Pedro Pascal

Şili asıllı Amerikalı oyuncu

Jose Pedro Balmaceda Pascal veya bilinen adıyla Pedro Pascal (d. 2 Nisan 1975), Şili asıllı Amerikalı oyuncudur. Game Of Thrones adlı dizide Oberyn Martell'i, Netflix yapımı Narcos dizisinde Javier Peña, Disney+ dizisi The Mandalorian'da Mandalorian (Din Djarin)'ı ve bir oyun uyarlaması olan, HBO dizisi The Last of Us'ta ise Joel karakterini canlandırdı.

Pedro Pascal
Pedro Pascal (2017)
Doğum2 Nisan 1975 (49 yaşında)
Santiago, Şili
Diğer ad(lar)ıJosé Pedro Balmaceda Pascal
Meslekoyuncu
Etkin yıllar1996–günümüz
İmza

Pascal ayrıca televizyon dizileri dışında, Kader Ajanları (2011), Çin Seddi (2016), Kingsman: Altın Çember (2017), The Equalizer 2 (2018), Triple Frontier (2019), Wonder Woman 1984 (2020), Yetenekli Bay Cage (2022) filmlerinde de rol aldı.

2015 yılında şarkıcı Sia'nın Fire Meet Gasoline adlı şarkısının klibinde, Heidi Klum ile birlikte rol aldı.[1]

İlk yılları

değiştir

José Pedro Balmaceda Pascal, çocuk psikoloğu Verónica Pascal Ureta ve doğum kliniğinde doktorluk yapan José Balmaceda Riera'nın oğlu olarak 2 Nisan 1975'te Şili'nin başkenti Santiago'da dünyaya geldi.[2] Javiera adında bir ablası, Nicolás adında küçük bir erkek kardeşi ve aktris ve transseksüel aktivist olan Lux adında küçük bir kız kardeşi vardır.[3] Annesi, sosyalist Şili Devlet Başkanı Salvador Allende'nin yeğeni Andrés Pascal Allende ile kuzendi. Andrés, Augusto Pinochet'nin askeri diktatörlüğünü devirmeye adanmış bir şehir gerillası hareketi olan, Devrimci Sol Hareket'in ilk liderlerinden biriydi.[4]

Pascal'a göre, ailesi Allende'nin radikal bir takipçileriydi ve Pinochet diktatörlüğüne karşı direniş gruplarında aktifti. Bu nedenle, doğumundan dokuz ay sonra ailesi, Santiago'daki Venezüella büyükelçiliğine sığındı ve daha sonra Danimarka'da siyasi sığınma hakkı aldı. Aile en sonunda Pascal'ın Orange County, Kaliforniya ve çocukluğunu geçireceği San Antonio'ya taşındı.

İlk yıllarında profesyonel yüzme ile uğraşsa da, daha sonraları oyuncu olmaya karar veren Pascal, New York Üniversitesi'e başladı. Hem Balmaceda adının amerikalılar tarafından zor teleffuzu hem de 1999 yılında intihar eden annesinin [5] anısına onun soyadı olan Pascal'ı kullanmaya başladı.[6]

Kişisel yaşamı

değiştir

Pascal, hem İngilizce hem de İspanyolca bilmektedir. 1993'ten beri New York'ta yaşayan Pascal,  Amerikalı aktris Sarah Paulson  ve Guatemalalı-Amerikalı aktör Oscar Isaac ile yakın arkadaştır.[7]

Pascal, LGBTQ+ haklarının açık bir savunucusudur.[8]  Kız kardeşi Lux Pascal'ın transseksüel olduğunu açıkladığında onu desteklemiştir.[9]

Pascal kendisini agnostik ve liberal olarak tanımlıyor.  Ayrıca 2021 Şili cumhurbaşkanlığı seçimlerinde sosyalist aday Gabriel Boric'i destekledi.[10]

Filmografisi

değiştir
Yıl Başlık Rol Notlar
1999 Good vs. Evil Gregor New
1999 Downtown Seslendirme Bölüm: "Hot Spot"
1999 Undressed Greg 3 Bölüm
1999 Buffy the Vampire Slayer Eddie Bölüm:"The Freshman"
2000 Touched by an Angel Ricky Bölüm: "Stealing Hope"
2001 NYPD Blue Shane "Dio" Morrissey Bölüm: "Oh Golly Goth"
2006 Law & Order: Criminal Intent Reggie Luckman 1 Bölüm
2006 Without a Trace Kyle Wilson Bölüm: "Candy"
2008 Law & Order Tito Cabassa Bölüm:"Tango"
2009 Law & Order: Criminal Intent Kevin "Kip" Green 1 Bölüm
2009-2011 The Good Wife Nathan Landry 6 Bölüm
2010 Nurse Jackie Steve Bölüm: "Twitter"
2011 Lights Out Omar Assarian 4 Bölüm
2011 Brothers & Sisters Zach Wellison 2 Bölüm
2011 Law & Order: Special Victims Unit Special Agent Greer Bölüm: "Smoked"
2011 Charlie's Angels Frederick Mercer Bölüm: "Angels in Paradise"
2011 Wonder Woman Ed Indelicato
2012 Body of Proof Zack Goffman Bölüm: "Falling for You"
2012 CSI: Crime Scene Investigation Kyle Hartley Bölüm: "Malice in Wonderland"
2013 Nikita Liam Bölüm: "Aftermath"
2013 Red Widow Jay Castillo 4 Bölüm
2013 Graceland Juan Badillo 9 Bölüm
2013 Homeland David Portillo Bölüm: "Tin Man Is Down"
2013 The Sixth Gun Special Agent Ortega
2014 The Mentalist Marcus Pike 6 Bölüm
2014 Game of Thrones Oberyn Martell 7 Bölüm
2015 Narcos Javier Peña
2016 Çin Seddi Pero Tovar
2017 Kingsman: Altın Çember Jack Daniels / Agent Whiskey
2019 The Mandalorian The Mandalorian / Din Djarin Başrol
2019 The Equalizer 2 Dave York
2020 Wonder Woman 1984 Maxwell Lord
2022 Yetenekli Bay Cage Javi Gutierrez
2022 The Bubble Dieter Bravo
2022 The Book of Boba Fett The Mandalorian / Din Djarin 3 bölüm
2023 The Last of Us Joel Başrol

Kaynakça

değiştir
  1. ^ Nast, Condé (23 Nisan 2015). "Sia's "Fire Meet Gasoline" Used in Video Starring Heidi Klum, "Game of Thrones" Actor Pedro Pascal". Pitchfork (İngilizce). 26 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Şubat 2023. 
  2. ^ "Pedro Pascal - Rotten Tomatoes". www.rottentomatoes.com (İngilizce). 13 Mart 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Şubat 2023. 
  3. ^ M, Andrea Tapia. "Lucas Balmaceda, el hermano del chileno de Game of Thrones que llegó a remecer Los 80". www.facebook.com/teletrece. 16 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Şubat 2023. 
  4. ^ Fredes, Cristóbal (1 Eylül 2017). "Pedro Pascal, en su punto". La Tercera. 2 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Şubat 2023. 
  5. ^ Koblin, John (3 Şubat 2017). "Pedro Pascal: Making It at 41". The New York Times (İngilizce). ISSN 0362-4331. 29 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Şubat 2023. 
  6. ^ "The Mandalorian's Pedro Pascal Credits His Success to His Mom, Who Died Before He Became Famous". Peoplemag (İngilizce). 13 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Şubat 2023. 
  7. ^ Am; pages (2 Ocak 2021). "The internet is losing it over this Star Wars celebrity friendship". Culturess (İngilizce). 2 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Şubat 2023. 
  8. ^ Ennis, Dawn. "This Is The Way 'The Mandalorian' Cast Gets Personal On Social Media". Forbes (İngilizce). 31 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Şubat 2023. 
  9. ^ "Pedro Pascal Sends Love To Sister Coming Out As Transgender". HuffPost (İngilizce). 10 Şubat 2021. 10 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Şubat 2023. 
  10. ^ T13. "Pedro Pascal hace público con una fotografía su apoyo a Gabriel Boric". www.facebook.com/teletrece. 24 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Şubat 2023.