Nobel Edebiyat Ödülü sahipleri listesi

Nobel Edebiyat Ödülü sahipleri (İsveççe: Nobelpriset i litteratur) edebiyat alanında seçkin katkılarda bulunmuş yazarlardan seçilerek, her yıl İsveç Akademisi tarafından takdim edilir. Nobel Ödülü, Alfred Nobel'in 1895 tarihli vasiyeti üzerine; kimya, fizik, edebiyat, barış, ve fizyoloji veya tıp alanlarında olmak üzere beş dalda ödül verilmeye başlanmıştır.[1] Nobel'in vasiyetinde belirttiği gibi, Edebiyat Ödülü sahibine İsveç Akademisi'nin seçtiği beş üyelik komite tarafından karar verilir ve ödül Nobel Vakfı tarafından karşılanır.[2] Nobel Edebiyat Ödülü ilk kez 1901 yılında verilmiş, bu ödülü Fransa'dan Sully Prudhomme kazanmıştır. Her ödül sahibi, bir madalya, bir diploma ve miktarı yıllara göre değişen nakit para ile ödüllendirilir.[3] 1901 yılında, Prudhomme 150.782 İsveç kronu almıştır, ki bu Aralık 2007 tarihinde 7.731.004 İsveç kronuna eşdeğerdir. 2008 yılında, bu ödüle Fransa'dan Jean-Marie Gustave Le Clézio nail görülmüş ve 10.000.000 İsveç kronu ile ödüllendirilmiştir.[4] Ödül töreni; geleneksel olarak Stokholm'da, Alfred Nobel'in ölüm yıldönümü olan 10 Aralık tarihinde yapılmaktadır.[5]

İsveç Akademisi daimi sekreteri Horace Engdahl tarafından, 2008 Nobel Edebiyat Ödülü sahibinin Jean-Marie Gustave Le Clézio olduğu bildirilirken.

2012 yılına gelindiğinde Nobel Edebiyat Ödülü 105 defa verilmiş ve toplamda 109 kişi bu ödülü kazanmıştır.[6] 1958 yılında Rusya doğumlu Boris Pasternak bu ödüle layık görülmüş, ancak Sovyetler Birliği hükûmetinin baskısı altında bu ödülü reddetmek zorunda kalmıştır. 1964 yılında Jean-Paul Sartre, geçmişte tüm resmî ödülleri reddettiği gibi, bu ödülü de reddetmiştir.[7] Bugüne kadar on dört kadın Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanmıştır ki, Nobel Barış Ödülü ile birlikte, diğer tüm Nobel dallarından daha fazladır.[8] Nobel Edebiyat Ödülü'nün verildiği tüm bu yıllar boyunca sadece dört defa, ödül iki kişiye verilmiştir (1904, 1917, 1966, 1974). Ayrıca yedi defa Nobel Edebiyat Ödülü verilmemiştir (1914, 1918, 1935, 1940–1943).[6]

Kazananlar listesiDüzenle

Yıl İsim Ülke Gerekçe
1901   Sully Prudhomme   Fransa "Çok nadir bulunan zeka ve duygusallığın kaliteli kombinasyonu, artistik mükemmelliği ve yüksek idealizmin kanıtları bulunan kendine has şiirsel kompozisyonu nedeniyle"[9]
1902   Theodor Mommsen   Alman İmparatorluğu "Sanatsal tarih yazarlığında yaşayan en büyük usta, özellikle A history of Rome adındaki muazzam çalışması özel olarak referans gösterilmiştir"[10]
1903   Bjørnstjerne Bjørnson   Norveç "Fikirlerinin tazeliği ve ruhunun nadir bulunan saflığı nedeniyle her daim seçkin olan şiir yazma sanatındaki asil, ihtişamlı ve esnek yazım nedeniyle"[11]
1904   Frédéric Mistral   Fransa "Halkının öz tabiatını ve doğal manzarasını içtenlikle yansıttığı şiirlerindeki içten fikirleri ve taze orijinalliği, ve ek olarak, Pronvençal filologu olarak önemli çalışmaları nedeniyle"[12]
  José Echegaray   İspanya "İspanyol dramasının harika geleneklerini tekrar dirilten, kişisel ve orijinal konularda, çeşitli göz alıcı kompozisyonları nedeniyle"[12]
1905   Henryk Sienkiewicz   Polonya "Epik bir yazar olarak seçkin meziyetleri nedeniyle"[13]
1906   Giosuè Carducci   İtalya "Sadece derin bilgisi ve eleştirel araştırmaları nedeniyle değil; yaratıcı enerjisi, taze stili, ve lirik gücü ile karakterize şiirsel başyapıtları nedeniyle"[14]
1907   Rudyard Kipling   Birleşik Krallık "Bu dünyaca ünlü yazarın eserlerine karakterize; güçlü gözlem, orijinal betimleme yeteneği, taze fikirleri ve olağanüstü anlatı yeteneği nedeniyle"[15]
1908   Rudolf Christoph Eucken   Alman İmparatorluğu "İdealist hayat felsefesini yansıtan çalışmalarındaki; gerçeği içtenlikle arayışı, düşüncelerinin içe işleyen gücü, geniş vizyonu, sıcak ve güçlü sunumu için"[16]
1909   Selma Lagerlöf   İsveç "Yüksek idealizm, canlı hayal gücü ve manevi algılama yeteneği ile karakterize yazıları için"[17]
1910   Paul Heyse   Alman İmparatorluğu "Lirik şiir, tiyatro, roman ve dünyaca ünlü kısa öykü yazarı olarak uzun üretken kariyeri boyunca, yazılarındaki mükemmel sanatkârlık ve okuyucuya nüfuz eden idealizmi için"[18]
1911   Maurice Maeterlinck   Belçika "Bazen bir peri hikâyesi görünüşü altında okuyuculara gizemli bir yolda olduklarını hissettiren; geniş hayal gücü ve şiirsel düşleri ile seçkinleşen çok yönlü edebi katkıları ve özellikle tiyatro alanındaki çalışmaları için"[19]
1912   Gerhart Hauptmann   Alman İmparatorluğu "Tiyatro dünyasındaki üretken, çeşitli ve sıra dışı üretimleri için"[20]
1913   Rabindranath Tagore   Hindistan "Mükemmel yeteneği ile, batı edebiyatının bir parçası olan kendi İngilizce kelimeleriyle ifade ettiği şiirsel görüşü yoluyla son derece hisli, taze ve güzel dizeleri için"[21]
1914 Ödül verilmedi
1915   Romain Rolland   Fransa "Edebi eserlerindeki yüksek idealizm ve insanoğlunun değişik yüzlerini sempati ve sevgi ile gerçekçi şekilde betimlediği için"[22]
1916   Verner von Heidenstam   İsveç "Edebiyatımızda yeni bir çağ açılmasındaki öncü rolü nedeniyle"[23]
1917   Karl Adolph Gjellerup   Danimarka "Yüksek idealizmi ile beslenen çeşitli ve zengin şiirleri için"[24]
  Henrik Pontoppidan   Danimarka "Günümüz Danimarka'sındaki yaşamı otantik betimlemelerle yansıttığı için"[24]
1918 Ödül verilmedi
1919   Carl Spitteler   İsviçre "Özellikle destansı nitelik taşıyan romanı Olympian Spring nedeniyle"[25]
1920   Knut Hamsun   Norveç "Markens Grøde (Dünya Nimeti, Toprağın Bereketi veya Toprak Yeşerince) adlı muazzam çalışması nedeniyle"[26]
1921   Anatole France   Fransa "Engin insan sempatisi, zarafeti, ve tipik fransız mizacı, soylu stili ile karekterize, zengin edebi başarısı tanınmakta"[27]
1922   Jacinto Benavente   İspanya "İspanyol dramasının ünlü geleneğini devam ettiren tarzı nedeniyle"[28]
1923   William Butler Yeats   İrlanda "Tüm bir ulusun ruhunu yüksek artistik yazım tarzı ile ifade ettiği, daimi ilham dolu şiir yazma sanatı için"[29]
1924   Władysław Reymont   Polonya "Büyük milli destanı, "Chłopi" (Köylüler) nedeniyle"[30]
1925   George Bernard Shaw   Birleşik Krallık "Sıklıkla şiirsel bir güzellikle sunduğu hiciv içiren; idealizm ve insaniyet ile karakterize çalışmaları için"[31]
1926   Grazia Deledda   İtalya "Derinlikle ve sempatiyle değindiği genel insani sorunları ve memleketindeki yaşamı tüm netliğiyle ele alan idealist yazıları için"[32]
1927   Henri Bergson   Fransa "Başarılı yeteneği ile sunduğu, zengin ve zinde fikirleri nedeniyle"[33]
1928   Sigrid Undset   Norveç "Esasen, Orta Çağ kuzey ülkelerindeki yaşamı güçlü şekilde tasvir ettiği için"[34]
1929   Thomas Mann   Almanya "Başlıca, çağdaş edebi çalışmaların klasiklerinden biri olarak tanınan, fevkalade romanı Buddenbrooks nedeniyle"[35]
1930   Sinclair Lewis   Amerika Birleşik Devletleri "Akıl ve mizah ile, yeni karakter tiplemeleri yaratmadaki kabiliyeti ve betimleme sanatının canlı ve kuvvetli olması nedeniyle"[36]
1931   Erik Axel Karlfeldt   İsveç "Erik Axel Karlfeldt'ın şiirselliği nedeniyle"[37]
1932   John Galsworthy   Birleşik Krallık "En üst düzeyi "The Forsyte Saga" eserinde görülen, seçkin anlatı sanatı nedeniyle"[38]
1933   Ivan Bunin   Fransa "Nesir yazımında klasik Rus geleneklerini taşıyan düzgün sanat becerisi nedeniyle"[39]
1934   Luigi Pirandello   İtalya "Drama ve betimleme sanatında cesur ve hünerli yazımı için"[40]
1935 Ödül verilmedi
1936   Eugene O'Neill   Amerika Birleşik Devletleri "Orijinal trajedi konsepti ile şekillenen, dramatik çalışmalarındaki güç, dürüstlük ve derin duygular nedeniyle"[41]
1937   Roger Martin du Gard   Fransa "Çağdaş yaşamının bazı önemli yönlerini ve insani çelişleri gerçekçi ve aynı zamanda yüksek sanatsal gücü ile betimlediği eseri Les Thibault nedeniyle"[42]
1938   Pearl S. Buck   Amerika Birleşik Devletleri "Çin'deki köy yaşamını zengin ve gerçekçi anlatımı ve biyografik şaheseri nedeniyle"[43]
1939   Frans Eemil Sillanpää   Finlandiya "Memleketinin köylüsünü derin anlayışı ve onların doğayla ilişkileri ve hayat tarzlarını zarif bir dille tasvir ettiği için"[44]
1940 Ödül verilmedi
1941 Ödül verilmedi
1942 Ödül verilmedi
1943 Ödül verilmedi
1944   Johannes Vilhelm Jensen   Danimarka "Cesur, yeni yaratıcı stil ve geniş entelektüel merak alanının bir arada olduğu; verimli ve güçlü nadir şiirsel hayal gücü nedeniyle"[45]
1945   Gabriela Mistral   Şili "Tüm Latin Amerika dünyasının idealist amaçları için adını bir sembol haline getirdiği, güçlü duygulardan ilham alan lirik şiirleri için"[46]
1946   Hermann Hesse   İsviçre "Yazılarındaki geleneksel insanlık idealleri ve stilinin yüksek kalitesi örneklerinde olduğu gibi, cesaret ve anlayış ile büyüyen ilham veren yazıları için"[47]
1947   André Gide   Fransa "Korkusuz bir hakikat sevdası ve keskin psikolojik anlayışı ile sunduğu insan sorunları ve durumları hakkındaki, kapsamlı ve sanatsal olarak kayda değer yazıları için"[48]
1948   T. S. Eliot   Birleşik Krallık "Günümüz şiiri için öncü ve seçkin katkıları için"[49]
1949   William Faulkner   Amerika Birleşik Devletleri "Modern Amerikan romancılığı için sanatsal ve güçlü eşsiz katkıları için"[50]
1950   Bertrand Russell   Birleşik Krallık "İnsanlık idealleri ve özgür düşünce konularında, çeşitli ve kayda değer yazıları için"[51]
1951   Pär Lagerkvist   İsveç "Şiirlerinde insanlığın sonsuz sorularına cevap bulmaya çalıştığı, fikirlerinin bağımsız ve artistik canlılığı için"[52]
1952   François Mauriac   Fransa "İnsan yaşamının dramını işleyen romanlarındaki, derin bir manevi anlayışı ve sanatsal yoğunluğu için"[53]
1953   Winston Churchill   Birleşik Krallık "Tarihi ve biyografik açıklamalarının ustalığı kadar, yüce insani değerleri savunurkenki parlak hatipliği için"[54]
1954   Ernest Hemingway   Amerika Birleşik Devletleri "En son The Old Man and the Sea adlı eseri ile gösterdiği anlatı sanatındaki ustalığı; ve çağdaş stil üzerindeki etkisi için"[55]
1955   Halldór Laxness   İzlanda "İzlanda'nın büyük anlatı sanatını yeniden canlandırdığı, canlı epik gücü için"[56]
1956   Juan Ramón Jiménez   İspanya "İspanyolcada artistik saflığın ve yüksek maneviyatın bir örneği meydana getirdiği, lirik şiirleri için"[57]
1957   Albert Camus   Fransa "İnsan vicdanının sorularını akıllı bir ağırbaşlılıkla aydınlattığı, önemli ebedi üretimleri için"[58]
1958   Boris Pasternak   Sovyetler Birliği "Hem çağdaş lirik şiir hem de büyük Rus epik geleneği alanlarındaki önemli başarıları için"[59]
1959   Salvatore Quasimodo   İtalya "Çağımızın trajik hayat hikâyelerini klasik ateşli ifadeleri ile anlattığı, lirik şiirleri için"[60]
1960   Saint-John Perse   Fransa "Çağımızın koşullarını düşsel bir üslupla yansıttığı şiirlerinin, akılda süzülen üslubu ve görüntüleri andıran betimlemeleri için"[61]
1961   Ivo Andrić   Yugoslavya "Takip ettiği konuları ve ülkesinin tarihinden seçtiği insan yazgılarını anlattığı yazılarının, güçlü destansı dili için"[62]
1962   John Steinbeck   Amerika Birleşik Devletleri "Sempatik mizahın ve sosyal keskin algının kombinasyonu, gerçekçi ve yaratıcı yazıları için"[63]
1963   Giorgos Seferis   Yunanistan "Helenistik dünya kültüründen esinlendiği, seçkin lirik yazıları için"[64]
1964   Jean-Paul Sartre   Fransa "Zengin fikirlerle ve gerçeği arayış ve özgürlük ruhu ile dolu, geniş kapsamlı etki gösteren eserleri için"[65]
1965   Mihail Şolohov   Sovyetler Birliği "Rus halkının hayatında tarihi bir dönemi anlattığı Tales of the Don adlı eserindeki, sanatsal gücü ve bütünlüğü için"[66]
1966   Shmuel Yosef Agnon   İsrail "Yahudi halkının yaşamını tema alan, son derece karakteristik anlatı sanatı için"[67]
  Leonie Nelly Sachs   İsveç "İsrail'in kaderini kuvvetli bir etki bırakarak sunan, fevkalade dramatik ve lirik yazıları için"[67]
1967   Miguel Ángel Asturias   Guatemala "Latin Amerika Kızılderililerinin gelenek ve göreneklerini derinlemesine anlattığı, başarılı canlı edebi eserleri için"[68]
1968   Yasunari Kawabata   Japonya "Son derecede duyarlı bir şekilde tarif ettiği Japon aklının temelini, usta bir anlatı sanatıyla sunduğu için"[69]
1969   Samuel Beckett   İrlanda "Modern insanın yokluğunda ona yükseliş kazandırdığı - roman ve tiyatro oyunlarına yeni bir şekil veren - yazıları için"[70]
1970   Aleksandr Solzhenitsyn   Sovyetler Birliği "Rus edebiyatının zaruri geleneklerini takip ettiği, etik gücü yüksek çalışmaları için"[71]
1971   Pablo Neruda   Şili "Bir kıtanın kaderini ve hayallerini canlandıran şiirleri için"[72]
1972   Heinrich Böll   Batı Almanya "Onun zamanındaki geniş bakış açısı ve hassas bir beceriyle karakterize Alman edebiyatının yenilenmesine katkıda bulunan yazıları için"[73]
1973   Patrick White   Avustralya "Edebiyata yeni bir alan katan, epik ve psikolojik anlatı sanatı için"[74]
1974   Eyvind Johnson   İsveç "Çağlarca ve farklı yerler boyunca ileri görüşlü, özgürlüğün teminine katkıda bulunan anlatı sanatı için"[75]
  Harry Martinson   İsveç "Evreni yansıtan ve ayrıntıyı yakalayan yazıları için"[75]
1975   Eugenio Montale   İtalya "Herhangi bir yanılsama olmaksızın hayata genel bir bakışın izini taşıyan insani değerleri büyük bir sanatsal duyarlılık ile sunduğu, kişilikli şiirleri için"[76]
1976   Saul Bellow   Amerika Birleşik Devletleri "İnsanlık anlayışı ve çağdaş kültürün incelikli analizinin bir arada bulunduğu çalışmaları için"[77]
1977   Vicente Aleixandre   İspanya "Evrende ve günümüz toplumunda insanların durumunu anlatan, aynı zamanda savaşlar arasında İspanyol şiirinin geleneklerini büyük yenilikler getiren yaratıcı şiirleri için"[78]
1978   Isaac Bashevis Singer   Amerika Birleşik Devletleri
  Polonya
"Polonyalı-Yahudi kültürünün geleneksel kökleriyle, hayat için evrensel insani koşulları belirttiği tutkulu anlatı sanatı için"[79]
1979   Odysseas Elytis   Yunanistan "Yunan geleneklerinin arkaplanına karşı, entelektüel akıl ve duygusal güç ile betimlenen modern insanın özgürlük ve yaratıcılık için mücadelesini anlattığı şiirleri için"[80]
1980   Czesław Miłosz   Polonya
  Amerika Birleşik Devletleri
"Ciddi ihtilafların dünyasındaki insanlığın maruz kaldığı durumu, uzlaşmaz akıl sesleriyle gösterdiği için"[81]
1981   Elias Canetti   Birleşik Krallık "Sanatsal gücün ve düşüncelerin zenginliği, ve geniş bakış açısıyla karakterize yazıları için"[82]
1982   Gabriel García Márquez   Kolombiya "Fantastik ve gerçekçi yazımın bir arada bulunduğu hayal gücünün zengin dünyasından oluşmuş, bir kıtanın hayatı ve ihtilaflarını yansıtan, romanları ve kısa öyküleri için"[83]
1983   William Golding   Birleşik Krallık "Günümüz dünyası insanının durumunu aydınlatan; yazılarının çeşitliliği, gerçekçi anlatı sanatının açıklığı ve hayali yazılarının evrenselliği ile karakterize romanları için"[84]
1984   Jaroslav Seifert   Çekoslovakya "Boyun eğmez ruhunun imgesinin özgürlüğünün ve kişilerinin çok yönlü olmasını sağlayan zengin yaratıcılığı, ve tazelikle donatılmış şiirleri için"[85]
1985   Claude Simon   Fransa "İnsan durumunu tarif ettiği vakit, derin bir bilinç ile bir şairin ve bir ressamın yaratıcılığının bir arada bulunduğu romanları için"[86]
1986   Wole Soyinka   Nijerya "Geniş bir kültürel bakış açısı ve şairane bir sezi üslubu ile sunduğu hayatının tiyatrosu için"[87]
1987   Joseph Brodsky   Amerika Birleşik Devletleri "Düşüncelerinin açıklığı ve şiirsel bir yoğunluk ile doldurulmuş, kapsamlı yazarlığı için"[88]
1988   Necib Mahfuz   Mısır "Tüm insanlık için geçerli bir Arap anlatı sanatı oluşturduğu, nüanstan zengin - işte akılcı bir gerçekçilik, işte belirsizliği andıran - eserleri için"[89]
1989   Camilo José Cela   İspanya "Şefkatli bir tarzda, insanların zayıflığını zorlayıcı bir vizyon ile sunduğu, zengin ve yoğun nesirleri için"[90]
1990   Octavio Paz   Meksika "Duyusal anlayışı ve insancıl yönü ile karakterize, geniş ufuklu tutkulu yazıları için"[91]
1991   Nadine Gordimer   Güney Afrika "Alfred Nobel'in deyişiyle insanlığa büyük yarar sağlayan; görkemli epik yazıları için"[92]
1992   Derek Walcott   Saint Lucia "Tarihi bir vizyona sahip, çok kültürlülük vaadi içeren, fevkalade parlak şiirsel eserleri için"[93]
1993   Toni Morrison   Amerika Birleşik Devletleri "Amerikan gerçeğinin önemli bir yönüne hayat veren, şiirsel ifadeler ve hayal gücü ile karakterize romanları için"[94]
1994   Kenzaburo Oe   Japonya "Günümüz insanlığının kötü durumunu kaygılı resmiyle yoğunlaşan; efsane ve gerçeğin karışımından oluşan, şiirsel gücüyle yarattığı hayal dünyası için"[95]
1995   Seamus Heaney   İrlanda "Her gün olan mucizeler ve yaşayan geçmişle yükselttiği, çalışmalarının lirik güzelliği ve etik derinliği için"[96]
1996   Wisława Szymborska   Polonya "Tarihi ve biyololojik bağlamda insan gerçeğinin tüm kısımlarına ışık tutan, ironik bir hassasiyete sahip şiirleri için"[97]
1997   Dario Fo   İtalya "Çiğnenen hassasiyetine tutunan ve acı veren bir itibara sahip Orta Çağın soytarılarına öykündüğü yazılarına"[98]
1998   José Saramago   Portekiz "Bizim, aldatıcı gerçekliği sürekli olarak bir kez daha kavrayabilmemizi sağlayan; hayal gücü, merhamet ve ironi ile oluşturduğu kıssaları (parable) için"[99]
1999   Günter Grass   Almanya "Tarihin unutulmaz yüzlerini resmettiği, şen kara öyküleri için"[100]
2000   Gao Xingjian   Fransa "Çin roman ve tiyatrosuna yeni yollar açan, keskin bir anlayış ve dilsel yaratıcılığa sahip, evrensel geçerliliği olan eserleri için"[101]
2001   Vidiadhar Surajprasad Naipaul   Birleşik Krallık "Bize bastırılmış tarihin varlığını göstermeye çalıştığı eserlerinin, dürüst araştırma ve her iki tarafa eşit mesafeli anlatıya sahip olduğu için"[102]
2002   Imre Kertész   Macaristan "Tarihin barbar keyfiliğine karşı bireyin kırılgan deneyimini anlattığı için"[103]
2003   John Maxwell Coetzee   Güney Afrika "Analitik zeka ve verimli diyaloglarla yabancılaşmayı anlattığı için"[104]
2004   Elfriede Jelinek   Avusturya "Romanlarındaki seslerin müzikal ahengi ve oyunlarındaki sıra dışı dilsel coşkunlukla toplumun klişelerinin saçmalığını gözler önüne sermesindeki ustalık için"[105]
2005   Harold Pinter   Birleşik Krallık "Günlük keşmekeş içindeki uçurumları gözler önüne seren ve zulmün kapalı odalarını açılmaya zorlayan bir yazar"[106]
2006   Orhan Pamuk   Türkiye "Kentinin melankolik ruhunun izlerini sürerken, kültürlerin birbirleriyle çatışması ve örülmesi için yeni simgeler bulduğu için"[107]
2007   Doris Lessing   Birleşik Krallık "Parçalanmış bir uygarlığı şüphecilik, tutku ve hayal gücüyle ele alan kadın hareketini destansı bir dille anlattığı için"[108]
2008   J. M. G. Le Clézio   Fransa
  Mauritius
"Mevcut medeniyet altında ve ötesinde insanlığın kaşifi, duygusal coşkunun ve şiirsel maceranın, yeni ayrılıkların yazarlığıyla"[109]
2009   Herta Müller   Almanya "Şiirin yoğunluğu ve nesirin samimiyeti ile, yoksulların dünyasını tasviriyle"[110]
2010   Mario Vargas Llosa   Peru
  İspanya
"Kişisel direniş, başkaldırı ve yenilginin keskin resmini ve güç yapılarının şemasını çizdiği için"[111]
2011   Tomas Tranströmer   İsveç "Yoğun, şeffaf tasvirleriyle gerçekliğe taze bir giriş sunduğu için"[112]
2012   Mo Yan   Çin "Sanrısal gerçekçilikle halk hikayelerini, tarihi ve şimdiyi kaynaştırmadaki ustalığı için[113]
2013   Alice Munro   Kanada "çağdaş kısa öykü ustasına"[114]
2014   Patrick Modiano   Fransa
2015   Svetlana Aleksiyeviç   Belarus
2016   Bob Dylan   ABD "Amerikan müzik geleğinde yeni bir şiirsel ifade yarattığı için"[115]
2017   Kazuo Ishiguro   Birleşik Krallık
(Japonya doğumlu)
"büyük duygusal güce sahip romanlarında dünya ile hayali algı arasındaki uçurumu ortaya çıkardığı için"[116]
2018   Olga Tokarczuk   Polonya
2019   Peter Handke   Avusturya
2020 Louise Glück   ABD Sade güzelliği ile bireysel varoluşu evrensel kılan kusursuz şiirsel sesi için.[117]
2021   Abdulrazak Gurnah   Tanzanya
  Birleşik Krallık
“Kültürler ve kıtalar arasındaki uçurumda sömürgeciliğin etkilerine ve mültecinin kaderine uzlaşmaz ve merhametli bir şekilde nüfuz etmesi nedeniyle”[118]

Ülkelere göre dağılımDüzenle

Bugüne kadar 112 kişi Nobel Edebiyat Ödülü almaya layık görülmüştür. 112 kişinin ülkelere göre dağılımı aşağıdaki tabloda gösterilmektedir. İki ülkesi olan kişiler için, ait oldukları ülkelere 0,5'er puan eklenmiştir. Yani bir kişi hem Polonya hem de Amerika Birleşik Devletleri'nden ise o zaman bu iki ülkeye 0,5'er puan eklenmiştir.

Ülkeler belirtilirken ödül alan kişinin, ödülü aldığı yılki milliyeti baz alınmıştır.

Ülke Ödül sayısı
  Fransa 14,5
  Birleşik Krallık 11
  ABD 10,5
  Almanya 8
  İsveç 8
  İtalya 6
  İspanya 5,5
  Polonya 5,5
  İrlanda 3
  Sovyetler Birliği 3
  Norveç 3
  Danimarka 3
   İsviçre 2
  Şili 2
  Yunanistan 2
  Japonya 2
  Güney Afrika 2
  Avusturya 2
  Belçika 1
  Hindistan 1
  Finlandiya 1
  İzlanda 1
  Yugoslavya 1
  İsrail 1
  Guatemala 1
  Avustralya 1
  Kolombiya 1
  Çekoslovakya 1
  Nijerya 1
  Mısır 1
  Meksika 1
  Saint Lucia 1
  Portekiz 1
  Macaristan 1
  Türkiye 1
  Çin 1
  Kanada 1
  Belarus 1
  Tanzanya 1
  Mauritius 0,5
  Peru 0,5
Toplam 114

Ayrıca bakınızDüzenle

KaynakçaDüzenle

  1. ^ Alfred Nobel – The Man Behind the Nobel Prize. Nobel Foundation. Nobelprize.org/alfred nobel 23 Haziran 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi 10.16.2008 (İngilizce)
  2. ^ The Nobel Prize Awarders Nobel Foundation. Nobelprize.org/ödül sahipleri 15 Ekim 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi 10.16.2008 (İngilizce)
  3. ^ The Nobel Prize. Nobel Foundation. Nobelprize.org/nobel ödülü 15 Ekim 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi 10.07.2008 (İngilizce)
  4. ^ The Nobel Prize Amounts. Nobel Foundation. Nobelprize.org/nobel ödülü meblağları 31 Temmuz 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi 10.16.2008 (İngilizce)
  5. ^ The Nobel Prize Award Ceremonies. Nobel Foundation. Nobelprize.org/ödül töreni 22 Ağustos 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi 10.16.2008 (İngilizce)
  6. ^ a b All Nobel Laureates in Literature. Nobel Foundation. Nobelprize.org/ edebiyat ödülü sahipleri 29 Mayıs 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi 18.03.2013 (İngilizce)
  7. ^ Nobel Laureates Facts. Nobel Foundation. Nobelprize.org/nobel ödülü vakaları 2 Şubat 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi 10.16.2008 (İngilizce)
  8. ^ Women Nobel Laureates. Nobel Foundation Nobelprize.org/ödül kazanan kadınlar listesi 28 Eylül 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi 10.16.2008 (İngilizce)
  9. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1901. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1901 21 Ekim 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi 24.12.2008 (İngilizce)
  10. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1902. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1902 6 Ocak 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi 24.12.2008 (İngilizce)
  11. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1903. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1903 26 Aralık 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi 28.12.2008 (İngilizce)
  12. ^ a b Nobel Edebiyat Ödülü 1904. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1904 26 Aralık 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi 28.12.2008 (İngilizce)
  13. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1905. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1905 26 Aralık 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi 28.12.2008 (İngilizce)
  14. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1906. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1906 11 Ekim 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi 28.12.2008 (İngilizce)
  15. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1907. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1907 17 Ekim 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi 28.12.2008 (İngilizce)
  16. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1908. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1908 11 Ekim 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi 30.12.2008 (İngilizce)
  17. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1909. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1909 26 Aralık 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi 30.12.2008 (İngilizce)
  18. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1910. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1910 26 Aralık 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi 30.12.2008 (İngilizce)
  19. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1911 Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1911 21 Ekim 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi 30.12.2008 (İngilizce)
  20. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1912. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1912 11 Ekim 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi 30.12.2008 (İngilizce)
  21. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1913. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1913 15 Ekim 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi 29.01.2009 (İngilizce)
  22. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1915. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1915 11 Ekim 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi 30.12.2008 (İngilizce)
  23. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1916. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1916 26 Aralık 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi 30.12.2008 (İngilizce)
  24. ^ a b Nobel Edebiyat Ödülü 1917. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1917 21 Ekim 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi 30.12.2008 (İngilizce)
  25. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1919. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1919 11 Ekim 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi 30.12.2008 (İngilizce)
  26. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1920. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1920 11 Ekim 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi 30.12.2008 (İngilizce)
  27. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1921. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1921 11 Ekim 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi 29.01.2009 (İngilizce)
  28. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1922. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1922 11 Ekim 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi 29.01.2009 (İngilizce)
  29. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1923. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1923 26 Aralık 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi 29.01.2009 (İngilizce)
  30. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1924. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1924 26 Aralık 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi 29.01.2009 (İngilizce)
  31. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1925. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1925 17 Ekim 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi 29.01.2009 (İngilizce)
  32. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1926. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1926 11 Ekim 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi 29.01.2009 (İngilizce)
  33. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1927. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1927 11 Ekim 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi 29.01.2009 (İngilizce)
  34. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1928. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1928 26 Aralık 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi 29.01.2009 (İngilizce)
  35. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1929. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1929 26 Aralık 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi 29.01.2009 (İngilizce)
  36. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1930. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1930 17 Ekim 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi 29.01.2009 (İngilizce)
  37. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1931. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1931 11 Ekim 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi 29.01.2009 (İngilizce)
  38. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1932. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1932 11 Ekim 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi 29.01.2009 (İngilizce)
  39. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1933. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1933 26 Aralık 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi 29.01.2009 (İngilizce)
  40. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1934. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1934 11 Ekim 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi 29.01.2009 (İngilizce)
  41. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1936. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1936 11 Ekim 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi 29.01.2009 (İngilizce)
  42. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1937. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1937 21 Ekim 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi 29.01.2009 (İngilizce)
  43. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1938. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1938 26 Aralık 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi 29.01.2009 (İngilizce)
  44. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1939. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1939 11 Ekim 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi 29.01.2009 (İngilizce)
  45. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1944. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1944 21 Ekim 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi 29.01.2009 (İngilizce)
  46. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1945. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1945 26 Aralık 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi 29.01.2009 (İngilizce)
  47. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1946. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1946 26 Aralık 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi 01.02.2009 (İngilizce)
  48. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1947. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1947 6 Ocak 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi 01.02.2009 (İngilizce)
  49. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1948. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1948 26 Aralık 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi 29.01.2009 (İngilizce)
  50. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1949. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1949 26 Aralık 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi 29.01.2009 (İngilizce)
  51. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1950. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1950 11 Ekim 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi 01.02.2009 (İngilizce)
  52. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1951. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1951 11 Ekim 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi 01.02.2009 (İngilizce)
  53. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1952. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1952 26 Aralık 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi 02.02.2009 (İngilizce)
  54. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1953. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1953 26 Aralık 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi 02.02.2009 (İngilizce)
  55. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1954. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1954 26 Aralık 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi 02.02.2009 (İngilizce)
  56. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1955. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1955 26 Aralık 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi 02.02.2009 (İngilizce)
  57. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1956. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1956 26 Aralık 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi 02.02.2009 (İngilizce)
  58. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1957. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1957 21 Ekim 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi 02.02.2009 (İngilizce)
  59. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1958. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1958 26 Aralık 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi 01.02.2009 (İngilizce)
  60. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1959. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1959 11 Ekim 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi 01.02.2009 (İngilizce)
  61. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1960. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1960 11 Ekim 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi 02.02.2009 (İngilizce)
  62. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1961. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1961 26 Aralık 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi 02.02.2009 (İngilizce)
  63. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1962. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1962 21 Ekim 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi 02.02.2009 (İngilizce)
  64. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1963. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1963 26 Aralık 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi 02.02.2009 (İngilizce)
  65. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1964. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1964 20 Ekim 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi 02.02.2009 (İngilizce)
  66. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1965. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1965 21 Ekim 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi 02.02.2009 (İngilizce)
  67. ^ a b Nobel Edebiyat Ödülü 1966. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1966 21 Ağustos 2011 tarihinde WebCite sitesinde arşivlendi Erişim tarihi 01.02.2009 (İngilizce)
  68. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1967. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1967 26 Aralık 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi 01.02.2009 (İngilizce)
  69. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1968. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1968 21 Ekim 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi 01.02.2009 (İngilizce)
  70. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1969. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1969 26 Aralık 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi 02.02.2009 (İngilizce)
  71. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1970. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1970 26 Aralık 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi 01.02.2009 (İngilizce)
  72. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1971. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1971 11 Ekim 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi 02.02.2009 (İngilizce)
  73. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1972. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1972 26 Aralık 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi 02.02.2009 (İngilizce)
  74. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1973. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1973 11 Ekim 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi 01.02.2009 (İngilizce)
  75. ^ a b Nobel Edebiyat Ödülü 1974. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1974 11 Ekim 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi 02.02.2009 (İngilizce)
  76. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1975. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1975 11 Ekim 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi 02.02.2009 (İngilizce)
  77. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1976. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1976 26 Aralık 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi 02.02.2009 (İngilizce)
  78. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1977. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1977 11 Ekim 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi 02.02.2009 (İngilizce)
  79. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1978. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1978 26 Aralık 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi 02.02.2009 (İngilizce)
  80. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1979. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1979 26 Aralık 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi 02.02.2009 (İngilizce)
  81. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1980. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1980 26 Aralık 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi 02.02.2009 (İngilizce)
  82. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1981. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1981 26 Aralık 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi 02.02.2009 (İngilizce)
  83. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1982. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1982 26 Aralık 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi 03.02.2009 (İngilizce)
  84. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1983. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1983 21 Ekim 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi 03.02.2009 (İngilizce)
  85. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1984. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1984 11 Ekim 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi 03.02.2009 (İngilizce)
  86. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1985. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1985 17 Ekim 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi 03.02.2009 (İngilizce)
  87. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1986. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1986 11 Ekim 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi 03.02.2009 (İngilizce)
  88. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1987. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1987 6 Ocak 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi 03.02.2009 (İngilizce)
  89. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1988. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1988 11 Ekim 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi 03.02.2009 (İngilizce)
  90. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1989. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1989 26 Aralık 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi 03.02.2009 (İngilizce)
  91. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1990. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1990 26 Aralık 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi 05.02.2009 (İngilizce)
  92. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1991. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1991 26 Aralık 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi 05.02.2009 (İngilizce)
  93. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1992. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1992 26 Aralık 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi 05.02.2009 (İngilizce)
  94. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1993. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1993 26 Aralık 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi 05.02.2009 (İngilizce)
  95. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1994. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1994 19 Ekim 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi 05.02.2009 (İngilizce)
  96. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1995. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1995 19 Ekim 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi 05.02.2009 (İngilizce)
  97. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1996. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1996 19 Ekim 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi 05.02.2009 (İngilizce)
  98. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1997. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1997 11 Ekim 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi 05.02.2009 (İngilizce)
  99. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1998. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1998 19 Ekim 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi 05.02.2009 (İngilizce)
  100. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1999. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1999 26 Aralık 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi 05.02.2009 (İngilizce)
  101. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 2000. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 2000 17 Ekim 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi 05.02.2009 (İngilizce)
  102. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 2001. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 2001 1 Şubat 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi 05.02.2009 (İngilizce)
  103. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 2002. Nobel Foundation. Nobelpreis.org/Nobel Edebiyat Ödülü 2002 Erişim tarihi 24.12.2008
  104. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 2003. Nobel Foundation. Nobelpreis.org/Nobel Edebiyat Ödülü 2003 Erişim tarihi 24.12.2008
  105. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 2004. Nobel Foundation. Nobelpreis.org/Nobel Edebiyat Ödülü 2004 Erişim tarihi 24.12.2008
  106. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 2005. Nobel Foundation. Nobelpreis.org/Nobel Edebiyat Ödülü 2005. Erişim tarihi 24.12.2008
  107. ^ ''Nobel Edebiyat Ödülü 2006. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 2006 16 Ekim 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi 25.01.2009 (İngilizce)
  108. ^ ''Nobel Edebiyat Ödülü 2007. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 2007 16 Ekim 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi 29.01.2009 (İngilizce)
  109. ^ ''Nobel Edebiyat Ödülü 2008. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 2008 26 Aralık 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi 29.01.2009 (İngilizce)
  110. ^ ''Nobel Edebiyat Ödülü 2009. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 2009 11 Ekim 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi 16.10.2009 (İngilizce)
  111. ^ ''Nobel Edebiyat Ödülü 2010. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 2010 26 Aralık 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi 25.10.2010 (İngilizce)
  112. ^ ''Nobel Edebiyat Ödülü 2011. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 2011 Erişim tarihi 08.01.2012 (İngilizce)
  113. ^ ''Nobel Edebiyat Ödülü 2012. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 2012 Erişim tarihi 14.10.2012 (İngilizce)
  114. ^ ''Nobel Edebiyat Ödülü 2013. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 2013 Erişim tarihi 10.10.2013 (İngilizce)
  115. ^ ''Nobel Edebiyat Ödülü 2016. Nobel Foundation. Nobel Edebiyat Ödülü 2016 Erişim tarihi 13.10.2016 (İngilizce)
  116. ^ "Nobel Edebiyat Ödülü Kazuo Ishiguro'nun". 9 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ekim 2017. 
  117. ^ "2020 Nobel Edebiyat Ödülü Kazananı Açıklandı". Kayıp Rıhtım. 8 Ekim 2020. 8 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ekim 2020. 
  118. ^ "2021 Nobel Edebiyat Ödülü Kazananı Belli Oldu". Kayıp Rıhtım. Erişim tarihi: 7 Ekim 2021. 

Dış bağlantılarDüzenle