Orlando Bloom

Orlando Bloom (d. 13 Ocak 1977, Canterbury), İngiliz sinema oyuncusu.

Orlando Bloom
Orlando Bloom at Venice Festival.jpg
Orlando Bloom
Doğum Orlando Jonathan Blanchard Bloom
13 Ocak 1977 (1977-01-13) (43 yaşında)
Diğer ad(lar)ı Orli, OB
Meslek Oyuncu
Etkin yıllar 2000'ler ve günümüz
Evlilik Miranda Kerr (2010-2013)
Partner(ler) Katy Perry (2016-günümüz; nişanlı)
Çocuk(lar) Flynn Christopher Bloom ve Daisy Love Bloom
Ödüller 12

Elf Legolas rolüyle Yüzüklerin Efendisi filminde ünlenmiştir. Will Turner rolüyle Karayip Korsanları, Paris rolüyle Truva, Drew Baylor rolüyle Elizabethtown ve Cennetin Krallığı'nda oynamıştır.

Orlando Bloom, yazar bir anne ve profesör bir babanın oğlu olarak Canterbury’de dünyaya gelir. Orlando’yu ve ablası Samantha’yı küçük yaşta sanata yönlendiren kişi annesidir. Daha küçük yaşlarda oyunculuğa merak salan, aktör katıldığı sanat festivallerinden ilham alarak sanat yaşamına şiir yazarak başlar. Babasını dört yaşındayken kaybeden Orlando ve Samantha annelerinin kanatları altında hayata atılır.

1993'te 16 yaşındayken Londra’ya taşınan oyuncu "Casualty" gibi TV dizilerinde rol almaya başlar. 1997 yılında “Wild” filmiyle beyaz perdeye merhaba diyen sanatçı, üç yıl boyunca Guidhall School of Music and Drama’da eğitim görür. "12. Gece" ve "Troya Kadınları" gibi önemli oyunlarda rol alan genç aktör okul yıllarında bir arkadaşının evinin terasına çıkmaya çalışırken düşer ve sırtını incitir. Felç olmanın eşiğine gelen sanatçı, azmi sayesinde hastaneyi koltuk değnekleriyle terk eder.

Bu olaydan kısa bir süre sonra “Yüzüklerin Efendisi” üçlemesinin oyuncu kadrosunun seçimlerinin olduğu tüm sinema çevrelerine duyurulur. 1999 yılında ikinci film olan “İki Kule”deki Faramir karakterini canlandırmak için seçmelere katılsa da, üçlemenin ünlü yönetmeni Peter Jackson, Orlando Bloom'un üç bölümde de önemli bir yere sahip olan Elf okçusu Legolas karakerini canlandırmasına karar verir.

"Gladyatör"ün ünlü yönetmeni Ridley Scott'un kamera arkasına geçtiği "Cennet'in Krallığı"nda (Kingdom of Heaven) bir Fransız demircisiyken şövalye olan Bloom, daha sonra "Elizabethtown"da bir ayakkabı tasarımcısı olarak karşımıza çıktı. "Karayip Korsanları: Siyah İnci'nin Laneti"yle 2003 yılında romantik korsan Will Turner olarak yer alan Orlando Bloom, ardından "Karayip Korsanları: Ölü Adamın Sandığı" ve Karayip Korsanları: Dünyanın Sonu'nda yer aldı.

  • Aynı filmin Yeni Zelanda'daki çekimleri sırasında sörf yapmayı öğrenmişti.
  • Yüzüklerin Efendisi'nde, başlangıçta Faramir rolü için düşünülmüştü daha sonra Legolas rolüne uygun görüldü.
  • Yüzüklerin Efendisi filminin çekimleri sırasında attan düşmüş ve bir kaburgası kırılmıştı.
  • Annesi İngiliz yazar Sonia Bloom'dur.
  • 2010'da Canterbury'deki bir üniversite tarafından fahri doktora unvanı verilmiştir.

FilmografisiDüzenle

Yıl İsim Rol Not
1997 Wilde Rentboy
2001 Kara Şahin Düştü Onbaşı Todd Blackburn
Yüzüklerin Efendisi: Yüzük Kardeşliği Legolas Greenleaf İlk büyük rolü
2002 Yüzüklerin Efendisi: İki Kule Legolas Greenleaf
2003 Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü Legolas Greenleaf
Karayip Korsanları: Siyah İnci'nin Laneti Will Turner
Ned Kelly Joe Byrne
2004 Troy Paris
2005 The Calcium Kid Jimmy Connelly
Elizabethtown Drew Baylor
Cennetin Krallığı İbelinli Balian
2006 Love and Other Disasters Polo oynayan aktör
Haven Shy aynı zamanda yapımcı
Karayip Korsanları: Ölü Adamın Sandığı Will Turner
2007 Karayip Korsanları: Dünyanın Sonu Will Turner
2009 New York, I Love You David
2011 Üç Silahşörler Buckingham dükü
İyi Doktor Dr. Martin Blake [1]
2013 Zulu Brian Epkeen
Hobbit: Smaug'un Çorak Toprakları Legolas Greenleaf
2014 Hobbit: Beş Ordular Savaşı Legolas Greenleaf
2015 Digging for Fire Ben
2017 Unlocked Jack Alcott
'Karayip Korsanları: Ölü Adamlar Masal Anlatamaz Will Turner[2][3] Cameo
Romans Malky
S.M.A.R.T. Chase[4][5][6] Danny Stratton[7][8]
2019 The Outpost 1. Lieutenant Benjamin D. Keating Yapım aşamasında
Açıklanacak Needle in a Timestack Yapım aşamasında

İlişkileriDüzenle

Orlando Bloom 2010 yılında ünlü manken Miranda Kerr ile bir evlilik gerçekleştirmiştir. Bu evliliğinden Flynn Christopher Bloom adında bir erkek çocuğu dünyaya getirmiştir. Fakat Bloom 2013 yılında bu evliliğini bitirmiştir.

Bloom, 14 Şubat 2019'da Amerikalı şarkıcı Katy Perry ile nişanlanmıştır. Perry'nin "Never Worn White" adlı müzik videosunda şarkıcının hamileliği açıklanmıştır.[9]

KaynakçaDüzenle

  1. ^ http://www.sinemalar.com/film/79595/the-good-doctor
  2. ^ Zumberge, Marianne (18 Şubat 2015). "'Pirates of the Caribbean 5' Begins Production in Australia". variety.com. 7 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2017.  Birden fazla |url-status= ve |ölüurl= kullanıldı (yardım)
  3. ^ Terrero, Nina (21 Nisan 2015). "Johnny Depp in first 'Pirates of the Caribbean 5' photo". Entertainment Weekly. 1 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mayıs 2015.  Birden fazla |url-status= ve |ölüurl= kullanıldı (yardım)
  4. ^ Keslassy, Elsa (16 Haziran 2016). "Orlando Bloom Joins Action Thriller 'Smart Chase: Fire & Earth,' Partners With Bliss Media On New Production Vehicle (EXCLUSIVE)". Variety. 1 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Haziran 2016.  Birden fazla |url-status= ve |ölüurl= kullanıldı (yardım)
  5. ^ "S.M.A.R.T. Chase new movie poster released". S.M.A.R.T. Chase at Sina Weibo. Bliss Media. 28 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2017.  Birden fazla |url-status= ve |ölüurl= kullanıldı (yardım)
  6. ^ Barlow, Eve (11 Nisan 2017). "Orlando Bloom on Miranda Kerr, Katy Perry and The Time He Paddleboarded with His Penis Out". Elle UK. 21 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2017.  Birden fazla |url-status= ve |ölüurl= kullanıldı (yardım)
  7. ^ Evry, Max (17 Haziran 2016). "Orlando Bloom to Star in Chinese Thriller S.M.A.R.T. Chase: Fire & Earth". Comingsoon.net. 17 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mart 2017.  Birden fazla |url-status= ve |ölüurl= kullanıldı (yardım)
  8. ^ Tampubolon, Rama (3 Kasım 2016). "Look At Orlando Bloom In This First Image Of Charles Martin's S.M.A.R.T. CHASE". Rama's Screen. 1 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mart 2017. 
  9. ^ Barr, Sabrina (5 Mart 2020). "Katy Perry pregnant: Singer confirms she is expecting a baby with Orlando Bloom". The Independent. 22 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2020.  Birden fazla |url-status= ve |ölüurl= kullanıldı (yardım)

Dış bağlantılarDüzenle