Ana menüyü aç

Nobel Kimya Ödülü sahipleri listesi

Nobel Kimya Ödülü, İsveçli kimyager Alfred Nobel'in 1895 tarihli vasiyeti üzerine kurulmuştur.

Nobel Kimya Ödülü sahipleri (İsveççe: Nobelpriset i kemi) kimyanın çeşitli dallarından biliminsanlarına İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından her yıl takdim edilir. Nobel Ödülü, Alfred Nobel'in 1895 tarihli vasiyeti üzerine; kimya, fizik, edebiyat, barış, ve fizyoloji veya tıp alanlarında olmak üzere beş dalda seçkin katkılarda bulunanlara verilmeye başlanmıştır.[1] Nobel'in vasiyetinde belirttiği gibi, ödül sahibine İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi'nin seçtiği beş üyelik komite tarafından karar verilir ve ödül Nobel Vakfı tarafından karşılanır.[2] Nobel Kimya Ödülü ilk kez 1901 yılında verilmiş, bu ödülü Hollanda'dan Jacobus Henricus van 't Hoff kazanmıştır. Her ödül sahibi, bir madalya, bir diploma ve miktarı yıllara göre değişen nakit para ile ödüllendirilir.[3] 1901 yılında, van 't Hoff 150.782 İsveç kronu almıştır, ki bu Aralık 2007 tarihinde 7.731.004 İsveç kronuna eşdeğerdir. 2008 yılında, bu ödüle Osamu Shimomura, Martin Chalfie ve Roger Y. Tsien nail görülmüş ve 10.000.000 İsveç kronu ile ödüllendirilmişlerdir.[4] Ödül töreni; geleneksel olarak Stokholm'da, Nobel'in ölüm yıldönümü olan 10 Aralık tarihinde yapılmaktadır.[5]

Yirmi beşten fazla kişi organik kimya alanındaki katkıları için Nobel Kimya Ödülü'ne layık görülmüştür ki, bu sayı diğer tüm diğer kimya dallarından daha fazladır[6] Nobel Kimya Ödülü'nü kazanan iki Alman'ın, Richard Kuhn (1938) ve Adolf Butenandt (1939), kendi hükümetleri tarafından ödülü kabul etmelerine izin verilmemiştir. Sonradan madalya ve diplomaları teslim edilmiş, fakat paraları verilmemiştir. 1958 ve 1980 yıllarında Nobel Kimya Ödülü'ne layık görülen Frederick Sanger, bu ödülü iki kez kazanan tek kişidir. Nobel Ödülü'nü iki kez kazanan diğer kişiler şunlardır: Marie Curie (1903'te fizik, 1911'de kimya) ve Linus Carl Pauling (1954'te kimya, 1962'de barış).[7] Bugüne kadar dört kadın Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır: Marie Curie (1911), Irène Joliot-Curie (1935), Dorothy Crowfoot Hodgkin (1964) ve Ada E. Yonath (2009).[8] 2016 yılı itibarıyla Nobel Kimya Ödülü 107 kez verilmiş ve toplamda 175 kişi bu ödülü kazanmıştır. Sekiz yıl Nobel Kimya Ödülü verilmemiştir.[9]

KazananlarDüzenle

Yıl Resim Kazanan Ülke[a] Gerekçe Kaynak
1901   van 't Hoff, Jacobus HenricusJacobus Henricus van 't Hoff   Hollanda "çözeltilerdeki kimyasal dinamik ve osmotik basınç kanunlarını keşfinden dolayı" [10]
1902   Fischer, EmilEmil Fischer   Almanya "şeker ve pürin sentezi üzerine çalışmalarından dolayı" [11]
1903   Arrhenius, SvanteSvante Arrhenius   İsveç "çözünmenin elektrolitik teorisindan dolayı" [12]
1904   Ramsay, WilliamWilliam Ramsay   Birleşik Krallık "havadaki soy gaz elementlerini keşfi ve bu elementlerin periyodik cetveldeki yerleri konusundaki kararlılığından dolayı" [13]
1905   von Baeyer, AdolfAdolf von Baeyer   Almanya "organik boyalar ve hidroaromatik bileşikler üzerine yaptığı çalışmalar aracılığıyla organik kimya ve kimya endüstrisinin ilerlemesinden dolayı" [14]
1906   Henri Moissan   Fransa "...flor elementini araştırması ve ayrıştırması ile kendi adıyla alınan elektrik fırını için..." [15]
1907   Eduard Buchner   Almanya "...biyokimyasal araştırmaları ve hücreden bağımsız fermentasyonu keşfi için..." [16]
1908   Ernest Rutherford   Birleşik Krallık
  Yeni Zelanda
"...elementlerin parçalanması ve radyoaktif maddelerin kimyası üzerine araştırmaları için..." [17]
1909   Wilhelm Ostwald   Almanya
  Rus İmparatorluğu
"...kataliz üzerine çalışması ile kimyasal denge ve kimyasal reaksiyon hızları üzerine araştırmaları için..." [18]
1910   Otto Wallach   Almanya "...alisiklik bileşikler alanındaki çalışması için..." [19]
1911   Marie Curie   Fransa
  Rus İmparatorluğu
"...radyum ve polonyumu keşfi için..." [20]
1912   Victor Grignard   Fransa "...Grignard reaktifini keşfi için..." [21]
  Paul Sabatier   Fransa "...organik bileşikleri hidrojenlendirme yöntemi için..." [21]
1913   Alfred Werner    İsviçre
  Fransa
"...moleküllerdeki atomların bağlanması üzerine çalışması için..." [22]
1914   Theodore William Richards   ABD "...çok sayıdaki elementin atom ağırlığını belirlemesi için..." [23]
1915   Richard Martin Willstätter   Almanya "...bitki pigmentleri üzerine araştırması için..." [24]
1916 Ödül verilmedi
1917 Ödül verilmedi
1918   Fritz Haber   Almanya
  Prusya
"...amonyak sentezi için..." [25]
1919 Ödül verilmedi
1920   Walther Hermann Nernst   Almanya "...termokimya üzerine çalışması için..." [26]
1921   Frederick Soddy   Birleşik Krallık "...radyoaktif maddelerin kimyası ile ilgili çalışması ve izotoplar üzerine alıştırmaları için..." [27]
1922   Francis William Aston   Birleşik Krallık "...radyoaktif olmayan çok sayıda elementin içindeki izotopları keşfi ve tam sayı kuralı için..." [28]
1923   Fritz Pregl   Avusturya "...organik maddelerin mikroanalizi yöntemini buluşu için..." [29]
1924 Ödül verilmedi
1925   Richard Adolf Zsigmondy   Almanya
  Avusturya
"...kolloid çözeltilerin heterojen doğasını göstermesi ve kullandığı yöntemler için..." [30]
1926   Theodor Svedberg   İsveç "...kolloid sistemler üzerine çalışması için..." [31]
1927   Heinrich Otto Wieland   Almanya "...safra asitleri ve ilişkili maddeleri araştırması için..." [32]
1928   Adolf Otto Reinhold Windaus   Almanya "...steroller ve onların vitaminlerle olan bağlantısını üzerine araştırması için..." [33]
1929   Arthur Harden   Birleşik Krallık "...şeker fermentasyonu ve fermentasyon enzimleri üzerine araştırmaları için..." [34]
  Hans von Euler-Chelpin   İsveç
  Almanya
1930   Hans Fischer   Almanya "...hemin ve klorofil üzerine araştırması için..." [35]
1931   Carl Bosch   Almanya "...kimyasal yüksek basınç konusundaki katkıları için..." [36]
  Friedrich Bergius   Almanya
1932   Irving Langmuir   ABD "...yüzey kimyası ile alakalı çalışmaları için..." [37]
1933 Ödül verilmedi
1934   Harold Clayton Urey   ABD "...döteryum elementinin keşfi için..." [38]
1935   Frédéric Joliot   Fransa "...yeni radyoaktif elementlerin sentezi ve keşfi için..." [39]
  Irene Joliot-Curie   Fransa
1936   Peter Debye   Almanya
  Hollanda
"...X ışınları ve elektronların gazlarda kırınımı ile moleküler yapı ve dipol momentleri hakkındaki çalışmaları sebebiyle..." [40]
1937   Walter Haworth   Birleşik Krallık "...karbonhidratlar ve c vitamini ile alakalı çalışmaları sebebiyle..." [41]
  Paul Karrer    İsviçre
  Rusya
"...Karotenoidler, flavinler, vitaminler ve B2 hakkındaki çalışmaları sebebiyle..." [41]
1938   Richard Kuhn   Almanya
  Avusturya-Macaristan İmparatorluğu
"...karotenoidler ve vitaminler hakkındaki çalışmaları sebebiyle..." [42]
1939   Adolf Butenandt   Almanya "...cinsiyet hormonları ile alakalı çalışmaları sebebiyle..." [43]
  Lavoslav Ružička    İsviçre
  Avusturya-Macaristan İmparatorluğu
"...polimetilenler ve yüksek terpenler ile alakalı çalışmaları sebebiyle..." [43]
1940 Ödül verilmedi
1941 Ödül verilmedi
1942 Ödül verilmedi
1943   George de Hevesy   İsveç
  Avusturya-Macaristan İmparatorluğu
"...izotopları, kimyasal işlemlerin gidişatını gözlemlemek amacıyla radyoaktif iz olarak kullanma konusundaki çalışmaları sebebiyle..." [44]
1944   Otto Hahn   Almanya "...ağır çekirdeklerin bölünmesini keşfi için..." [45]
1945   Artturi Ilmari Virtanen   Finlandiya "...tarım ve beslenme kimyası alanında yaptığı araştırma ve keşifler, özellikle de yem korunması yöntemi için..." [46]
1946   James B. Sumner   ABD "...enzimlerin kristallenebilmesini keşfi için..." [47]
  John Howard Northrop   ABD "...enzimleri ve virüs proteinlerini saf halde elde edebildikleri için..." [47]
  Wendell Meredith Stanley   ABD
1947   Robert Robinson   Birleşik Krallık "...bitki ürünleri, özellikle alkoloidler üzerine araştırmaları için..." [48]
1948   Arne Tiselius   İsveç "...elektroforez ve adsorpsiyon analizi üzerine araştırmaları için..." [49]
1949 75px William Giauque   ABD
  Kanada
"...kimyasal termodinamik alanındaki katkıları için..." [50]
1950   Otto Diels   Almanya "...dien sentezini keşfetmeleri ve geliştirmeleri için..." [51]
  Kurt Alder   Almanya
  Prusya
1951   Edwin McMillan   ABD "...uranyum ötesi elementlerin kimyası alanındaki keşifleri için..." [52]
  Glenn T. Seaborg   ABD
1952   Archer John Porter Martin   Birleşik Krallık "...ayrıştırma kromatografisini keşifleri için..." [53]
  Richard Laurence Millington Synge   Birleşik Krallık
1953   Hermann Staudinger   Almanya "...makromoleküler kimya alanındaki keşifleri için..." [54]
1954   Linus Pauling   ABD "...kimyasal bağın doğası üzerine araştırması için..." [55]
1955 Vincent du Vigneaud   ABD "...kükürt bileşikleri üzerine çalışmaları, özellikle de bir polipeptit hormonun ilk kez sentezlemesi için..." [56]
1956   Cyril Norman Hinshelwood   Birleşik Krallık "...kimyasal tepkimelerin mekanizması üzerine araştırmaları için..." [57]
  Nikolay Nikolaevich Semenov   Sovyetler Birliği
1957   Alexander R. Todd, Baron Todd   Birleşik Krallık "...nükleotitler ve nükleotit ko-enzimleri üzerine çalışması için..." [58]
1958   Frederick Sanger   Birleşik Krallık "...proteinlerin, özellikle de insülinin yapısı üzerine çalışması için..." [59]
1959   Jaroslav Heyrovský   Çekoslovakya
  Avusturya-Macaristan İmparatorluğu
"...polarografik analiz yöntemlerini keşfi ve geliştirmesi için..." [60]
1960 Willard Libby   ABD "...yaş belirlemesinde karbon-14 kullanımı ile ilgili yöntemi için..." [61]
1961   Melvin Calvin   ABD "...bitkilerin karbondioksit özümsemesi üzerine araştırması için..." [62]
1962   Max Perutz   Birleşik Krallık
  Avusturya
"...küresel proteinlerin yapıları üzerine çalışmaları için..." [63]
  John Kendrew   Birleşik Krallık
1963   Karl Ziegler   Almanya "...yüksek polimerleri ilgilendiren keşifleri için..." [64]
  Giulio Natta   İtalya
1964 Dorothy Crowfoot Hodgkin   Birleşik Krallık "...öneml biyokimyasal maddelerin yapısını X ışını teknikleri ile belirlemesi için..." [65]
1965   Robert Burns Woodward   ABD "...organik sentez ile ilgili başarıları için..." [66]
1966   Robert S. Mulliken   ABD "...kimyasal bağlar ve molekillerin elektronik yapısını konu alan çalışmaları için..." [67]
1967   Manfred Eigen   Almanya "...aşırı hızlı kimyasal tepkimelerle ilgili çalışmaları için..." [68]
  Ronald George Wreyford Norrish   Birleşik Krallık
  George Porter   Birleşik Krallık
1968   Lars Onsager   ABD
  Norveç
"...kendi adını taşıyan çift taraflı bağıntıları keşfi için..." [69]
1969 Derek Barton   Birleşik Krallık "...konformasyon kavramının gelişmesine katkıları için..." [70]
  Odd Hassel   Norveç
1970   Luis F. Leloir   Arjantin
  Fransa
"...şeker nükleotitleri ve onların karbonhidrat biyosentezindeki işlevlerini keşfi için..." [71]
1971   Gerhard Herzberg   Kanada
  Almanya
"...moleküllerin, özellikle de serbest radikallerin elektron yapı ve geometrileri üzerine katkıları için..." [72]
1972   Christian B. Anfinsen   ABD "...ribonükleazla ilgili çalışması için..." [73]
Stanford Moore   ABD "...ribonükleaz molekülünün kimyasal yapısıyla katalitik aktivitesi arasındaki bağlantının anlaşılmasına yönelik katkıları için..." [73]
William H. Stein   ABD
1973 Ernst Otto Fischer   Almanya "...organometal bileşikleri üzerine çalışmaları için..." [74]
  Geoffrey Wilkinson   Birleşik Krallık
1974 Paul Flory   ABD "...makromoleküllerin fiziksel kimyası üzerine temel teorik ve deneysel çalışmaları için..." [75]
1975 John Cornforth   Birleşik Krallık
  Avustralya
"...enzimlerle katalizlenen tepkimelerin stereokimyası üzerine çalışması için..." [76]
  Vladimir Prelog    İsviçre
  Avusturya-Macaristan İmparatorluğu
"...organik molekül ve reaksiyonların stereokimyası alanındaki araştırmaları için..." [76]
1976   William Lipscomb   ABD "...boranların yapısı üzerine çalışmaları için..." [77]
1977 Ilya Prigogine   Belçika
  Rusya
"...denge dışı termodinamik konusuna katkıları için..." [78]
1978 Peter D. Mitchell   Birleşik Krallık "...kemiozmotik kuramın formüllerini bulduğu için..." [79]
1979 Herbert C. Brown   ABD
  Birleşik Krallık
"...sırasıyla, bor ve fosfor içeren bileşiklerin organik sentez reaktifleri olarak kullanımlarını geliştirmeleri için..." [80]
Georg Wittig   Almanya
1980   Paul Berg   ABD "...nükleik asitlerin, özellikle de rekombinant DNA'nın biyokimyası üzerine temel çalışmaları için..." [81]
  Walter Gilbert   ABD "...nükleik asitlerdeki baz dizilerinin belirlenmesiyle ilgili katkıları için..." [81]
  Frederick Sanger   Birleşik Krallık
1981 Kenichi Fukui   Japonya "...kimyasal tepkimelerin davranışını ilgilendiren kuramları için..." [82]
  Roald Hoffmann   ABD
  Polonya
1982   Aaron Klug   Birleşik Krallık
  Litvanya
"...kristalografik elektron mikroskopisini geliştirmesi ve biyolojik önemi olan nükleik asit-protein komplekslerinin yapılarını aydınlatışı için..." [83]
1983 Henry Taube   ABD
  Kanada
"...elektron aktarım tepkimelerinin işleyişi üzerine çalışması için..." [84]
1984 Robert Bruce Merrifield   ABD "...katı bir matris üzerinde kimyasal senteze yönelik yöntem geliştirmesi için..." [85]
1985   Herbert A. Hauptman   ABD "...kristal yapılarının belirlenmesine yönelik doğrudan yöntemler geliştirmedeki başarıları için..." [86]
  Jerome Karle   ABD
1986   Dudley R. Herschbach   ABD "...temel kimyasal süreçlerin dinamiğini ilgilendiren katkıları için..." [87]
  Yuan T. Lee   ABD
  Tayvan
John C. Polanyi   Kanada
  Almanya
1987 Donald J. Cram   ABD "...yapıya özgü etkileşimi yüksek seçicilik gösteren moleküller geliştirme ve kullanmaları için..." [88]
  Jean-Marie Lehn   Fransa
Charles J. Pedersen   ABD
  Güney Kore
1988 Johann Deisenhofer   ABD
  Almanya
"...bir fotosentetik reaksiyon merkezinin üç boyutlu yapısını belirlemeleri için..." [89]
  Robert Huber   Almanya
  Hartmut Michel   Almanya
1989   Sidney Altman   ABD
  Kanada
"...RNA'nın katalitik özelliklerini keşifleri için..." [90]
  Thomas Cech   ABD
1990   Elias James Corey   ABD "...organik sentez kuramı ve metodolojisini geliştirdiği için..." [91]
1991   Richard R. Ernst    İsviçre "...yüksek çözünürlüklü nükleer manyetik rezonans (NMR) spektroskopsinin geliştirilmesine katkıları için..." [92]
1992   Rudolph A. Marcus   ABD
  Kanada
"...kimyasal sistemlerde elektron aktarım tepkimleri kuramına katkıları için..." [93]
1993   Kary Mullis   ABD "...DNA tabanlı kimya üzerine yöntemler geliştirilmesine yaptığı katkılar için..." [94]
Michael Smith   Kanada
  Birleşik Krallık
1994   George A. Olah   ABD
  Macaristan
"Karbokatyon kimyasına katkıları için" [95]
1995   Paul J. Crutzen   Almanya
  Hollanda
"Atmosfer kimyası, özellikle ozon incelmesi ve formasyonu ile ilgili çalışmaları için" [96]
  Mario J. Molina   ABD
  Meksika
  F. Sherwood Rowland   ABD
1996   Robert F. Curl, Jr.   ABD "Fullerenleri keşfettikleri için" [97]
  Harold W. Kroto   Birleşik Krallık
  Richard E. Smalley   ABD
1997   Paul D. Boyer   ABD "Adenozin trifosfat (ATP) sentezini sağlayan enzimsel mekanizmayı aydınlatıkları için" [98]
John E. Walker   Birleşik Krallık
  Jens C. Skou   Danimarka "Bir iyon taşıyıcı enzim olan Na+, K+ -ATPazın keşfi için" [98]
1998   Walter Kohn   ABD
  Avusturya
"Yoğunluk fonksiyonel kuramını geliştirdiği için" [99]
John A. Pople   ABD
  Birleşik Krallık
"Kuantum kimyasında sayısal metotlar geliştirdiği için" [99]
1999   Ahmed H. Zewail   ABD
  Mısır
"Femtosaniye spektroskopi kullanarak kimyasal tepkimelerin geçiş durumları üzerine çalışmaları için" [100]
2000   Alan J. Heeger   ABD "İletken polimerlerin geliştirilmesi ve keşfi için" [101]
  Alan G. MacDiarmid   ABD
  Yeni Zelanda
  Hideki Shirakawa   Japonya
2001 William S. Knowles   ABD "Kiral olarak katalizlenen hidrojenasyon tepkimeleri üzerine çalışmaları için" [102]
  Ryoji Noyori   Japonya
K. Barry Sharpless   ABD "Kiral olarak katalizlenen oksidasyon tepkimeleri üzerine çalışması için" [102]
2002   John B. Fenn   ABD "Biyolojik makromoleküllerin tanımlanması ve yapılarının analizi için metotlar geliştirmeleri için [...] biyolojik makromoleküllerin kütle spektrometrik analizi için soft desorpsiyon iyonizasyon metotlarını geliştirdikleri için" [103]
  Koichi Tanaka   Japonya
  Kurt Wüthrich   ABD
   İsviçre
"Biyolojik makromoleküllerin tanımlanması ve yapılarının analizi için metotlar geliştirmeleri için [...] çözeltideki biyolojik makromoleküllerinin üç-boyutlu yapılarının belirlenmesi için nükleer manyetik rezonans spektroskopisini geliştirdiği için" [103]
2003   Peter Agre   ABD "Hücre zarındaki kanallar ile ilgili keşifler için [...] su kanallarının keşfi için" [104]
  Roderick MacKinnon   ABD "Hücre zarındaki kanallar ile ilgili keşifler için [...] iyon kanallarının yapısal ve mekanik çalışması için" [104]
2004   Aaron Ciechanover   İsrail "Ubikuitin-aracılı protein yıkımının keşfi için" [105]
  Avram Hershko   İsrail
  Macaristan
  Irwin Rose   ABD
2005 Yves Chauvin   Fransa
  Belçika
"Organik sentezde metatez metodunun geliştirilmesi için" [106]
  Robert H. Grubbs   ABD
  Richard R. Schrock   ABD
2006   Roger D. Kornberg   ABD "Ökaryotik transkripsiyonun moleküler temelleri üzerine çalışmaları için" [107]
2007   Gerhard Ertl   Almanya "Katı yüzeylerdeki kimyasal süreçler üzerine çalışmaları için" [108]
2008   Osamu Shimomura   ABD
  Japonya
"Yeşil floresan proteininin (GFP) geliştirilmesi ve keşfi için"[109]
  Martin Chalfie   ABD
  Roger Y. Tsien   ABD
2009   Venkatraman Ramakrishnan   Birleşik Krallık
  Hindistan
"ribozomların fonksiyon ve yapıları" [110]
  Thomas A. Steitz   ABD
  Ada E. Yonath   İsrail
2010   Richard F. Heck   ABD "organik sentez reaksiyonlarında paladyum-katalize çapraz bağlantıları keşifleri için" [111]
  Ei-ichi Negishi   ABD
  Çin
  Akira Suzuki   Japonya
2011   Dan Shechtman   İsrail "quasikristalleri keşfi için..." [112]
2012   Robert Lefkowitz   ABD "...G-proteinine bağlı reseptörler konusundaki katkıları için..." [113]
  Brian Kobilka   ABD
2013   Martin Karplus   ABD
  Avusturya
"...Karmaşık kimyasal sistemler için ölçek bazlı modellerin geliştirilmesi için..." [114]
  Michael Levitt   ABD
  Güney Afrika
  Arieh Warshel   ABD
  İsrail
2014   Eric Betzig   ABD "...Süper-çözünürlük misroskopi alanındaki çalışmaları için..." [115]
  Stefan Hell   Almanya
  William E. Moerner   ABD
2015   Tomas Lindahl   İsveç
  Birleşik Krallık
"DNA onarımının mekaniksel çalışmaları için..."[116]
  Paul L. Modrich   ABD
  Aziz Sancar   Türkiye
  ABD
2016   Jean-Pierre Sauvage   Fransa "Moleküler makinenin tasarımı ve sentezi için..."[117]
  James Fraser Stoddart   Birleşik Krallık
  ABD
  Bernard L. Feringa   Hollanda
2017   Jacques Dubochet    İsviçre "çözeltideki biyomoleküllerin yüksek çözünürlüklü yapı tayini için kriyo-elektron mikroskobunun geliştirilmesi.."[118]
  Joachim Frank   Almanya
  ABD
  Richard Henderson   Birleşik Krallık
2018   Frances Arnold   ABD "enzimlerin yönlendirilmiş evrimi için.."[119]
  George Smith   ABD "peptitler ve antikorların faj gösterimi için.."[119]
  Gregory Winter   Birleşik Krallık

Ülkelere Göre SıralamaDüzenle

Bu listede Nobel resmi sitesinde 2 farklı ülke vatandaşı olarak belirtilenlere her ülke için 0.5'er puan verilmiştir.

Ülke Ödül sayısı
  ABD 64,5
  Almanya 28
  Birleşik Krallık 26
  Fransa 9
   İsviçre 6
  Japonya 6
  İsrail 4
  İsveç 4,5
  Kanada 3,5
  Hollanda 4
  Arjantin 1
  Belçika 1
  Danimarka 1
  Finlandiya 1
  İtalya 1
  Yeni Zelanda 1
  Norveç 1
  Avusturya 1
  Sovyetler Birliği 1
  Çekoslovakya 1
  Macaristan 1
  Türkiye 0,5
  Mısır 0,5
  Avustralya 0,5

Ayrıca bakınızDüzenle

KaynakçaDüzenle

  1. ^ Alfred Nobel – The Man Behind the Nobel Prize. Nobel Foundation. Nobelprize.org/alfred nobel Erişim tarihi 07.10.2008 (İngilizce)
  2. ^ The Nobel Prize Awarders Nobel Foundation. Nobelprize.org/ödül sahipleri Erişim tarihi 07.10.2008 (İngilizce)
  3. ^ The Nobel Prize. Nobel Foundation. Nobelprize.org/nobel ödülü Erişim tarihi 10.07.2008 (İngilizce)
  4. ^ The Nobel Prize Amounts. Nobel Foundation. Nobelprize.org/nobel ödülü meblağları Erişim tarihi 07.10.2008 (İngilizce)
  5. ^ The Nobel Prize Award Ceremonies. Nobel Foundation. Nobelprize.org/ödül töreni Erişim tarihi 07.10.2008 (İngilizce)
  6. ^ Bo G Malmström ve Bertil Andersson. The Nobel Prize in Chemistry: The Development of Modern Chemistry. Nobelprize.org nobelprize.org, 2001-12-03. Erişim tarihi 08.10.2008
  7. ^ Nobel Laureates Facts. Nobel Foundation. Nobelprize.org/nobel ödülü vakaları Erişim tarihi 10.16.2008 (İngilizce)
  8. ^ Women Nobel Laureates. Nobel Foundation Nobelprize.org/ödül kazanan kadınlar listesi Erişim tarihi 07.10.2008 (İngilizce)
  9. ^ All Nobel Laureates in Literature. Nobel Foundation. Nobelprize.org/ kimya ödülü sahipleri Erişim tarihi 15.06.2009 (İngilizce)
  10. ^ Nobel Kimya Ödülü 1901. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1901 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  11. ^ Nobel Kimya Ödülü 1902. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1902 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  12. ^ Nobel Kimya Ödülü 1903. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1903 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  13. ^ Nobel Kimya Ödülü 1904. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1904 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  14. ^ Nobel Kimya Ödülü 1905. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1905 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  15. ^ Nobel Kimya Ödülü 1906. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1906 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  16. ^ Nobel Kimya Ödülü 1907. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1907 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  17. ^ Nobel Kimya Ödülü 1908. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1908 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  18. ^ Nobel Kimya Ödülü 1909. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1909 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  19. ^ Nobel Kimya Ödülü 1910. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1910 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  20. ^ Nobel Kimya Ödülü 1911. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1911 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  21. ^ a b Nobel Kimya Ödülü 1912. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1912 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  22. ^ Nobel Kimya Ödülü 1913. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1913 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  23. ^ Nobel Kimya Ödülü 1914. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1914 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  24. ^ Nobel Kimya Ödülü 1915. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1915 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  25. ^ Nobel Kimya Ödülü 1918. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1918 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  26. ^ Nobel Kimya Ödülü 1920. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1920 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  27. ^ Nobel Kimya Ödülü 1921. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1921 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  28. ^ Nobel Kimya Ödülü 1922. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1922 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  29. ^ Nobel Kimya Ödülü 1923. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1923 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  30. ^ Nobel Kimya Ödülü 1925. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1925 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  31. ^ Nobel Kimya Ödülü 1926. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1926 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  32. ^ Nobel Kimya Ödülü 1927. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1927 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  33. ^ Nobel Kimya Ödülü 1928. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1928 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  34. ^ Nobel Kimya Ödülü 1929. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1929 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  35. ^ Nobel Kimya Ödülü 1930. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1930 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  36. ^ Nobel Kimya Ödülü 1931. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1931 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  37. ^ Nobel Kimya Ödülü 1932. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1932 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  38. ^ Nobel Kimya Ödülü 1934. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1934 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  39. ^ Nobel Kimya Ödülü 1935. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1935 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  40. ^ Nobel Kimya Ödülü 1936. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1936 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  41. ^ a b Nobel Kimya Ödülü 1937. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1937 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  42. ^ Nobel Kimya Ödülü 1938. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1938 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  43. ^ a b Nobel Kimya Ödülü 1939. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1939 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  44. ^ Nobel Kimya Ödülü 1943. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1943 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  45. ^ Nobel Kimya Ödülü 1944. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1944 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  46. ^ Nobel Kimya Ödülü 1945. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1945 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  47. ^ a b Nobel Kimya Ödülü 1946. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1946 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  48. ^ Nobel Kimya Ödülü 1947. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1947 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  49. ^ Nobel Kimya Ödülü 1948. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1948 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  50. ^ Nobel Kimya Ödülü 1949. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1949 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  51. ^ Nobel Kimya Ödülü 1950. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1950 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  52. ^ Nobel Kimya Ödülü 1951. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1951 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  53. ^ Nobel Kimya Ödülü 1952. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1952 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  54. ^ Nobel Kimya Ödülü 1953. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1953 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  55. ^ Nobel Kimya Ödülü 1954. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1954 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  56. ^ Nobel Kimya Ödülü 1955. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1955 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  57. ^ Nobel Kimya Ödülü 1956. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1956 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  58. ^ Nobel Kimya Ödülü 1957. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1957 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  59. ^ Nobel Kimya Ödülü 1958. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1958 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  60. ^ Nobel Kimya Ödülü 1959. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1959 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  61. ^ Nobel Kimya Ödülü 1960. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1960 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  62. ^ Nobel Kimya Ödülü 1961. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1961 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  63. ^ Nobel Kimya Ödülü 1962. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1962 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  64. ^ Nobel Kimya Ödülü 1963. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1963 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  65. ^ Nobel Kimya Ödülü 1964. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1964 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  66. ^ Nobel Kimya Ödülü 1965. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1965 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  67. ^ Nobel Kimya Ödülü 1966. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1966 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  68. ^ Nobel Kimya Ödülü 1967. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1967 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  69. ^ Nobel Kimya Ödülü 1968. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1968 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  70. ^ Nobel Kimya Ödülü 1969. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1969 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  71. ^ Nobel Kimya Ödülü 1970. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1970 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  72. ^ Nobel Kimya Ödülü 1971. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1971 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  73. ^ a b Nobel Kimya Ödülü 1972. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1972 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  74. ^ Nobel Kimya Ödülü 1973. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1973 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  75. ^ Nobel Kimya Ödülü 1974. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1974 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  76. ^ a b Nobel Kimya Ödülü 1975. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1975 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  77. ^ Nobel Kimya Ödülü 1976. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1976 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  78. ^ Nobel Kimya Ödülü 1977. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1977 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  79. ^ Nobel Kimya Ödülü 1978. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1978 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  80. ^ Nobel Kimya Ödülü 1979. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1979 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  81. ^ a b Nobel Kimya Ödülü 1980. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1980 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  82. ^ Nobel Kimya Ödülü 1981. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1981 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  83. ^ Nobel Kimya Ödülü 1982. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1982 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  84. ^ Nobel Kimya Ödülü 1983. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1983 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  85. ^ Nobel Kimya Ödülü 1984. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1984 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  86. ^ Nobel Kimya Ödülü 1985. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1985 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  87. ^ Nobel Kimya Ödülü 1986. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1986 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  88. ^ Nobel Kimya Ödülü 1987. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1987 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  89. ^ Nobel Kimya Ödülü 1988. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1988 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  90. ^ Nobel Kimya Ödülü 1989. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1989 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  91. ^ Nobel Kimya Ödülü 1990. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1990 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  92. ^ Nobel Kimya Ödülü 1991. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1991 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  93. ^ Nobel Kimya Ödülü 1992. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1992 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  94. ^ Nobel Kimya Ödülü 1993. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1993 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  95. ^ Nobel Kimya Ödülü 1994. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1994 Erişim tarihi 05.07.2009 (İngilizce)
  96. ^ Nobel Kimya Ödülü 1995. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1995 Erişim tarihi 05.07.2009 (İngilizce)
  97. ^ Nobel Kimya Ödülü 1996. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1996 Erişim tarihi 05.07.2009 (İngilizce)
  98. ^ a b Nobel Kimya Ödülü 1997. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1997 Erişim tarihi 05.07.2009 (İngilizce)
  99. ^ a b Nobel Kimya Ödülü 1998. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1998 Erişim tarihi 05.07.2009 (İngilizce)
  100. ^ Nobel Kimya Ödülü 1999. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1999 Erişim tarihi 05.07.2009 (İngilizce)
  101. ^ Nobel Kimya Ödülü 2000. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 2000 Erişim tarihi 05.07.2009 (İngilizce)
  102. ^ a b Nobel Kimya Ödülü 2001. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 2001 Erişim tarihi 05.07.2009 (İngilizce)
  103. ^ a b Nobel Kimya Ödülü 2002. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 2002 Erişim tarihi 05.07.2009 (İngilizce)
  104. ^ a b Nobel Kimya Ödülü 2003. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 2003 Erişim tarihi 05.07.2009 (İngilizce)
  105. ^ Nobel Kimya Ödülü 2004. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 2004 Erişim tarihi 05.07.2009 (İngilizce)
  106. ^ Nobel Kimya Ödülü 2005. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 2005 Erişim tarihi 05.07.2009 (İngilizce)
  107. ^ Nobel Kimya Ödülü 2006. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 2006 Erişim tarihi 05.07.2009 (İngilizce)
  108. ^ Nobel Kimya Ödülü 2007. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 2007 Erişim tarihi 05.07.2009 (İngilizce)
  109. ^ Nobel Kimya Ödülü 2008. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 2008 Erişim tarihi 05.07.2009 (İngilizce)
  110. ^ Nobel Kimya Ödülü 2009. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 2009 Erişim tarihi 08.11.2010 (İngilizce)
  111. ^ Nobel Kimya Ödülü 2010. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 2010 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  112. ^ Nobel Kimya Ödülü 2011. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 2011 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  113. ^ Nobel Kimya Ödülü 2012. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 2012 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  114. ^ Nobel Kimya Ödülü 2013. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 2013 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  115. ^ Nobel Kimya Ödülü 2014. Nobel Foundation.Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 2014 Erişim tarihi 07.10.2015 (İngilizce)
  116. ^ Nobel Kimya Ödülü 2015. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 2015 Erişim tarihi 07.10.2015 (İngilizce)
  117. ^ 'Nobel Kimya Ödülü 2016. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 2016 Erişim tarihi 05.10.2016 (İngilizce)
  118. ^ ""The Nobel Prize in Chemistry 2017"". nobelprize.org. 13 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  119. ^ a b ""The Nobel Prize in Chemistry 2018"". nobelprize.org. 2 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılarDüzenle


Kaynak hatası: <ref> "lower-alpha" adında grup ana etiketi bulunuyor, ancak <references group="lower-alpha"/> etiketinin karşılığı bulunamadı ya da kapatma </ref> eksik. (Bkz: Kaynak gösterme)