  • Şara - 1999
  • Kimsecikler - 1999 (Televizyon Dizisi)
  • Bücür Cadı - 1999 (Televizyon Dizisi)
  • Eski Fotoğraflar - 1998
  • Kaside-i Bürde Şairi / Kaab Bin Züheyr - 1997
  • Yüzleşme - 1996 (Televizyon Filmi)
  • Bir Aşk Uğruna - 1994 (Televizyon Dizisi)
  • Şenlik Var - 1994
  • Doktora Bak Doktora - 1994 (Televizyon Filmi)
  • Bozdur Bozdur Harca - 1994 (Televizyon Filmi)
  • Mıymıntılar Kralı - 1994 (Televizyon Filmi)
  • Dam Üstünde Saksağan - 1994 (Televizyon Filmi)
  • Çifte Vakka - 1993 (Televizyon Filmi)
  • Bul Karayı Al Parayı - 1993 (Televizyon Filmi)
  • Bayan Perşembe - 1993 (Televizyon Dizisi)
  • Hoş Memo - 1993 (Televizyon Dizisi)
  • Öp Babanın Elini - 1993
  • Öp Babanın Elini - 1993 (Televizyon Filmi)
  • Tatlı Betüş - 1993 (Televizyon Dizisi)
  • Postacı Kapıyı Ara Sıra Çalar - 1993 (Televizyon Dizisi)
  • Kıvılcım - 1993
  • İnce Hasan - 1993 (Televizyon Dizisi)
  • Kızılırmak Karakoyun - 1993
  • Saygılar Bizden - 1993 (Televizyon Dizisi)
  • Kazı Kazan - 1993 (Televizyon Filmi)
  • Ağrı'ya Dönüş - 1993
  • Ödeşme - 1992
  • Tatar Ramazan Sürgünde - 1992
  • Fırtına Kuşu - 1992
  • Umutsuz Yollar - 1991
  • Mem-ü Zin - 1991
  • Bir Umut Uğruna - 1991
  • Acılar Ve Arzular - 1991
  • Yeşil Bir Dünya - 1990
  • Bir İçim Su - 1990
  • Acılar İçinde - 1990
  • Bir Küçük Bulut - 1990 (Televizyon Filmi)
  • Mutsuzlar - 1990
  • Tatar Ramazan - 1990
  • Acılar Paylaşılmaz - 1989
  • Hayat Acıları - 1989
  • Ayaz Geceler - 1989
  • İtirazım Var - 1989
  • Öyle Bir Kadın Ki - 1989
  • Hemşire Ayça - 1989
  • Hep Ezildim - 1989
  • Hiçbir Gece - 1989
  • Bu Devrin Kadını - 1988
  • Dönüş - 1988
  • İki Zarf Bir Hayat - 1988
  • Toplumun Kadını - 1988
  • El Kapıları - 1988
  • Sevgilerin En Güzeli - 1988 (Video)
  • Hatıram Olsun - 1988
  • Gömlek - 1988
  • Keklik Ali - 1988
  • Ayrı Dünyalar - 1988
  • Tanrı Seni Korusun - 1988
  • Ada - 1988
  • Hacer Ana ve Oğulları - 1987
  • Can Yoldaşım - 1987
  • Gece Yolculuğu - 1987
  • Cennet Gözlüm - 1987
  • Yaşamak İstiyoruz - 1987
  • Toprağın Gelini - 1987
  • Sevgiye Hasret - 1987
  • Deniz Kızı - 1987
  • Çil Horoz - 1987
  • Muhteşem Urfalı - 1987
  • Dolunay - 1987
  • Kader Utansın - 1987
  • Fiyakalı Enişte - 1986
  • Seni Sevmeyen Ölsün - 1986
  • Yapayalnız - 1986
  • Halkalı Köle - 1986
  • Ölümsüz Aşk - 1986
  • Sıcak Geceler - 1986
  • Veda Türküsü - 1986
  • Eroin Hattı - 1985
  • Kanun Kanundur - 1984
  • Geçim Otobüsü - 1984
  • Dağınık Yatak - 1984
  • Damga - 1984
  • Üç Süpermen Olimpiyatlarda - 1984
  • Fidan - 1984
  • Gurbet - 1984
  • Balayı - 1984
  • Bizimkiler - Of Of Emine - 1984
  • Çılgın Arzular - 1984
  • Gecelerin Kadını - 1983
  • Metres - 1983
  • Gül Ağacı - 1983
  • Dönme Dolap - 1983
  • Yakılacak Kadın - 1982
  • Adile Teyze - 1982
  • Ölümsüz - 1982
  • Hasret Sancısı - 1982
  • Gırgır Ali - 1982
  • Göl - 1982
  • Amansızlar - 1982
  • Kırmızı Kelebek - 1982
  • Mine - 1982
  • Çayda Çıra - 1982
  • Dolap Beygiri - 1982
  • Baş Belası - 1982
  • Kürtaj - 1981
  • Dört Kardeşe Dört Gelin - 1981
  • Sevdalım - 1981
  • Uyanık Aptallar - 1981
  • Acı Gerçekler - 1981
  • Ben De Özledim - 1981
  • Kırık Bir Aşk Hikayesi - 1981
  • Milcan - 1981
  • Bizim Sokak - 1981
  • Su - 1981
  • Yaktın Beni Dünya - 1980
  • Senin Olmaya Geldim - 1980
  • Çırpınış - 1980
  • İşte Kadın - 1980
  • Rahmet Ve Gazap - 1980
  • Çılgın Bakireler - 1979
  • Kahpe - 1979
  • Oh De Yavrum Oh De - 1979
  • İhtiras Kurbanları - 1979
  • Şehvet Uçurumu - 1979
  • Çıplaklar - 1979
  • Ilık Ilık - 1979
  • Aşk Penceresi - 1979
  • Aşkımla Oynama - 1979
  • Bu Benim Günahım - 1979
  • Cici Kız - 1979
  • İntikam Kadını - 1979
  • Lekeli Kadın - 1979
  • Ateşli Dilber - 1979
  • Bereketli Topraklar Üzerinde - 1979
  • Yedi Kocalı - 1979
  • Sevimli Aşık - 1979
  • Tamam mı Canım - 1979
  • Skandal - 1979
  • Derya Gülü - 1979
  • Yosma - 1979
  • Bacanak - 1979
  • Son Günah - 1979
  • Çıldırtan Dudaklar - 1979
  • Koca Aranıyor - 1979
  • Gül Hasan - 1979
  • Anahtar - 1979
  • O Kadınlardan Biri - 1979
  • Günahkar Kadın - 1979
  • Kanal - 1978
  • Batak - 1978
  • İnsanları Seveceksin - 1978
  • Üşütük - 1978
  • Çarli'nin Kelekleri - 1978
  • Fırçana Bayıldım Boyacı / Erkeklik Öldü Mü Abiler - 1978
  • Hırçın Kız - 1977
  • Sen Ve Ben - 1977
  • Dört Ateşli Yosma - 1977
  • Hain - 1977
  • Bedia - 1977
  • Yalnız Adam - 1977
  • Hedefteki Adam - 1977
  • Cesur Yabancı - 1977
  • Şeref Yumruğu - 1977
  • Hayata Dönüş - 1977
  • Affedilmeyen - 1977
  • Kaçaklar - 1977
  • Fırat'ın Cinleri - 1977
  • Alo Polis - 1977
  • Ne Zaman Geleceksin - 1977
  • Sapık / Ölüm Dönemeci - 1977
  • Tepedeki Ev - 1976
  • Arabacının Aşkı - 1976
  • Tilki Payı - 1976
  • Fiyakanı Bozarım - 1976
  • Kanunun Kuvveti - 1976
  • Mahallede Şenlik Var - 1976
  • Adalı Kız - 1976
  • Taksi Şoförü - 1976
  • Afilli Delikanlı - 1976
  • Tantana Kardeşler - 1976
  • Söyleyin Anama Ağlamasın - 1976
  • Kader Utansın - 1976
  • Seks Fırtınası / Sevmek Ölesiye - 1976
  • Çilli Yavrum Çilli - 1975
  • Şimdi Yavrum Şimdi - 1975
  • Çalkala Yavrum Çalkala - 1975
  • Sokak Şarkıcıları - 1974 (Televizyon Dizisi)
  • Kanlı Sevda - 1974
  • Doktor Civanım - 1974
  • Kara Boğa - 1974
  • Erkek Dediğin Böyle Olur - 1974
  • Alo Polis - 1974
  • Erkeksen Kaçma - 1974
  • Bir Damla Kan Uğruna - 1974
  • Damgalı Adam - 1974
  • Ayyaş - 1974
  • Ah Deme Oh De - 1974
  • Taşralı Kız - 1974
  • Venedik'te Aşk Başkadır - 1974
  • Zafer Kartalları - 1974
  • Kurt Kapanı - 1973
  • Tuzak - 1973
  • Çulsuz Ali - 1973
  • Kara Şeytan - 1973
  • Ömer Hayyam - 1973
  • Gönüller Fatihi Yunus - 1973
  • Muhteşem Hırsız - 1973
  • Yunus Emre - 1973
  • Süper Adam Kadınlar Arasında - 1972
  • Hacı Murat'ın İntikamı - 1972
  • Şafakta Vuruşanlar - 1972
  • Süpermen Geliyor - 1972
  • Öldüren Takip - 1972
  • Behçet Cezayir'de - 1972
  • Çapulcular - 1972
  • İyi Döverim Kötü Severim - 1972
  • Vahşi Aşk - 1972
  • Parçala Behçet - 1972
  • Görevimiz Tehlike - 1972
  • Kabadayılar Kralı - 1972
  • Vahşi Ve Güzel - 1972
  • Bastır Behçet Bastır - 1972
  • Vur Gardaş Vur - 1972
  • Batıdan Gelen Adam - 1971
  • Asker Ahmet - 1971
  • Maskeli Üçler - 1971
  • Üç Kabadayı - 1971
  • Mezarını Kaz Beni Bekle - 1971
  • Fakir Kızın Kısmeti - 1971
  • Hedefte İmzam Var - 1971
  • Kızıl Maske'nin İntikamı - 1971
  • Profesyoneller - 1971
  • Allah Benimle - 1971
  • Kötüler Affedilmez - 1971
  • Vur Okşa ve Öp - 1970
  • Asi Ve Cesur - 1970
  • Ecelin Gölgesinde - 1970
  • Şimşek Hafiye - 1970
  • Hedefte İki Kişi - 1970
  • Yiğitlerin Dönüşü - 1970
  • Yumruk Pazarı - 1970
  • Krallar Kralı - 1965

Yapımcı filmografisiDüzenle

  • Bir Umut Uğruna - 1991
  • Sevimli Aşık - 1979

Senarist filmografisiDüzenle

  • Arka Sokaklar - 1980
  • Yedi Belalılar - 1973

Oyuncu filmografisiDüzenle

Yönetmen filmografisiDüzenle

  • Arka Sokaklar - 1980 (Televizyon Dizisi)

ÖdüllerDüzenle

KaynakçaDüzenle

  1. ^ a b c "Antalya'da 40 yılın en iyileri". Hürriyet. 30 Eylül 2003. 8 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2020. 
  2. ^ a b c d "Görüntü ustası Salih Dikişçi toprağa verildi". Milliyet. 10 Ağustos 2009. 14 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2020. 

Dış bağlantılarDüzenle