Mehmet Bozdağ

Türk senarist, yapımcı ve yönetmen

Mehmet Bozdağ (d. 1 Ocak 1983, Kayseri), Türk senarist, yapımcı ve yönetmendir.

Mehmet Bozdağ
F453214.jpg
Doğum 1 Ocak 1983 (1983-01-01) (39 yaşında)
Kayseri, Türkiye
Milliyet Türk
Eğitim Sakarya Üniversitesi
Meslek Senarist, yapımcı, yönetmen
Etkin yıllar 2009-günümüz
Televizyon
Evlilik Aslı Zeynep Peker
Çocuk(lar) 2
Mehmet Bozdağ ve eşi, Diriliş "Ertuğrul"un 1. sezonunda

Hayatı ve kariyeriDüzenle

Mehmet Bozdağ, Sakarya Üniversitesi'nde eğitim görmüştür. "Ustalar, Alimler ve Sultanlar" filminin yapımcılığını ve senaristliğini yaptı. 2013 - 2014 yılları arasında "Gönül Hırsızı" dizisinin yapımcılığını üstlendi. 2015 - 2016 yılları arasında ünlü Türk şairi Yunus Emre'nin hayatının anlatıldığı "Yunus Emre Aşkın Yolculuğu" dizisinin senaristliğini ve yapımcılığını yaptı.

Bozdağ, 2014 yılında TRT 1'de yayınlanmaya başlayan ve 5 sezon sürüp 2019 yılında sona eren Diriliş "Ertuğrul" dizisi sayesinde geniş kitlelerce büyük bir başarı yakaladı. Bozdağ, dünyanın birçok ülkesine satılan ve 2016 yılında 43. Altın Kelebek Ödülü'ne layık görülen bu dizinin senaristliğini, yapımcılığını ve proje tasarımını üstlenmişti. Bozdağ, aynı görevleri üstlenerek 2018 - 2019 yılları arasında TRT 1'de yayınlanan Mehmetçik Kut'ül Amare dizisini yaptı. 2020 yılında Türkler Geliyor: Adaletin Kılıcı filmiyle sinemaya girişti.

Bozdağ, 20 Kasım 2019 tarihinden itibaren ATV'de yayınlanan Kuruluş Osman dizisinin senaristliğini, yapımcılığını ve proje tasarımını; 23 Kasım 2021 tarihinden itibaren yine ATV'de yayınlanan Destan dizisinin ise yapımcılığını yapmaktadır.

FilmografiDüzenle

Yıl Yapım Tür Görevi
2009 Son Rüya - -
2009 Kardeş Şehirler - -
2010 Ustalar, Alimler ve Sultanlar Belgesel Yapımcı/Senarist
2013-2014 Gönül Hırsızı Televizyon Dizisi Yapımcı
2014-2019 Diriliş Ertuğrul Televizyon Dizisi Yapımcı/Senarist
2015-2016 Yunus Emre Aşkın Yolculuğu Televizyon Dizisi Yapımcı/Senarist
2018-2019 Mehmetçik Kut'ül Amare Televizyon Dizisi Yapımcı/Senarist
2019-günümüz Kuruluş Osman Televizyon Dizisi Yapımcı/Senarist
2020 Türkler Geliyor: Adaletin Kılıcı Sinema Filmi Yapımcı/Senarist
2021-günümüz Bozkır Arslanı Celaleddin Televizyon Dizisi Yapımcı/Senarist
2021-günümüz Destan Televizyon Dizisi Yapımcı

Ödüller ve adaylıklarDüzenle

  • Mehmet Bozdağ, 2016 yılında 43. Altın Kelebek Ödülleri'nde Diriliş "Ertuğrul" dizisi ile Yılın En İyi Dizisi ödülünü kazandı. Ancak daha sonra dizi yönetmeni, yapımcısı ve oyuncularına sahnede söz hakkı tanınmaması ve program sunucusu Okan Bayülgen'in de bazı tatsız konuşmaları sebebiyle dizi seti, ödülü kuliste iade etti.[1][2][3]

Kendisine yapılan eleştirilerDüzenle

Osmanlı tarihçisi Profesör Dr. Ahmet Şimşirgil, Mehmet Bozdağ'ın özellikle Kuruluş Osman dizisi ile tarihi bozduğunu ve sattığını, maddi amaç ve reyting kaygısı ile dizilerinde tarihi çarpıttığını, bunun kabul edilemez bir şey olduğunu söylemektedir.[4][5][6]

KaynakçaDüzenle

  1. ^ https://youtu.be/midRPqToKVU (Altın Kelebek Ödül Töreni'nde Diriliş Ertuğrul'a skandal sansür rezaleti!)
  2. ^ "Altın Kelebek "Diriliş Ertuğrul" Krizine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Dahil Oldu". Onedio. 17 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Kasım 2021. 
  3. ^ Haber7. "Ödül töreninde Bayülgen'e Diriliş Ertuğrul göndermesi". Haber7. 20 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Kasım 2021. 
  4. ^ https://youtu.be/0EfU8XGKPY8 (Tarihi Bozan Adam Mehmet Bozdağ: DİNLE!)
  5. ^ https://youtu.be/XNmzX7-KAu8 (Kuruluş Osman Komedyası)
  6. ^ ""Kuruluş Osman Komedyası" Ahmet Şimşirgil Sert Eleştirdi". Kivi Tadında. 3 Aralık 2019. 28 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Kasım 2021. 

Dış bağlantılarDüzenle