Ana menüyü aç

Portekiz'deki şehirler listesi

Vikimedya liste maddesi

Bu liste, Portekiz'deki şehirlerin listesidir. Portekiz'de şehir (Portekizce: cidade) nüfus durumu ve altyapısı gibi bazı kriterlere dayanarak belli yerleşim yerlerine verilen onursal bir terim olarak kullanılmaktadır. 1980'li yıllarda Portekiz'deki nüfus hareketleri nedeniyle birçok kasaba şehir mertebesine geçirilmiştir ve 2010 itibarıyla 156 yerleşim yeri şehir olarak tanınmaktadır.

Portekiz'de şehir idarî bir bölünme içinde yer almadığından her belediye (Portekizce: concelho) şehir sayılmadığı gibi, bazı belediyelerde birden çok şehir vardır, nüfusu az olan belediyelerde ise hiç şehir bulunmamaktadır. Yine şehir, Portekiz'deki en küçük idari birim olan bucak ile de (Portekizce: freguesia) eşdeğer değildir. Bazı şehirler birden çok bucaktan oluştuğu gibi küçük olan şehirler tek bir bucaktan da oluşabilir. Bir belediyenin merkezi ve resmî daireleri genellikle o belediyenin en önemli şehir ya da kasabasında yer alır.

1910 yılına kadar bir yerleşim yerinin şehir ilan edilmesi kraliyet buyruğu ile olmaktaydı. 25 kere kraliyet buyruğu çıkarılarak kasabalar şehir olmuştur.[kaynak belirtilmeli] Portekiz'in birinci cumhuriyet döneminde bu görev parlamentoya verildi ve bu dönemde üç kasaba şehir ilan edildi. Estado Novo rejimi hükümet kararı ile yedi kasabayı şehir statüsüne geçirdi. Karanfil Devrimi'nden sonra bu görev yine parlamentoya verildi ve sonuç olarak günümüz Portekiz'inde 156 şehir bulunmaktadır. Sekiz yerleşim bölgesi uzun zamandan beri şehir olarak bilinmektedir: Braga, Coimbra, Évora, Lamego, Lizbon, Porto, Silves, ve Viseu.

ListeDüzenle

Arma Şehir Belediye Nüfus[1] Şehir ilan ediliş tarihi
 
Abrantes
Abrantes
14.775
14 Haziran 1916
 
Agualva-Cacém
Sintra
105.249
12 Temmuz 2001
 
Águeda
Águeda
11.357
14 Ağustos 1985
 
Albufeira
Albufeira
16.237
23 Ağustos 1986
 
Alcácer do Sal
Alcácer do Sal
9.118
12 Temmuz 1997
 
Alcobaça
Alcobaça
9.775
30 Ağustos 1995
 
Almada
Almada
101.500
16 Haziran 1973
 
Almeirim
Almeirim
11.607
16 Ağustos 1991
 
Alverca do Ribatejo
Vila Franca de Xira
29.086
9 Ağustos 1990
 
Amadora
Amadora
151.853
17 Eylül 1979
 
Amarante
Amarante
9.906
14 Ağustos 1985
 
Amora
Seixal
50.991
2 Temmuz 1993
Anadia
Anadia
5.533
9 Aralık 2004
 
Angra do Heroísmo
Angra do Heroísmo
14.316
21 Ağustos 1534
 
Aveiro
Aveiro
56.712
11 Nisan 1759
 
Barcelos
Barcelos
20.487
6 Eylül 1928
 
Barreiro
Barreiro
49.942
28 Haziran 1984
 
Beja
Beja
23.475
10 Nisan 1521
 
Braga
Braga
128.138
[2]
 
Bragança
Bragança
19.998
20 Şubat 1464
 
Caldas da Rainha
Caldas da Rainha
28.376
26 Ağustos 1927
 
Câmara de Lobos
Câmara de Lobos
16.842
2 Ağustos 1996
 
Caniço
Santa Cruz
11.586
9 Haziran 2005
 
Cantanhede
Cantanhede
7.066
16 Ağustos 1991
 
Cartaxo
Cartaxo
10.115
30 Ağustos 1995
 
Castelo Branco
Castelo Branco
35.720
20 Mart 1771
 
Chaves
Chaves
19.307
18 Mart 1929
 
Coimbra
Coimbra
109.868
[3]
 
Costa da Caparica
Almada
11.707
9 Aralık 2004
 
Covilhã
Covilhã
34.772
20 Ekim 1870
 
Elvas
Elvas
15.505
3 Nisan 1513
 
Entroncamento
Entroncamento
20.065
16 Ağustos 1991
 
Ermesinde
Valongo
39.944
10 Ağustos 1990
 
Esmoriz
Ovar
10.993
2 Temmuz 1993
 
Espinho
Espinho
10.225
16 Haziran 1973
 
Esposende
Esposende
9.148
2 Temmuz 1993
 
Estarreja
Estarreja
7.004
9 Aralık 2004
 
Estremoz
Estremoz
9.011
31 Ağustos 1926
 
Évora
Évora
46.938
[4]
 
Fafe
Fafe
15.323
23 Ağustos 1986
 
Faro
Faro
42.138
7 Eylül 1540
 
Fátima
Ourém
10.302
12 Temmuz 1997
 
Felgueiras
Felgueiras
9.451
10 Ağustos 1990
 
Figueira da Foz
Figueira da Foz
32.519
20 Eylül 1882
 
Fiães
Santa Maria da Feira
8.754
12 Temmuz , 2001
 
Freamunde
Paços de Ferreira
7.452
12 Temmuz 2001
 
Funchal
Funchal
103.962
21 Ağustos 1508
 
Fundão
Fundão
8.957
19 Nisan 1988
 
Gafanha da Nazaré
Ílhavo
14.021
21 Temmuz 2001
 
Gandra
Paredes
5.804
26 Ağustos 2003
 
Gondomar
Gondomar
29.522
16 Ağustos 1991
 
Gouveia
Gouveia
4.100
1 Şubat 1988
 
Guarda
Guarda
31.244
27 Kasım 1199
 
Guimarães
Guimarães
52.182
23 Haziran 1853
 
Horta
Horta
5.000
4 Temmuz 1833
 
Ílhavo
Ílhavo
17.000
9 Ağustos 1990
 
Lagoa
Lagoa
6.500
12 Temmuz 2001
 
Lagos
Lagos
20.091
27 Ocak 1573
 
Lamego
Lamego
18.000
[5]
 
Leiria
Leiria
48.837
13 Haziran 1545
 
Lizbon
Lizbon
491.888
[6]
 
Lixa
Felgueiras
5.500
30 Ağustos 1995
 
Loulé
Loulé
24.981
1 Şubat 1988
 
Loures
Loures
26.000
9 Ağustos 1990
 
Lourosa
Santa Maria da Feira
9.204
12 Temmuz 2001
 
Macedo de Cavaleiros
Macedo de Cavaleiros
7.000
24 Haziran 1999
 
Machico
Machico
12.000
2 Ağustos 1996
 
Maia
Maia
39.872
23 Ağustos 1986
 
Mangualde
Mangualde
8.000
12 Temmuz 2001
 
Marco de Canaveses
Marco de Canaveses
9.000
2 Temmuz 1993
 
Marinha Grande
Marinha Grande
29.536
19 Nisan 1988
 
Matosinhos
Matosinhos
45.703
28 Haziran 1984
 
Mealhada
Mealhada
5.000
26 Ağustos 2003
 
Mêda
Mêda
2.004
9 Aralık 2004
 
Miranda do Douro
Miranda do Douro
2.000
10 Temmuz 1545
 
Mirandela
Mirandela
12.000
28 Haziran 1984
 
Montemor-o-Novo
Montemor-o-Novo
14.000
18 Nisan 1988
 
Montijo
Montijo
30.884
14 Ağustos 1985
 
Moura
Moura
10.000
1 Şubat 1988
 
Odivelas
Odivelas
55.409
10 Ağustos 1990
 
Olhão
Olhão
30.272
14 Ağustos 1985
 
Oliveira de Azeméis
Oliveira de Azeméis
12.000
16 Mayıs 1984
 
Oliveira do Bairro
Oliveira do Bairro
3.300
26 Ağustos 2003
 
Oliveira do Hospital
Oliveira do Hospital
4.500
2 Temmuz 1993
 
Ourém
Ourém
12.000
16 Ağustos 1991
 
Ovar
Ovar
19.601
28 Haziran 1984
 
Paços de Ferreira
Paços de Ferreira
7.500
2 Temmuz 1993
 
Paredes
Paredes
12.000
16 Ağustos 1991
 
Penafiel
Penafiel
10.000
3 Mart 1770
Peniche
Peniche
16.000
1 Şubat 1988
 
Peso da Régua
Peso da Régua
10.000
14 Ağustos 1985
 
Pinhel
Pinhel
3.500
25 Ağustos 1770
 
Pombal
Pombal
18.000
16 Ağustos 1991
 
Ponta Delgada
Ponta Delgada
46.102
2 Nisan 1546
 
Ponte de Sor
Ponte de Sor
11.000
14 Ağustos 1985
 
Portalegre
Portalegre
15.000
23 Mayıs 1550
 
Portimão
Portimão
40.640
11 Aralık 1924
 
Porto
Porto
240.773
[7]
 
Porto Santo
Porto Santo
4.474
2 Ağustos 1996
 
Póvoa de Santa Iria
Vila Franca de Xira
33.372
24 Haziran 1999
 
Póvoa de Varzim
Póvoa de Varzim
30.372
16 Haziran 1973
 
Praia da Vitória
Praia da Vitória
6.500
20 Haziran 1981
 
Quarteira
Loulé
16.131
24 Haziran 1999
 
Queluz
Sintra
116.309
24 Temmuz 1997
 
Rebordosa
Paredes
10.813
26 Ağustos 2003
 
Reguengos de Monsaraz
Reguengos de Monsaraz
11.382
9 Aralık 2004
 
Ribeira Grande
Ribeira Grande
6.500
29 Haziran 1981
 
Rio Maior
Rio Maior
12.000
14 Ağustos 1985
 
Rio Tinto
Gondomar
52.327
30 Ağustos 1995
 
Sabugal
Sabugal
3.000
9 Aralık 2004
 
Sacavém
Loures
17.659
4 Haziran 1997
 
Santa Comba Dão
Santa Comba Dão
3.500
24 Haziran 1999
 
Santa Cruz
Santa Cruz
6.000
2 Ağustos 1996
 
Santa Maria da Feira
Santa Maria da Feira
13.000
14 Ağustos 1985
 
Santana
Santana
3.000
1 Ocak 2001
 
Santarém
Santarém
30.745
24 Aralık 1868
 
Santiago do Cacém
Santiago do Cacém
7.500
16 Ağustos 1991
 
Santo Tirso
Santo Tirso
14.000
14 Ağustos 1985
 
São João da Madeira
São João da Madeira
21.102
28 Haziran 1984
 
São Mamede de Infesta
Matosinhos
23.542
12 Temmuz 2001
 
São Salvador de Lordelo
Paredes
9.930
26 Ağustos 2003
 
Seia
Seia
7.500
23 Ağustos 1986
 
Seixal
Seixal
31.116
2 Temmuz 1993
 
Serpa
Serpa
8.500
26 Ağustos 2003
 
Setúbal
Setúbal
120.636
19 Nisan 1860
 
Silves
Silves
11.000
[8]
 
Sines
Sines
13.577
12 Temmuz 1997
 
Tarouca
Tarouca
3.000
9 Aralık 2004
 
Tavira
Tavira
14.000
16 Mart 1520
 
Tomar
Tomar
15.500
12 Şubat 1844
 
Tondela
Tondela
11.000
1 Şubat 1988
 
Torres Novas
Torres Novas
15.000
14 Ağustos 1985
 
Torres Vedras
Torres Vedras
25.858
3 Şubat 1979
 
Trancoso
Trancoso
3.000
9 Aralık 2004
 
Trofa
Trofa
22.000
2 Temmuz 1993
 
Valbom
Gondomar
14.000
9 Aralık 2004
 
Vale de Cambra
Vale de Cambra
4.100
2 Temmuz 1993
 
Valongo
Valongo
23.736
10 Ağustos 1990
 
Valpaços
Valpaços
4.500
24 Haziran 1999
 
Vendas Novas
Vendas Novas
11.619
2 Temmuz 1993
 
Viana do Castelo
Viana do Castelo
36.720
20 Ocak 1848
 
Vila do Conde
Vila do Conde
29.612
1 Şubat 1988
 
Vila Franca de Xira
Vila Franca de Xira
18.000
28 Haziran 1984
 
Vila Nova de Famalicão
Vila Nova de Famalicão
27.900
14 Ağustos 1985
 
Vila Nova de Foz Côa
Vila Nova de Foz Côa
3.400
12 Temmuz 1997
 
Vila Nova de Gaia
Vila Nova de Gaia
178.526
28 Haziran 1984
 
Vila Nova de Santo André
Santiago do Cacém
10.751
26 Ağustos , 2003
 
Vila Real
Vila Real
17.000
20 Temmuz 1925
 
Vila Real de Santo António
Vila Real de Santo António
11.000
19 Nisan 1988
 
Viseu
Viseu
50.583
[9]
 
Vizela
Vizela
12.000
1 Eylül 1998

NotlarDüzenle

  1. ^ Bu listede görülen nüfus sayıları şehrin nüfusunu değil şehri oluşturan tüm bucakların dahil olduğu nüfus sayısını vermektedir. Nüfus sayıları Portekiz Ulusal Belediyeler Birliği'nden alınmıştır ve 2004 yılı tahminî rakamlarıdır.
  2. ^ Braga, Portekiz kurulmadan önce Romalılar zamanında MÖ 14 yılında Bracara Augusta adıyla kuruldu.
  3. ^ Coimbra, Portekiz kurulmadan önce de şehirdi. Endülüslülerin elinden 24 Temmuz 1064 yılında I. Fernando de Castilla y de Leon tarafından kesin olarak alınmıştır.
  4. ^ Évora, Portekiz kurulmadan önce Kelt yerleşimi üzerine MÖ 27 yılında Romalılar tarafından önce Ebora Cerealis adıyla kurulmuş sonra da adı Liberalitas Julia olarak değişmiştir. Endülüslülerin elinden Geraldo Sem Pavor tarafından 1165 yılında kesin olarak alınmıştır.
  5. ^ Lamego, Portekiz kurulmadan önce de şehirdi. Endülüslülerin elinden 29 Kasım 1057 yılında I. Fernando de Castilla y de Leon tarafından kesin olarak alınmıştır.
  6. ^ Lizbon, Portekiz kurulmadan önce de şehirdi. Endülüslülerin elinden 25 Ekim 1147 yılında I. Afonso tarafından kesin olarak alınmıştır.
  7. ^ Porto, Portekiz kurulmadan önce de şehirdi. Vimara Pérez tarafından 868 yılında ele geçirilmiştir.
  8. ^ Silves, Portekiz kurulmadan önce de şehirdi. Endülüslülerin elinden 1246 yılında kesin olarak alınmıştır.
  9. ^ Viseu, Portekiz kurulmadan önce de şehirdi. Endülüslülerin elinden 1057 yılında I. Fernando de Castilla y de Leon tarafından kesin olarak alınmıştır.

Dış bağlantılarDüzenle