Ana menüyü aç

Nobel Fizik Ödülü sahipleri listesi

Vikimedya liste maddesi
1910'da ödülün takdim edildiği Pierre ve Marie Curie'ye verilen Nobel Fizik Ödülü diploması.

Nobel Fizik Ödülü, Nobel Ödülleri kapsamında 1901'den beri, fiziğin çeşitli alanlarında faaliyet gösteren kişilere verilmektedir. Alfred Nobel'in mirası üzerine, Nobel Vakfı tarafından organize edilen ve her yıl, Alfred Nobel'in ölüm yıldönümü olan 10 Aralık günü Stockholm'de gerçekleştirilen ödüllerin sahipleri; İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından seçilmiş ve akademinin üyesi olan beş kişinin oluşturduğu bir komite tarafından belirlenir.[1] Her bir ödül kazananı; birer madalya ve diplomanın yanı sıra, zaman içerisinde değişiklik gösteren para ödülünün de sahibi olur.[2]

1956 ve 1972'de ödülü kazanan John Bardeen, birden fazla kez ödülü kazanan ilk ve tek isim oldu. 1916, 1931, 1934, 1940, 1941 ve 1942 yıllarında ödül verilmedi. Sekiz yılda ise ödül, bir yıl gecikmeli olarak takdim edildi. 1917 yılında Nobel Fizik Komitesi, o yıl için ödülün verilebilmesi için gereken kriterleri hiçbir adayın sağlamadığına hükmederek ödül vermedi; ancak ertesi yıl ödülün verildiği Charles Glover Barkla, 1917'deki ödülü almış olarak kabul edildi. Aynı durum 1918'deki ödülü 1919'da alan Max Planck, 1921'deki ödülü 1922'de alan Albert Einstein, 1924'teki ödülü 1925'te alan Manne Siegbahn, 1925'teki ödülü 1926'da alan James Franck ile Gustav Hertz, 1928'deki ödülü 1929'da alan Owen Richardson, 1932'deki ödülü 1933'te alan Werner Heisenberg ve son olarak 1943'teki ödülü 1944'te alan Otto Stern tarafından da yaşandı. Günümüzde varlığını sürdürmeyen ülkeler de dahil toplamda 25 ülkeden ödül kazanan olurken; ödülü kazanan kişilerin 96'sı Amerika Birleşik Devletleri adına ödülü kazandı. 2019 itibarıyla toplamda 212 kişi, bu ödülün sahibi oldu.

KazananlarDüzenle

Yıl Resim Kazanan Milleti[a] Gerekçe Kaynak
1901   Röntgen, WilhelmWilhelm Röntgen   Almanya "sonrasında kendi adıyla anılan X ışınlarının bulunmasında gösterdiği başarılı çalışmalarından dolayı" [3]
1902   Lorentz, HendrikHendrik Lorentz   Hollanda "manyetizmanın radyasyon olgusu üzerindeki etkileri hakkında gösterdikleri başarılı çalışmalarından dolayı" [4]
  Zeeman, PieterPieter Zeeman   Hollanda
1903   Henri Becquerel   Fransa "doğal radyoaktivitenin keşfinden dolayı" [5]
  Curie, PierrePierre Curie   Fransa "Profesör Henri Becquerel tarafından keşfedilen radyasyon olgusunun üzerine birlikte gerçekleştirdikleri araştırmalardan dolayı"
  Curie, MarieMarie Curie   Polonya
1904   Strutt, John WilliamJohn William Strutt   Birleşik Krallık "en önemli gazların yoğunluklarını araştırmasından ve bu çalışmalarla bağlantılı olarak argonun keşfinden dolayı" [6]
1905   Lenard, PhilippPhilipp Lenard   Avusturya-Macaristan İmparatorluğu
  Almanya
"katot ışınları üzerine yaptığı çalışmadan dolayı" [7]
1906   Thomson, J. J.J. J. Thomson   Birleşik Krallık "gazlardaki elektrik iletimine dair yaptığı teorik ve deneysel araştırmalarından dolayı" [8]
1907   Michelson, AlbertAlbert Michelson   ABD "optik kesinlik aletleri ile bu aletleri kullanarak gerçekleştirdiği spektroskopik ve metrolojik araştırmalarından dolayı" [9]
1908   Lippmann, GabrielGabriel Lippmann   Fransa "girişim olgusuna dayanan bir yöntemle fotoğrafik bir şekilde renkleri yeniden üretmeyi başarmasından dolayı" [10]
1909   Marconi, GuglielmoGuglielmo Marconi   İtalya "kablosuz telegrafın geliştirilmesine olan katkılarından dolayı" [11]
  Braun, FerdinandFerdinand Braun   Almanya
1910   van der Waals, Johannes DiderikJohannes Diderik van der Waals   Hollanda "gaz ve sıvılar için hâl denklemi üzerine çalışmalarından dolayı" [12]
1911   Wien, WilhelmWilhelm Wien   Almanya "ısı radyasyonu kanunları ile ilgili bulgularından dolayı" [13]
1912   Dalén, GustafGustaf Dalén   İsveç "deniz fenerleri ve şamandıraların aydınlatılmasında kullanılan gaz akümülatörleri ile beraber kullanılan otomatik vanaları keşfinden dolayı" [14]
1913   Kamerlingh Onnes, HeikeHeike Kamerlingh Onnes   Hollanda "sıvı helyum gibi çeşitli şeyin üretimini mümkün kılan maddelerin düşük sıcaklıklardaki özelliklerine dair yaptığı araştırmalardan dolayı" [15]
1914   von Laue, MaxMax von Laue   Almanya "X ışınlarının kristaller tarafından kırılmasını keşfetmesinden dolayı" [16]
1915   Bragg, WilliamWilliam Bragg   Birleşik Krallık "kristal yapının yapısının, x ışınları yardımıyla analiz etmelerindeki çalışmalarından dolayı" [17]
  Bragg, LawrenceLawrence Bragg   Avustralya
  Birleşik Krallık
1916 I. Dünya Savaşı sebebiyle ödül verilmedi
1917[b]   Barkla, Charles GloverCharles Glover Barkla   Birleşik Krallık "kimyasal elementlerdeki karakteristik Röntgen radyasyonunu keşfinden dolayı" [18]
1918[b]   Planck, MaxMax Planck   Almanya "enerji kuantasını keşfiyle birlikte fiziğe sağladığı ilerlemelerden dolayı" [19]
1919   Stark, JohannesJohannes Stark   Almanya "kanal ışınlarındaki Doppler etkisini ve elektrik alanlarındaki tayf çizgilerinin ayrılmasını keşfinden dolayı" [20]
1920   Guillaume, Charles ÉdouardCharles Édouard Guillaume    İsviçre "çelik-nikel alaşımlarındaki anomallikleri bularak fizikte hassas ölçüm yapılmasına sağladığı katkılarından dolayı" [21]
1921[b]   Einstein, AlbertAlbert Einstein   Almanya
   İsviçre
"özellikle fotoelektrik etkisi kanununu keşfi olmak üzere teorik fiziğe olan katkılarından dolayı" [22]
1922   Bohr, NielsNiels Bohr   Danimarka "atomların yapısına ve yaydıkları radyosyona dair yaptığı araştırmalardan dolayı" [23]
1923   Millikan, Robert A.Robert A. Millikan   ABD "elektrikteki temel yük ile fotoelektrik etki üzerine yaptığı çalışmalardan dolayı" [24]
1924[b]   Siegbahn, ManneManne Siegbahn   İsveç "X ışını spektroskopisine dair buluşları ve araştırmalarından dolayı" [25]
1925[b]   Franck, JamesJames Franck   Almanya "elektronun atom üzerine olan etkisini yöneten kanunların keşfinden dolayı" [26]
  Hertz, GustavGustav Hertz   Almanya
1926   Perrin, JeanJean Perrin   Fransa "maddenin süreksiz yapısına dair çalışmalarından, özellikle çökelme dengesini keşfinden dolayı" [27]
1927   Compton, ArthurArthur Compton   ABD "kendi adıyla adlandırılan etkiyi keşfinden dolayı" [28]
  Wilson, CharlesCharles Wilson   Birleşik Krallık "elektrik yüklü parçacıkların yollarını, buharı yoğunlaştırarak görülebilir yaptığı yöntemden dolayı"
1928[b]   Richardson, OwenOwen Richardson   Birleşik Krallık "termiyonik olguya dair çalışmalarından, özellikle kendi adına adlandırılan kanunun keşfinden dolayı" [29]
1929   de Broglie, LouisLouis de Broglie   Fransa "elektronların dalga özelliğini keşfinden dolayı" [30]
1930   Raman, C. V.C. V. Raman   Hindistan "ışığın saçılması üstüne yaptığı çalışmalarından ve kendi adı verilen etkiyi keşfinden dolayı" [31]
1931 Ödül verilmedi
1932[b]   Heisenberg, WernerWerner Heisenberg   Almanya "kuantum mekaniğini yaratması ve bu sayede, hidrojenin allotropik türlerinin keşfi gibi birçok dair çalışmaya öncülük etmesinden dolayı" [32]
1933   Schrödinger, ErwinErwin Schrödinger   Avusturya "atom teorisine dair yeni yaratıcı buluşlarından dolayı" [33]
  Dirac, PaulPaul Dirac   Birleşik Krallık
1934 Ödül verilmedi
1935   Chadwick, JamesJames Chadwick   Birleşik Krallık "nötronu keşfinden dolayı" [34]
1936   Hess, VictorVictor Hess   Avusturya "kozmik radyasyonu keşfinden dolayı" [35]
  David, CarlCarl David   ABD "pozitronu keşfinden dolayı"
1937   Davisson, ClintonClinton Davisson   ABD "elektronların kristaller tarafından kırınımlarının deneysel olarak keşfinden dolayı" [36]
  Thomson, GeorgeGeorge Thomson   Birleşik Krallık
1938   Fermi, EnricoEnrico Fermi   İtalya "nötron irradyasyonundan dolayı oluşan yeni radyoaktif elementlerin varlıklarının gösterilmesi ve yavaş nötronlar tarafından oluşturulan nükleer reaksiyonların keşfinden dolayı" [37]
1939   Lawrence, ErnestErnest Lawrence   ABD "siklotronun keşfi ve geliştirmesi ve bununla elde ettiği sonuçlardan, özellikle de yapay radyoaktif elementler üzerine olan sonuçlardan dolayı" [38]
1940 II. Dünya Savaşı sebebiyle ödül verilmedi
1941
1942
1943[b]   Stern, OttoOtto Stern   ABD
  Almanya
"moleküler ışın yönteminin gelişimine yaptığı katkılar ve protonun manyetik momentini keşfinden dolayı" [39]
1944   Rabi, Isidor IsaacIsidor Isaac Rabi   ABD "atom çekirdeğinin manyetik özellikleri kayıt etmek için geliştirdiği rezonans yönteminden dolayı" [40]
1945   Pauli, WolfgangWolfgang Pauli   Avusturya "Pauli İlkesi de denilen Dışarlama İlkesi'ni keşfinden dolayı" [41]
1946   Bridgman, PercyPercy Bridgman   ABD "icat ettiği yüksek basınç üretebilen aygıtı ve burada yüksek basınç fiziği alanında dair yaptığı keşiflerden dolayı" [42]
1947   Appleton, EdwardEdward Appleton   Birleşik Krallık "üst atmosfer fiziği üzerine yaptığı araştırmalardan, özellikle de daha sonradan Appleton katmanı olarak adlandırılan katmanın keşfinden dolayı" [43]
1948   Blackett, PatrickPatrick Blackett   Birleşik Krallık "Wilson buhar odası yönteminin geliştirmesi ve bunun sayesinde, nükleer fizik ve kozmik radyasyon alanlarındaki keşiflerinden dolayı" [44]
1949   Yukava, HidekiHideki Yukava   Japonya "nükleer kuvvetler üzerine yaptığı teorik çalışmalarına dayanarak mezonların varlığına dair tahmininden dolayı" [45]
1950   Powell, C. F.C. F. Powell   Birleşik Krallık "nükleer süreçleri incelemek için fotoğrafik bir yöntem geliştirmesi ve bu yöntemi kullanarak mezonlara dair keşiflerinden dolayı" [46]
1951   Cockcroft, JohnJohn Cockcroft   Birleşik Krallık "yapay olarak hızlandırılmış atom parçacıkları kullanılarak atom çekirdeğinin dönüştürülmesindeki öncü çalışmalarından dolayı" [47]
  Walton, ErnestErnest Walton   İrlanda
1952   Bloch, FelixFelix Bloch    İsviçre
  ABD
"nükleer manyetik duyarlılık üzerine geliştirdikleri yeni yöntemler ve bu yöntemleri kullanarak yaptıkları keşiflerden dolayı" [48]
  Purcell, EdwardEdward Purcell   ABD
1953   Zernike, FritsFrits Zernike   Hollanda "faz karşıtlığı yönteminin gösterimi, özellikle faz kontrast mikroskobunun icatından dolayı" [49]
1954   Born, MaxMax Born   Batı Almanya "kuantum mekaniği üzerine yaptığı temel araştırmalar, özellikle de dalga fonksiyonunun istatistiksel izahından dolayı" [50]
  Bothe, WaltherWalther Bothe   Batı Almanya "geliştirdiği tesadüf yöntemi ve bu yöntemle yaptığı buluşlardan dolayı"
1955   Lamb, WillisWillis Lamb   ABD "hidrojen tayfının ince yapısına dair keşiflerinden dolayı" [51]
  Kusch, PolykarpPolykarp Kusch   ABD "elektronun manyetik momentine dair yaptığı hassas tespitlerinden dolayı"
1956   Bardeen, JohnJohn Bardeen   ABD "yarı iletkenlere dair çalışmaları ve transistör etkisini keşiflerinden dolayı" [52]
  Brattain, WalterWalter Brattain   ABD
  Shockley, WilliamWilliam Shockley   ABD
1957   Lee, Tsung-DaoTsung-Dao Lee   Tayvan "temel parçacıklara dair önemli keşiflerin gerçekleşmesine yol açan, ilerleyen dönemlerde parite kanunları olarak adlandırılan alanda yaptıkları kapsamlı araştırmalarından dolayı" [53]
  Yang, Chen NingChen Ning Yang   Tayvan
1958   Çerenkov, PavelPavel Çerenkov   Sovyetler Birliği "Çerenkov etkisini keşifleri ve izah etmelerinden dolayı" [54]
  Frank, İlyaİlya Frank   Sovyetler Birliği
  Tamm, İgorİgor Tamm   Sovyetler Birliği
1959   Segrè, EmilioEmilio Segrè   İtalya
  ABD
"antiprotonu keşiflerinden dolayı" [55]
  Chamberlain, OwenOwen Chamberlain   ABD
1960   Glaser, Donald A.Donald A. Glaser   ABD "kabarcık odasını keşfinden dolayı" [56]
1961   Hofstadter, RobertRobert Hofstadter   ABD "atom çekirdeğindeki elektron saçılması ile ilgili yaptığı öncü çalışmaları ve bu çalışmalarla nükleonların yapılarına dair keşifler yapmasından dolayı" [57]
  Mössbauer, RudolfRudolf Mössbauer   Batı Almanya "gama radyasyonunun rezonans emilimi ile ilgili yaptığı çalışmalar ve bu konuyla alakalı olarak, kendi adını taşıyan etkiyi keşfinden dolayı"
1962   Landau, LevLev Landau   Sovyetler Birliği "yoğun madde, özellikle de sıvı helyum ile ilgili öncü teorilerinden dolayı" [58]
1963   Wigner, EugeneEugene Wigner   Macaristan
  ABD
"atom çekirdeği teorisi ve temel parçacıklara katkıları, özellikle de temel simetri ilkelerinin keşfi ve bu ilkeye dair uygulamalarından dolayı" [59]
  Goeppert-Mayer, MariaMaria Goeppert-Mayer   ABD "çekirdek kabuğu yapısına dair keşiflerinden dolayı"
  Jensen, HansHans Jensen   Batı Almanya
1964   Basov, NikolayNikolay Basov   Sovyetler Birliği "osilatörler ve mazer-lazer ilkesine dayanan amplifikatörlerin yapımına yol açan, kuantum elektroniği alanında yaptıkları temel çalışmalardan dolayı" [60]
  Prohorov, AleksandrAleksandr Prohorov   Sovyetler Birliği
  Townes, CharlesCharles Townes   ABD
1965   Feynman, RichardRichard Feynman   ABD "kuantum elektrodinamiği ile ilgili yaptıkları temel çalışmalar ve bu çalışmaların temel parçacık fiziğinde yaratığı derin etkilerden dolayı" [61]
  Schwinger, JulianJulian Schwinger   ABD
  Tomonaga, SiniçiroSiniçiro Tomonaga   Japonya
1966   Kastler, AlfredAlfred Kastler   Fransa "atomlardaki Hertz rezonansını incelemek için optik yöntemler keşfettiği ve geliştirdiğinden dolayı" [62]
1967   Bethe, HansHans Bethe   ABD
  Almanya
"nükleer reaksiyonlar teorisine yaptığı katkılar, özellikle de yıldızlardaki enerji üretimine dair keşiflerinden dolayı" [63]
1968   Alvarez, LuisLuis Alvarez   ABD "temel parçacık fiziğine olan belirleyici katkılarından, özellikle de hidrojen kabarcık odası ile veri analizini kendi geliştirdiği teknikle kullanarak çok sayıda rezonans durumunu keşfinden dolayı" [64]
1969   Gell-Mann, MurrayMurray Gell-Mann   ABD "temel parçacıklar ve temel parçacıkların etkileşimlerini sınıflandırmaya yönelik katkılarından ve keşiflerinden dolayı" [65]
1970   Alfvén, HannesHannes Alfvén   İsveç "manyetik hidrodinamik ile ilgili temel çalışmaları ve keşifleri ile plazma fiziğinin çeşitli alanlarındaki yararlı çalışmalarından dolayı" [66]
  Néel, LouisLouis Néel   Fransa "katı hâl fiziğinde önemli uygulamalara yol açan antiferromanyetizma ve ferrimanyetizmaya dair çalışmaları ve keşiflerinden dolayı"
1971   Gabor, DennisDennis Gabor   Macaristan
  Birleşik Krallık
"holografik yöntemi icat etmesi ve geliştirmesinden dolayı" [67]
1972   Bardeen, JohnJohn Bardeen   ABD "genellikle BCS teorisi denen, ortaklaşa geliştirdikleri süperiletkenlik teorisinden dolayı" [68]
  Cooper, LeonLeon Cooper   ABD
  Schrieffer, RobertRobert Schrieffer   ABD
1973   Esaki, LeoLeo Esaki   Japonya "sırasıyla, yarı iletkenler ve süperiletkenlerdeki tünelleme olgusuna dair deneysel keşiflerinden dolayı" [69]
  Giaever, IvarIvar Giaever   ABD
  Norveç
  Josephson, BrianBrian Josephson   Birleşik Krallık "genel olarak Josephson etkisi olarak da bilinen, tünel engelin içindeki süperakımın özelliklerini teorik olarak öngörmesinden dolayı"
1974 Ryle, MartinMartin Ryle   Birleşik Krallık "radyo astrofizik alanındaki öncül çalışmalarından dolayı: Ryle'a, özellikle açıklık sentezi tekniğinde olmak üzere, yaptığı gözlem ve icatlardan; Hewish'e ise pulsarların bulunması için oynadığı etkin rolünden dolayı" [70]
Hewish, AntonyAntony Hewish   Birleşik Krallık
1975   Bohr, NielsNiels Bohr   Danimarka "atom çekirdeğindeki toplu hareket ve parçacık haraketi ilişkiyi keşifleri ve bu ilişkiye dayanarak atom çekirdeğinin yapısı hakkındaki teoriyi geliştirmelerinden dolayı" [71]
  Mottelson, Ben R.Ben R. Mottelson   Danimarka
  Rainwater, JamesJames Rainwater   ABD
1976   Richter, BurtonBurton Richter   ABD "yeni bir tür ağır temel parçacığın keşfinde gösterdikleri öncül çalışmalardan dolayı" [72]
  Ting, Samuel C. C.Samuel C. C. Ting   ABD
1977   Anderson, PhilipPhilip Anderson   ABD "manyetik ve düzensiz sistemlerin elktronik yapılarına dair temel teorik araştırmalarından dolayı" [73]
  Mott, NevillNevill Mott   Birleşik Krallık
  Van Vleck, JohnJohn Van Vleck   ABD
1978   Kapitsa, PyotrPyotr Kapitsa   Sovyetler Birliği "düşük sıcaklık fiziği alanındaki basit icatları ve keşiflerinden dolayı" [74]
  Penzias, ArnoArno Penzias   ABD "kozmik mikrodalga arka plan radyasyonunu keşiflerinden dolayı"
  Wilson, RobertRobert Wilson   ABD
1979   Glashow, SheldonSheldon Glashow   ABD "zayıf nötr akım da dahil olmak üzere, temel parçacılar arasındaki birleştirilmiş zayıf ve elektromanyetik etkileşim teorisine olan dair katkılarından dolayı" [75]
  Abdüsselam, MuhammedMuhammed Abdüsselam   Pakistan
  Weinberg, StevenSteven Weinberg   ABD
1980   Cronin, JamesJames Cronin   ABD "nötr K mezonunlarının bozunurken gösterdikleri temel simetri ilkelerine aykırılığı keşiflerinden dolayı" [76]
  Fitch, ValVal Fitch   ABD
1981   Bloembergen, NicolaasNicolaas Bloembergen   Hollanda
  ABD
"lazer spektroskopinin gelişiminde gösterdikleri katkılardan dolayı" [77]
  Schawlow, Arthur L.Arthur L. Schawlow   ABD
  Siegbahn, KaiKai Siegbahn   İsveç "yüksek çözünürlüklü elektron spektroskopisinin gelişiminde gösterdiği katkılardan dolayı"
1982 Wilson, KennethKenneth Wilson   ABD "hâl değişimleri ile ilgili kritik olgu teorisinden dolayı" [78]
1983   Chandrasekhar, SubrahmanyanSubrahmanyan Chandrasekhar   Hindistan
  ABD
"yıldızların yapısı ve evriminin fiziksel süreci üzerine yaptığı teorik çalışmalarından dolayı" [79]
  Fowler, WilliamWilliam Fowler   ABD "evrendeki kimyasal elementlerin oluşumundaki nükleer reaksiyonların önemi üzerine yaptığı teorik ve deneysel çalışmalarından dolayı"
1984   Rubbia, CarloCarlo Rubbia   İtalya "zayıf etkileşimdeki aktarımı sağlayan W ve Z parçacıkları alanının keşfine yol açan büyük projeye yaptıkları önemli katkılardan dolayı" [80]
  van der Meer, SimonSimon van der Meer   Hollanda
1985   von Klitzing, KlausKlaus von Klitzing   Batı Almanya "kuantum Hall etkisini keşfinden dolayı" [81]
1986 Ruska, ErnstErnst Ruska   Batı Almanya "elektron optiğindeki temel çalışmaları ve ilk elektron mikroskobunu tasarlamasından dolayı" [82]
  Binnig, GerdGerd Binnig   Batı Almanya "taramalı tünelleme mikroskobu tasarımlarından dolayı"
  Rohrer, HeinrichHeinrich Rohrer    İsviçre
1987   Bednorz, GeorgGeorg Bednorz   Batı Almanya "seramik malzemelerdeki çığır açan süperiletkenlik buluşlarından dolayı" [83]
  Müller, AlexAlex Müller    İsviçre
1988   Lederman, LeonLeon Lederman   ABD "nötrino ışın yöntemi ve müon nötrinosunu keşfederek leptonların ikili yapısını göstermelerinden dolayı" [84]
Schwartz, MelvinMelvin Schwartz   ABD
  Steinberger, JackJack Steinberger   ABD
1989   Ramsey, NormanNorman Ramsey   ABD "ayrık salınım alanları yönteminin keşfi ve bunun, hidrojen mazeri ile diğer atom saatlerinde kullanılmasından dolayı" [85]
Dehmelt, HansHans Dehmelt   ABD "iyon tuzağı tekniğini geliştirmelerinden dolayı"
Paul, WolfgangWolfgang Paul   Batı Almanya
1990   Friedman, JeromeJerome Friedman   ABD "parçacık fiziğindeki kuark modelinin geliştirilmesinde hayati önemi olan; protonlar ve bağ nötronlarının üzerindeki elektronların derin inelastik saçılması ile ilgili öncülük eden araştırmalarından dolayı" [86]
  Kendall, HenryHenry Kendall   ABD
  Taylor, RichardRichard Taylor   Kanada
1991   de Gennes, Pierre-GillesPierre-Gilles de Gennes   Fransa "basit sistemlerdeki düzen olgusunun araştırılması için geliştirilen yöntemlerin; maddenin daha karmaşık şekilleri, özellikle de sıvı kristal ve polimerler için de uygulanabilirliğini keşfetmesinden dolayı" [87]
1992   Charpak, GeorgesGeorges Charpak   Fransa
  Polonya
"parçacık dedektörlerinin, özellikle de çok telli orantılı odanın keşfi ve geliştirmesiden dolayı" [88]
1993   Hulse, RussellRussell Hulse   ABD "kütle çekimi araştırmalarında yeni olasılıkların araştırılma şansını doğuran yeni bir tür pulsar keşfetmelerinden dolayı" [89]
  Taylor, JosephJoseph Taylor   ABD
1994   Brockhouse, BertramBertram Brockhouse   Kanada "nötron spektroskopisinin geliştirilmesi" ve "yoğunlaştırılmış maddelerdeki nötron saçılması tekniklerinin geliştirilmesine yaptığı öncü katkılardan dolayı" [90]
  Shull, CliffordClifford Shull   ABD "nötron kırınımı tekniğinin geliştirilmesi" ve "yoğunlaştırılmış maddelerdeki nötron saçılması tekniklerinin geliştirilmesine yaptığı öncü katkılardan dolayı"
1995   Perl, MartinMartin Perl   ABD "tau leptonunun keşfi" ve "lepton fiziğine olan öncü deneysel katkılarından dolayı" [91]
  Reines, FrederickFrederick Reines   ABD "nötrinonun tespit edilmesi" ve "lepton fiziğine olan öncü deneysel katkılarından dolayı"
1996   Lee, DavidDavid Lee   ABD "helyum-3'ün süperakışkanlığını keşiflerinden dolayı" [92]
  Osheroff, DouglasDouglas Osheroff   ABD
  Richardson, RobertRobert Richardson   ABD
1997   Chu, StevenSteven Chu   ABD "lazer ışığıyla atomların soğutulması ve yakalanmasına dair geliştirdikleri yöntemlerden dolayı" [93]
  Cohen-Tannoudji, ClaudeClaude Cohen-Tannoudji   Fransa
  Phillips, WilliamWilliam Phillips   ABD
1998   Laughlin, RobertRobert Laughlin   ABD "kesirli yük taşıyan uyarılmalar içeren yeni bir kuantum akışkanı biçiminin keşfinden dolayı" [94]
  Störmer, HorstHorst Störmer   Almanya
  Tsui, DanielDaniel Tsui   ABD
1999   Hooft, Gerard 'tGerard 't Hooft   Hollanda "fizikteki elektrozayıf etkileşimlerin kuantum yapısını aydınlatmalarından dolayı" [95]
  Veltman, MartinusMartinus Veltman   Hollanda
2000   Alfyorov, JoresJores Alfyorov   Rusya "yüksek hız ve optoelektronikte kullanılan yarı iletken heteroyapısını geliştirmelerinden dolayı" [96]
  Kroemer, HerbertHerbert Kroemer   Almanya
Kilby, JackJack Kilby   ABD "tümleşik devrenin icadındaki rolünden dolayı"
2001   Cornell, EricEric Cornell   ABD "alkali atomlarının oluşturduğu seyrek gazlardaki Bose-Einstein yoğunlaşmasındaki başarıları ve bu yoğunlaşmanın özellikleri ile ilgili ilk temel çalışmalarından dolayı" [97]
  Wieman, CarlCarl Wieman   ABD
  Ketterle, WolfgangWolfgang Ketterle   Almanya
2002   Davis, RaymondRaymond Davis   ABD "özellikle kozmik nötrinoların tespiti olmak üzere, astrofiziğe yaptıkları öncü katkılarından dolayı" [98]
  Koshiba, MasatoshiMasatoshi Koshiba   Japonya
  Giacconi, RiccardoRiccardo Giacconi   ABD "kozmik X ışını kaynaklarının keşfini sağlayan öncü astrofiziğe yaptığı öncü katkılarından dolayı"
2003   Abrikosov, AlekseyAleksey Abrikosov   Rusya
  ABD
"süperiletkenler teorisi ile süperakışkanlara yaptıkları öncü katkılardan dolayı" [99]
  Ginzburg, VitaliyVitaliy Ginzburg   Rusya
  Leggett, Anthony J.Anthony J. Leggett   Birleşik Krallık
  ABD
2004   Gross, DavidDavid Gross   ABD "güçlü etkileşim teorisindeki asimptotik özgürlüğün keşfinden dolayı" [100]
Politzer, DavidDavid Politzer   ABD
  Wilczek, FrankFrank Wilczek   ABD
2005   Glauber, RoyRoy Glauber   ABD "optik uyumluluğun kuantum teorisine olan katkılarından dolayı" [101]
  Hall, JohnJohn Hall   ABD "optik frekans tarağı dahil olmak üzere, lazere dayalı hassas spektroskopiye olan katkılarından dolayı"
  Hänsch, Theodor W.Theodor W. Hänsch   Almanya
2006   Mather, JohnJohn Mather   ABD "kozmik mikrodalga arka plan radyasyonunun siyah cisim şeklini ve anizotropisini keşfettiklerinden dolayı" [102]
  Smoot, GeorgeGeorge Smoot   ABD
2007   Fert, AlbertAlbert Fert   Fransa "dev manyetorezistansın keşfinden dolayı" [103]
  Grünberg, PeterPeter Grünberg   Almanya
2008   Kobayashi, MakotoMakoto Kobayashi   Japonya "doğadaki en az 3 kuark ailesinin varlığını öngören bozuk simetrinin kökenlerini keşiflerinden dolayı" [104]
  Maskawa, ToshihideToshihide Maskawa   Japonya
  Nambu, YoichiroYoichiro Nambu   Japonya
  ABD
"atomaltı fizikteki kendiliğinden simetri kırılması mekanizmasını keşfinden dolayı"
2009   Kao, CharlesCharles Kao   Hong Kong
  Birleşik Krallık
  ABD
"ışığın, optik iletişimde fiberlerle aktarılması konusundaki çığır açıcı başarılarından dolayı" [105]
  Boyle, WillardWillard Boyle   Kanada
  ABD
"bir yarı iletken görüntüleme devresi olan yük bağlaşımlı aygıt sensörünü icat etmelerinden dolayı"
  Smith, GeorgeGeorge Smith   ABD
2010   Geim, AndreAndre Geim   Rusya
  Birleşik Krallık
  Hollanda
"iki boyutlu grafen malzemesine ilişkin çığır açan deneylerinden dolayı" [106]
  Novoselov, KonstantinKonstantin Novoselov   Rusya
  Birleşik Krallık
2011   Perlmutter, SaulSaul Perlmutter   ABD "uzak süpernovaların incelenmesi sonucunda evrenin ivmelenerek genişlemesini keşiflerinden dolayı" [107]
  Schmidt, BrianBrian Schmidt   Avustralya
  ABD
  Riess, AdamAdam Riess   ABD
2012   Haroche, SergeSerge Haroche   Fransa "tekil kuantum sistemlerinin manipülasyonu ve ölçülmesini sağlayan, çığır açan deneysel yöntemlerinden dolayı" [108]
  Wineland, DavidDavid Wineland   ABD
2013   Englert, FrançoisFrançois Englert   Belçika "atomaltı parçacıkların kütlesinin kökenine dair anlayışımıza katkıda bulunan ve yakın zamanda CERN'in Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'nda ATLAS ve CMS deneyleri ile tahmin edilen temel parçacığın keşfedilmesiyle teyit edilen mekanizmanın teorik keşfinden dolayı" [109]
  Higgs, PeterPeter Higgs   Birleşik Krallık
2014   Akasaki, IsamuIsamu Akasaki   Japonya "parlak ve enerji tasarrufu sağlayan beyaz ışık kaynaklarının üretilmesine olanak sağlayan verimli mavi ışık yayan diotları keşiflerinden dolayı" [110]
  Amano, HiroshiHiroshi Amano   Japonya
  Nakamura, ShujiShuji Nakamura   Japonya
  ABD
2015   Kajita, TakaakiTakaaki Kajita   Japonya "nötrinoların kütleye sahip olduklarını gösteren nötrino salınımlarını keşiflerinden dolayı" [111]
  McDonald, Arthur B.Arthur B. McDonald   Kanada
2016   Thouless, DavidDavid Thouless   Birleşik Krallık "topolojik hâl değişimleri ile maddenin topolojik hâlleri üzerine yaptıkları teorik keşiflerden dolayı" [112]
  Haldane, DuncanDuncan Haldane   Birleşik Krallık
  Kosterlitz, MichaelMichael Kosterlitz   Birleşik Krallık
2017   Weiss, RainerRainer Weiss   Almanya
  ABD
"LIGO'da yer alan dedektörlere ve kütle çekimsel dalgaların gözlenmesine olan önemli katkılarından dolayı" [113]
  Thorne, KipKip Thorne   ABD
  Barish, BarryBarry Barish   ABD
2018   Ashkin, ArthurArthur Ashkin   ABD "lazer fiziği alanındaki çığır açan icatlarından, özellikle de optik cımbızlar ve biyolojik sisteme uyarlamalarından dolayı" [114]
  Mourou, GérardGérard Mourou   Fransa "lazer fiziği alanındaki çığır açan icatlarından, özellikle de yüksek yoğunluklu ultra kısa optik darbeleri oluşturma yöntemlerinden dolayı"
  Strickland, DonnaDonna Strickland   Kanada
2019   Peebles, JimJim Peebles   Kanada
  ABD
"fiziksel kozmolojideki teorik keşiflerinden dolayı" [115]
  Mayor, MichelMichel Mayor    İsviçre "Güneş benzeri bir yıldızın etrafında yörüngesi olan bir Güneş dışı gezegen keşfettiklerinden dolayı"
  Queloz, DidierDidier Queloz    İsviçre

Ülkeye göre kazananlarDüzenle

Ülke[c] Kazanmalar
  ABD &0000000000000096.00000096
  Birleşik Krallık &0000000000000027.00000027
  Almanya &0000000000000019.00000019
  Fransa &0000000000000013.00000013
  Japonya &0000000000000011.00000011
  Hollanda &0000000000000010.00000010
  Batı Almanya &0000000000000009.0000009
  Sovyetler Birliği &0000000000000007.0000007
   İsviçre &0000000000000007.0000007
  İsveç &0000000000000006.0000006
  Kanada &0000000000000006.0000006
  Rusya &0000000000000005.0000005
  İtalya &0000000000000004.0000004
  Avusturya &0000000000000003.0000003
  Danimarka &0000000000000003.0000003
  Tayvan &0000000000000002.0000002
  Macaristan &0000000000000002.0000002
  Hindistan &0000000000000002.0000002
  Polonya &0000000000000002.0000002
  Avustralya &0000000000000002.0000002
  Avusturya-Macaristan İmparatorluğu &0000000000000001.0000001
  İrlanda &0000000000000001.0000001
  Pakistan &0000000000000001.0000001
  Hong Kong &0000000000000001.0000001
  Belçika &0000000000000001.0000001

NotlarDüzenle

  1. ^ Ödülü kazanan kişinin, ödülün verildiği zamanki milleti ya da vatandaşlığı verilmiştir.
  2. ^ a b c d e f g h Ödülü kazanan kişi, ödülün verilmesi gereken yıl değil bir sonraki yıl ödülün sahibi olmuştur ve bir önceki yıl ödülü kazanmış olarak kabul edilmektedir.
  3. ^ Günümüzde varlığını sürdürmeyen ülkeler italik yazılmıştır. Bazı kişiler, birden fazla ülke adına ödülü kazanmış olarak gösterildiğinden, bu kişiler için tabloda her iki ülke adına da listeleme yapılmıştır.

KaynakçaDüzenle

  1. ^ "The Nobel Prize Awarders" (İngilizce). Nobel Vakfı. 15 Ekim 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "The Nobel Prize" (İngilizce). Nobel Vakfı. 15 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "The Nobel Prize in Physics 1901" (İngilizce). Nobel Vakfı. 6 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "The Nobel Prize in Physics 1902" (İngilizce). Nobel Vakfı. 18 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "The Nobel Prize in Physics 1903" (İngilizce). Nobel Vakfı. 5 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ "The Nobel Prize in Physics 1904" (İngilizce). Nobel Vakfı. 13 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ "The Nobel Prize in Physics 1905" (İngilizce). Nobel Vakfı. 18 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ "The Nobel Prize in Physics 1906" (İngilizce). Nobel Vakfı. 5 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  9. ^ "The Nobel Prize in Physics 1907" (İngilizce). Nobel Vakfı. 18 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  10. ^ "The Nobel Prize in Physics 1908" (İngilizce). Nobel Vakfı. 17 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  11. ^ "The Nobel Prize in Physics 1909" (İngilizce). Nobel Vakfı. 6 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  12. ^ "The Nobel Prize in Physics 1910" (İngilizce). Nobel Vakfı. 18 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  13. ^ "The Nobel Prize in Physics 1911" (İngilizce). Nobel Vakfı. 17 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  14. ^ "The Nobel Prize in Physics 1912" (İngilizce). Nobel Vakfı. 18 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  15. ^ "The Nobel Prize in Physics 1913" (İngilizce). Nobel Vakfı. 17 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  16. ^ "The Nobel Prize in Physics 1914" (İngilizce). Nobel Vakfı. 13 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  17. ^ "The Nobel Prize in Physics 1915" (İngilizce). Nobel Vakfı. 5 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  18. ^ "The Nobel Prize in Physics 1917" (İngilizce). Nobel Vakfı. 18 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  19. ^ "The Nobel Prize in Physics 1918" (İngilizce). Nobel Vakfı. 17 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  20. ^ "The Nobel Prize in Physics 1919" (İngilizce). Nobel Vakfı. 17 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  21. ^ "The Nobel Prize in Physics 1920" (İngilizce). Nobel Vakfı. 17 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  22. ^ "The Nobel Prize in Physics 1921" (İngilizce). Nobel Vakfı. 24 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  23. ^ "The Nobel Prize in Physics 1922" (İngilizce). Nobel Vakfı. 5 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  24. ^ "The Nobel Prize in Physics 1923" (İngilizce). Nobel Vakfı. 18 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  25. ^ "The Nobel Prize in Physics 1924" (İngilizce). Nobel Vakfı. 5 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  26. ^ "The Nobel Prize in Physics 1925" (İngilizce). Nobel Vakfı. 18 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  27. ^ "The Nobel Prize in Physics 1926" (İngilizce). Nobel Vakfı. 3 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  28. ^ "The Nobel Prize in Physics 1927" (İngilizce). Nobel Vakfı. 18 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  29. ^ "The Nobel Prize in Physics 1928" (İngilizce). Nobel Vakfı. 17 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  30. ^ "The Nobel Prize in Physics 1929" (İngilizce). Nobel Vakfı. 17 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  31. ^ "The Nobel Prize in Physics 1930" (İngilizce). Nobel Vakfı. 18 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  32. ^ "The Nobel Prize in Physics 1932" (İngilizce). Nobel Vakfı. 27 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  33. ^ "The Nobel Prize in Physics 1933" (İngilizce). Nobel Vakfı. 5 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  34. ^ "The Nobel Prize in Physics 1935" (İngilizce). Nobel Vakfı. 6 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  35. ^ "The Nobel Prize in Physics 1936" (İngilizce). Nobel Vakfı. 5 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  36. ^ "The Nobel Prize in Physics 1937" (İngilizce). Nobel Vakfı. 5 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  37. ^ "The Nobel Prize in Physics 1938" (İngilizce). Nobel Vakfı. 17 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  38. ^ "The Nobel Prize in Physics 1939" (İngilizce). Nobel Vakfı. 17 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  39. ^ "The Nobel Prize in Physics 1943" (İngilizce). Nobel Vakfı. 18 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  40. ^ "The Nobel Prize in Physics 1944" (İngilizce). Nobel Vakfı. 28 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  41. ^ "The Nobel Prize in Physics 1945" (İngilizce). Nobel Vakfı. 17 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  42. ^ "The Nobel Prize in Physics 1946" (İngilizce). Nobel Vakfı. 17 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  43. ^ "The Nobel Prize in Physics 1947" (İngilizce). Nobel Vakfı. 14 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  44. ^ "The Nobel Prize in Physics 1948" (İngilizce). Nobel Vakfı. 17 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  45. ^ "The Nobel Prize in Physics 1949" (İngilizce). Nobel Vakfı. 17 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  46. ^ "The Nobel Prize in Physics 1950" (İngilizce). Nobel Vakfı. 25 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  47. ^ "The Nobel Prize in Physics 1951" (İngilizce). Nobel Vakfı. 18 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  48. ^ "The Nobel Prize in Physics 1952" (İngilizce). Nobel Vakfı. 17 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  49. ^ "The Nobel Prize in Physics 1953" (İngilizce). Nobel Vakfı. 18 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  50. ^ "The Nobel Prize in Physics 1954" (İngilizce). Nobel Vakfı. 18 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  51. ^ "The Nobel Prize in Physics 1955" (İngilizce). Nobel Vakfı. 17 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  52. ^ "The Nobel Prize in Physics 1956" (İngilizce). Nobel Vakfı. 5 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  53. ^ "The Nobel Prize in Physics 1957" (İngilizce). Nobel Vakfı. 5 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  54. ^ "The Nobel Prize in Physics 1958" (İngilizce). Nobel Vakfı. 18 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  55. ^ "The Nobel Prize in Physics 1959" (İngilizce). Nobel Vakfı. 30 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  56. ^ "The Nobel Prize in Physics 1960" (İngilizce). Nobel Vakfı. 17 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  57. ^ "The Nobel Prize in Physics 1961" (İngilizce). Nobel Vakfı. 5 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  58. ^ "The Nobel Prize in Physics 1962" (İngilizce). Nobel Vakfı. 17 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  59. ^ "The Nobel Prize in Physics 1963" (İngilizce). Nobel Vakfı. 15 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  60. ^ "The Nobel Prize in Physics 1964" (İngilizce). Nobel Vakfı. 6 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  61. ^ "The Nobel Prize in Physics 1965" (İngilizce). Nobel Vakfı. 17 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  62. ^ "The Nobel Prize in Physics 1966" (İngilizce). Nobel Vakfı. 17 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  63. ^ "The Nobel Prize in Physics 1967" (İngilizce). Nobel Vakfı. 18 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  64. ^ "The Nobel Prize in Physics 1968" (İngilizce). Nobel Vakfı. 18 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  65. ^ "The Nobel Prize in Physics 1969" (İngilizce). Nobel Vakfı. 18 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  66. ^ "The Nobel Prize in Physics 1970" (İngilizce). Nobel Vakfı. 17 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  67. ^ "The Nobel Prize in Physics 1971" (İngilizce). Nobel Vakfı. 17 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  68. ^ "The Nobel Prize in Physics 1972" (İngilizce). Nobel Vakfı. 5 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  69. ^ "The Nobel Prize in Physics 1973" (İngilizce). Nobel Vakfı. 18 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  70. ^ "The Nobel Prize in Physics 1974" (İngilizce). Nobel Vakfı. 18 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  71. ^ "The Nobel Prize in Physics 1975" (İngilizce). Nobel Vakfı. 5 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  72. ^ "The Nobel Prize in Physics 1976" (İngilizce). Nobel Vakfı. 17 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  73. ^ "The Nobel Prize in Physics 1977" (İngilizce). Nobel Vakfı. 4 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  74. ^ "The Nobel Prize in Physics 1978" (İngilizce). Nobel Vakfı. 18 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  75. ^ "The Nobel Prize in Physics 1979" (İngilizce). Nobel Vakfı. 27 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  76. ^ "The Nobel Prize in Physics 1980" (İngilizce). Nobel Vakfı. 17 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  77. ^ "The Nobel Prize in Physics 1981" (İngilizce). Nobel Vakfı. 5 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  78. ^ "The Nobel Prize in Physics 1982" (İngilizce). Nobel Vakfı. 17 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  79. ^ "The Nobel Prize in Physics 1983" (İngilizce). Nobel Vakfı. 6 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  80. ^ "The Nobel Prize in Physics 1984" (İngilizce). Nobel Vakfı. 18 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  81. ^ "The Nobel Prize in Physics 1985" (İngilizce). Nobel Vakfı. 18 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  82. ^ "The Nobel Prize in Physics 1986" (İngilizce). Nobel Vakfı. 12 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  83. ^ "The Nobel Prize in Physics 1987" (İngilizce). Nobel Vakfı. 17 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  84. ^ "The Nobel Prize in Physics 1988" (İngilizce). Nobel Vakfı. 17 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  85. ^ "The Nobel Prize in Physics 1989" (İngilizce). Nobel Vakfı. 17 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  86. ^ "The Nobel Prize in Physics 1990" (İngilizce). Nobel Vakfı. 17 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  87. ^ "The Nobel Prize in Physics 1991" (İngilizce). Nobel Vakfı. 18 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  88. ^ "The Nobel Prize in Physics 1992" (İngilizce). Nobel Vakfı. 17 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  89. ^ "The Nobel Prize in Physics 1993" (İngilizce). Nobel Vakfı. 18 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  90. ^ "The Nobel Prize in Physics 1994" (İngilizce). Nobel Vakfı. 18 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  91. ^ "The Nobel Prize in Physics 1995" (İngilizce). Nobel Vakfı. 2 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  92. ^ "The Nobel Prize in Physics 1996" (İngilizce). Nobel Vakfı. 17 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  93. ^ "The Nobel Prize in Physics 1997" (İngilizce). Nobel Vakfı. 17 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  94. ^ "The Nobel Prize in Physics 1998" (İngilizce). Nobel Vakfı. 18 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  95. ^ "The Nobel Prize in Physics 1999" (İngilizce). Nobel Vakfı. 17 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  96. ^ "The Nobel Prize in Physics 2000" (İngilizce). Nobel Vakfı. 6 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  97. ^ "The Nobel Prize in Physics 2001" (İngilizce). Nobel Vakfı. 24 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  98. ^ "The Nobel Prize in Physics 2002" (İngilizce). Nobel Vakfı. 5 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  99. ^ "The Nobel Prize in Physics 2003" (İngilizce). Nobel Vakfı. 5 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  100. ^ "The Nobel Prize in Physics 2004" (İngilizce). Nobel Vakfı. 28 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  101. ^ "The Nobel Prize in Physics 2005" (İngilizce). Nobel Vakfı. 1 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  102. ^ "The Nobel Prize in Physics 2006" (İngilizce). Nobel Vakfı. 2 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  103. ^ "The Nobel Prize in Physics 2007" (İngilizce). Nobel Vakfı. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  104. ^ "The Nobel Prize in Physics 2008" (İngilizce). Nobel Vakfı. 1 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  105. ^ "The Nobel Prize in Physics 2009". Nobel Vakfı. 23 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ekim 2009. 
  106. ^ "The Nobel Prize in Physics 2010" (İngilizce). Nobel Vakfı. 6 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  107. ^ "The Nobel Prize in Physics 2011" (İngilizce). Nobel Vakfı. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  108. ^ "The Nobel Prize in Physics 2012" (İngilizce). Nobel Vakfı. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  109. ^ "The Nobel Prize in Physics 2013 Press Release" (PDF) (İngilizce). Nobel Foundation. 23 Nisan 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  110. ^ "The Nobel Prize in Physics 2014" (İngilizce). Nobel Foundation. 6 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  111. ^ "The Nobel Prize in Physics 2015" (İngilizce). Nobel Foundation. 15 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  112. ^ "The Nobel Prize in Physics 2016" (İngilizce). Nobel Vakfı. 
  113. ^ "The Nobel Prize in Physics 2017" (İngilizce). Nobel Foundation. 5 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  114. ^ "The Nobel Prize in Physics 2018" (İngilizce). Nobel Foundation. 
  115. ^ "The Nobel Prize in Physics 2019" (İngilizce). Nobel Vakfı. 8 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılarDüzenle