Parma dükleri listesi

Vikimedya liste maddesi
(Parma Dükleri listesi sayfasından yönlendirildi)
Parma ve Piacenza Dükalığı arması (1592)

Parma ve Piacenza Dükleri listesi İtalya'da bulunan tarihsel bir küçük bölgesel dükalık devleti olan Parma ve Piacenza Dükalığı'nın hükümdarları olan "Parma ve Piacenza Dükleri" listesidir. Parma ve Pianceza Dükalığı bir devlet olarak 1542-1802 döneminde ve sonra 1814-1860 döneminde uluslararası devletler arasında bulunmuştur.

Piacenza Düklüğü unvanı Ottavio Fernese'nin Parma Dükalığı hükümdarı olduğu ilk yıllarda ona verilmemiş ve hükümdarlığının sonraki yıllarında bu unvanı taşımıştır.

1808–1814 döneminde "Parma Dükü" unvanı onursal olarak İtalya'yı elinde bulunduran Napolyon Bonapart tarafından onur için verine bir asilzadelik unvanı olarak verilmiştir. Napolyon Bonapart'ın İtalya'yı işgal edip Parma Dükalığı devletini oratadan kaldırdığı zaman "Parma Dükü" ve "Piacenza Dükü" unvanlarını şerefsel olarak şahsen verdiği dönemde bu iki unvanı değişik kişilere verilmiştir.

1735-1847 döneminde ise "Parma ve Piacenza Dükleri" "Guastalla Dükü" unvanı da taşımaktaydı. Bu unvan kullanımına 1735'te VI. Karl (Kutsal Roma İmparatoru)'nun Guastalla kentini ve bu unvanı Mantova Dükalığı'nda ayırması ile başlamıştır. Bu kullanım 1847'de Guastalla" kentinin Modena Düklüğü'ne verilmesine kadar sürmüştür. Ayrıca Napolyon Bonapart'ın İtalya'yı istila edip idare etmesi ve Parma Dükülüğünün sadece şerefsel bir unvan olduğu sıralarda Napolyon'un kızkardeşi Pauline Bonapart "Guastalla Düşesi" ve "Varella Düşesi" unvanlarını taşımıştır.

Hükümet Süren Parma ve Piacenza Dükleri (1545 - 1802)Düzenle

Farnese Hanedanı (1545 - 1731)Düzenle

Dük Resim ! Doğum Evlenme Ölüm
Pier Luigi
16 Eylül 1545 - 10 Eylül 1547
  19 Kasım 1503
Roma
(Sonra III. Paulus adı ile Papa olan) Kardinal Alexander Farnese ile (olasılıkla) Silvia Ruffini'nin oğlu
Girolama Orsini
1519
Roma
4 çocuk
10 Eylül 1547
Piacenza
Yaş 43
Ottavio
9 Kasım 1549 - 15 Eylül 1586
  9 Ekim 1524
Valentano
Pier Luigi Farnese, Parma Dükü ve Girolama Orsini'nin oğlu
Margaret Parmali
4 Kasim 1538
Roma
2 çocuk
18 Eylül 1586
Parma
Yaş 61
Alessandro
15 Eylül 1586 - 3 Aralık 1592
  27 Ağustos 1545
Roma
Ottavio Farnese, Parma Dükü ve Margaret Parmalı'nın oğlu
Portekizli İnfanta Maria Guimarãesli
11 Kasım 1565
Brüksel
3 çocuk
3 Aralık 1592
Saint Waast, Hollanda
Yaş 46
I. Ranuccio
3 Aralık 1592 - 5 Mart 1622
  28 Mart 1569
Parma
Alexander Farnese, Parma Dükü ve Portekizli Infanta Maria Guimarãesli'nin oğlu
Margherita Aldobrandini
7 Mayıs 1600
Roma
9 çocuk
5 Mart 1622
Parma
Yaş 52
Odoardo
5 Mart 1622 - 11 Eylül 1646
  28 Nisan 1612
Parma
I. Ranuccio Farnese, Parma Dükü ve Margherita Aldobrandini'nin oğlu
Margherita de Medici
11 Ekim 1628
Floransa
4 çocuk
11 Eylül 1646
Piacenza
Yaş 44
II. Ranuccio
11 Eylül 1646 - 11 Aralık 1694
  17 Eylül 1630
Casalmaggiore
Odoardo Farnese, Parma Dükü ve Margherita de Medici'nin oğlu
(1) Marguerite Savoylu
29 Nisan 1660
Torino
2 çocuk
(2) İsabella Modenalı
18 Şubat 1664
Modena
3 çocuk
(3) Maria Modenalı
1 Ekim 1668
Modena
9 çocuk
11 Aralık 1694
Parma
Yaş 64
Francesco
11 Aralık 1694 - 26 Şubat 1727
  19 Mayıs 1678
Parma
II. Ranuccio Farnese, Parma Dükü ve Maria Modenalı'nın oğlu
Dorothea Sophie Neuburglu
26 Şubat 1727
Parma
Çocuksuz
26 Mayıs 1727
Piacenza
Yaş 49
Antonio
26 Şubat 1727 - 20 Ocak 1731
  29 Mayıs 1679
Parma
II. Ranuccio Farnese, Parma Dükü ve Maria Modenalı'nın oğlu
Enrichetta d'Este
26 Şubat 7
Parma
Çocuksuz
26 Şubat 1731
Parma
Yaş 49

Bourbon Hanedanı (1731 - 1735)Düzenle

Dük Resim ! Doğum Evlenme Ölüm
I. Carlo, Parma Dükü
29 Aralık 1731 - 3 Ekim 1735
  20 Ocak 1716
Madrid
V. Felipe ve Elizabeth Farnese Parmalı
Maria Amalia Saksonyalı
19 Haziran 1738
13 çocuk
14 Aralik 1788
Madrid
Yaş 72

Habsburg Hanedanı (1735 - 1748)Düzenle

Dük Resim ! Doğum Evlenme Ölüm
İmparator VI. Karl
3 Ekim 1735 - 20 Ekim 1740
  1 Ekim 1685
Viyana
İmparator I. Leopold ve Eleonore-Magdalena Neuburglu'nun oğlu
Elisabeth Christine Brunswick-Wolfenbuttelli
1 Ağustos 1708
Barselona
4 çocuk
20 Ekim 1740
Viyana
Yaş 55
Maria Theresa
20 Ekim 1740 - 18 Ekim 1748
  13 Mayıs 1717
Viyana
İmparator VI. Karl ve Elisabeth Christine Brunswick-Wolfenbuttelli'nin kızı
İmparator I. Franz
12 Şubat 1736
16 çocuk
29 Kasım 1780
Viyana
Yaş 63

Bourbon-Parma Hanedani (1748 - 1803)Düzenle

Dük Resim ! Doğum Evlenme Ölüm
Fillipo
18 Ekim 1748 - 18 Temmuz 1765
  15 Mart 1720
Madrid
V. Felipe, İspanya Kralı ve Elisabeth Farnese'nin oğlu
Prenses Louise Elisabeth Fransalı
25 Ekim 1739
3 çocuk
18 Temmuz 1765
Alessandria
Yaş 45
Ferdinando
18 Temmuz 1765- 9 Ekim 1802
  20 Ocak 1751
Parma
Fillipo, Parma Dükü ve Prenses Louise Élisabeth Fransalı'nın oğlu
Arşidüşes Maria Amalia Avusturyalı
19 Temmuz 1769
7 çocuk
9 Ekim 1802
Fontevivo
Yaş 51

Şerefsel Parma Dükü unvanı (1808 - 1814)Düzenle

Bu kişiler 1808'den sonra Napolyon Bonapart'ın imparatorluk döneminde Fransa'ya verdikleri hizmet nedeni ile onursal ama kalıtımsal olduğu kabul edilen bir unvan olarak dük unvanı ile şereflendirilmişlerdir ve Parma veay Piacenza'de hiçbir devlet üzerinde hüküm sürme yetkileri bulunmamaktaydı.

Dük Resim ! Doğum Evlenme Ölüm
Jean Jacques Régis de Cambacérès, Parma Dükü
1808–1814
  18 Ekim 1753
Montpellier
Jean-Antoine de Cambaceres ve Marie-Rose Vassal oğlu
Hiç evlilik yapmadı 8 Mart 1824
Paris
Yaş 70
Charles-François Lebrun, Piacenza Dükü
1808–1814
  19 Mart 1739
Saint-Sauveur-Lendelin
Paul Lebrun ve Louise Le Cronier'in dördüncü oğlu
Sophie de Marbois
1804
Louvre
1 kız
16 Haziran 1824
Sainte-Mesme
Yaş 85

Hükümet süren Parma Dükleri (1814 -1859)Düzenle

Habsburg-Lorraine Hanedanı (1814-1847)Düzenle

Dük Resim ! Doğum Evlenme Ölüm
Marie Louise
11 Nisan 1814 - 17 Aralık 1847
  12 Aralık 1791
Viyana
II. Franz (Kutsal Roma İmparatoru) ve Maria Theresa Napoli ve Siciliyalı'nın kızı
(1) İmparator I. Napolyon
1 Nisan 1810
Louvre
1 erkek çocuk
(2)Adam Albert, von Neipperg Kontu
7 Eylül 1821
Parma
3 çocuk
(3) Charles René, Bombelles Kontu
Parma
17 Şubat 1834
Çocuksuz
17 Aralık 1847
Parma
Yaş 56
  • Marie Louise ve Fransa İmparatoru I. Napolyon'un oğlu olan "II. Napolyon" olarak da anılan "Napoléon François Joseph Charles Bonaparte" Parma Düklüğünün veliahtı idi ama hiçbir zaman bu unvanı almadı.#

Bourbon-Parma Hanedanı (1847-1859)Düzenle

Dük Resim ! Doğum Evlenme Ölüm
II. Carlo
17 Aralık 1847 - 17 Mayıs 1849
  22 Aralık 1799
Madrid
Louis Etrurialı ve Maria Louisa, Lucca Düşesi
Maria Teresa Savoyalı
5 Eylül 1820
2 çocuk
16 Nisan 1883
Nice
Yaş 84
III. Carlo
17 Mayıs 1849 - 27 Mart 1854
  14 Ocak 1823
Lucca
II. Carlo, Parma Dükü ve Maria Teresa Savoylu'nun oğlu
Louise Marie Thérèse Fransalı
10 Kasım 1845
4 çocuk
27 Mart 1854
Parma
Yaş 31
I. Roberto
27 Mart 1854 - 9 Haziran 1859
  9 Temmuz 1848
Floransa
III. Carlo, Parma Dükü ve Louise Marie Thérèse Fransalı'nın oğlu
(1) Prenses Maria Pia Buourbon-Sicilyateynli (1849–1882)
5 Nisan 1869
12 çocuk
(2)Portekiz İnfantası Maria Antonia
15 Ekim 1884
12 çocuk
16 Kasım 1907
Viareggio
Yaş 63
  • İtalya'nın birleşmesi'ni takiben Parma ve Piacenza Dükalığı bağımsızlığıni kaybetti. 15 Eylül 1859'da Bourbon-Parma Hanedanı'nın hükümdarlığı sona erdiği ve Parma'nın "Carlo Farini" tarafından idare edilen Emilia ilinin bir parçası olduğu ilan edildi. 1860 yapılan plebisitle dükalık birleşik İtalya'nın idaresini hedef almış olan Sardinya Krallığı eline geçti.

Günümüzde Parma Dükü unvanıDüzenle

Parma Düklüğü 'nun bağımsızlığı 1859'da sona ermekle beraber eski haneden mensupları günümüzde bile Parma Dükalığı Düklük tahtına hak iddia etmektedirler. Bunların başında Bourbon sülalesinin mensupları gelmektedirler. Günümüzde resmen "Bourbon Hanedanı" başı 39 yıldır İspanya Krallığı yapan I. Juan Carlos'dur ve 2 Haziran 2014'te oğlu Asturias Prensi Felipe lehinde olarak tahtından feragat edeceğini ilan etmiştir. Böylece Parma Düklüğü'ne bunlar hak iddia etmektedir.

Fakat 19. yüzyıldan beri kadınların sülale başına gelemiyeceğini iddia eden "Carlist"'ler bulunmaktadır. Carlistler günümüzde İspanya Krallığı yapanların gayrimeşru olarak 1833 – 1868 döneminde İspanya kraliçesi olarak hükümdaralık yapan II. Isabel ahfadı olup Bourbon Hanedanı başı oldukları iddialarının geyrimeşru olduğunu iddia etmektedirler. Bourbon'ların Carlist kolunun Düklük iddiasının meşru olduğunu savunmaktadırlar.

Ayrıca bakınızDüzenle

Dış bağlantılarDüzenle

  • İngilizce Wikipedi "Duke_of_Parma" maddesi [1] (İngilizce) (Erişme tarihi:5.6.2014)
  • İtalyanca Wikipedia "Duca_di_Parma" maddesi [2] (İtalyanca) (Erişme tarihi:4.11.2009)