Nezihe Becerikli

Türk oyuncu

Nezihe Becerikli (1918, İstanbul - 15 Ocak 2000, İstanbul), Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu.

Nezihe Becerikli
Nezihebecerikli.jpg
Nezihe Becerikli
Doğum 1918
İstanbul, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm 15 Ocak 2000 (82 yaşında)
İstanbul, Türkiye
Milliyet Türk
Meslek Oyuncu
Etkin yıllar 1932-1996
Evlilik Ahmet Tarık Tekçe

HayatıDeğiştir

Sanat yaşamına 1932 yılında sahnelenen Yalova Türküsü ve Sarı Zeybek adlı müzikli oyunlarda balerinlikle başladı. Ardından 1933 yılında tiyatroda oynadı ama baleyi bırakmadı. Başbalerin olarak ilk yer aldığı yapımlar, Lüküs Hayat ve Delidolu adlı operetlerdi. Nezihe Becerikli, bir dönem çocuk oyunlarında rol almasının ardından Şehir Tiyatroları'na geçerek emekli olduğu 1976 yılına kadar birçok oyunda rol aldı. Sanatçı kamera karşısına da geçerek Yeşilçama adım attı. Birçok tiyatro oyunu ve sinema filminde önemli roller üstlenen Becerikli, kendisi gibi oyuncu olan Ahmet Tarık Tekçe ile bir evlilik yaşamıştı.

FilmografisiDeğiştir

  • 1939: Allahın Cenneti
  • 1941: Kahveci Güzeli
  • 1943: Dertli Pınar
  • 1944: Deniz Kızı
  • 1947: Büyük İtiraf
  • 1947: Yanık Kaval
  • 1948: Çıldıran Kadın
  • 1949: Er Meydanı
  • 1949: Ölünceye Kadar Seninim
  • 1951: Hürriyet Şarkısı
  • 1953: Balıkçı Güzeli / 1002. Gece
  • 1955: Büyük Günah
  • 1955: Kader
  • 1956: Papatya
  • 1957: Fırtına Geçti
  • 1958: Gönülden Ağlayanlar
  • 1959: Aşkın Acıları
  • 1959: Üç Kızın Hikayesi
  • 1960: Dertli Çoban
  • 1961: İki Damla Gözyaşı
  • 1964: Fatoş'un Fendi Tayfur'u Yendi
  • 1981: Kırık Bir Aşk Hikayesi
  • 1987: Afife Jale
  • 1987: Kuruluş / Osmancık
  • 1989: Minyeli Abdullah
  • 1992: Sürgün
  • 1994: Bize Nasıl Kıydınız
  • 1995: Aşk Üzerine Söylenmemiş Her şey
  • 1996: Yürek Dede

KaynakçaDeğiştir

Dış bağlantılarDeğiştir