Sözdebilim olarak nitelendirilen konuların listesi

Vikimedya liste maddesi

Bu, akademisyenler veya araştırmacılar tarafından sahte bilim olarak nitelendirilen konuların bir listesidir. Bu konuların ayrıntılı tartışması ana sayfalarında bulunabilir. Bu tanımlamalar, bilimin doğasını tanımlama çabaları veya zayıf bilimsel akıl yürütmenin gülünç karakter yapıları hakkında halkı şüpheli veya potansiyel olarak sahte veya tehlikeli iddialar ve uygulamalar hakkında eğitmek bağlamında yapılmıştır.

Sözde bilimin eleştirisi, genellikle bilimsel topluluk veya şüpheci kuruluşlar tarafından yapılan, konunun mantık, metodik veya retorik temellerinin eleştirileri ile ilgilidir.[1] Konulardan bazıları bilimsel olarak araştırılmaya devam etse de, diğerleri geçmişte yalnızca bilimsel araştırmalara konu olmuş ve günümüzde reddedilmiş, ancak sözde bilimsel bir şekilde yeniden diriltilmiştir. Burada sunulan fikirler tamamen bilimsel değildir, ancak şu veya bu şekilde bilimsel alanları veya uygulamaları etkilemiştir.

Listelenen konuların pek çok ilgilisi veya uygulayıcısı, onların sahte bilim olarak nitelendirilmelerine karşı çıkar. Buradaki her bölüm, o konunun sözde bilimsel yönlerini özetlemektedir.

Fizik bilimleriDüzenle

Astronomi ve uzay bilimleriDüzenle

  • 2012 fenomeni - 21 Aralık 2012'de veya civarında felaket veya başka türlü dönüştürücü olayların meydana geleceğine dair bir dizi eskatolojik inanç. Bu tarih, Mezoamerikan Uzun Sayım takviminde 5.126 yıllık bir döngünün bitiş tarihi olarak kabul edildi ve bu nedenle Maya uygarlığının bir parçası olan ülkelerde (Meksika) 21 Aralık 2012'de tarihi anma şenlikleri yapıldı., Guatemala, Honduras ve El Salvador), ana etkinlikler Meksika'daki Chichén Itzá ve Guatemala'daki Tikal'de. Profesyonel Mayacı bilginler, mevcut hiçbir klasik Maya hesabının yaklaşan bir kıyamet öngörmediğini ve Uzun Sayım takviminin 2012'de sona erdiği fikrinin Maya tarihini ve kültürünü yanlış temsil ettiğini[2] belirtirken, gökbilimciler, temel astronomik gözlemlerle kolayca çürütülebilecek çeşitli kıyamet senaryolarını reddettiler.[3]
  • Eski astronotlar - akıllı dünya dışı varlıkların antik ve tarih öncesi zamanlarda Dünya'yı ziyaret ettiği ve insanlarla temas kurduğu inancına dayanan bir kavram. Taraftarlar, bu temasın modern kültürlerin, teknolojilerin ve dinlerin gelişimini etkilediğini öne sürüyorlar. Yaygın bir iddia, dinlerin hepsinden olmasa da çoğundan tanrıların aslında dünya dışı kökenli olduğu ve eski astronotlar tarafından Dünya'ya getirildiği ileri teknolojilerin, ilk insanlar tarafından ilahi statünün kanıtı olarak yorumlandığıdır. Eski astronotların var olduğu fikri, akademisyenler tarafından ciddiye alınmadı ve hakemli çalışmalarda güvenilir bir ilgi görmedi.[4]
  • Astroloji (ayrıca bkz. Astroloji ve bilim) – astronomik fenomenler ile insan dünyasındaki olaylar veya kişilik tanımları arasında bir ilişki olduğunu kabul eden bir dizi inanç sisteminden oluşur. Çeşitli kehanet sistemleri, çeşitli gerçek ve yapay gök cisimlerinin göreceli konumlarına ve hareketlerine dayanır. Astrolojinin bilimsel testleri yapıldı ve astrolojik geleneklerde özetlenen varsayım veya iddia edilen etkileri destekleyecek hiçbir kanıt bulunamadı. Astrolojinin yanlışlanabilir tahminler yaptığı yerlerde yanlışlandı.:424
  • Yaratılışçı kozmolojiler, evrenin kökenlerinin ve biçiminin, İncil'in Tanrısının kozmosu "yaratılış haftasının" altı günü boyunca sekiz yaratıcı eylemde yarattığını söyleyen Tekvin yaratılış anlatısı (Yaratılış 1) açısından açıklamalardır.[5]
  • Mars'ta yaşam olduğuna dair kanıtlar
  • Mars'taki Yüz, Mars gezegeninde Cydonia Mensae'de zeki, yerli yaşamın kanıtı olduğu iddia edilen bir kaya oluşumudur. Son zamanlarda çekilen yüksek çözünürlüklü görüntüler, daha az yüz gibi göründüğünü gösteriyor.[6] Richard C. Hoagland ve Tom Van Flandern'in eserlerinde belirgin bir şekilde yer alır.[7][8] Bu etki aynı zamanda psikolojik fenomen pareidolia ile de açıklanabilir; burada kişi, aksi halde belirsiz veya anlamsız bir uyarana anlam (yüz algısı gibi) atar.
  • Ay etkisi - Dolunayın insan davranışını etkilediği inancı.[9]
  • Modern düz Dünya inançları, Dünya'nın yukarı doğru hızlanan ve yerçekimi yanılsaması yaratan düz, disk şeklinde bir gezegen olduğunu öne sürüyor. Düz Dünya Derneği gibi düz bir Dünya'yı önerenler, Dünya'nın uzaydan çekilmiş fotoğrafları gibi zorlayıcı kanıtları kabul etmezler.[10]
  • Modern yermerkezcilik – Astronomide, yermerkezli model (aynı zamanda yermerkezcilik veya Batlamyus sistemi olarak da bilinir), Dünya'nın merkezde olduğu bir evren tanımıdır. Yermerkezli modele göre, Güneş, Ay, yıldızlar ve gezegenlerin tümü Dünya'nın çevresinde dönüyordu. Yer merkezli model, Aristo ve Batlamyus' ta olduğu gibi birçok eski uygarlıkta da kozmosun baskın tanımı olarak hizmet etti.[11]
  • Ay'a iniş komplo teorileri - Apollo programının bazı veya tüm unsurlarının ve ilgili Ay'a inişlerin, NASA tarafından diğer kuruluşların yardımıyla sahnelenen aldatmacalar olduğunu iddia eder. En dikkate değer iddia, altı insanlı inişin (1969–72) sahte olduğu ve 12 Apollo astronotunun aslında Ay'da yürümediğidir. 1970'lerin ortalarından bu yana çeşitli gruplar ve kişiler, NASA ve diğerlerinin, inişlerin, fotoğraflar, telemetri bantları, radyo ve TV yayınları ve Ay kaya örnekleri de dahil olmak üzere kanıtları üreterek, kurcalayarak veya yok ederek hatta bazı önemli tanıkları öldürerek gerçekleştiğine inandırarak halkı bilerek yanlış yönlendirdiğini iddia etti.[12]
  • Nibiru afeti - ilk olarak temas kurduğu kişi Nancy Lieder tarafından mitolojik bir gezegen olan Nibiru'nun Dünya ile çarpışacağına dair bir tahmin. Tahminini birçok kez düzelttikten sonra, olayın gerçekleşeceği yılın 2012 olduğunu iddia etti.[13] 2017'de David Meade olarak bilinen bir komplo teorisyeni, 2017'nin Nibiru'nun vuracağı yıl olduğunu iddia etti.
  • Vaimānika Shāstra – uçakların eski Hindistan'da Vedik dönemde icat edildiğini iddia ediyor. Hindistan Bilim Enstitüsü'ndeki araştırmacılar tarafından 1974'te yapılan bir araştırma, Bangalore, Vaimānika Shāstra'nın tanımladığı havadan ağır uçağın aerodinamik olarak mümkün olmadığını buldu. Yazarlar, metindeki uçuş ilkelerinin tartışılmasının büyük ölçüde eksik ve yanlış olduğunu, bazı durumlarda Newton'un hareket yasalarını ihlal ettiğini belirttiler.[14]
  • Çarpışan Dünyalar - yazar Immanuel Velikovsky , Çarpışan Dünyalar adlı kitabında, eski metinlerin ve coğrafi kanıtların, insanlığın Güneş Sistemimizdeki diğer gezegenlerin feci etkileşimlerine tanık olduğunu gösterdiğini öne sürdü.[15]

Yer BilimleriDüzenle

  • Megalitik geometri veya 366 geometri - en az MÖ 3500'e kadar uzanan Dünya tabanlı bir geometrinin varlığını ve böyle bir sistemin modern Masonlukta hala kullanımda olma olasılığını öne sürer. Destekleyenlere göre, Britanya ve Brittany'deki megalitik medeniyetler, geometri ve Dünya'nın büyüklüğü konusunda ileri düzeyde bilgiye sahipti. Megalitik avlu, 366 dereceye bölünmüş bir daire kullanılarak Dünya'nın kutup çevresiyle ilişkilendirilir.[16][17]
  • Bermuda Şeytan Üçgeni - Atlantik Okyanusu'nun Bermuda, Porto Riko ve (en popüler versiyonunda) Florida arasında uzanan bir bölge. Bu bölgede sıkça görülen gemi ve uçak felaketleri ve kayıplar, olağandışı doğa olayları, paranormal karşılaşmalar ve dünya dışı varlıklarla etkileşim hikayelerinin sirkülasyonuna yol açmıştır.

FizikDüzenle

  • Otodinamik - 1940'larda önerilen ve Lorentz dönüşümünün denklemlerinin göreli etkilerini tanımlamak için yanlış formüle edildiğini iddia eden bir fizik teorisi, bu da Einstein'ın özel görelilik ve genel görelilik teorilerini ve Maxwell denklemlerini geçersiz kılacaktı. Teori, ana akım fizik topluluğu tarafından ɡeçersiz kılındı.[18]
  • E-Cat – iddia edilen bir soğuk füzyon reaktörü.[19][20]
  • Einstein-Cartan-Evans teorisi - Myron Wyn Evans tarafından önerilen ve genel göreliliği, kuantum mekaniğini ve elektromanyetizmayı birleştirdiğini iddia eden birleşik bir fizik teorisi.[21] Hipotez, 2003 ve 2005 yılları arasında Foundations of Physics Letters dergisinde büyük ölçüde yayınlandı; 2008'de editör, yanlış matematiksel iddialar nedeniyle derginin hipoteze verdiği desteği etkili bir şekilde geri çeken bir editör notu yayınladı.[22]
  • Elektrogravite - bir elektrik alanının bir kütle üzerindeki etkisiyle yaratılan geleneksel olmayan bir etki türü veya yerçekimi önleyici tahrik olduğu iddia edildi. İsim 1920'lerde, etkiyi ilk kez tanımlayan ve hayatının çoğunu onu geliştirmeye ve bir tahrik sistemi olarak satmaya çalışan Thomas Townsend Brown tarafından yapıldı. İddiaların takibi (1990 ABD Hava Kuvvetleri çalışmasında RL Talley, 2003 deneyinde NASA bilim insanı Jonathan Campbell[23] ve 2004 tarihli bir makalesinde Martin Tajmar[24]) bir boşlukta iyon rüzgarı fenomeni ile tutarlı hiçbir itme gözlemlenemediğini buldu.
  • Serbest enerji - enerji yaratmayı (termodinamiğin birinci yasasını ihlal eden) veya denge sistemlerinden faydalı iş çıkarmayı (termodinamiğin ikinci yasasını ihlal eden) iddia eden bir sürekli hareket sınıfı.[25][26]
  • Su yakıtlı arabalar - sürekli hareket makinelerinin bir örneği. Bu tür cihazların yakıt olarak su kullandığı veya başka hiçbir enerji girdisi olmaksızın araçtaki sudan yakıt ürettiği iddia edilmektedir. Bu tür birçok iddia, yatırım dolandırıcılığının bir parçasıdır.[27][28][29]
  • Suyu benzine çevirdiği iddia edilen benzin hapı.[30]
  • Hongcheng Magic Liquid - Harbin'den hiçbir bilimsel eğitim almamış bir otobüs şoförü olan Wang Hongcheng'in (Çince: 王洪成; pinyin: Wáng Hóngchéng), 1983'te normal suyu onun sıvısından birkaç damla içinde eriterek basit bir şekilde benzin kadar yanıcı bir yakıta dönüştürebileceğini iddia ettiği Çin'de bir aldatmaca.[31]
  • Hydrinos - savunucusuna göre, temel halinden daha düşük enerjiye sahip olan ve yakıt olarak son derece yüksek verimliliğe sahip olan hidrojen atomunun varsayılan bir hali.[32] Eleştirmenler, bunun doğrulayıcı bilimsel kanıtlardan yoksun olduğunu ve soğuk füzyonun bir kalıntısı olduğunu söylüyor. İddiaların eleştirel analizi, Physics Letters A, New Journal of Physics, Journal of Applied Physics ve Journal of Physics D: Applied Physics dergilerinde, önerilen hidrino durumlarının fiziksel olmadığını ve kuantum mekaniğinin temel denklemleriyle uyumsuz olduğunu belirten hakemli dergilerde yayınlandı.[33]
  • Orgone - başlangıçta 1930'larda önerilen, ezoterik bir enerji veya varsayımsal evrensel yaşam gücü olarak tanımlanan sahte bilimsel bir kavram.[34][35]

Uygulamalı BilimlerDüzenle

TarımDüzenle

  • Lysenkoism veya Lysenko-Michurinism - Trofim Lysenko, takipçileri ve Sovyet yetkilileri tarafından yürütülen genetik ve bilime dayalı tarıma karşı siyasi bir kampanyaydı. Lysenko, Sovyetler Birliği'nin Lenin Tüm Birlik Tarım Bilimleri Akademisi'nin direktörlüğünü yaptı. Lysenkoism 1920'lerin sonlarında başladı ve 1964'te resmen sona erdi. Lysenkoism'in sözde bilimsel fikirleri, Lamarck'ın edinilmiş özelliklerin kalıtılabilirliği kavramlarına dayanıyordu.[36] Lysenko'nun teorisi Mendel kalıtımını ve "gen" kavramını reddetti; doğal seçilimi reddederek Darwinci evrim teorisinden ayrıldı.[37]
  • Biyodinamik tarım – çiftlikleri birleşik ve bireysel organizmalar olarak ele alan organik tarım yöntemi. Biyodinamik, astrolojik olarak nitelendirilen bir takvim kullanır. Biyodinamikçiler tarafından kullanılan maddeler ve kompostlar alışılmamış ve homeopatik olarak tanımlanmıştır. Örneğin, tarla fareleri, Venüs Akrep takımyıldızındayken tarla faresi derisinden hazırlanan külleri dağıtarak karşılanır. Sertifikalı biyodinamik tarım teknikleri ile benzer organik ve entegre tarım uygulamaları arasında bilimsel olarak faydalı sonuçlar açısından hiçbir fark bulunmamıştır. Biyodinamik tarım, etkinliği için güçlü bilimsel kanıtlardan yoksundur ve ezoterik bilgiye ve mistik inançlara aşırı güvenmesi nedeniyle sahte bilim olarak etiketlenmiştir.[38]

MimariDüzenle

  • Feng shui – astronomi, coğrafya ve varsayılan qi akışına dayanan antik Çin mistisizm ve estetik sistemi. Etkinliğinin kanıtı anekdotlara dayanmaktadır ve makul bir eylem yöntemi eksikliği vardır; bu, farklı feng shui uygulayıcılarından çelişkili tavsiyelere yol açar. Feng shui uygulayıcıları bunu varyasyonların veya farklı okulların kanıtı olarak kullanırlar; eleştirel analistler bunu şöyle tanımladılar: "Feng shui her zaman sadece tahmine dayalı olmuştur."[39][40] Modern eleştiri, geleneksel bir proto-din olarak feng shui ile modern uygulama arasında ayrım yapar: "Doğalist bir inanç, başlangıçta bir türbe veya mezar için uğurlu bir konut bulmak için kullanıldı. Bununla birlikte, yüzyıllar boyunca... çarpıtıldı ve büyük bir hurafe haline geldi."[39]
  • Ley çizgileri – antik anıtların ve peyzaj özelliklerinin önerilen kasıtlı hizalaması daha sonra şu sonuca varan çizgilerin istatistiksel bir analizi ile açıklandı: "İngiliz peyzajındaki arkeolojik alanların yoğunluğu o kadar büyük ki, neredeyse her yerden çizilen bir çizgi bir sayıyı 'kırpacak' sitelerin."[41] Orijinal konsept üzerine ek Yeni Çağ ve feng shui kavramları önerilmiş ve hatlardan akan enerji hakkında sözde bilimsel iddialarda bulunulmuştur.
  • Vastu shastra, ambiyansla ilgili olarak evler inşa etmek için bir dizi kural belirleyen antik Hindu mimari sistemidir.[42] Vastu Shastra, Hindistan Rasyonalist Dernekler Federasyonu'ndan[43] Narendra Nayak ve Vastu'nun çevreyle herhangi bir "mantıksal bağlantısı" olmadığını yazan astronom Jayant Narlikar gibi rasyonalistler tarafından sahte bilim olarak kabul edilir.[44]

FinansDüzenle

  • Teknik analiz, başta fiyat ve hacim olmak üzere geçmiş piyasa verilerinin incelenmesi yoluyla fiyatların yönünü tahmin etmeye yönelik bir güvenlik analizi metodolojisidir.[45] Davranışsal ekonomi ve nicel analiz, aktif yönetimin bir yönü olarak, modern portföy teorisinin çoğuyla çelişen, aynı teknik analiz araçlarının çoğunu kullanır[46][47][48][49]. Hem teknik hem de temel analizin etkinliği, borsa fiyatlarının esasen tahmin edilemez olduğunu belirten etkin piyasa hipotezi tarafından tartışılmaktadır.[50] Hala birçok akademisyen tarafından sözde bilim olarak kabul edilmektedir.[51] Eugene Fama gibi akademisyenler, teknik analiz için kanıtların az olduğunu ve etkin piyasa hipotezinin zayıf biçimiyle tutarsız olduğunu söylüyorlar.[52][53]

Sağlık ve TıpDüzenle

Sözde bilimsel tıbbi uygulamalar genellikle şarlatanlık olarak bilinir. Buna karşılık, modern tıp kanıta dayalıdır.

  • Bach çiçek ilaçları (BFR'ler), 1930'larda İngiliz bir homeopat olan Edward Bach tarafından geliştirilen, çiçek materyalinin aşırı seyreltiklerini içeren bir su olan brendi ve suyun çözeltileridir. Bach, çiçek yapraklarında bulunan çiylerin o bitkinin hayal edilen iyileştirici özelliklerini koruduğunu iddia etti.[54] Bach çiçek solüsyonlarının klinik denemelerinin sistematik incelemeleri, plasebo etkisinin ötesinde bir etkinlik bulamadı.[55][56]
  • İridoloji - savunucuların, irisin işaretlerini ve modellerini yakından inceleyerek sağlık sorunlarını tanımlayabileceğine ve teşhis edebileceğine inandıkları tıbbi teşhis araçları. Uygulayıcılar irisi, her biri belirli bir vücut bölgesi veya organına bağlı olan 80-90 bölgeye ayırır. Bu bağlantı bilimsel olarak doğrulanmamıştır ve bozukluk tespiti ne seçici ne de spesifiktir.[57][58][59] İris dokusu, gebelik sırasında gelişen ve doğumdan sonra değişmeden kalan fenotipik bir özellik olduğundan (irisi Biyometri için faydalı kılar), iridoloji neredeyse imkansızdır.
  • Sızdıran bağırsak sendromu - alternatif tıpta, zararlı maddelerin bağırsak duvarından dışarıya geçişinin hastalıklara neden olduğu önermesi.. Multipl skleroz ve otizm de dahil olmak üzere birçok durumun nedeni olarak öne sürülmüştür ve sözde bilimsel olarak adlandırılan bir iddiadır.[60] Birleşik Krallık Ulusal Sağlık Servisi'ne göre, teori belirsiz ve kanıtlanmamıştır.[61] Bazı şüpheciler ve bilim adamları, sızdıran bağırsak sendromu tedavilerinin pazarlanmasının ya yanlış yönlendirildiğini ya da kasıtlı bir sağlık sahtekarlığı örneği olduğunu söylüyorlar.[61]
  • Aydınlanma Süreci – osteopati, nörolinguistik programlama (NLP) ve yaşam koçluğundan türetildiği iddia edilen bir sistem.[62] Taraftarlar, hiçbir bilimsel etkinlik kanıtı olmamasına rağmen, Sürecin miyaljik ensefalomiyelit dahil olmak üzere uzun bir hastalık ve durum listesi üzerinde olumlu bir etkisi olabileceğini iddia ediyor. Lightning Process'in tasarımcısı Phil Parker, ME/CFS gibi bazı hastalıkların merkezi sinir sistemi ve otonom sinir sistemindeki bir düzensizlikten kaynaklandığını öne sürüyor.[kaynak belirtilmeli]
  • Makrobiyotik diyetler (veya ma[ <span title="This claim needs references to reliable sources. (December 2020)">alıntı gerekli</span> ]krobiyotikler), Zen Budizminden alınan yiyecek türleri hakkındaki fikirlere sabitlenir.[63][64] Diyet, yiyecek ve pişirme kaplarının varsayılan yin ve yang öğelerini dengelemeye çalışır.[65] Makrobiyotik diyetlerin temel ilkeleri hayvansal ürünleri azaltmak, yerel olarak yetiştirilen ve mevsiminde yetiştirilen yiyecekleri yemek ve öğünleri ölçülü tüketmektir.[63] Makrobiyotik yazarları, bu tür önerileri destekleyecek iyi bir kanıt olmamasına ve diyetin zararlı olabilmesine rağmen, genellikle makrobiyotik bir diyetin kanser ve diğer kronik hastalıkları olan insanlar için yararlı olduğunu iddia eder.[63][66][67] Olumlu sonuçlara işaret eden çalışmalar düşük metodolojik kaliteye sahiptir.[63] Ne Amerikan Kanser Derneği ne de Cancer Research UK, diyetin benimsenmesini önermemektedir.[67][68]
  • Mıknatıs tedavisi - sağlığı olumlu yönde etkilemek için manyetik alanları kullanma uygulaması. Mıknatıslar ve manyetik alanlar için yasal tıbbi kullanımlar olsa da, manyetik terapide kullanılan alan kuvveti herhangi bir biyolojik değişikliği etkileyemeyecek kadar düşüktür ve kullanılan yöntemlerin hiçbir bilimsel geçerliliği yoktur.[69][70][71]
  • Yukarıdakiler, darbeli elektromanyetik alan tedavisi gibi insan dokusu üzerinde elektromanyetizma içeren mevcut sağlık tedavileriyle karıştırılmamalıdır (bkz: Elektromanyetik tedavi).
  • Yeni kronoloji (Fomenko) – Antik çağdaki olayların genellikle Roma İmparatorluğu, Antik Yunanistan ve Eski Mısır uygarlıklarına atfedildiğini iddia eden sözde- tarihsel komplo teorisi.
  • Tarihsel materyalizmKarl Popper, Marksist tarih teorisini yanlışlanamaz olduğu gerekçesiyle eleştirdi.[72][73] Spesifik olarak, teorinin başlangıçta bilimsel olmasına rağmen, zamanla değiştirildiğini ve bilimsel olmayan bir forma indirgendiğini iddia etti.[72][73] Popper böylece Marksizmi bir sahte bilim olarak gördü.[73][74][75][76] Benzer görüşü paylaşan diğer kişiler ise filozof Imre Lakatos ve sosyolog Ernest van den Haag idi.[77][78][79] Popper'ın tarihsel materyalizm konusundaki tutumunun kendisi eleştiriye konu olmuştur.[75][80][81] Tarihçiler, tüm tarih teorilerinde olduğu gibi, tarihsel materyalizme karşı ezici bir şekilde karşıdırlar.[82]
  • Olumlu dua, olumsuz bir durumdan ziyade olumlu bir sonuca odaklanan bir dua şekli veya metafizik bir tekniktir. Örneğin, bir tür hastalıkla karşılaşan bir kişi, duasını arzu edilen mükemmel sağlık durumuna odaklar ve bu arzu edilen niyeti, hastalığı teşhis edip sonra onu ortadan kaldırmak için Tanrı'dan yardım istemek yerine "sanki olmuş gibi" teyit ederdi. William James, olumlu duayı "zihin tedavisi" olarak adlandırdığı Amerikan metafizik şifa hareketinin bir unsuru olarak tanımladı; bunu Amerika'nın "sistemik yaşam felsefesine kesinlikle özgün katkısı" olarak nitelendirdi.[83] Olumlu duayı, 19. yüzyıl kendi kendine yardım yazarı Émile Coué'nin (en ünlü olumlaması "Her gün, her yönden daha iyiye gidiyorum" idi) öğrettiği, kendi kendine telkin türündeki seküler onaylamalardan ayıran şey, olumlu duanın aşağıdakilere hitap etmesidir. Dini inancın görünüşte pratik yönlerini vurgulayan Tanrı, İlahi, Yaratıcı Zihin uygulayıcısı.[84]
  • Exorcism (Yunanca ἐξορκισμός, exorkismós "yeminle bağlayıcı"), sahip olunduğuna inanılan bir kişiden veya bir bölgeden iblisleri veya diğer manevi varlıkları tahliye etmenin dini veya manevi uygulamasıdır. Exorcist'in manevi inançlarına bağlı olarak, bu, varlığa yemin ettirerek, ayrıntılı bir ritüel gerçekleştirerek veya sadece daha yüksek bir güç adına ayrılmasını emrederek yapılabilir. Uygulama eskidir ve birçok kültür ve dinin inanç sisteminin bir parçasıdır. Talep edilen ve uygulanan şeytan çıkarma, 18. yüzyılda Amerika Birleşik Devletleri'nde azalmaya başladı ve 20. yüzyılın ikinci yarısına kadar, medyanın dikkatini çeken şeytan çıkarma ayinleri nedeniyle halkın keskin bir yükseliş gördüğü nadiren gerçekleşti. "1960'ların başı ile 1970'lerin ortaları arasında gerçekleştirilen şeytan çıkarma ayinlerinin sayısında %50'lik bir artış" vardı.
  • Enerji, maneviyatın ve alternatif tıbbın çeşitli ezoterik biçimlerinin yazarları ve uygulayıcıları tarafından, ölçüme meydan okuyan ve dolayısıyla bilimsel enerji biçiminden ayırt edilebilen çeşitli iddia edilen deneyimlere ve fenomenlere atıfta bulunmak için kullanılır.[85][86] Böyle bir enerjinin varlığına dair hiçbir bilimsel kanıt yoktur.[85][86][87] Bilinmeyen enerjileri kullanma, değiştirme veya manipüle etme iddiasında olan terapiler, bu nedenle tamamlayıcı ve alternatif ilaçlar arasında en tartışmalı olanlardır. Enerji terapileriyle ilgili iddialar, tekrarlanabilir ampirik kanıtlara dayanmaktan ziyade çoğunlukla anekdottur (tek hikayelerden).[87][88][89]
  • Kuran bilimsel önbilgisi (İslam) – Kuran Bilimi (veya Kuran bilimi veya Hadis bilimi), temel İslami dini metinlerin dünya hakkında bilimin yüzlerce yıl sonra doğruladığı doğru açıklamalar yaptığını iddia eder. Bu inanç, Bucailleism'de ortak bir temadır.[90]
  • Christian Science genellikle bir Hristiyan yeni dini hareketi olarak kabul edilir; Ancak, kurucusu Mary Baker Eddy'nin adında "bilim" kelimesini kullanması ve tıp bilimine karşı eski duruşu nedeniyle kimileri buna "sözde bilim" adını vermiştir. Ayrıca, "Eddy, sistemini hem materyalist bilimden hem de okült bilimden ayırmak için Metafizik bilim terimini kullandı."[91] Kilise artık tıp biliminin kullanımını kabul ediyor. Aşılar yasaklandı, ancak 1901'de Eddy, 80 yaşında, takipçilerine aşılara uymalarını tavsiye etti.[92]

Yaratılış bilimiDüzenle

Yaratılış bilimi veya bilimsel yaratılışçılık, Yaratılış Kitabı'ndaki yaratılış anlatısına bilimsel destek sağladığını iddia eden akım. Jeoloji, kozmoloji, biyolojik evrim, arkeoloji, tarih ve dilbilim hakkında bilimsel gerçek, teori ve bilimsel paradigmaları çürüttüğünü veya yeniden açıkladığını iddia eden bir yaratılışçılık dalıdır.[93] 

  • Yaratılışçı kozmolojiler – diğer şeylerin yanı sıra, yalnızca binlerce yıllık bir evrene izin veren kozmolojiler.
  • Baraminoloji - Yaratılış kitabında ve İncil'in diğer bölümlerindeki yaratılış hesabına göre hayvanları "yaratılmış türler" veya "baraminler" olarak adlandırılan gruplara ayıran taksonomik sistem.[94]
  • Yaratılış biyolojisi – biyolojiyi makroevrim olmadan açıklamaya çalışan yaratılış biliminin alt kümesi.[95]
  • Sel jeolojisi – Dünya üzerindeki jeolojik özelliklerin çoğunu savunan yaratılışçı jeoloji biçimi, küresel bir sel ile açıklanabilir.[96][97][98][99]
  • Nuh'un Gemisini ArarYaratılış sel anlatımına göre, sözde " Ararat Dağları "nda bir yerde bulunan Nuh'un Gemisi'nin enkaz yerini bulmaya çalışır. Birkaç sözde başarı iddiasıyla çok sayıda keşif gezisi yapıldı; uygulama yaygın olarak sözde bilim, daha özel olarak sözde arkeoloji olarak kabul edilir.[100][101][102][103]
  • Akıllı tasarım - "evrenin ve canlıların belirli özelliklerinin, doğal seleksiyon gibi yönlendirilmemiş bir süreçle değil, akıllı bir neden tarafından en iyi şekilde açıklanabileceğini" iddia eder.[104] Bu özellikler şunları içerir:[105][106]
  • İndirgenemez karmaşıklık – bazı biyolojik sistemlerin daha basit sistemlerden evrimleşemeyecek kadar karmaşık olduğunu iddia eder. Akıllı tasarımın savunucuları tarafından, tek başına doğal seçilim yoluyla evrimin eksik veya kusurlu olduğunu ve yaşamın kökenini açıklamak için bazı ek mekanizmaların ("Akıllı Tasarımcı") gerekli olduğunu savunmak için kullanılır.[107][108][109][110][111]
  • Belirlenmiş karmaşıklık – bir şey aynı anda hem karmaşık hem de belirli olduğunda, bunun doğal süreçlerin sonucu olmaktan ziyade akıllı bir neden tarafından üretildiği (yani tasarlanmış olduğu) sonucuna varılabileceğini iddia edin.[105][106]

ScientologyDüzenle

  • Scientology tarafından tanıtılan bir terapötik teknik olan Dianetics, varsayımsal reaktif bir zihni tedavi etme iddiasındadır. Davranışçı psikolojide belgelenen uyaran tepki mekanizmaları dışında, gerçek bir reaktif zihnin[112] varlığına dair hiçbir bilimsel kanıt yoktur.
  • Scientology'nin Arındırma Özeti ve Narconon programları, sırasıyla insan vücudunu toksinlerden ve ilaçlardan temizleme iddiasındadır. Yöntemleri, günlerce süren çok uzun saunalardan, niasin de dahil olmak üzere aşırı yüksek (muhtemelen toksik) vitamin dozlarından ve bazen telekenez denemelerini içeren Scientology 'eğitim rutinlerinden' oluşur. Programlar " tıbbi açıdan güvenli değil",[113] " şarlatanlık "[114][115][116] ve "tıbbi sahtekarlık "[117] olarak tanımlanırken, akademik ve tıp uzmanları Narconon'un eğitim programını "olgusal hatalar içerdiği için reddettiler" fiziksel ve zihinsel etkiler, bağımlılık ve hatta imla gibi temel kavramlarda".[118] Buna karşılık Narconon, ana akım tıbbın buna karşı "önyargılı" olduğunu ve "kontrollü uyuşturucu kullanımını onaylayan kişilere, tamamen uyuşturucudan uzak yaşamı savunan bir programı gözden geçirme konusunda güvenilemeyeceğini" iddia etti.[119] Narconon, programlarına yönelik eleştirilerin "bağnaz" olduğunu[120] ve eleştirmenlerinin "uyuşturucu bağımlılığından yana olduklarını [...] ya uyuşturucu kullanıyorlar ya da uyuşturucu satıyorlar" dedi.[121]

DiğerDüzenle

Kendine özgü fikirlerDüzenle

Aşağıdaki kavramların yalnızca çok az sayıda savunucusu vardır, ancak bunlar yine de dikkate değerdir:

  • Su maymunu hipotezi - modern insanın belirli atalarının diğer büyük maymunlardan ve hatta birçok modern insandan daha suda yaşadığı ve bu nedenle alışılmış kuş avcıları, yüzücüler ve dalgıçlar olduğu fikri.[133]
  • Lawsonomi - önerilen felsefe ve beyzbol oyuncusu ve havacı Alfred William Lawson tarafından yapılan fizik hakkında iddiaların sistemi.[134]
  • Morfik rezonans - Rupert Sheldrake tarafından "termit kolonileri veya güvercinler veya orkide bitkileri veya insülin molekülleri gibi doğal sistemler, kendi türlerinden önceki tüm şeylerden ortak bir hafıza miras alır" fikri. Ayrıca "organizmalar arasındaki gizemli telepati tipi ara bağlantılardan" sorumlu olduğu iddia ediliyor.[135]
  • N ışınları – 1903'te Prosper-René Blondlot tarafından tanımlanan ve kısa bir süreliğine önemli bilimsel ilgi uyandıran, ancak daha sonra doğrulama yanlılığının bir sonucu olduğu keşfedilen varsayımsal bir radyasyon biçimi.[136]
  • Penta Water – sıvı suyun, her biri beş molekülden oluşan uzun ömürlü küçük kümeler halinde akustik olarak indüklenen yapısal yeniden düzenlenmesini talep etti. Ne bu kümelerin ne de insanlar için iddia edilen faydalarının var olduğu gösterilmemiştir.[137][138]
  • Polywater - 1960'larda önerilen, normal sudan daha yüksek kaynama noktasına, daha düşük donma noktasına ve çok daha yüksek viskoziteye sahip varsayımsal polimerize su formu. Daha sonra anormal ölçümlerin biyolojik kontaminasyonla açıklanmasıyla var olmadığı bulundu.[139] Değişken uzunluktaki molekül zincirleri (sıcaklığa bağlı olarak), donma veya kaynama noktasını değiştirmeden normal sıvı suda oluşma eğilimindedir.[140]
  • Time Cube[141] – Gene Ray tarafından 1997'de oluşturulan ve Time Cube adını verdiği kişisel gerçeklik modelini belirlediği bir web sitesi. Tüm modern fiziğin yanlış olduğunu öne sürüyor[142] ve Zaman Küpü modeli, her günün gerçekten aynı anda meydana gelen dört ayrı gün olduğunu öne sürüyor.[143]
  • Zaman dalgası sıfır - psikonot Terence McKenna tarafından halüsinojenik ilaç dimetiltriptamin yardımıyla icat edilen numerolojik formül. 2012 kıyamet tahminlerini deneyimledikten sonra, formülünü Maya uzun sayım takvimiyle aynı tarihte bir "sıfır noktasına" sahip olacak şekilde yeniden tasarladı.[144][145]
  • Burulma alanı - ekstra duyusal algı, homeopatik tedaviler, havaya yükselme, telepati, basiret, telekinezi ve diğer paranormal olaylardan sorumlu varsayımsal fiziksel alan. Saygın bilim adamları tarafından "saçma" olmakla eleştirilen inananların açıklamalarıyla birlikte yerleşik fizikle birkaç açık çelişkiye rağmen,[146] burulma alanları bu tür paranormal fenomenlerin iddiaları için bir açıklama olarak benimsenmiştir.[147] Burulma alanlarının kullanılmasının mucizevi tedavi cihazlarından (alkol bağımlılığını iyileştiren cihazlar[148] dahil) çalışan sürekli hareket makinelerine, yıldız geçitlerine,[149] UFO tahrik analoglarına ve kitle imha silahlarına (KİS) kadar her şeyi mümkün kıldığı iddia edildi.[150] Bu tür bazı cihazlar, özellikle mucize tedavi kutuları, patenti alınmış,[151] üretilmiş ve satılmıştır.

KaynakçaDüzenle

  1. ^ Lehming, Rolf; Carlson, Lynda; Frase, Mary J., (Ed.) (13 Ocak 2000). "Chapter 8: Science and Technology: Public Attitudes and Public Understanding". Science and Engineering Indicators. Arlington, VA: National Science Foundation. 4 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi.  r eksik |soyadı1= (yardım)
  2. ^ The Order of Days: The Maya World and the Truth about 2012. Harmony Books. 2011. ISBN 978-0-385-52726-2. 
  3. ^ "2012: Beginning of the End or Why the World Won't End?". 22 Şubat 2011. 22 Şubat 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ Harrold (1986). "Noah's Ark and Ancient Astronauts: Pseudoscientific Beliefs About the Past Among a Sample of College Students". The Skeptical Inquirer. 11 (1). Committee for the Scientific Investigation of Claims of the Paranormal. s. 61. 10 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ocak 2022. 
  5. ^ The book of Genesis : a biography. Princeton, NJ: Princeton University Press. 2013. ss. 35-37. ISBN 978-0-691-14012-4. OCLC 788265521. 
  6. ^ "The Face on Mars". NASA. 27 Haziran 2012. 5 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2019. 
  7. ^ The monuments of Mars : a city on the edge of forever. Berkeley, Calif: Frog Distributed by North Atlantic Books. 2001. ISBN 978-1-58394-054-9. OCLC 48613681. 
  8. ^ "24". Dark matter, missing planets, and new comets : paradoxes resolved, origins illuminated. Berkeley, Calif: North Atlantic Books. 1998. ISBN 978-1-55643-268-2. OCLC 37992969. 
  9. ^ "Full Moon and Lunar Effects". The Skeptic's Dictionary. 12 Ağustos 2011. 21 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2019. 
  10. ^ "Flat-Earthers are back: 'It's almost like the beginning of a new religion'". The Guardian. 20 Ocak 2016. 23 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2019. 
  11. ^ The creationists. Berkeley: University of California Press. 1993. s. 237. ISBN 0-520-08393-8. OCLC 28025595. 
  12. ^ Bad astronomy : misconceptions and misuses revealed, from astrology to the moon landing 'hoax. New York: Wiley. 2002. ss. 154-173. ISBN 0-471-40976-6. OCLC 48885221. 
  13. ^ "Nancy Lieder's biography". ZetaTalk. 22 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2019. 
  14. ^ Mukunda (1974). "A critical study of the work 'Vyamanika Shastra'" (PDF). Scientific Opinion: 5-12. 27 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2019. 
  15. ^ The pseudoscience wars : Immanuel Velikovsky and the birth of the modern fringe. Chicago. 2012. ISBN 978-0-226-30442-7. OCLC 774697267. 
  16. ^ "Biography of Tito Livio Burattini (1617–1682)". History of Computers. 20 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2019. 
  17. ^ "The International Bureau of Weights and Measures 1875–1975" (PDF). National Institute of Standards and Technology. US Department of Commerce. 20 Mayıs 1975. 13 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2019. 
  18. ^ Philipkoski (13 Temmuz 1999). "Shedding Light in the Dark". Wired. 10 Ocak 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Şubat 2008. 
  19. ^ Patent application WO 2009125444, Andrea Rossi, "Method and Apparatus for carrying out nickel and hydrogen exothermal reactions", published 2009-10-15 
  20. ^ Zyga, Lisa (11 Ağustos 2011). "Controversial energy-generating system lacking credibility (w/ video)". PhysOrg. 17 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2022. 
  21. ^ Alpha Institute for Advanced Studies (AIAS), 18 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 22 Ağustos 2017 : "ECE Theory was discovered by chemist, physicist, and mathematician, Myron Wyn Evans...".
  22. ^ 't Hooft (2008). "Editorial note". Foundations of Physics. 38 (1): 1-2. doi:10.1007/s10701-007-9187-8. ISSN 0015-9018. 
  23. ^ Thompson (August 2003). "The Antigravity Underground". Wired Magazine. 18 Ağustos 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2022. 
  24. ^ Tajmar (2004). "Biefeld-Brown Effect: Misinterpretation of Corona Wind Phenomena". AIAA Journal. 42 (2): 315-318. doi:10.2514/1.9095. 
  25. ^ Voodoo Science. Oxford University Press, USA. 2000. ISBN 978-0195147100. 
  26. ^ Milbank (18 Eylül 2007). "There's the Red Vote, the Blue Vote…and the Little Green Vote". The Washington Post. 16 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2022. …the aliens' advanced technology, which uses nonpolluting fuel, could revolutionize the transport of goods and people on this planet and rejuvenate the biosphere. 
  27. ^ Edwards (1 Aralık 1996). "End of road for car that ran on Water". The Sunday Times. Times Newspapers Limited. s. Features 12. 22 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2019. 
  28. ^ State of New Jersey Department of Law and Public Safety press release 22 Haziran 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., 9 November 2006
  29. ^ Lopez (20 Aralık 2008). "Inventor, 82, gets 20 years for 'estafa'". Philippine Daily Inquirer. 26 Aralık 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2019. 
  30. ^ "Don't get caught in 'Net gas scams". Daily News. New York. 2 Haziran 2008. 9 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2019. 
  31. ^ "Paranormal in China". Skeptical Briefs newsletter. CSICOP. March 2005. 21 Kasım 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  32. ^ "What's New Friday, 26 April 1991 Washington, DC". 26 Nisan 1991. 27 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2009.  and "What's New Friday, October 31, 2008". 31 Ekim 2008. 27 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2009. 
  33. ^ Dombey (8 Ağustos 2006). "The hydrino and other unlikely states". Physics Letters A. 360 (1): 62-65. doi:10.1016/j.physleta.2006.07.069. 
  34. ^ Kenneth S. Isaacs (psychoanalyst), 1999: "Orgone—a useless fiction with faulty basic premises, thin partial theory, and unsubstantiated application results. It was quickly discredited and cast away."Isaacs 1999, p. 240.
  35. ^ "Chapter 6. Willian Reich and Character Analysis", Tools and techniques for character interpretation: a handbook of psychology for actors, writers, and directors, Limelight Series, Hal Leonard Corporation, 2006, ss. 135-137, ISBN 9780879103262, 11 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 11 Mart 2022 
  36. ^ "Lysenkoism". merriam-webster.com. 25 Nisan 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  37. ^ The Perversion of Knowledge: The True Story of Soviet Science. Westview Press. 2004. ISBN 978-0813342801. 
  38. ^ Chapter 12: Evolution – From Pseudoscience to Popular Science, from Popular Science to Professional Science. Philosophy of Pseudoscience: Reconsidering the Demarcation Problem. University of Chicago Press. 2013. s. 227. ISBN 978-0-226-05182-6. 15 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2022. 
  39. ^ a b The Encyclopædia of Religion and Ethics. Edinburgh: T & T Clark. 1971. s. 834. 
  40. ^ Vierra (March 1997). "Harried by "Hellions" in Taiwan". Sceptical Briefs. 
  41. ^ Archaeological Theory: An Introduction. 2nd. Wiley-Blackwell. 29 Aralık 2009. s. 5. ISBN 978-1-4051-0015-1. 15 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2022. 
  42. ^ Disenchanting India: Organized Rationalism and Criticism of Religion in India. Oxford University Press. 2012. s. 119. ISBN 9780199812608. 16 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2019. 
  43. ^ Disenchanting India: Organized Rationalism and Criticism of Religion in India. Oxford University Press. 2012. s. 170. ISBN 9780199812608. 29 Haziran 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ağustos 2015. 
  44. ^ Percy, John; Pasachoff, Jay, (Ed.) (2009). "Astronomy, pseudoscience and rational thinking". Teaching and Learning Astronomy: Effective Strategies for Educators Worldwide. Cambridge University Press. s. 165. ISBN 9780521115391. 
  45. ^ Technical Analysis: The Complete Resource for Financial Market Technicians. Financial Times Press. 2006. s. 3. ISBN 978-0-13-153113-0. 
  46. ^ "Beating the Quants at Their Own Game" (blog). Seeking Alpha. 13 Ocak 2009. 5 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2018. 
  47. ^ "Behavioral Finance and Technical Analysis" (PDF). The Capco Institute Journal of Financial Transformation. 12 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2013. 
  48. ^ "Highs and Lows: A Behavioral and Technical Analysis" (PDF). Rutgers University. November 2007. doi:10.2139/ssrn.1118080. 7 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 15 Mart 2022. 
  49. ^ Behavioural Technical Analysis: An introduction to behavioural finance and its role in technical analysis. Harriman House. 2010. ISBN 978-1-905641-41-3. 
  50. ^ The Evolution of Technical Analysis: Financial Prediction from Babylonian Tablets to Bloomberg Terminals. Bloomberg Press. 2010. s. 150. ISBN 978-1-57660-349-9. 1 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ağustos 2011. 
  51. ^ A Mathematician Plays the Stock Market. Basic Books. 2003. ISBN 9780465054800. 
  52. ^ Technical Analysis in Financial Markets (PhD tez) (İngilizce). Universiteit van Amsterdam. 2003. 
  53. ^ Fama (1970). "Efficient Capital Markets: A Review of Theory and Empirical Work" (PDF). The Journal of Finance. 25 (2): 383-417. doi:10.2307/2325486. 2 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 15 Mart 2022. 
  54. ^ Bach flower remedies : a comprehensive study. New Delhi: Health Harmony. 2002. s. 258. OCLC 428012690. 
  55. ^ "Bach Flower Remedies for psychological problems and pain: a systematic review". BMC Complement Altern Med. 9: 16. 26 Mayıs 2009. doi:10.1186/1472-6882-9-16. PMC 2695424 $2. PMID 19470153. 
  56. ^ Ernst E (2002). "'Flower remedies': a systematic review of the clinical evidence". Wiener Klinische Wochenschrift. 114 (23–24): 963-966. PMID 12635462. 
  57. ^ "Iridology". Natural Standard. 7 Temmuz 2005. 24 Ağustos 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Şubat 2008. Research suggests that iridology is not an effective method to diagnose or help treat any specific medical condition. 
  58. ^ Ernst (January 2000). "Iridology: not useful and potentially harmful". Archives of Ophthalmology. 118 (1): 120-121. doi:10.1001/archopht.118.1.120. PMID 10636425. 
  59. ^ "H-175.998 Evaluation of Iridology" (PDF). American Medical Association. 4 Mart 2006 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2009. Our AMA believes that iridology, the study of the iris of the human eye, has not yet been established as having any merit as a diagnostic technique. 
  60. ^ Denying AIDS: Conspiracy Theories, Pseudoscience, and Human Tragedy. Springer. 2009. s. 167. ISBN 978-0-387-79476-1. 2 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2022. 
  61. ^ a b "Leaky gut syndrome". NHS Choices. 9 Nisan 2013. 31 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ekim 2013. 
  62. ^ Cormier (8 Mart 2008). "'Talk Therapy' Takes on Chronic Fatigue Syndrome: Coming Soon To Canada". Toronto. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2011. 
  63. ^ a b c d Lerman RH (7 Aralık 2010). "The Macrobiotic Diet in Chronic Disease". Nutrition in Clinical Practice. 25 (6): 621-626. doi:10.1177/0884533610385704. PMID 21139126. 
  64. ^ "Scurvy: historical review and current diagnostic approach". American Journal of Emergency Medicine. 21 (4): 328-332. 2003. doi:10.1016/s0735-6757(03)00083-4. PMID 12898492. Persons at risk include... followers of fad diets such as the Zen macrobiotic diet 
  65. ^ diet, macrobiotic. A Dictionary of Food and Nutrition. Oxford University Press. 2014. ISBN 9780191752391. 16 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2022. 
  66. ^ "[How useful are diets against cancer?]". Deutsche Medizinische Wochenschrift (Almanca). 137 (47): 2417-2422. November 2012. doi:10.1055/s-0032-1327276. PMID 23152069. 
  67. ^ a b "Macrobiotic diet". Cancer Research UK. 5 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2017. 
  68. ^ "Macrobiotic Diet". American Cancer Society Complete Guide to Complementary and Alternative Cancer Therapies. 2nd. American Cancer Society. 2009. ss. 638-642. ISBN 9780944235713. 
  69. ^ a b Shermer, Michael, (Ed.) (2002). The Skeptic Encyclopedia of Pseudoscience (PDF). ABC–CLIO, Inc. ISBN 978-1-57607-653-8. 11 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 16 Aralık 2013.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "Shermer2002" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: Kaynak gösterme)
  70. ^ "The Virtual Astronaut". Voodoo Science: The Road from Foolishness to Fraud. New York: Oxford University Press. 2000. s. 61. ISBN 978-0-19-513515-2. 16 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2022. Not only are magnetic fields of no value in healing, you might characterize these as "homeopathic" magnetic fields. 
  71. ^ "7". Science and Engineering Indicators. Arlington, VA: National Science Foundation. 2002. ISBN 978-0-16-066579-0. 16 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2018. Among all who had heard of [magnet therapy], 14 percent said it was very scientific and another 54 percent said it was sort of scientific. Only 25 percent of those surveyed answered correctly, that is, that it is not at all scientific. 
  72. ^ a b Conjectures and Refutations: The Growth of Scientific Knowledge. Routledge. 2002. s. 49. ISBN 978-0415285940. 
  73. ^ a b c "Karl Popper", The Stanford Encyclopedia of Philosophy, Spring 2021, Metaphysics Research Lab, Stanford University, 2021, 4 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 9 Mayıs 2021  Birden fazla editör-name-list parameters kullanıldı (yardım); r |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  74. ^ "Karl Popper, the enemy of certainty, part 3: rejecting politics as science". the Guardian (İngilizce). 24 Eylül 2012. 2 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2021. 
  75. ^ a b Hudelson (1980). "Popper's Critique of Marx". Philosophical Studies. 37 (3): 259-270. doi:10.1007/BF00372447. 14 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2022. 
  76. ^ "Is Science an Ideology?". philosophynow.org. 1996. 7 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2021. 
  77. ^ "Imre Lakatos", The Stanford Encyclopedia of Philosophy, Summer 2021, Metaphysics Research Lab, Stanford University, 2021, 20 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 9 Mayıs 2021  Birden fazla editör-name-list parameters kullanıldı (yardım); r |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  78. ^ Burawoy (1989). "Marxism, Philosophy and Science". Berkeley Journal of Sociology. 34: 237. 10 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2022. 
  79. ^ van den Haag (1987). "Marxism as Pseudo-Science" (PDF). Reason Papers. 12: 26-32. 7 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 16 Mart 2022. 
  80. ^ Feaver (1971). "Popper and Marxism". Studies in Comparative Communism. 4 (3–4): 16-21. doi:10.1016/S0039-3592(71)80001-7. 9 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2022. 
  81. ^ Schuting (1972). "Marx, Popper and 'Historicism'". Inquiry: An Interdisciplinary Journal of Philosophy. 15 (1–4): 235-266. doi:10.1080/00201747208601662. 7 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2022. 
  82. ^ Palmer (1993). "Critical Theory, Historical Materialism, and the Ostensible End of Marxism: The Poverty of Theory Revisited". International Review of Social History. 38 (2): 133-162. doi:10.1017/S0020859000111927. 20 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2022. 
  83. ^ Prayer: A History. Mariner Books. 2006. s. 322. ISBN 0-618-77360-6. 
  84. ^ Handbook of American Popular Culture. Greenwood Press. 1989. s. 1256. ISBN 0-313-25406-0. 
  85. ^ a b Stenger (Spring–Yaz 1999). "Bioenergetic Fields". The Scientific Review of Alternative Medicine. 3 (1). 8 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Nisan 2017. 
  86. ^ a b Pseudoscience and Extraordinary Claims of the Paranormal: A Critical Thinker's Toolkit. Malden, Massachusetts: Wiley-Blackwell. 2010. ss. 268-74. ISBN 9781405181228. 
  87. ^ a b "energy – (according to New Age thinking)". The Skeptic's Dictionary. 19 Aralık 2011. 18 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2014. 
  88. ^ "Some Notes on Wilhelm Reich, M.D". Quackwatch.org. 15 Şubat 2002. 4 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2014. 
  89. ^ "Reiki". National Council Against Health Fraud. 1 Aralık 2000. 11 Şubat 2001 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2014. 
  90. ^ Parkins (March 2001). "Pharmacological Practices of Ancient Egypt" (PDF). Proceedings of the 10th Annual History of Medicine. 21 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Kasım 2010. 
  91. ^ Religious outsiders and the making of Americans 15 Mart 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Robert Laurence Moore; Oxford University Press 1986, p. 223
  92. ^ The Emergence of Christian Science in American Religious Life. University of California Press. 1973. s. 224. ISBN 978-0520023086. eddy vaccination. 
  93. ^ "Astronomical Aspects of Creationism and Intelligent Design". Astronomical Pseudo-Science: A Skeptic's Resource List. Astronomical Society of the Pacific. October 2009. 22 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Kasım 2011. 
  94. ^ Williams (2007). "Creationist Teaching in School Science: A UK Perspective". Evolution: Education and Outreach. 1 (1): 87-88. doi:10.1007/s12052-007-0006-7. 
  95. ^ Science and Creationism: A View from the National Academy of Sciences, 2nd edition. National Academy Press. 1999. doi:10.17226/6024. ISBN 978-0-309-06406-4. PMID 25101403. 
  96. ^ Isaak, Mark ((Ed.)). "Index to Creationist Claims: Geology". TalkOrigins Archive. 9 Aralık 2003 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  97. ^ Such as the existence of the geologic column; see "The Geologic Column and its Implications for the Flood". TalkOrigins Archive. 17 Mart 2001 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  98. ^ The biblical Flood: a case study of the Church's response to extrabiblical evidence. Grand Rapids, Mich: Eerdmans. 1995. s. 340. ISBN 978-0-8028-0719-9. 31 Mart 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Eylül 2008. 
  99. ^ "Creationist claim CD750". 2007. s. 173. 17 Nisan 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Much geological evidence is incompatible with catastrophic plate tectonics. 
  100. ^ The Oxford Companion to Archaeology. Oxford: Oxford University Press. 1996. ISBN 978-0-19-507618-9. 8 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2014. 
  101. ^ Biblical Archaeology: A Very Short Introduction. Oxford: Oxford University Press. 2009. ISBN 978-0-19-974107-6. 8 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2014. 
  102. ^ Encyclopedia of Dubious Archaeology: From Atlantis to the Walam Olum. Santa Barbara, Kaliforniya: ABC-CLIO. 2010. ISBN 978-0-313-37919-2. 8 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2014. 
  103. ^ "Arkeology". Unexplained Phenomena: A Rough Guide Special. Londra: Rough Guides. 2000. ss. 179-83. ISBN 978-1-85828-589-4. 
  104. ^ "Questions About Intelligent Design: What is the theory of intelligent design?". Discovery Institute, Center for Science and Culture. 3 Ağustos 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. The theory of intelligent design holds that certain features of the universe and of living things are best explained by an intelligent cause, not an undirected process such as natural selection. 
  105. ^ a b "ICSU Insight". International Council for Science. 2005. 21 Temmuz 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "council" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: Kaynak gösterme)
  106. ^ a b Jones (2005). "Ruling, Kitzmiller v. Dover Area School District, Conclusion". In making this determination, we have addressed the seminal question of whether ID is science. We have concluded that it is not, and moreover that ID cannot uncouple itself from its creationist, and thus religious, antecedents.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "ReferenceA" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: Kaynak gösterme)
  107. ^ "We therefore find that Professor Behe's claim for irreducible complexity has been refuted in peer-reviewed research papers and has been rejected by the scientific community at large." Ruling, Judge John E. Jones III, Kitzmiller v. Dover Area School District
  108. ^ Mu (Sonbahar 2005). "Trojan Horse or Legitimate Science: Deconstructing the Debate over Intelligent Design" (PDF). Harvard Science Review. 19 (1). 24 Temmuz 2007 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  109. ^ Undermining science: suppression and distortion in the Bush Administration. Berkeley: University of California Press. 2006. s. 13. ISBN 978-0-520-24702-4. True in this latest creationist variant, advocates of so-called intelligent design [...] use more slick, pseudoscientific language. They talk about things like 'irreducible complexity' [...] For most members of the mainstream scientific community, ID is not a scientific theory, but a creationist pseudoscience. 
  110. ^ Perakh (Yaz 2005). "Why Intelligent Design Isn't Intelligent – Review of: Unintelligent Design". Cell Biol. Educ. 4 (2): 121-22. doi:10.1187/cbe.05-02-0071. PMC 1103713 $2. 
  111. ^ "Frequently Asked Questions About the Texas Science Textbook Adoption Controversy". College of Biological Sciences, General Biology Program, University of Minnesota. 30 Eylül 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. The Discovery Institute and ID proponents have a number of goals that they hope to achieve using disingenuous and mendacious methods of marketing, publicity, and political persuasion. They do not practice real science because that takes too long, but mainly because this method requires that one have actual evidence and logical reasons for one's conclusions, and the ID proponents just don't have those. If they had such resources, they would use them, and not the disreputable methods they actually use. 
  112. ^ "Chapter 22". Fads and Fallacies in the Name of Science. Dover Publications Inc. 1957. ISBN 978-0-486-20394-2. 
  113. ^ Farley (30 Mart 2003). "Detox center seeks acceptance". St Petersburg Times. When Narconon opened its Chilocco facility in 1991, the Oklahoma Board of Mental Health issued a blistering assessment in denying its application for certification. "There is no credible evidence establishing the effectiveness of the Narconon program to its patients," the board concluded. It attacked the program as medically unsafe; dismissed the sauna program as unproven; and criticized Narconon for inappropriately taking some patients off prescribed psychiatric medication. 
  114. ^ Robert W. Welkos (27 Haziran 1990). "Church Seeks Influence in Schools, Business, Science". Los Angeles Times. 23 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Eylül 2012. A fourth article did not mention Hubbard by name, but reported favorably on Narconon, his drug and alcohol rehabilitation program, which is run by Scientologists. 
  115. ^ Kyle Smith (20 Nisan 2007). "Don't Be Tricked by $CI-FI Tom-Foolery". New York Post. Those who want a tan from his celebrity glow will urge a fair hearing for his quackery. Obscure City Councilman Hiram Monserrate suddenly finds himself talked about after issuing a proclamation of huzzahs for L. Ron Hubbard. Three: The Ground Zero maladies are so baffling that workers will try anything. Anyone who feels better will credit any placebo at hand – whether Cruise or the Easter Bunny. In 1991, Time called Scientology's anti-drug program "Narconon" a "vehicle for drawing addicts into the cult" – which the magazine said "invented hundreds of goods and services for which members are urged to give up 'donations' " – such as $1,250 for advice on "moving swiftly up the Bridge" of enlightenment. That's New Age techno-gobbledygook for advice on buying swiftly up the Bridge of Brooklyn. Scientology fronts such as the New York Rescue Workers Detoxification Project – its Web site immediately recognizable as the work of Hubbardites by its logo, which looks like the cover of a Robert Heinlein paperback from 1971 – hint that their gimmicks might possibly interest anyone dreaming of weight loss, higher I.Q. or freedom from addiction. And you might be extra-specially interested if you've faced heart disease, cancer, Agent Orange or Chernobyl. As Mayor Bloomberg put it, Scientology "is not science." Nope. It's science fiction. 
  116. ^ "30 arrested in Paris crackdown on Scientologists". Agence France-Presse. 14 Ocak 1992. About 30 Scientologists were arrested – and 19 of them later indicted – between May and October 1990 on charges of fraud, conspiracy to defraud and the illegal practice of medicine following the 1988 suicide of a church member in Lyon, eastern France. [...] The sect has often found itself in trouble with officialdom the world over, accused of defrauding and brainwashing followers and, in France, of quackery at its illegal anti-drug clinics called "Narconon." 
  117. ^ Healing Or Stealing?: Medical Charlatans in the New Age. 2001. s. 193. ISBN 978-1-892941-51-0. Erişim tarihi: 24 Eylül 2012. Narconon, a subsidiary of Scientology, and the association "Yes to Life, No to Drugs" have also made a specialty of the fight against drugs and treating drug addicts. [...] Drug addicts are just one of the Scientologists' targets for recruitment. The offer of care and healing through techniques derived from dianetics is only a come-on. The detoxification of the patient by means of "dianetics purification" is more a matter of manipulation, through the general weakening that it causes; it is a way of brainwashing the subject. Frequently convicted for illegal practice of medicine, violence, fraud and slander, the Scientologists have more and more trouble getting people to accept their techniques as effective health measures, as they like to claim. They recommend their purification processes to eliminate X-rays and nuclear radiation, and to treat goiter and warts, hypertension and psoriasis, hemorrhoids and myopia... why would anyone find that hard to swallow? Scientology has built a library of several hundreds of volumes of writings exalting the effects of purification, and its disciples spew propaganda based on irresponsible medical writings by doctors who are more interested in the support provided by Scientology than in their patients' well-being. On the other hand, responsible scientific reviews have long since "eliminated" dianetics and purification from the lists of therapies – relegating them to the great bazaar of medical fraud. [...] Medical charlatans do not base their claims on scientific proof but, quite to the contrary, on peremptory assertions – the kind of assertions that they challenge when they come out of the mouths of those who defend "real" medicine. 
  118. ^ Asimov (2 Ekim 2004). "Church's drug program flunks S.F. test / Panel of experts finds Scientology's Narconon lectures outdated, inaccurate". San Francisco Chronicle. 23 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Eylül 2012. The program, Narconon Drug Prevention & Education, "often exemplifies the outdated, non-evidence-based and sometimes factually inaccurate approach, which has not served students well for decades," concluded Steve Heilig, director of health and education for the San Francisco Medical Society. In his letter to Trish Bascom, director of health programs for the San Francisco Unified School District, Heilig said five independent experts in the field of drug abuse had helped him evaluate Narconon's curriculum. [...] "One of our reviewers opined that 'this (curriculum) reads like a high school science paper pieced together from the Internet, and not very well at that,' " Heilig wrote Bascom. "Another wrote that 'my comments will be brief, as this proposal hardly merits detailed analysis.' Another stated, 'As a parent, I would not want my child to participate in this kind of 'education.' " Heilig's team evaluated Narconon against a recent study by Rodney Skager, a professor emeritus at UCLA's Graduate School of Education and Information Studies, describing what good anti-drug programs should offer students. "We concurred that [...] the Narconon materials focus on some topics of lesser importance to the exclusion of best knowledge and practices," Heilig wrote, and that the curriculum contained "factual errors in basic concepts such as physical and mental effects, addiction and even spelling." 
  119. ^ Asimov (27 Mart 2005). "Doctors back schools dropping flawed antidrug program". San Francisco Chronicle. The California Medical Association has declared unanimous support for school districts that have dropped Narconon and other "factually inaccurate approaches" to antidrug instruction from their classrooms, and will urge the American Medical Association to do the same. Nearly 500 California doctors also endorsed "scientifically based drug education in California schools" 
  120. ^ "Families question Scientology-linked drug rehab after recent deaths". NBC Rock Center. 16 Ağustos 2012. 7 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Eylül 2012. 
  121. ^ "Town Welcomes, Then Questions a Drug Project". The New York Times. 17 Temmuz 1989. s. A13. 
  122. ^ Dalton (8 Temmuz 1993). "Sharp HealthCare announces an unorthodox, holistic institute". The San Diego Union – Tribune. s. B.4.5.1. TM is a movement led by Maharishi Mehesh Yogi, ... 
  123. ^ Krisanaprakornkit (2006). "Meditation therapy for anxiety disorders". Cochrane Database of Systematic Reviews (1): CD004998. doi:10.1002/14651858.CD004998.pub2. PMID 16437509. The small number of studies included in this review do not permit any conclusions to be drawn on the effectiveness of meditation therapy for anxiety disorders. Transcendental meditation is comparable with other kinds of relaxation therapies in reducing anxiety 
  124. ^ "Meditation practices for health: state of the research". Evid Rep Technol Assess (Full Rep) (155): 1-263. June 2007. PMC 4780968 $2. PMID 17764203. Scientific research on meditation practices does not appear to have a common theoretical perspective and is characterized by poor methodological quality. Firm conclusions on the effects of meditation practices in healthcare cannot be drawn based on the available evidence. 
  125. ^ "Insufficient evidence to conclude whether or not Transcendental Meditation decreases blood pressure: results of a systematic review of randomized clinical trials". Journal of Hypertension. 22 (11): 2049-54. November 2004. doi:10.1097/00004872-200411000-00002. PMID 15480084. All the randomized clinical trials of TM for the control of blood pressure published to date have important methodological weaknesses and are potentially biased by the affiliation of authors to the TM organization. 
  126. ^ "Meditation therapies for attention-deficit/hyperactivity disorder (ADHD)". Cochrane Database Syst Rev. 6 (6): CD006507. 2010. doi:10.1002/14651858.CD006507.pub2. PMC 6823216 $2. PMID 20556767. As a result of the limited number of included studies, the small sample sizes and the high risk of bias 
  127. ^ "The cumulative effects of Transcendental Meditation on cognitive function—a systematic review of randomised controlled trials". Wien. Klin. Wochenschr. 115 (21–22): 758-66. November 2003. doi:10.1007/BF03040500. PMID 14743579. All 4 positive trials recruited subjects from among people favourably predisposed towards TM, and used passive control procedures... The association observed between positive outcome, subject selection procedure and control procedure suggests that the large positive effects reported in 4 trials result from an expectation effect. The claim that TM has a specific and cumulative effect on cognitive function is not supported by the evidence from randomized controlled trials. 
  128. ^ p. 39. 2000. ISBN 978-0-19-860443-3. 16 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2022. [People] long to be told that modern science validates the teachings of some ancient scripture or New Age guru. The purveyors of pseudoscience have been quick to exploit their ambivalence. 
  129. ^ Stenger (January 1997). "Quantum Quackery". Skeptical Inquirer. 17 Ocak 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Şubat 2008. Capra's book was an inspiration for the New Age, and "quantum" became a buzzword used to buttress the trendy, pseudoscientific spirituality that characterizes this movement. 
  130. ^ The Quark and the Jaguar: Adventures in the Simple and Complex. Macmillan. 1995. s. 168. ISBN 978-0-8050-7253-2. Then the conclusion has been drawn that quantum mechanics permits faster-than-light communication, and even that claimed "paranormal" phenomena like precognition are thereby made respectable! How can this have happened? 
  131. ^ Kuttner (November 2006). "Teaching physics mysteries versus pseudoscience". Physics Today. 59 (11): 14-16. doi:10.1063/1.2435631. 7 Aralık 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2008. We should not underestimate how persuasively physics can be invoked to buttress mystical notions. We physicists bear some responsibility for the way our discipline is exploited. 
  132. ^ Speakable and Unspeakable in Quantum Mechanics. Cambridge University Press. 1988. s. 170. ISBN 978-0-521-52338-7. So I think it is not right to tell the public that a central role for conscious mind is integrated into modern atomic physics. Or that 'information' is the real stuff of physical theory. It seems to me irresponsible to suggest that technical features of contemporary theory were anticipated by the saints of ancient religions [...] by introspection. 
  133. ^ "Why anthropologists don't accept the Aquatic Ape Theory". 4 Ağustos 2009. 8 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2022. 
  134. ^ Fads And Fallacies in the Name of Science. Dover Publications. 1957. ss. 69-79. ISBN 978-0-486-20394-2. 
  135. ^ Shermer, Michael. "Rupert's Resonance". Scientific American. 1 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2013. 
  136. ^ Nye (1980). "N-rays: An episode in the history and psychology of science". Historical Studies in the Physical Sciences. 11 (1): 125-56. doi:10.2307/27757473. 
  137. ^ Goldacre (27 Ocak 2005). "Testing the water". The Guardian. Londra: Guardian News and Media, Ltd. 23 Nisan 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Nisan 2008. 
  138. ^ Water Cluster Quackery. The junk science of structure-altered waters 15 Nisan 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Stephen Lower
  139. ^ Rousseau (January 1992). "Case Studies in Pathological Science". American Scientist. 80 (1): 54-63. 
  140. ^ Quantum Mechanics in Nonlinear Systems. World Scientific. 2005. s. 579. ISBN 978-9812567789. 17 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mart 2015. 
  141. ^ "The Time Cube: Absolute Proof?" (PDF). 16 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 16 Mart 2022. 
  142. ^ Dvorak (22 Aralık 2003). "Don't Call Them Crackpots". PC Magazine. 23 Ağustos 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2022. 
  143. ^ "Truth is cubic?", by Kate Duffy,The Phoenix, Swarthmore College, 19 September 2002. Archived by the Internet Archive, archive copy retrieved 25 July 2010.
  144. ^ "Dynamics of Hyperspace". 6 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2022. 
  145. ^ "The Timewave: The Zero Date". 2006. 19 Temmuz 2006 tarihinde kaynağından (blog) arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2018. 
  146. ^ Бялко. "Торсионные мифы" [Torsion Myths]. Природа [Priroda] (Rusça). 1998 (9): 93-102. 
  147. ^ "Quantum Mechanics and Some Surprises of Creation" (PDF). The Phoenix Project. 5 (12): 8-10. 14 Haziran 1994. 25 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 16 Mart 2022. 
  148. ^ Boyd (27 Mayıs 2019). "Reduction of Physiological Effects of Alcohol Abuse By Substitution of a Harmless Alcohol Surrogate Created by Application of a Spin Field". Application to NIH Alcohol Abuse Center. 11 Mart 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2022. 
  149. ^ "Star Gate Anholonomic Topology-Changing Post-Einstein Geometrodynamics" (PDF). stardrive.org. 2000. 26 Eylül 2007 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  150. ^ "A 'Nobel Torsion Message' Over Norway?". enterprisemission.com. 15 Aralık 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  151. ^ "System and method for generating a torsion field – US Patent 6548752". patentstorm.us. 21 Nisan 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Konuyla ilgili yayınlarDüzenle

Dış bağlantılarDüzenle