Charles Robert Redford, Jr. (d. 18 Ağustos 1936), Akademi Ödülü sahibi Amerikalı oyuncu, direktör, yapımcı ve iş adamı. Sundance Film Festivali'nin kurucusu olan Redford, 1981 yılında yönetmenliğini yaptığı Ordinary PeopleEfilmi ilen İyi Yönetmen Akademi Ödülü'ne layık görülmüştür. Bundan önce Belalılar filmindeki performansından dolayı 1974 yılında En İyi Erkek Oyuncu Akademi Ödülü'nü aldı.

Robert Redford
Robert Redford (cropped).jpg
2012 yılında Redford
Doğum Charles Robert Redford, Jr
18 Ağustos 1936 (1936-08-18) (83 yaşında)
Santa Monica, Kaliforniya, ABD
Evlilik Lola Van Wagenen (1958–1985)
Sibylle Szaggars (e. 2009)
Çocuk(lar) Shauna (d. 1960)
James (d. 1962)
Amy (d. 1970)

Yaşam öyküsüDüzenle

İlk yıllarıDüzenle

Santa Monica, Kaliforniya'da doğmuştur. Üvey kardeşi William babasının diğer evliliğindendir. 1954 yılında Van Nuys High School'u bitirmiş ve beyzbol bursu ile Colorado Üniversitesi'ne başlamıştır. 18 yaşında annnesinin ölümü nedeni ile başladığı içki problemi nedeni ile bursunu kaybetmiştir. Takiben Brooklyn'de ki Pratt Enstitüsüne başlayarak sahne tasarımı dalında çalışmaya başlamıştır.

KariyeriDüzenle

Redford'un en bilindik rolleri Butch Cassidy ve Sundance Kid, All the President's Men, The Sting, The Natural, The Way We Were, Out of Africa, The Great Gatsby filmlerindedir. Redford yönetmen olarak de Ordinary People, Quiz Show, The Legend of Bagger Vance, The Horse Whisperer, The Milagro Beanfield War, ve A River Runs Through It filmlerinde çalışmıştır. Ordinary People filminin yapımcılığını da üstlenmiştir.

1980 yılında, Redford'un yönettiği, Ordinary People, ona en iyi yönetmen Oscar'ını kazandırmış; 1994 yapımı Quiz Show, en iyi yönetmen adaylığını getirmiş, ancak Forrest Gump filmine karşı kaybetmiştir. Warren Beatty, Clint Eastwood, Mel Gibson, Richard Attenborough, ve Kevin Costner ile beraber, Redford en iyi yönetmen dalında Oscar alan aktörlerin arasında gelmektedir.

1950 lerin sonu ve 60'lı yıllarda Redford bazı televizyon programlarında rol almıştır. Bunlardan bazıları The Twilight Zone, Alfred Hitchcock Presents (üç farklı bölümde), Maverick, Naked City, Route 66 ve Dr. Kildaredir. The Voice of Charlie Pont (ABC, 1962) dizisindeki rolü ile Emmy Ödülü'nde en iyi yardımcı erkek oyuncu adaylığı almıştır. Takiben Broadway sahnelerinde bazı roller almıştır.

1967 senesinde Yönetmen Gene Saks'ın çektiği, Barefoot in the Park filminde güzel oyuncu Jane Fonda ile eğlenceli komedi filminde başarıyla yer almıştır.

Broadway'deki başarılı dönemi sonrası daha büyük roller gelmiştir. Biseksüel bir film yıldızını canlandırdığı Inside Daisy Clover (1965) ve This Property Is Condemned (1966) bunlardan ikisidir. Aynı yıllarda Jane Fonda ile sahnede yakaladıkları sinerji The Chase ve The Electric Horseman (1979) filmlerinde kendini göstermiştir.

1974 yılı Chase filminde yine Jane Fonda ve Marlon Brando ile birlikte oynmaıştır. Aynı yılda The Great Gatsby adlı dram filminde Mia Farrow ile başrolleri paylaşmış ve bu film 2 oscar ödülünü kazanmıştır.

Paul Newman ile oynadığı Butch Cassidy and the Sundance Kid (1969) filmi perdedeki imajının gelişmesinde önemli bir basamak olmuş, ve Paul Newman iel iyi birer ekip olmuşlardır.

Yine Paul Newman ile bir başka rolü paylaştığı film ise 1973 senesindeki 7 Oscarlı The Sting filmi olmuştur. Bu filmde Reford için , kariyeri adına önemli bir film olmuştur. Burada dolandırıcı ve ikna etme kabiliyeti yüksek bir adamı canlandırır.

1990 senesinde Yönetmen Sydney Pollack'ın Havana filminde oynamış, ve burada bir devrimciye aşık olan ve hep kazanan kumarbaz'ın , ne kadar iyi bir insan olduğu ve kendine onu sevdirme çabaları anlatılır.

Son filmi ise, Tom Cruise, Meryl Streep ile rollerini paylaştığı ve kendi yönettiği Lions for Lambs'dir.

Jeremiah Johnson adlı film sayesinde, Redford'un tipi, Berardi ve Milazzo'nun yarattığı ünlü İtalyan çizgi romanı Ken Parker'a esin kaynağı olmuştur.

2001 senesinde başarılı yönetmen Tony Scott'un Spy Game adlı filminde rol almıştır.

2002 yılında Akademi onur ödülü'ne layık görülmüştür.

Aralık 2005'te Amerikan kültürüne yaptığı katkılardan dolayı Kennedy Center Ödülünü aldı.

2008 yılında sanatın en zengin ödüllerinden biri olan "dünyanın güzelliğine ve insanlığın yaşamdan zevk almasına ve anlayışına olağanüstü katkıda bulunan bir erkek ya da kadına" verilen Dorothy ve Lillian Gish Ödülü'ne layık görüldü."

Redford, 25 Mayıs 2008'de 240. Başlangıç ​​tatbikatlarında Brown Üniversitesi'nden Fahri Güzel Sanatlar Doktoru aldı.

14 Ekim 2010'da Légion d'honneur'un şövalyesi olarak atandı. 2010 yılında New Mexico Valisinin Sanatta Mükemmellik Ödülü'nü aldı.

22 Kasım 2016'da, Başkan Barack Obama Redford'u Cumhurbaşkanlığı Özgürlük Madalyası ile onurlandırdı.

2017'de 74. Venedik Film Festivali'nde Yaşam Boyu Başarı Altın Aslan ödülünü aldı.

Redford, Eylül 2018'de yayınlanan ve Altın Küre adaylığı aldığı drama filmi The Old Man & the Gun'da banka soyguncusu Forrest Tucker'ı canlandırdı. Ağustos 2018'de Redford, filmin tamamlanmasından sonra oyunculuktan emekli olduğunu açıkladı.

Bir süre önce artık oyunculuğu bıraktığını açıklayan 82 yaşındaki Oscar’lı oyuncu Robert Redford, O açıklama bir hataydı diyerek emekli olmayacağını duyurdu.

FilmografiDüzenle

Yıl Film Rolü Yönetmen Notlar
1960 Tall Story Basketball Player Joshua Logan
1962 War Hunt Private Roy Loomis Denis Sanders
1965 Inside Daisy Clover Wade Lewis Robert Mulligan
Situation Hopeless... But Not Serious Yüzbaşı Hank Wilson Gottfried Reinhardt
1966 This Property Is Condemned Owen Legate Sydney Pollack
The Chase Charlie 'Bubber' Reeves Arthur Penn
1967 Barefoot in the Park Paul Bratter Gene Saks
1969 Butch Cassidy and the Sundance Kid Sundance Kid George Roy Hill
Tell Them Willie Boy Is Here Şerif yardımcısı Christopher 'Coop' Cooper Abraham Polonsky
Downhill Racer David Chappellet Michael Ritchie
1970 Little Fauss and Big Halsy Halsy Knox Sidney J. Furie
1972 Jeremiah Johnson Jeremiah Johnson Sydney Pollack
The Candidate Bill McKay Michael Ritchie
The Hot Rock John Archibald Dortmunder Peter Yates
1973 The Sting Johnny Hooker George Roy Hill
The Way We Were Hubbell Gardiner Sydney Pollack
1974 The Great Gatsby Jay Gatsby Jack Clayton
1975 Three Days of the Condor Joseph Turner / Akbaba Sydney Pollack
The Great Waldo Pepper Waldo Pepper George Roy Hill
1976 All the President's Men Bob Woodward[1] Alan J. Pakula
1977 A Bridge Too Far Binbaşı Julian Cook Richard Attenborough
1979 The Electric Horseman Norman 'Sonny' Steele Sydney Pollack
1980 Brubaker Henry Brubaker Stuart Rosenberg
1984 The Natural Roy Hobbs Barry Levinson
1985 Out of Africa Denys Finch Hatton Sydney Pollack
1986 Legal Eagles Tom Logan Ivan Reitman
1990 Havana Jack Weil Sydney Pollack
1992 Sneakers Martin "Marty" Bishop Phil Alden Robinson
Incident at Oglala Anlatıcı Michael Apted
1993 Indecent Proposal John Gage Adrian Lyne
La Classe américaine Steven Michel Hazanavicius & Dominique Mézerette
1996 Up Close & Personal Warren Justice Jon Avnet
1998 The Horse Whisperer Tom Booker Himself Aynı zamanda yapımcı
2001 The Last Castle Korgeneral Eugene Irwin Rod Lurie
Spy Game Nathan D. Muir Tony Scott
2004 The Clearing Wayne Hayes Pieter Jan Brugge
2005 An Unfinished Life Einar Gilkyson Lasse Hallström
2006 Charlotte's Web Ike the Horse Gary Winick Seslendirme
2007 Lions for Lambs Dr. Stephen Malley Kendisi AAynı zamanda yapımcı
2012 The Company You Keep Jim Grant / Nick Sloan
2013 All Is Lost Our Man J.C. Chandor
2014 Captain America: The Winter Soldier Alexander Pierce Anthony and Joe Russo
2015 A Walk in the Woods Bill Bryson Ken Kwapis Aynı zamanda yapımcı
Truth Dan Rather James Vanderbilt
2016 Pete's Dragon Bay Meacham David Lowery
2017 The Discovery Thomas Harbor Charlie McDowell
Our Souls at Night Louis Waters Ritesh Batra Aynı zamanda yapımcı
2018 The Old Man & the Gun Forrest Tucker David Lowery Aynı zamanda yapımcı
2018 Buttons Narrator (seslendirme) Tim Janis
2019 Avengers: Endgame Alexander Pierce Anthony ve Joe Russo Küçül rolde

Yönetmen: Ordinary People (1980) The Milagro Beanfield War (1988) A River Runs Through It (1992) Quiz Show (1994)}

Dış bağlantılarDüzenle

  1. ^ von Tunzelmann, Alex (10 Ekim 2014). "All the President's Men: Hoffman and Redford fight the powers that be". The Guardian. Guardian News and Media Limited. Erişim tarihi: 20 Ocak 2019.