Ana menüyü aç

Süper Lig gol kralları listesi

Vikimedya liste maddesi

Süper Lig gol kralları listesi, Süper Lig'de bir sezonda en çok gol atan futbolcuların sezonlara göre yapılmış listesidir. 1959'da başlayan ligin ilk gol kralı, on beş maçta on bir gol atan Metin Oktay iken son isim 2018-2019 sezonunda yirmi dokuz maçta otuz gol atan Galatasaray'dan Mbaye Diagne'dir.

Bugüne kadar kırk bir farklı futbolcu gol kralı unvanı almıştır. Altı kez gol kralı olan Metin Oktay en çok gol kralı olan isimken, Tanju Çolak beş kezle bu alanda ikinci futbolcudur. Ayrıca Tanju Çolak 1987-88 sezonunda attığı otuz dokuz golle Avrupa'da en çok gol atan oyuncu olup Avrupa Altın Ayakkabı Ödülü'nü kazanmıştır.[1] Bunun yanı sıra Tanju Çolak, birden fazla takımla gol kralı olan ilk isimdir.

Kırk bir futbolcudan otuz üçü Türk uyrukluyken sadece sekizi yabancı futbolcu gol kralı olmayı başarmıştır. İlk yabancı gol kralı 1983-84 sezonunda attığı on altı golle bu başarıya ulaşan Yugoslav uyruklu Tarik Hodžić'dir. Diğer yabancı gol kralları ise Şota Arveladze, Alex, Milan Baroš, Ariza Makukula, Aatif Chahechouhe, Fernandao, Mario Gómez, Vágner Love, Bafetimbi Gomis ve Mbaye Diagne'dir. Bu isimlerden Alex ise iki kez gol kralı olan tek yabancı futbolcudur.

Toplamda on yedi farklı takım, gol kralı çıkarmayı başarmıştır. Bu alanda en başarılı takım on yedi kez gol kralı çıkartan Galatasaray'dır. Galatasaray'ı, on beş gol kralıyla Fenerbahçe izlemektedir.[2]

Süper Lig tarihinde üç sezonda gol krallığı iki futbolcu tarafından paylaşılmıştır. 1975-76 sezonunda on yedi gol atan Cemil Turan ve Ali Osman Renklibay, 1979-80 sezonunda on iki gol atan Mustafa Denizli ve Bahtiyar Yorulmaz, 2001-02 sezonunda yirmi bir gol atan İlhan Mansız ve Arif Erdem unvanı paylaşmışlardır.

Gol krallarıDüzenle

  Avrupa Altın Ayakkabı Ödülü'nü de kazanan oyuncular
  Paylaşılan ödüller

[3][4]

Not : Koyu yazılan takım aynı sezon şampiyon olmuştur.

 
Mustafa Denizli, 1979-80 sezonunun gol kralı
 
Şota Arveladze, 1995-96 sezonunun gol kralı
 
Hakan Şükür, 1996-97, 1997-98 ve 1998-99 sezonlarının gol kralı ve lig tarihinin toplamda en golcü futbolcusu
 
Fatih Tekke, 2004-05 sezonunun gol kralı
 
Gökhan Ünal, 2005-06 sezonunun gol kralı
 
Alex, 2006-07 ve 2010-11 sezonlarının gol kralı
 
Milan Baroš, 2008-09 sezonunun gol kralı
 
Burak Yılmaz, 2011-12 ve 2012-13 sezonları gol kralı
 
Mario Gómez, 2015-16 sezonu gol kralı
Sezon Futbolcu Milliyet[DN 1] Takım Maç Gol %
1959 Metin Oktay   Türkiye Galatasaray 15 11 0.73
1959-60 Metin Oktay   Türkiye Galatasaray 35 33 0.94
1960-61 Metin Oktay   Türkiye Galatasaray 28 36 1.29
1961-62 Fikri Elma   Türkiye Ankara Demirspor 34 21 0.62
1962-63 Metin Oktay   Türkiye Galatasaray 26 38 1.46
1963-64 Güven Önüt   Türkiye Beşiktaş 30 19 0.63
1964-65 Metin Oktay   Türkiye Galatasaray 22 17 0.77
1965-66 Ertan Adatepe   Türkiye MKE Ankaragücü 26 20 0.77
1966-67 Ertan Adatepe   Türkiye MKE Ankaragücü 28 18 0.64
1967-68 Fevzi Zemzem   Türkiye Göztepe 30 19 0.63
1968-69 Metin Oktay[DN 2]   Türkiye Galatasaray 26 17 0.65
1969-70 Fethi Heper   Türkiye Eskişehirspor 26 13 0.5
1970-71 Ogün Altıparmak   Türkiye Fenerbahçe 26 16 0.62
1971-72 Fethi Heper   Türkiye Eskişehirspor 30 20 0.67
1972-73 Osman Arpacıoğlu   Türkiye Fenerbahçe 19 16 0.84
1973-74 Cemil Turan   Türkiye Fenerbahçe 30 14 0.47
1974-75 Ömer Kaner   Türkiye Eskişehirspor 26 14 0.54
1975-76 Ali Osman Renklibay   Türkiye MKE Ankaragücü 30 17 0.57
Cemil Turan   Türkiye Fenerbahçe 30 17 0.57
1976-77 Necmi Perekli   Türkiye Trabzonspor 22 18 0.82
1977-78 Cemil Turan   Türkiye Fenerbahçe 30 17 0.57
1978-79 Özer Umdu   Türkiye Adanaspor 26 15 0.58
1979-80 Bahtiyar Yorulmaz   Türkiye Bursaspor 30 12 0.4
Mustafa Denizli   Türkiye Altay 30 12 0.4
1980-81 Bora Öztürk   Türkiye Adanaspor 26 15 0.58
1981-82 Selçuk Yula   Türkiye Fenerbahçe 28 16 0.57
1982-83 Selçuk Yula   Türkiye Fenerbahçe 30 19 0.63
1983-84 Tarık Hoçiç   Yugoslavya Galatasaray 30 16 0.53
1984-85 Aykut Yiğit   Türkiye Sakaryaspor 34 20 0.59
1985-86 Tanju Çolak   Türkiye Samsunspor 34 33 0.97
1986-87 Tanju Çolak   Türkiye Samsunspor 34 25 0.74
1987-88 Tanju Çolak [DN 3]   Türkiye Galatasaray 37 39 1.05
1988-89 Aykut Kocaman   Türkiye Fenerbahçe 34 29 0.85
1989-90 Feyyaz Uçar   Türkiye Beşiktaş 33 28 0.85
1990-91 Tanju Çolak   Türkiye Galatasaray 29 31 1.07
1991-92 Aykut Kocaman   Türkiye Fenerbahçe 25 25 1.00
1992-93 Tanju Çolak   Türkiye Fenerbahçe 23 27 1.17
1993-94 Bülent Uygun   Türkiye Fenerbahçe 27 22 0.81
1994-95 Aykut Kocaman   Türkiye Fenerbahçe 25 27 1.08
1995-96 Şota Arveladze   Gürcistan Trabzonspor 30 25 0.83
1996-97 Hakan Şükür   Türkiye Galatasaray 33 38 1.15
1997-98 Hakan Şükür   Türkiye Galatasaray 32 32 1.00
1998-99 Hakan Şükür   Türkiye Galatasaray 33 19 0.58
1999-00 Serkan Aykut   Türkiye Samsunspor 33 30 0.91
2000-01 Okan Yılmaz   Türkiye Bursaspor 31 23 0.74
2001-02 İlhan Mansız   Türkiye Beşiktaş 30 21 0.7
Arif Erdem   Türkiye Galatasaray 32 21 0.66
2002-03 Okan Yılmaz   Türkiye Bursaspor 34 24 0.71
2003-04 Zafer Biryol   Türkiye Konyaspor 30 25 0.83
2004-05 Fatih Tekke   Türkiye Trabzonspor 34 31 0.91
2005-06 Gökhan Ünal   Türkiye Kayserispor 32 25 0.78
2006-07 Alex de Souza   Brezilya Fenerbahçe 32 19 0.59
2007-08 Semih Şentürk   Türkiye Fenerbahçe 27 17 0.63
2008-09 Milan Baroš   Çek Cumhuriyeti Galatasaray 31 20 0.65
2009-10 Ariza Makukula   Portekiz Kayserispor 29 21 0.72
2010-11 Alex de Souza   Brezilya Fenerbahçe 33 28 0.85
2011-12 Burak Yılmaz   Türkiye Trabzonspor 34 33 0.97
2012-13 Burak Yılmaz   Türkiye Galatasaray 30 24 0.80
2013-14 Aatif Chahechouhe   Fas Sivasspor 33 17 0.52
2014-15 Fernandão   Brezilya Bursaspor 30 22 0.73
2015-16 Mario Gómez   Almanya Beşiktaş 33 26 0.79
2016-17 Vágner Love   Brezilya Alanyaspor 28 23 0.82
2017-18 Bafétimbi Gomis   Fransa Galatasaray 33 29 0.88
2018-19 Mbaye Diagne   Senegal Galatasaray 29 30 1.03

[DN 1] Milliyet sütununda oyuncunun gol kralı olduğu yılki vatandaşlığı baz alınmıştır.

[DN 2] Tanju Çolak bu sezonda attığı otuz dokuz golle Avrupa'da en çok gol atan oyuncu olup Avrupa Altın Ayakkabı Ödülü'nü kazanmıştır.

[DN 3] Fevzi Zemzem (29 Maç 17 gol) o sezon Metin Oktay'la aynı sayıda gol atmasına rağmen gol krallığı paylaştırılmamış, daha az maç oynayan Metin Oktay resmi olarak gol kralı ilan edilmiştir.

Takımlara göre performanslarDüzenle

Takım Gol kralı
sayısı
Sezon(lar)
1 Galatasaray 17 kez 1959, 1959-60, 1960-61, 1962-63, 1964-65, 1968-69, 1983-84, 1987-88, 1990-91, 1996-97, 1997-98, 1998-99, 2001-02*, 2008-09, 2012-13, 2017-18, 2018-19
2 Fenerbahçe 15 kez 1970-71, 1972-73, 1973-74, 1975-76*, 1977-78, 1981-82, 1982-83, 1988-89, 1991-92, 1992-93, 1993-94, 1994-95, 2006-07, 2007-08, 2010-11
3 Trabzonspor 4 kez 1976-77, 1995-96, 2004-05, 2011-12
Bursaspor 1979-80*, 2000-01, 2002-03, 2014-15
Beşiktaş 1963-64, 1989-90, 2001-02, 2015-16
6 Samsunspor 3 kez 1986-86, 1986-87, 1999-00
MKE Ankaragücü 1965-66, 1966-67, 1975-76*
Eskişehirspor 1969-70, 1971-72, 1974-75
9 Adanaspor 2 kez 1978-79, 1980-81
Kayserispor 2005-06, 2009-10
11 Konyaspor 1 kez 2003-04
Sakaryaspor 1984-85
Altay 1979-80*
Göztepe 1977-78
Ankara DS 1961-62
Sivasspor 2013-14
Alanyaspor 2016-17
  • * O sezon iki veya daha fazla futbolcu gol krallığını paylaştı.

Birden fazla gol kralı olanlarDüzenle

Milliyete göre performanslarDüzenle

Milliyet Krallık sayısı
  Türkiye
52
  Brezilya
4
  Yugoslavya
1
  Gürcistan
1
  Çekya
1
  Portekiz
1
  Fas
1
  Almanya
1
  Fransa
1
  Senegal
1

RekorlarDüzenle

  • Bir sezonda atılan en çok gol : 39
    • Tanju Çolak (Galatasaray) - 1987-88
  • En iyi gol/maç ortalaması : Maç başına 1,461 gol
    • Metin Oktay (Galatasaray) - 1962-63 (26 maçta 38 gol)
  • Art arda gol kralı olma : 3 kez
    • Metin Oktay (1959, 1959-60, 1960-61)
    • Tanju Çolak (1985-86, 1986-87, 1987-88)
    • Hakan Şükür (1996-97, 1997-98, 1998-99)
  • Art arda gol kralı çıkartan takım : 4 kez
    • Fenerbahçe : (1991-92 Aykut Kocaman, 1992-93 Tanju Çolak, 1993-94 Bülent Uygun, 1994-95 Aykut Kocaman )
  • Süper Lig tarihinde bir sezonda en fazla gole ulaşan yabancı futbolcu : 30
    • Mbaye Diagne (Galatasaray) - 2018-19 (29 maçta 30 gol)

Ayrıca bakınızDüzenle

DipnotlarDüzenle

  1. ^ Milliyet sütununda oyuncunun gol kralı olduğu yılki vatandaşlığı baz alınmıştır.
  2. ^ Fevzi Zemzem (29 Maç 17 gol) o sezon Metin Oktay'la aynı sayıda gol atmasına rağmen gol krallığı paylaştırılmamış, daha az maç oynayan Metin Oktay resmi olarak gol kralı ilan edilmiştir.
  3. ^ Tanju Çolak bu sezonda attığı otuz dokuz golle Avrupa'da en çok gol atan oyuncu olup Avrupa Altın Ayakkabı Ödülü'nü kazanmıştır.

KaynakçaDüzenle

  1. ^ "Ronaldo, 'Altın Ayakkabı' ödülünü aldı". BBC Türkçe. 4 Kasım 2011. 11 Kasım 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Şubat 2012. 
  2. ^ "Türkiye futbol liginin gol kralları Galatasaray ve Fenerbahçe'den çıkıyor". tr.euronews.com. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2019. 
  3. ^ "Ligin Gol Kralları". Türkiye Futbol Federasyonu. 30 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2012. 
  4. ^ "Süper Ligin Gol Kralları". CNN TURK. 7 Eylül 2011. 9 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2012. 

Dış bağlantılarDüzenle