Ana menüyü aç

Süper Lig istatistikleri ve rekorları listesi

Türkiye Birinci Futbol Ligi'nde bugüne kadar yaşanan ilginç olaylar, ilkler, enler ve başarılar:

İçindekiler

İlk'lerDüzenle

İlk golDüzenle

  • Süper Lig'deki ilk gol 21 Şubat 1959 tarihinde İzmirsporlu Özcan Altuğ tarafından atıldı. Aynı zamanda ilk gol de Beykoz kalecisi Sıtkı tarafından yenilirken, ilk gol kararını hakem Osman Yeşeren verdi (İzmirspor 2 - 1 Beykoz).

İlk penaltı golüDüzenle

  • Türkiye Birinci Futbol Ligi'nde ilk penaltı golü 15 Mart 1959 tarihinde Fenerbahçeli oyuncu Lefter Küçükandonyadis tarafından atılmıştır.

İlk şampiyonDüzenle

  • Türkiye Birinci Futbol Ligi'nde ilk şampiyon Fenerbahçe'dir.

İlk penaltı ve ilk kaçırılan penaltıDüzenle

  • Türkiye Birinci Futbol Ligi'nde ilk penaltı kaçıran oyuncu Karagümrüklü Kadri Aytaç'tır. Aytaç topu Vefa kalecisi Baskın'a nişanlamıştır. Baskın da bu ligde ilk penaltı kurtaran kalecidir.

İlk puan silmeDüzenle

  • Türkiye Birinci Futbol Ligi'nde ilk puan silme olayı 1980-81 sezonunda Beşiktaş karşısında sahadan çekilince hükmen yenik sayılan ayrıca iki puanı da silinen Mersin İdman Yurdu, lig tarihinde puanı silinen ilk takım.

İlk gol kralıDüzenle

  • Türkiye Birinci Futbol Ligi'nde ilk gol kralı 1959 sezonunda 11 gol atan Metin Oktay'dır. Aynı zamanda Metin Oktay bu gol sayısıyla en az gol atan gol kralı unvanına sahiptir.

İlk yabancı gol kralıDüzenle

  • Türkiye Birinci Futbol Ligi'nde ilk yabancı gol kralı Tarık Hoçiç'tir. Tarık Hoçiç 1983-1984 sezonunda Galatasaray formasıyla attığı 16 golle bu unvanın sahibi oldu.

En'lerDüzenle

En Uzun SezonDüzenle

Gol Açısından En Verimli SezonDüzenle

  • Türkiye Birinci Futbol Ligi'nde 1987-88 sezonunda 380 maçta 1032 gol atılmasına karşın (Gol Ortalaması:2.71) en verimli sezon 306 maçta 1017 golün atıldığı 3.32 gol ortalamalı 2000-01 sezonudur.[1]

Gol Açısından En Kısır SezonDüzenle

  • Türkiye Birinci Futbol Ligi'nde en kısır sezon 240 maçta 405 gol atılabilen 1.69 gol ortalamalı 1973-74 sezonu.

Galibiyet Açısından En Verimli SezonDüzenle

  • Türkiye Birinci Futbol Ligi'nde galibiyet açısından en verimli sezon oynanan 240 maçtan 51'inin berabere bittiği ve dolayısıyla her on maçtan sekizinin bir tarafın galibiyetiyle sonuçlandığı 1993-94 sezonu.

Galibiyet Açısından En Kısır SezonDüzenle

  • Türkiye Birinci Futbol Ligi'nde galibiyet açısından en kısır sezon oynanan 240 maçtan 95'inin berabere bittiği ve dolayısıyla her on maçtan dördünün beraberlikle sonuçlandığı 1974-75 sezonu.

En Gollü BeraberliklerDüzenle

En İyi PerformansDüzenle

  • Türkiye Birinci Futbol Ligi'nde en iyi performans 29 galibiyet, 6 beraberlik ve 1 mağlubiyet ve maç başına 2.58 puan ile 1988-89 sezonunda Fenerbahçe'ye aittir.

En Kötü PerformansDüzenle

  • (Galibiyet %100, beraberlik %50 başarı kabul edilerek) Türkiye Birinci Futbol Ligi'nde en kötü performans 2 galibiyet, 5 beraberlik, 27 mağlubiyet ve %13,2'lik başarı oranı ile 1996-97 sezonunda Zeytinburnuspor'a ve 2011-12 sezonunda Ankaragücü'ne ait.

En Dengeli SonuçDüzenle

  • Türkiye Birinci Futbol Ligi'nde bir sezon sonunda en dengeli sonucu 1969-70 sezonunda yaptığı 30 maçta 10 galibiyet, 10 beraberlik ve 10 mağlubiyet alan ve attığı 26 gole karşılık 26 gol yiyen Beşiktaş'la almıştır.

En Az Gol Yiyen TakımDüzenle

  • Türkiye Birinci Futbol Ligi'nde bir sezon sonunda en az gol yiyen takım 1969-70 sezonunda 30 maçta kalesinde sadece 6 gol gören Fenerbahçe'dir.

En Kötü PerformansDüzenle

  • Türkiye Birinci Futbol Ligi'nde bir sezonda en az kazanan, en çok yenilen, en çok gol yiyen takım ve en kötü averaja sahip takımı; 1996-97 sezonunda 34 maçta 2 galibiyet, 27 yenilgi alıp, 86 gol yiyen ve -60 averajlı Zeytinburnuspor.

En Büyük Puan Farklı ŞampiyonlukDüzenle

  • Türkiye Birinci Futbol Ligi'nde rakiplerine en büyük puan farkını, 1987-88 sezonunda Beşiktaş'ın 12 puan önünde şampiyon olan Galatasaray attı.

En İyi Averaja Sahip TakımDüzenle

  • Türkiye Birinci Futbol Ligi'nde bir sezon sonunda en iyi averaja sahip takım, 1988-89 sezonunda +76 ile Fenerbahçe oldu.

En Yüksek Puan ve En İyi Averajla Küme Düşen TakımDüzenle

  • Türkiye Birinci Futbol Ligi'nde 2003-04 sezonunda 40 puanla küme düşen Bursaspor, en yüksek puanla küme düşen takımdır. Aynı zamanda Bursaspor, o sezon 0 averajla lig tarihinin en yüksek averajla küme düşen takımı oldu.

En Az Gol Atan ŞampiyonDüzenle

  • Türkiye Birinci Futbol Ligi'nde en az gol atan şampiyon 1979-80 sezonunda yalnızca 25 gol atarak mutlu sona ulaşan Trabzonspor'dur.

En Çok Kaybeden ŞampiyonDüzenle

  • Türkiye Birinci Futbol Ligi'nde en çok kaybeden şampiyon 1980-81 sezonunda 7 yenilgi ile Trabzonspor'dur.

En Çok Puan Toplayan ŞampiyonDüzenle

  • Türkiye Birinci Futbol Ligi'nde en çok puan toplayan şampiyon 1988-89 sezonunda 93 puanla Fenerbahçe'dir.

En Az Puan Toplayan ŞampiyonDüzenle

En Çok Gol Yiyen ŞampiyonDüzenle

  • Türkiye Birinci Futbol Ligi'nde en çok gol yiyen şampiyon 1997-98'de yediği 43 golle Galatasaray'dır.

En Uzun Süre Ligde Yer Alan TakımlarDüzenle

  • Türkiye Birinci Futbol Ligi'nde en uzun süre yer alan takımlar ligin kuruluşundan beri ligde yer alıp hiç küme düşmeyen Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray'dır.

En Çok Küme Düşen TakımDüzenle

  • Türkiye Birinci Futbol Ligi'nde en çok küme düşen takım 7 kezle Samsunspor.

Ligde En Az Kalan TakımlarDüzenle

En Çok Gol Atılan HaftaDüzenle

  • En çok gol atılan hafta: 1995-1996 sezonunda 8., 1997-1998 sezonunda  30. haftalar (43 gol)

Lig Tarihinin En Çok Gol Atan OyuncusuDüzenle

  • Türkiye Birinci Futbol Ligi'nde en fazla gol atan futbolcu 249 golle Hakan Şükür'dür.

Lig Tarihinin Gol Atan En Genç OyuncusuDüzenle

  • 25 Ağustos 2013 tarihinde Bursaspor ile Galatasaray arasında oynanan mücadelede, Bursasporlu Enes Ünal attığı gol ile Süper Lig tarihinin gol atan en genç oyuncusu unvanını elde etti. 10 Mayıs 1997 doğumlu olan Enes Ünal 16 yaşından 107 gün almışken attığı bu gol ile 16 yıl 123 günlükken gol atıp unvanı elde eden Batuhan Karadeniz'i geride bırakarak unvanın yeni sahibi oldu. Enes Ünal, Batuhan Karadeniz'i yalnızca 16 gün farkıyla geride bıraktı.[2]

En golcü yabancı oyuncuDüzenle

Bir Maçta En Fazla Gol Atan FutbolcuDüzenle

  • Türkiye Birinci Futbol Ligi'nde bir maçta en fazla gol atan futbolcu, 1992-93 sezonunda Fenerbahçe'nin Karşıyaka'yı 7-1 yendiği maçta 6 gol atan Tanju Çolak'dır.

Bir Sezonda En Çok Berabere Kalan TakımDüzenle

Bir Sezonda En Çok Gol Atan TakımDüzenle

  • Türkiye Birinci Futbol Ligi'nde bir sezonda en çok gol atan takım 1962-1963 sezonunda 42 maçta attığı 105 golle Galatasaray'dır.

Bir Maçta En Fazla Gol Atan Yabancı FutbolcuDüzenle

Bir Maçta En Fazla Penaltı Kullanan Takım ve OyuncuDüzenle

  • Türkiye Birinci Futbol Ligi'nde bir maçta en fazla penaltı atan takım 1986-87 sezonunda Eskişehirspor'a 4 penaltı atan Fenerbahçe, aynı zamanda bir maçta en fazla penaltı atan futbolcu söz konusu maçta 4 atışı da gole çeviren Fenerbahçeli Zafer Tüzün'dür.

En Gollü MaçDüzenle

  • Türkiye Birinci Futbol Ligi'nde en gollü maç 1991-1992 sezonunda Fenerbahçe'nin Gaziantepspor'u 8-4 yendiği maçtır.

En Farklı GalibiyetDüzenle

  • Türkiye Birinci Futbol Ligi'nde en farklı galibiyetini 1989-90 sezonunda Adana Demirspor'u 10-0 mağlup eden Beşiktaş elde etti.

En Farklı Deplasman GalibiyetiDüzenle

En Uzun Süre Gol Yemeyen KaleciDüzenle

  • Türkiye Birinci Futbol Ligi'nde en uzun süre gol yemeyen kaleci, 1978-79 sezonunda kalesinde 1112 dakika (13 maç) gol görmeyen Trabzonsporlu Şenol Güneş'tir.

En Çok Gol Kralı Çıkaran TakımDüzenle

  • Türkiye Birinci Futbol Ligi'nde en çok gol kralı çıkaran takım 16 kez ile Galatasaray'dır.

En Çok Gol Kralı Olan FutbolcuDüzenle

  • Türkiye Birinci Futbol Ligi'nde en çok gol kralı olan futbolcu 6 kez bu unvanı elde eden Metin Oktay'dır.

En Çok Şampiyonluk Gören FutbolcularDüzenle

En Çok Şampiyonluk Gören Teknik DirektörlerDüzenle

  • Türkiye Birinci Futbol Ligi'nde en çok şampiyonluk yaşayan teknik direktör, 8 kez ile Fatih Terim (Galatasaray)'dir.

En İstikrarlı Teknik DirektörDüzenle

  • Türkiye Birinci Futbol Ligi'nde en uzun süre görev yapan teknik direktör, 6,5 yıl Beşiktaş'ta görev yapan Gordon Milne'dir.

En Gollü MaçlarDüzenle

Süper Lig tarihinde 10 veya daha fazla golün atıldığı maçlar:

Sezon Tarih Maç Sonuç
1967-68 4 Mayıs 1968 Göztepe-Feriköy
9-1
1983-84 11 Aralık 1983 Galatasaray-Adana Demirspor
9-2
1986-87 10 Mayıs 1987 Eskişehirspor-Antalyaspor
7-3
1986-87 7 Haziran 1987 Malatyaspor-Rizespor
7-4
1988-89 17 Eylül 1988 Galatasaray-Adana Demirspor
8-3
1989-90 15 Ekim 1989 Beşiktaş-Adana Demirspor
10-0
1991-92 16 Mayıs 1992 Fenerbahçe-Gaziantepspor
8-4
1994-95 8 Ekim 1994 Samsunspor-Petrol Ofisi
8-2
1994-95 24 Mart 1995 Altay-Beşiktaş
2-8
1994-95 21 Mayıs 1995 Zeytinburnu-Galatasaray
3-7
1997-98 12 Nisan 1998 Kayserispor-Trabzonspor
5-6
2002-03 2 Mart 2003 Beşiktaş-Göztepe
7-3
2004-05 5 Aralık 2004 Gaziantepspor-Akçaabat Sebatspor
6-4

SerilerDüzenle

En Uzun Süre Kazanan TakımDüzenle

  • Türkiye Birinci Futbol Ligi'nde en uzun süre kazanan takım, 1959-60 sezonunda 10. ve 22. haftalar arası 13 maç üst üste kazanan Beşiktaş'tır. Beşiktaş sıraysıyla Ankara Demirspor(1:0), Altay(3:0), İzmirspor(1:0), Karşıyaka(6:0), Galatasaray(1:0), Şekehilâl(1:0), Ankaragücü(2:0), Gençlerbirliği(1:0), Hacettepe(2:1), Fenerbahçe(1:0), Vefa(2:1), Beykoz(3:0), Altay(1:0) maçlarını kazanmış 23. haftada Ankara Demirspor ile 1-1 berabere kalmıştır.

En Uzun Süre Evinde Kazanan TakımDüzenle

  • Türkiye Birinci Futbol Ligi'nde kendi evinde en uzun süre kazanan takım, 2000-01 sezonunun 32. haftasında, 13 Mayıs 2001'de Ali Sami Yen Stadyumunda MKE Ankaragücü'ne 2-1 yenilmesinin ardından, 34. haftada, 26 Mayıs 2001'de Trabzonspor'u 4-0 yenerek başladığı seriyi, 2002-03 sezonu 16. haftada Beşiktaş'a yenilerek 25 maçta sonlandırmak zorunda kalan Galatasaray'dır.
  • Öte yandan Fenerbahçe, 1999-2000 sezonunun 32. haftasında, 5 Mayıs 2000'de Kadıköy'de Gençlerbirliği'ne 3-1 yenilen sarı-lacivertliler, daha sonra Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadyumu'nda yaptığı üst üste 24 lig maçını da kazanmayı bildi. 2000-2001 sezonunda Kadıköy'de yaptığı 17 lig maçının tamamında rakiplerini yenen Fenerbahçe, 2001-2002 sezonunun 14. haftasında, 2 Aralık 2001'de ezeli rakibi Beşiktaş'a 2-1 yenilerek 24 maçla seriyi noktalamıştır.

En Uzun Süre Deplasmanda Kazanan TakımDüzenle

  • Türkiye Birinci Futbol Ligi'nde deplasmanda en uzun süre kazanan takım, 2010-11 sezonu 18. haftada Antalyaspor'u yenerek başladığı seriyi 2011-12 sezonu 8. haftada Beşiktaş'la berabere kalarak 12 maçta sonlandırmak zorunda kalan Fenerbahçe'dir.

En Uzun Süre Yenilmeyen TakımDüzenle

  • Türkiye Birinci Futbol Ligi'nde en uzun süre yenilmeyen takım, 1990-91 sezonunun 25. haftasında Ankara'da Gençlerbirliği'ne 2-0 yenildikten sonra, 1991-92 sezonunu yenilgisiz kapatan ve tam 48 hafta sonra, 1992-93 sezonunun 14. haftasında Galatasaray'a 3-1 yenilerek, bu seriye son vermek zorunda kalan Beşiktaş'tır.

En Uzun Süre Evinde Yenilmeyen TakımDüzenle

  • Türkiye Birinci Futbol Ligi'nde evinde en uzun süre yenilmeyen takım, 1975-76 sezonu 9. haftadan 1981-82 sezonu 16. haftaya kadar toplam 90 maçlık ve 2304 günlük yenilmezlik serisini sürdüren Trabzonspor'dur.

En Uzun Süre Deplasmanda Yenilmeyen TakımDüzenle

  • Türkiye Birinci Futbol Ligi'nde rakip sahada en uzun süre yenilmeyen takım, 1997-98 sezonu 19. haftadan 1999-00 sezonu 33. haftaya kadar 40 maç ile Galatasaray'dır.

En Uzun Süre Kazanamayan TakımDüzenle

  • Türkiye Birinci Futbol Ligi'nde en uzun süre kazanamayan takım, 1996-97 sezonunda 1. ve 22. haftalar arası 18 maç kazanamayan Zeytinburnu'dur.

En Uzun Süre Yenilen TakımDüzenle

  • Türkiye Birinci Futbol Ligi'nde en uzun süre yenilen takım, 2011-2012 sezonunda 20.hafta - 34.hafta arasında 15 maç üst üste kaybeden MKE Ankaragücü kulübüdür.

Diğer İlginç BilgilerDüzenle

  • Üç puanlı sisteme geçilen 1987-88 sezonuna kadar 8 kez, ikinci ya da üçüncüler şampiyondan daha fazla kazanan taraf olmuşlardır.
  • Dört büyükler arasında ligi eksi averajla bitiren iki takım 1975-76 sezonunu -7 (25-32) averajla kapatan Beşiktaş ve 2010-11 sezonunu -5 averajla kapatan Galatasaray (41-46).
  • 1979-80'de Trabzonspor sadece 12 galibiyet alarak şampiyon olurken 1989-90'da Malatyaspor aynı sayıda galibiyet alarak küme düştü.
  • Yenilgisiz şampiyon olan tek takım, 1991-92 sezonu sonunda Beşiktaş.
  • Galatasaray, 1985-1986 sezonu sonunda ligi yenilgisiz tamamlamasına rağmen ikinci oldu.
  • Malatyaspor 1. Lig'de oynadığı 6 sezon içinde 10 galibiyetin altına hiç düşmezken, dört büyükler dışında bir sezonda 20 galibiyet sınırına ulaşan takımlar ise 1988-89 sezonunda 21 galibiyet alan Sarıyer, 2000-01 sezonunda 23 galibiyetle Gaziantepspor, 2007-08 sezonunda 22 galibiyet alan Sivasspor ve 2009-10 sezonunda 23 galibiyet alarak şampiyon olan Bursaspor.
  • 1984-85'te Fenerbahçe, Beşiktaş'tan, 1985-86'da Beşiktaş, Galatasaray'dan, 1992-93'te Galatasaray, Beşiktaş'tan, 2010-11'de de Fenerbahçe, Trabzonspor'dan şampiyonluğu averaj ile kazandı.
  • 42 sezonun sadece 8'inde küme düşen takım averajla belirlenirken, 1980-81 sezonunda 29 puanlı Altay, Adana Demirspor, Boluspor ve Fenerbahçe averajla kümede kalıp, aynı puanla Rizespor 2. Lige düşen takım oldu.
  • 1980-81 sezonunda lig ikincisi Adanaspor 34 puan toplarken, küme düşen Rizespor ligi 29 puanla tamamladı.
  • 1959'dan bu yana oynanan 56 sezonda Fenerbahçe 41, Galatasaray 32, Beşiktaş 29, Trabzonspor da 14 kez ilk ikiye girmişlerdir. Dört büyükler dışında bu başarıyı yakalayan diğer dört takım ise, 3 kez Eskişehirspor, 2 kez Başakşehir, birer kez de Adanaspor, Bursaspor ve Sivasspor'dur.
  • İlk üçte dört büyükler 146 kez yer alırken, ilk üçe sadece 24 kez girebilen diğerleri ise şöyle; Eskişehirspor 5, Başakşehir 3, Bursaspor, Samsunspor, Altay,Gençlerbirliği ve Gaziantepspor 2'şer, Adanaspor, Göztepe, Boluspor, Zonguldakspor, Malatyaspor, Sivasspor da birer kez.
  • 3 puanlı sistemin başladığı 1987-88 sezonundan bu yana dört büyükler dışında ilk üçe giren takımlar; 1999-2000 ve 2000-2001 sezonunda Gaziantepspor, 2002-2003 sezonunda Gençlerbirliği, 2008-2009 sezonunda Sivasspor ile 2009-10 ve 2010-11 sezonlarında Bursaspor.
  • Beşiktaş, kazandığı 15 şampiyonluktan 7'sinde turu deplasmanda atmak zorunda kalmıştır.
  • Dört büyüklerden, en uzun süreli şampiyonluk özlemini 35 sezon ile Trabzonspor yaşarken, Beşiktaş 15, Galatasaray 14, Fenerbahçe ise 7 sezon bu özlemi yaşadı.
  • Galatasaray 4, Galatasaray, Beşiktaş ve Trabzonspor üçer sezon üst üste şampiyon olurken, Fenerbahçe ise en fazla iki sezon üst üste şampiyon olabildi.
  • Liglerin seyirci rekonunun kırıldığı maç 76.127 biletli seyircinin izlediği 22 Eylül 2013 tarihinde İstanbul Atatürk Olimpiyat Stadyumu'nda oynanan Beşiktaş - Galatasaray (1-2) maçı oldu.
  • 1967-68 sezonunda Fenerbahçe, 1976-77'de Beşiktaş, 1992-93'te ve 2014-15'te de Galatasaray üç büyük kupayı birden (Süper Lig,Türkiye Kupası, Cumhurbaşkanlığı Kupası) kazanan takımlar.
  • İki ayrı takımın (Beşiktaş ve Fenerbahçe) 100.yıllarında kadrosunda olan ve şampiyonluk yaşayan tek futbolcu ise Tümer Metin.
  • Mustafa Denizli üç büyük takımda teknik direktörlük yapan tek isimken bu takımların üçüyle de şampiyonluk yaşamıştır.
  • Dört büyük takımın hepsinde forma giyen iki futbolcu ise Sergen Yalçın ve Burak Yılmaz'dır.

KaynakçaDüzenle

  1. ^ http://www.tff.org/Default.aspx?pageID=407
  2. ^ "Enes Ünal, Batuhan'ı tarihe gömdü". Sporx. 26 Ağustos 2013. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2013. 

Dış bağlantılarDüzenle