Polonya başbakanları listesi

Vikimedya liste maddesi

Polonya başbakanı, Avrupa ülkesi Polonya'da hükûmetin başında yer alan kişiye verilen unvandır.

Bu unvan 1916 yılında Polonya Krallığı döneminde kullanılmaya başlanmıştır.

Polonya Krallığı başbakanları listesi (5 Kasım 1916 - 1918)Düzenle

# Resim İsim Göreve başlama Görevi bırakma Siyasî parti
1   Jan Kucharzewski 7 Aralık 1917 11 Şubat 1918 bağımsız
2   Antoni Ponikowski 27 Şubat 1918 4 Nisan 1918 SND
3   Jan Kanty Steczkowski 4 Nisan 1918 2 Ekim 1918 SPN
4   Józef Świeżyński 23 Ekim 1918 3 Kasım 1918 SND
5   Władysław Wróblewski 3 Kasım 1918 14 Kasım 1918 Bağımsız
6   Ignacy Daszyński 14 Kasım 1918 17 Kasım 1918 PPS

2. Polonya Cumhuriyeti dönemi başbakanları listesi (1918-1939)Düzenle

# Resim İsim Göreve başlama Görevi bırakma Siyasî parti
1   Ignacy Daszyński 6/7 Kasım 1918 18 Kasım 1918 PPS
2   Jędrzej Moraczewski 18 Kasım 1918 18 Ocak 1919 PPS
3   Ignacy Jan Paderewski 18 Ocak 1919 13 Kasım 1919 Bağımsız
4   Leopold Skulski 23 Aralık 1919 27 Haziran 1920 PSL "Piast"
5   Władysław Grabski 27 Haziran 1920 24 Temmuz 1920 ZLN
6   Wincenty Witos 24 Temmuz 1920 19 Eylül 1921 PSL "Piast"
7   Antoni Ponikowski 19 Eylül 1921 28 Haziran 1922 PSChD
8   Artur Śliwiński 28 Haziran 1922 31 Temmuz 1922 PPS
9   Julian Nowak 31 Temmuz 1922 16 Aralık 1922 SPN
10   Władysław Sikorski 16 Aralık 1922 28 Mayıs 1923 Bağımsız
(6)   Wincenty Witos 28 Mayıs 1923 19 Aralık 1923 PSL "Piast"
(5)   Władysław Grabski 19 Aralık 1923 20 Kasım 1925 ZLN / ChZJN
11   Aleksander Skrzyński 20 Kasım 1925 10 Mayıs1926 SPN
(6)   Wincenty Witos 10 Mayıs 1926 14 Mayıs 1926 PSL "Piast"
12   Kazimierz Bartel 15 Mayıs 1926 30 Eylül 1926 BBWR
13   Józef Piłsudski 2 Ekim 1926 27 Haziran 1928 Bağımsız
(12)   Kazimierz Bartel 27 Haziran 1928 14 Nisan 1929 BBWR
14   Kazimierz Świtalski 14 Nisan 1929 29 Aralık 1929 BBWR
(12)   Kazimierz Bartel 29 Aralık 1929 29 Mart 1930 BBWR
15   Walery Sławek 29 Mart 1930 25 Ağustos 1930 BBWR
(13)   Józef Piłsudski 25 Ağustos 1930 4 Aralık 1930 Bağımsız
(15)   Walery Sławek 4 Aralık 1930 27 Mayıs 1931 BBWR
16   Aleksander Prystor 27 Mayıs 1931 10 Mayıs 1933 BBWR
17   Janusz Jędrzejewicz 10 Mayıs 1933 15 Mayıs 1934 BBWR
18   Leon Kozłowski 15 Mayıs 1934 28 Mart 1935 BBWR
(15)   Walery Sławek 28 Mart 1935 13 Ekim 1935 BBWR
19   Marian Zyndram-Kościałkowski 13 Ekim 1935 15 Mayıs 1936 BBWR
20   Felicjan Sławoj Składkowski 15 Mayıs 1936 30 Eylül 1939 Bağımsız

Sürgündeki Polonya hükûmeti başbakanları listesi (1939-1990)Düzenle

# Resim İsim Göreve başlama Görevi bırakma Siyasî parti
1   Władysław Sikorski 30 Eylül 1939 4 Temmuz 1943 Bağımsız
2   Stanislaw Mikolajczyk 14 Temmuz 1943 24 Kasım 1944 PSL
3   Tomasz Arciszewski 29 Kasım 1944 2 Temmuz 1947 PPS
4   Tadeusz Bór-Komorowski 2 Temmuz 1947 10 Şubat 1949 Bağımsız
5   Tadeusz Tomaszewski 7 Nisan 1949 10 Ağustos 1950 Bağımsız
6   Roman Odzierzyński 25 Eylül 1950 8 Aralık 1953 Bağımsız
7   Jerzy Hryniewski 18 Ocak 1954 13 Mayıs 1954 LNP
8   Stanislaw Mackiewicz 8 Haziran 1954 21 Haziran 1955 BBWR
9   Hugon Hanke 8 Ağustos 1955 10 Eylül 1955 SP
10   Antoni Pajak 10 Eylül 1955 14 Haziran 1965 PPS
11   Aleksander Zawisza 25 Haziran 1965 9 Haziran 1970 Bağımsız
12   Zygmunt Muchniewski 20 Temmuz 1970 13 Temmuz 1972 SP
13   Alfred Urbański 18 Temmuz 1972 15 Temmuz 1976 PPS
14   Kazimierz Sabbath 5 Ağustos 1976 8 Nisan 1986 Bağımsız
15   Edward Szczepanik 8 Nisan 1986 22 Aralık 1990 LNP

Polonya Halk Cumhuriyeti başbakanları listesi (1944-1989)Düzenle

# Resim İsim Göreve başlama Görevi bırakma Siyasî parti
1   Edward Osóbka-Morawski 22 Temmuz 1944 6 Şubat 1947 PPS
2   Józef Cyrankiewicz 6 Şubat 1947 20 Kasım 1952 PPS / PZPR
3   Boleslaw Bierut 20 Kasım 1952 18 Mart 1954 PZPR
(2)   Józef Cyrankiewicz 18 Mart 1954 23 Aralık 1970 PZPR
4   Piotr Jaroszewicz 23 Aralık 1970 18 Şubat 1980 PZPR
5   Edward Babiuch 18 Şubat 1980 24 Ağustos 1980 PZPR
6   Józef Pińkowski 24 Ağustos 1980 11 Şubat 1981 PZPR
7   Wojciech Witold Jaruzelski 11 Şubat 1981 6 Kasım 1985 PZPR
8   Zbigniew Messner 6 Kasım 1985 27 Eylül 1988 PZPR
9   Mieczysław Rakowski 27 Eylül 1988 2 Ağustos 1989 PZPR
10   Czesław Kiszczak 2 Ağustos 1989 24 Ağustos 1989 PZPR

3. Polonya Cumhuriyeti başbakanları listesi (1989-günümüz)Düzenle

Mevcut anayasaya (1997) göre, Polonya Başbakanı ( Lehçe:Prezes Rady Ministrów) Bakanlar Konseyi'ne başkanlık ediyor. Bakanlar Kurulunun çalışmalarını yönetir ve koordine eder.

"Polonya Halk Cumhuriyeti" nin "Polonya Cumhuriyeti" olarak yeniden adlandırılması Ocak 1990'da yürürlüğe girdi. Komünist Partinin siyasi liderlik iddiası 1989'da anayasadan çıkarıldı.

Başbakan, Başkan tarafından aday gösterilir, Sejm tarafından seçilir ve Başkan tarafından atanır. Dört yıllık olağan süresi, Sejm'e güvensizlik oyu ile sonlandırılabilir.

Resim İsim
(Doğum-Ölüm)
Halef olarak belirlenme
Göreve başlama
Güven oylaması
Görevi bırakma
R.: İstifa
Dis.: Görevden alınma
NC.: Güven oylaması 
Siyasî parti
  Tadeusz Mazowiecki
(1927–2013)
20 Ağustos 1989
24 Ağustos 1989
12 Eylül 1989
R. 25 Kasım 1990
4 Ocak 1991
(KO‘S’) 1990'a kadar
(UD) 1990'dan itibaren
  Jan Krzysztof Bielecki
(1951)
4 Ocak 1991
4 Ocak 1991
12 Ocak 1991
R. 5 Aralık 1991
6 Aralık 1991
(KLD)
  Jan Olszewski
(1930–2019)
6 Aralık 1991
6 Aralık 1991
23 Aralık 1991
Dis. 5 Haziran 1992
5 Haziran 1992
(PC)
  Waldemar Pawlak
(1959)
5 Haziran 1992
5 Haziran 1992
(no confidence vote.)
R. 7 Temmuz 1992
11 Temmuz 1992
(PSL)
  Hanna Suchocka
(1946)
10 Temmuz 1992
11 Temmuz 1992
11 Temmuz 1992
28 Mayıs 1993
26 Ekim 1993
(UD)
  Waldemar Pawlak
(1959)
18 Ekim 1993
26 Ekim 1993
10 Kasım 1993
1 Mart 1995
7 Mart 1995
(PSL)
  Józef Oleksy
(1946–2015)
1 Mart 1995
7 Mart 1995
4 Mart 1995
26 Ocak 1996
7 Şubat 1996
(SdRP)
  Włodzimierz Cimoszewicz
(1950)
7 Şubat 1996
7 Şubat 1996
15 Şubat 1996
R. 17 Ekim 1997
31 Ekim 1997
(SdRP)
  Jerzy Buzek
(1940)
17 Ekim 1997
31 Ekim 1997
11 Kasım 1997
Dis. 19 Ekim 2001
19 Ekim 2001
(AWS)
  Leszek Miller
(1946)
4 Ekim 2001
19 Ekim 2001
26 Ekim 2001
& 13 Haziran 2003
R. 2 Mayıs 2004
2 Mayıs 2004
(SLD)
  Marek Belka
(1952)
2 Mayıs 2004
2 Mayıs 2004
14 Mayıs 2004 (rejected.)
N.C. 14 Mayıs 2004
11 Haziran 2004
(SLD)
11 Haziran 2004
11 Haziran 2004
24 Haziran 2004
& 15 Ekim 2004
R. 5 Mayıs 2005
Dis. 19 Ekim 2005

31 Ekim 2005
  Kazimierz Marcinkiewicz
(1959)
19 Ekim 2005
31 Ekim 2005
10 Kasım 2005
R. 10 Temmuz 2006
14 Temmuz 2006
(PiS)
  Jarosław Kaczyński
(1949)
10 Temmuz 2006
14 Temmuz 2006
19 Temmuz 2006
R. 5 Kasım 2007
16 Kasım 2007
(PiS)
  Donald Tusk
(1957)
9 Kasım 2007
16 Kasım 2007
24 Kasım 2007
R. 8 Kasım 2011
18 Kasım 2011
(PO)
8 Kasım 2011
18 Kasım 2011
19 Kasım 2011
R. 11 Eylül 2014
22 Eylül 2014
  Ewa Kopacz
(1956)
15 Eylül 2014
22 Eylül 2014
1 Ekim 2014
R. 12 Kasım 2015
16 Kasım 2015
(PO)
  Beata Szydło
(1963)
13 Kasım 2015
16 Kasım 2015
18 Kasım 2015
R. 8 Aralık 2017
11 Aralık 2017
(PiS)
  Mateusz Morawiecki
(1968)
8 Aralık 2017
11 Aralık 2017
12 Aralık 2017
Incumbent (PiS)

Ayrıca bakınızDüzenle