Ana menüyü aç

Nilüfer Açıkalın asıl soyadı ile Nilüfer Küçükçavdar (d. 1967, İstanbul), Sinema ve tiyatro oyuncusu, öykü yazarı ve müzisyen.

Nilüfer Açıkalın
Doğum Nilüfer Küçükçavdar
1967 (51-52 yaşında)
İstanbul, Türkiye
Milliyet  Türkiye
Meslek sinema ve dizi oyuncusu, öykü yazarı
Etkin yıllar 1987-günümüz
Evlilik Peker Açıkalın (1987–1994)
Orhan Oğuz (e. 2002)

1967'de İstanbul'da doğan Açıkalın, Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümünde oyunculuk eğitimi alarak mezun oldu. 1987'den bu yana tiyatro, sinema ve TV'de oyunculuk yapmakta.

Kısa öykülerinden oluşan dört öykü kitabı yazan sanatçı, bir dönem Devlet Tiyatrolarında da çalıştı. 1987 yılında Peker Açıkalın'la evlenir, 1994 yılında ise boşanmışlardır. Yönetmen Orhan Oğuz ile beraberdir.

2014 ve 2015 yılında Başka Şarkılar adını taşıyan iki albüm çalışması yapmıştır.[1]

Sahip olduğu ödüllerDüzenle

  • 14.Orhan Arıburnu Ödülleri, 2003, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu, Bekleme Odası
  • Sadri Alışık Ödülü, 2000, En İyi Kadın Oyuncu, Kara Kentin Çocukları
  • Türkiye-Almanya Film Festivali, En İyi Kadın Oyuncu, Çekmeceler [2]

KitaplarıDüzenle

  • Bıçak Sırtı, Gendaş Yayınları, 1999, ISBN 975-308-099-9
  • Saklı Safkan, Chiviyazıları yayını, 2002, ISBN 975-8663-15-1
  • Çocuk Oyuncağı Değil, Gendaş Yayınları, 2000, ISBN 975-308-281-9
  • İyiler Yalnız Gezer, Biz+ yayınları, 2007, ISBN 9944-1-1402-2
  • Yıkık Aşklar Diyarı, Biz+ yayınları 2007
  • Çatlak Zamanlar, Biz+ yayınları 2007
  • Yoldan Çıkmış Öyküler, Phoenix Yayınları 2008

FilmografisiDüzenle

  • Büyük Sürgün Kafkasya - 2015
  • Çekmeceler - 2015
  • Hayde Bre - 2010
  • Mazi Yarası - 2009
  • Meleğin Sırları - 2008
  • Hepimiz Kardeşiz - 2005
  • Otel İstanbul - 2005
  • Bekleme Odası - 2003
  • Serseri Aşıklar - 2003
  • Havada Bulut - 2002
  • Kiralık Kadın - 2000
  • Artık Sevmeyeceğim - 2000
  • Beyoğlu Rüyası - 2000
  • Şaşı Felek Çıkmazı - 2000
  • Dansöz - 2000
  • Güle Güle - 1999
  • Kimsecikler - 1999
  • Harem Suare - 1999
  • Kara Kentin Çocukları - 1999
  • Karanlıkta Biri Var - 1998
  • Deniz Bekliyordu - 1996
  • Şövalye, Pamuk Prenses ve Hain - 1996
  • Beşi Bir Yerde - 1996
  • Sihirli Ceket - 1996
  • Yer Çekimli Aşklar - 1995
  • Gülşen Abi - 1994
  • Çılgın Aşıklar - 1993
  • Şaşkın Gelin - 1993
  • Yağmur Beklerken - 1992
  • Talaz - 1992
  • İlk Aşk - 1991
  • Ada - 1988
  • Zengin Mutfağı

Rol aldığı bazı oyunlarDüzenle

KaynakçaDüzenle

Özel
  1. ^ "Nilüfer Açıkalın ve Hayko Cepkin 'Lapa Lapa' karlar altında". Akşam. 18 Mart 2015. Erişim tarihi: 13 Ağustos 2015. 
  2. ^ "Nürnberg'te 'Çekmeceler'den ödül çıktı!". Radikal. 22 Mart 2015. Erişim tarihi: 13 Ağustos 2015. 
Genel
  • Tanzimat'tan Bugüne Edebiyatçılar Ansiklopedisi. 1 (3. bas.). İstanbul: YKY. Mart 2010. s. 11. ISBN 9789750805684. 

Dış bağlantılarDüzenle