Okan Uysaler

Yönetmen

Okan Uysaler (d. 1942, Ankara - ö. 24 Kasım 1991, İstanbul), film yönetmeni.

Uysaler, ilköğretimini tamamlayıp, liseyi parasız yatılı okuduğu Erzurum'dan sonra Ankara'ya gelerek 1961 yılında elektrik mühendisliği eğitimi almak için Almanya'ya gitti. 1967 yılında Türkiye'ye döndükten sonra bir süre Feyzi Tuna'nın asistanlığını yapan Okan Uysaler, Ankara'ya dönüp Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Tiyatro Bölümü'nde tiyatro eğitimi aldı. 1970 yılında TRT spor servisine muhabir olarak giren sanatçı, burada yönetmenlik ve yapımcılık deneyimini pekiştirdi. İlk film yönetmenliğini 1980 yılında yapmasının ardından 1988'de kurumdan istifa ederek bağımsız çalışmaya başladı. Bir filmde yapımcılık girişimi bulunan Okan Uysaler'in Mehmet Eroğlu’nun romanından uyarladığı Issızlığın Ortası filminde otobiyografisini işlediği ifade edilmektedir. Başarılı dizilere imza atan yönetmen Uysaler, genç denilebilecek bir yaşta kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi.

FilmografisiDüzenle

  • Issızlığın Ortası - 1991
  • Yıldızlar Gece Büyür - 1991
  • Hayırlı Bir Konu - 1990
  • Kuş Sayfaları - 1990
  • Geçmiş Bahar Mimozaları - 1989
  • Dönemeç - 1988
  • Dudaktan Kalbe - 1988
  • Gecenin Öteki Yüzü – 1987
  • Mardin – Münih Hattı – 1986 (yapımcı)
  • Parmak Damgası - 1985
  • Yazıyoor - 1983
  • İzin (TV Filmi) - 1982
  • Belgelerle Kurtuluş Savaşı - 1982
  • Çukur - 1980
  • Sönmüş Ocak - 1980

Dış bağlantılarDüzenle