Memet Ali Alabora

Türk dizi ve sinema oyuncusu

Memet Ali Alabora (d. 25 Kasım 1977, İstanbul), Türk oyuncu. Mustafa Alabora ve Betül Arım'ın oğludur.

Memet Ali Alabora
Memet Ali Alabora.JPG
Doğum 25 Kasım 1977 (1977-11-25) (44 yaşında)
İstanbul, Türkiye
Meslek Oyuncu
Etkin yıllar 1995-2013
Evlilik
Pınar Öğün
(e. 2009; b. 2021)
Ebeveyn(ler) Mustafa Alabora
Betül Arım

Yaşam öyküsüDüzenle

İlk yılları ve eğitimiDüzenle

Alabora, oyuncu anne (Betül Arım) ve babanın (Mustafa Alabora) oğulları olarak 25 Kasım 1977'de İstanbul'da doğdu. İlk tiyatro deneyimini, okulun tiyatro kolunda İngilizce oynadıkları, Çöpçatan (The Matchmaker), Damdaki Kemancı, Batı Yakasının Hikayesi oyunları ile yaşayan Memet Ali Alabora lise yıllarında da “Shakespeare Çeşitlemeler”, “Biz, Orhan Veli” gibi oyunlarda rol aldı.

Lisede öğrenciliği sürerken Özel Boğaziçi Lisesinin desteği ile 1994 yılında Evren Ergeç ile "Boğaziçi Sanat" adında yarı profesyonel bir tiyatro kurdu. Bu ekiple birkaç temsil oynadı. 1999 yılında İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümünü bitirdi. Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesinde yüksek lisans yaptı.

Meslek yaşamıDüzenle

İlk profesyonel tiyatro deneyimine Tiyatro İstanbul sahnesinde sergilenen Acaba Hangisi? adlı oyunla başladı. Bir yandan da 1995–1997 yılları arasında atv'de yayınlanan A Takımı programında muhabir olarak çalıştı. Bu sırada kendini ilk kez tanıttığı Kara Melek adlı televizyon dizisinde rol almaya başladı. Ancak asıl ünlenmesi Yılan Hikayesi adlı televizyon dizisinde başrolde oynaması ile oldu. 1999 yılında ilk sinema filmi olan Türk-Yunan ortak yapımı Kayıkçı isimli filmde başrolü oynadı. Bir süre Müjdat Gezen Sanat Merkezi'nde öğretim üyesi olarak görev yapan Alabora, Garajistanbul'un kurucularındandır ve Mayıs 2010 yılına kadar da yönetiminde görev almıştır.

29 Mart 2011'de kurulan Oyuncular Sendikası'nın kurucu üyelerinden olan Memet Ali Alabora, önce Geçici Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini üstlenmiştir. 10-11 Eylül 2011'de yapılan Oyuncular Sendikası'nın 1. Olağan Genel Kurulu'nu[1] takip eden ilk yönetim kurulu toplantısında Genel Başkan seçilmiştir. Alabora 6-7 Eylül 2014'te yapılan 2. Olağan Genel Kurul'a kadar Genel Başkanlık görevini sürdürmüştür.

Gezi Parkı ProtestolarıDüzenle

Alabora, medeni haklar ve çevreci bir aktivisttir; 2013'te Gezi Parkı protestolarına destek vermiştir.[2] Aralık 2018'de Memet Ali Alabora hakkında Gezi Parkı eylemlerinden dolayı "Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme" suçlamasıyla tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkartılmıştır.[3] Şubat 2020'de Gezi Parkı davasında hakkında beraat kararı verildiği söylendi.[4] Kendisi ise DW Türkçe'de gazeteci Nevşin Mengü ile yaptığı bir röportajda bu kararın kendisi ve yurt dışındaki diğer sanıkları kapsamadığını söyledi.[5]

Özel yaşamıDüzenle

19 Kasım 2009'da oyuncu Pınar Öğün ile evlenmiştir.[6] Çift 2021 yılında ortak alınan karar ile boşanmışlardır.

Gezi Parkı olayları sonrasında Türkiye'den ayrılıp İngiltere'ye yerleşen Memet Ali Alabora, Ekim 2020'de katıldığı bir yayında Galler'in Cardiff kentinde yaşadığını belirtmiştir.[7]

FilmografiDüzenle

Tiyatro
Yıl Başlık Rolü Notlar
1998 Çiğdem Talu'ya Selam Sahne: İÜ Devlet Konservatuvarı
Acaba Hangisi Vladi Sahne: Tiyatro İstanbul
1999 Uzakta Piyano Sesleri Stanislavksi Sahne: İÜ Devlet Konservaturarı
2003 Hırçın Kız Petruchio Sahne: İstanbul Şehir Tiyatroları
2008 Histanbul Mühendis Ali Bora Sahne: garajistanbul
2009 Muhabir Kendisi
2012 Mi Minör Başkan
2014 Gegen Die Wand Şeref Sahne: Theater Freiburg
Sinema
Yıl Başlık Rolü Notlar
1999 Kayıkçı Kayıkçı
2001 Eldorado Yolu Tulio Seslendirme
2003 Sır Çocukları Reşo
2004 Hababam Sınıfı Merhaba Matkap Emre
2005 Hababam Sınıfı Askerde
Ayın Karanlık Yüzü Yusuf
Maskeli Beşler İntikam Peşinde Murat
Dondurmam Gaymak Oyuncu Eğitmeni
2006 Hababam Sınıfı Üç Buçuk Matkap Emre
Eve Dönüş Mustafa
2008 Çevrebey Çevrebey Seslendirme
Gölge Şerif
2009 7 Kocalı Hürmüz Hüsrev (Tabib)
2011 Entelköy Efeköy'e Karşı Oyun Tasarımı
Televizyon
Yıl Başlık Rolü Notlar
1995 A Takımı TV muhabiri
1997-1999 TV muhabiri
Kara Melek Hakan
1997 A Takımı TV muhabiri
1999-2002 Yılan Hikayesi Memoli (Mehmet Ali Öztürk)
2003 Canım Kocacım Can Berke
2004 Hayalet Sonat
2006-2007 Karınca Yuvası Engin
2010 Heberler[8] Çeşitli
2013 Galip Derviş Zafer Uzungöl Konuk Oyuncu

DiğerleriDüzenle

KaynakçaDüzenle

Dış bağlantılarDüzenle