Ralph Fiennes

Ralph Nathaniel Fiennes (d. 22 Aralık 1962; Ipswich, Suffolk), İngiliz oyuncudur.

Ralph Fiennes
Ralph Fiennes from "The White Crow" at Opening Ceremony of the Tokyo International Film Festival 2018 (31747095048).jpg
Doğum Ralph Nathaniel Twisleton-Wykeham-Fiennes
22 Aralık 1962 (1962-12-22) (59 yaşında)
İngiltere Suffolk, İngiltere
Boy 180 santimetre
Evlilik Alex Kingston (1993-1997)

Mark Fiennes ve Jennifer Lash'in altı çocuğundan en büyüğüdür. Bishop Wordsworth Boys Okulu ve Chelsea Sanat ve Tasarım Üniversitesi ve Drama Sanatı Kraliyet Akademisinde eğitim almıştır. 1987 yılında Britanya Ulusal Kraliyet Tiyatrosuna katılmıştır. Steven Spielberg'in 1993 yılında yönettiği Schindler's List (Schindler'in Listesi) adlı filmde "Amon Goeth" karakterini canlandırmıştır ve en iyi yardımcı erkek oyuncu dalında Oscar'a aday gösterilmiştir. Bu filmden sonra kariyerine Quiz Show (1994) ve English Patient (1996) ile devam etmiştir. English Patient filmindeki "Laszlo" rolüyle en iyi erkek oyuncu dalında Oscar'a aday gösterilmiştir. 2005 yılı itabarıyla Harry Potter serisinde Lord Voldemort rolünü canlandırmaya başlamıştır. Ayrıca Jennifer Lopez ile birlikte Made in Manhattan filminde rol alan İngiliz aktör, Coriolanus ve The Invisible Woman filmlerinde yönetmenlik koltuğuna oturmuştur.

1993-1997 yılları arasında Alex Kingston ile evli kalmıştır. Kendisi gibi oyuncu olan Joseph Fiennes'in ağabeyidir.

FilmografiDüzenle

Yıl Film Rolü Notlar
1990 A Dangerous Man: Lawrence After Arabia T. E. Lawrence
1992 Wuthering Heights Heathcliff
1993 The Baby of Macon Piskoposun oğlu
Schindler's List Amon Goeth Kazandı: En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu BAFTA Ödülü;
Adaylık: En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Akademi Ödülü;
Adaylık: En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Altın Küre Ödülü
1994 Quiz Show Charles Van Doren
1995 Strange Days Lenny Nero
1996 The English Patient Count Laszlo de Almsy Adaylık: En İyi Erkek Oyuncu Akademi Ödülü;
Adaylık: En İyi Erkek Oyuncu BAFTA Ödülü;
Adaylık: En İyi Erkek Oyuncu Golden Globe Ödülü;
Adaylık: En İyi Erkek Oyuncu SAG ödülü
1997 Oscar and Lucinda Oscar Hopkins
1998 The Avengers John Steed
The Prince of Egypt Rameses (seslendirme)
1999 Sunshine Ignatz Sonnenschein/Adam Sors/Ivan Sors
Onegin Evgeny Onegin
The End of the Affair Maurice Bendrix Adaylık: En İyi Erkek Oyuncu BAFTA Ödülü
2000 The Miracle Maker Jesus Christ (seslendirme)
2002 Spider Örümcek
The Good Thief Tony Angel (ismi geçmiyor)
Red Dragon Francis Dolarhyde
Maid in Manhattan Christopher Marshall
2005 The Chumscrubber Mayor Michael Ebbs
Chromophobia Stephen Tulloch
The Constant Gardener Justin Quayle Adaylık: En İyi Erkek Oyuncu BAFTA Ödülü
Wallace & Gromit: The Curse of the Were-Rabbit Victor Quartermaine (seslendirme)
The White Countess Todd Jackson
Harry Potter and the Goblet of Fire Lord Voldemort
2006 Land of the Blind Joe
2007 Harry Potter and the Order of the Phoenix Lord Voldemort
Bernard and Doris Bernard Lafferty
2008 In Bruges Harry Waters
The Duchess William Cavendish, 5th Duke of Devonshire
The Hurt Locker Mercenary Team Leader
The Reader Michael Berg
2008 Harry Potter and the Half-Blood Prince Lord Voldemort
2010 Harry Potter and the Deathly Hallows (Part I) Lord Voldemort
2011 Harry Potter and the Deathly Hallows (Part II) Lord Voldemort
2011 Page Eight Alec Beasley
2011 Coriolanus Coriolanus Aynı zamanda yönetmen ve yapımcı;
Adaylık—BAFTA Award for Outstanding Debut by a British Writer, Director or Producer
2012 Titanların Öfkesi Hades
2012 Skyfall Gareth Mallory/M
2012 Great Expectations Magwitch
2013 The Invisible Woman Charles Dickens Aynı zamanda yönetmen
2014 Büyük Budapeşte Oteli Monsieur Gustave H. Detroit Film Eleştirmenleri Topluluğu En İyi Ansambl Oyuncu Kadrosu Ödülü
Indiana Film Journalists Association For Best Actor
Indiewire 2014 Year-End Critics Poll for Best Actor[1]
Pending—Broadcast Film Critics Association Award for Best Actor
Pending—Broadcast Film Critics Association Award for Best Acting Ensemble
Pending—Broadcast Film Critics Association Award for Best Actor in a Comedy
Pending—En İyi Erkek Oyuncu Altın Küre Ödülü listesi - Müzikal veya Komedi (Sinema)
Pending—En İyi Oyuncu Kadrosu SAG Ödülü listesi (sinema)
Adaylık—Çevrimiçi Sinema Eleştirmenleri Topluluğu En İyi Erkek Oyuncu Ödülü
Adaylık—Phoenix Film Critics Society Award for Best Cast
Adaylık—San Diego Film Critics Society Award for Best Actor
Adaylık—San Diego Film Critics Society Award for Best Performance by an Ensemble
Adaylık—Utah Film Critics Association Award for Best Actor
Adaylık—Washington D.C. Area Film Critics Association Award for Best Ensemble
2014 Turks & Caicos Alec Beasley
2014 Salting the Battlefield Alec Beasley
2014 Two Women M.A. Rakitin
2015 Spectre M
2016 Hail, Caesar! TBA
2021 The dig Basil Brown

Dış bağlantılarDüzenle

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 29 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2014.