Nergis Öztürk

Türk oyuncu

Nergis Öztürk Toktaş (d. 25 Mayıs 1980, Kocaeli), Türk tiyatro, dizi ve sinema oyuncusu.[1]

Nergis Öztürk
Doğum25 Mayıs 1980 (44 yaşında)
Kandıra, Kocaeli, Türkiye
MeslekTiyatro, sinema ve dizi oyuncusu.
Etkin yıllar2005-günümüz
Evlilik
Cemal Toktaş (e. 2014)
Çocuk(lar)1
ÖdüllerAltın Portakal, En İyi Aktris Altın Koza, En İyi Kadın Oyuncu
Lions Tiyatro Ödülleri, En İyi Komedi Kadın Oyuncu Ödülü

Kariyeri

değiştir

Ordu'lu öğretmen bir anne ve elektrik teknisyeni bir babanın çocuğu olarak Kandıra'da doğdu.[2] Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümünden mezun oldu. Bahçeşehir Üniversitesi İleri Oyunculuk Bölümünde yüksek lisans yaptı. Oyunculuk kariyeri boyunca sinema, tiyatro ve dizi çalışmalarını bir arada yürüten Nergis Öztürk, sinemaya ilk adımını, Altın Koza ödüllü Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü? filmi ile attı. Daha sonra Barda, Kıskanmak, Gişe Memuru, Atlıkarınca, Yeraltı, Eve Dönüş Sarıkamış 1915, Koku gibi filmlerde rol aldı. Öztürk, rol aldığı TV dizilerinden Hatırla Sevgili dizisindeki Ayla, Böyle Bitmesin dizisindeki Nisa ve Avlu dizisindeki Zerrin Şahin karakteri ile tanındı.

2009'da Kıskanmak isimli filmdeki başrol oyunculuğu ile 46. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali ve 17. Adana Altın Koza Film Festivali'nde En İyi Kadın Oyuncu Ödülü'nü kazandı.[3]

2010'da Bunu Yapan İki Kişi adlı tiyatro oyunundaki performansı ile X. Lions Tiyatro Ödülleri'nde En İyi Komedi Kadın Oyuncu Ödülü'nü kazandı.[4]

2015'te oyuncu eşi Cemal Toktaş'la beraber İstanbul'un ilk ve tek kabare restoranı Taşra Kabare'yi kurdu.

Diğer birçok oyun yanında Düşperest isimli kabareyi Şevki Çepa ve Cemal Toktaş'la birlikte hemen her gösterimde tüm biletleri satılarak sahnelediler.[5]

2016'da Engin Hepileri ile birlikte sahnelemeye başladığı Akciğer isimli tiyatro oyununu sahnelemeye devam etmektedir.[6]

2020'de rol aldığı, Kültür Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen, Koku adlı film 57. Altın Portakal Film Festivali ve 8. Boğaziçi Film Festivali'ne katıldı.

Oyunculuğa başlaması

değiştir

Bursa'da yaşadığı dönemde Devlet Tiyatrosu'nun gençlik kursu açılır ve Öztürk, kursa başvuracak çocukluk arkadaşına eşlik etmek için gider. Arkadaşı Nergis'in de kursa yazılmasını önerir ve o da kabul eder. Daha sonra arkadaşı kursu bırakır, Nergis devam eder. İki yıl süren kurs boyunca oyuncu olma fikri onda artık idealist bir amaca dönüşür fakat bir süre sonra aynı heyecanı duyamaz. Sıkıldığını hisseder. Bu dönemde ailesi Bursa'dan İstanbul'a taşınır. Bu süreçte aklında oyunculuk dâhil hiçbir amaç yoktur. Daha önce oyunculuk kursuna başlamasına vesile olan arkadaşı ile de küsmüşlerdir. Bir gün arkadaşı tekrar arar ve Ankara Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü için sınava girdiğini söyleyerek Nergis'e de önerir. Nergis sınava girer ve kazanır. Eğitim gördüğü okulda çok mutlu olduğundan eski oyunculuk heyecanını tekrar hissetmeye başlar. Kendisi için yeni bir şehir olan Ankara'yı da sevmiştir. Eğitimi bittikten bir süre sonra Öteki Tiyatro'da çalışırken bir yandan da fakültede eleştiri-inceleme üzerine özel öğrenci statüsünde eğitim almaya devam eder. İstanbul'a geldiğinde bir yandan dizilerde rol alırken, bir yandan da Tiyatro Tem'de çalışır.[2]

Özel hayatı

değiştir

2014 yılında kendisi gibi oyuncu olan Cemal Toktaş ile evlenen Nergis Öztürk'ün 2015 doğumlu Yaman isminde oğlu vardır.

Filmografisi

değiştir
Yıl Yapım Rol Tür Kanal
2005 Körfez Ateşi TV dizisi atv
2005 Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü? Bacı Jahan Film
2006 Kızlar Yurdu Yasemin TV dizisi Show TV
2007 Barda Sevgi Film
2007 Karayılan Sona TV dizisi atv
2006-2007 Hatırla Sevgili Ayla TV dizisi
2009 Kıskanmak Seniha Film
2010 Atlıkarınca Sevil Film
2010 Gişe Memuru Nurgül Film
2011 Doktorlar Direnç Kurt TV dizisi Show TV
2012 Yeraltı Fahişe Film
2012-2014 Böyle Bitmesin Nisa Başkomiser TV dizisi TRT 1
2012 Eve Dönüş: Sarıkamış 1915 Gül Hanım Film
2017 Bu Sayılmaz Melek Sayılmaz TV dizisi FOX
2017 Sen Kiminle Dans Ediyorsun? Ayfer Film
2018-2019 Avlu Zerrin Şahin TV dizisi Star TV
2021-2022 Yargı Av. Seda Gökmen TV dizisi Kanal D
2022 Pera Palas'ta Gece Yarısı Eleni İnternet dizisi Netflix
2022 Bergen Nadire Film
2023 Sevda Mecburi İstikamet Film
2023 Koku Film
2023- Şahsiyet Meryem İnternet dizisi GAİN
Yakında O da Bir Şey mi? Aynur Film

Tiyatro oyunları

değiştir
Sezon Oyun Karakter
2010 Bunu Yapan İki Kişi
2010 Yanlış Anlama[7]
2013 Oda ve Adam
2015 Temizlik İşleri Kimliği Belirsiz Kişi
2016 Ölüm Hastalığı Kadın
2016 Kel Şarkıcı
2016 Akciğer
2017 Düşperest Çiçekçi kız, Mukadder, Asistan kız
2018 Sultana
2019 10 Saniye
2021 #Heşteg[8]
2021 Düğün Şarkıcısı Şahnaz[9]

Aday gösterildiği ve kazandığı ödüller

değiştir
Yıl Ödül Kategori Sonuç
2009 Antalya Altın Portakal Film Festivali En İyi Kadın Oyuncu Ödülü Kazandı
2009 Adana Altın Koza Film Festivali En İyi Kadın Oyuncu Ödülü Kazandı
2009 Yeşilçam Ödülleri En İyi Kadın Oyuncu Ödülü Adaylık
2010 Lions Tiyatro Ödülleri En İyi Komedi Kadın Oyuncu Ödülü Kazandı
2024 25. Sadri Alışık Tiyatro ve Sinema Oyuncu Ödülleri Sinema Dalında Yardımcı Rolde Yılın En Başarılı Kadın Oyuncusu Adaylık

Konuk olduğu programlar

değiştir
Program Platform
Saba Tümer'le Bu Gece CNN Türk
Kendine İyi Bak Show TV
Burada Laf Çok CNN Türk
Gündem Kültür Sanat TRT Türk
Memet Özer ile Mutfakta FOX
İşe Giderken NTV Radyo
Kadir Çöpdemir Koptu Geliyor TRT 1
Aslı Şafak'la İşin Aslı Bloomberg HT
Söz Sende Haber Türk
Sanat Durağı Haber Global
Mesut Yar ile Laf Çok 360
Kültür Mantarı İMC TV
Çarşamba Söyleşileri Mülkiyeliler Birliği
Arka Bahçe Hayat TV

Kaynakça

değiştir
  1. ^ Beyazperde. "Nergis Öztürk". Beyazperde. 19 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2022. 
  2. ^ a b 'Kıskançlığın dibini gördüm'. radikal.com.tr. 19 Ekim 2009.
  3. ^ "Altın Koza Film Festivali resmi sitesi arşiv". 6 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Eylül 2021. 
  4. ^ "haberler.com/En İyi Kadın Oyuncu Nergis Öztürk". 12 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Eylül 2021. 
  5. ^ "Aslı Şafak'la İşin Aslı - Nergis Öztürk & Cemal Toktaş & Şevki Çepa | 01.02.2019". 24 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Haziran 2021. 
  6. ^ "cumhuriyet.com.tr/Söyleşi, Nergis Öztürk: Takıntılarımın olmasına takıntılıyım". 11 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Eylül 2021. 
  7. ^ "tiyatrolar.com.tr sitesi Nergis Öztürk oyunları". 21 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Nisan 2021. 
  8. ^ "Nergis Öztürk: Kendim olmanın peşindeyim/Söyleşi". 11 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Eylül 2021. 
  9. ^ "Düğün Şarkıcısı". 9 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Kasım 2021. 

Dış bağlantılar

değiştir
Ödüller
Antalya Altın Portakal Film Festivali
Önce gelen:
Nurgül Yeşilçay
Vicdan filmi ile
En İyi Kadın Oyuncu
Kıskanmak filmi ile
2009
Sonra gelen:
Claudia Cardinale
Sinyora Enrica ile İtalyan Olmak filmi ile