Mustafa Kemal Atatürk'ün ödülleri listesi

Vikimedya liste maddesi
Mustafa Kemal Paşa, Padişahın Onursal Yaveri şeridi ve madalyalarıyla (1918).

Mustafa Kemal Atatürk (1881 - 10 Kasım 1938), I. Dünya Savaşı sonrası Anadolu'da başlayan ulusal bağımsızlık mücadelesi olan Kurtuluş Savaşı'nın askeri ve siyasi öncüsü ve önderidir; Türkiye'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanıdır. Mustafa Kemal Atatürk Osmanlı Devleti ve Türkiye döneminde birçok madalya ve madalyonla ödüllendirilmiştir. Bu madalya ve madalyonlar aşağıdaki tablolarda sıralanmıştır.

Atatürk'ün madalya ve nişanları ile manevi evlatlarından Afet İnan, Rukiye Erkin, Sabiha Gökçen'in armağan ettikleri Atatürk'e ait eşya Anıtkabir Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesinde sergilenmektedir.

MadalyalarDüzenle

Şerit İsim Veren Veriliş Nedeni Maden Verildiği Tarih
1   Mecidiye Nişanı
(5. Sınıf)
II. Abdülhamid Şam'daki üstün hizmetleri. Gümüş 25 Aralık 1906
2   Osmaniye Nişanı
(4. Sınıf)
V. Mehmed Gönüllü olarak katıldığı Trablusgarp Savaşı'nda gösterdiği başarıları. Gümüş 6 Kasım 1912
3   Légion d'honneur Fransa Akdeniz Mürettep Kuvvetler Komutanlığı'nda gösterdiği başarıları. 11 Mart 1914
4   Osmaniye Nişanı
(3. Sınıf)
V. Mehmed Tekirdağ'da 19. Tümen'in kurulmasında gösterdiği başarıları. Gümüş 1 Şubat 1915
5   Aziz Aleksandr Nişanı
(3. Sınıf)
I. Ferdinand Çanakkale Savaşlarındaki kahramanlıkları. 23 Mart 1915
6   İmtiyaz Madalyası V. Mehmed 19. Tümen Komutanlığı görevindeki üstün başarıları. Gümüş 30 Nisan 1915
7   Liyakat Madalyası V. Mehmed Çanakkale Savaşları'ndaki üstün başarıları. Gümüş 1 Eylül 1915
8   Demir Haç II. Wilhelm Çanakkale Savaşları'ndaki üstün başarıları. Demir 28 Aralık 1915
9   Liyakat Madalyası V. Mehmed Anafartalar Grup Komutanlığı görevindeki olağanüstü başarıları. Altın 17 Ocak 1916
10   Osmaniye Nişanı
(2. Sınıf)
V. Mehmed Kafkasya Cephesi'ndeki üstün başarıları. Gümüş 1 Şubat 1916
11   Askeri Liyakat Madalyası Avusturya-Macaristan İmparatorluğu I. Dünya Savaşı'ndaki üstün başarıları. Mine 27 Temmuz 1916
12   Askeri Liyakat Haçı
(3. Sınıf)
Avusturya-Macaristan İmparatorluğu I. Dünya Savaşı'ndaki üstün başarıları. 27 Temmuz 1916
13   Mecidiye Nişanı
(2. Sınıf)
V. Mehmed 16. Kolordu Komutanlığı görevindeki olağanüstü başarıları. Ortası Altın 12 Aralık 1916
14   Demir Haç
(2. Sınıf)
Alman İmparatorluğu I. Dünya Savaşı'ndaki üstün başarıları. Demir 9 Eylül 1917
15   Demir Haç
(1. Sınıf)
Alman İmparatorluğu I. Dünya Savaşı'ndaki üstün başarıları. Demir 9 Eylül 1917
16   Askeri Liyakat Madalyası
(2. Sınıf)
Avusturya-Macaristan İmparatorluğu I. Dünya Savaşı'ndaki üstün başarıları. 9 Eylül 1917
17   İmtiyaz Madalyası V. Mehmed Kafkasya Cephesi'ndeki üstün başarıları Altın 23 Eylül 1917
18   Mecidiye Nişanı
(1. Sınıf)
V. Mehmed I. Dünya Savaşı'ndaki üstün başarıları. Ortası Altın 16 Aralık 1917
19   Prusya Taç Nişanı
(1. Sınıf)
II. Wilhelm I. Dünya Savaşı'ndaki üstün başarıları. 19 Şubat 1918
20   Harp Madalyası VI. Mehmed I. Dünya Savaşı gazisi. Gümüş Fakfon 11 Mayıs 1918
21   Aliyülala Nişanı Emanullah Han Ortası Altın 27 Mart 1923
22   İstiklâl Madalyası
(Kırmızı-Yeşil)
TBMM Kurtuluş Savaşı'nda göstermiş olduğu olağanüstü başarıları. Prinç 21 Kasım 1923
23   Murassa Nişanı THK Türk Hava Kurumu'nu kurması. Platin 20 Mayıs 1925
24   Sadakat Gümüş Hizmet Haçı Türk Ordusu'na verdiği hizmetler. Gümüş 12 Kasım 1931

MadalyonlarDüzenle

 
Mustafa Kemal Atatürk, Kırmızı-Yeşil şeritli İstiklâl Madalyası ile
Adı ve Veriliş Nedeni Verildiği Tarih
1 Abide-i Zafer Hatırası 1927
2 Müttefik Ajanslar 4. Kongresi 1929
3 2.Balkan konferansı İstanbul 1931
4 İran Şahı'nın Türkiye'yi Ziyaretleri Hatırası 1934
5 1. Ordu Manevra Hatırası 20 Ağustos 1937
6 2. Ordu Manevra Hatırası 13 Ekim 1937
7 3. Ordu Manevra Hatırası 26 Ağustos 1938
8 Ankara'ya Gelişinin 18. Yıl Hatırası 27 Aralık 1937
9 TBMM Rozeti 28 Aralık 1929

KaynakçaDüzenle

  1. TSK Anıtkabir Sayfaları
  2. Atatürk'ün Nişan ve Madalyaları