Ana menüyü aç

Masters Turnuvası şampiyonları listesi

Vikimedya liste maddesi

1963, 1965, 1966, 1972, 1975 ve 1986 yıllarında elde ettiği altı Masters şampiyonluğuyla bu turnuvanın en başarılı oyuncusu olan Jack Nicklaus. Turnuvayı iki yıl üst üste kazanan üç oyuncudan biri olan Nicklaus 1972'de baştan sona önde götürdüğü turnuvayı şampiyon olarak tamamlamıştır.

Masters Turnuvası, 1934'te düzenlenmeye başlanan bir golf turnuvasıdır. Turnuvanın ilk şampiyonu Horton Smith'tir.[1] Her yıl düzenlenen dört büyük turnuvadan ilki olan Masters'ın son günü nisan ayının ikinci pazarına denk gelmektedir.[2] Her yıl aynı yerde (Augusta National Golf Club) düzenlenen tek büyük turnuvadır.[3] Masters şampiyonları diğer büyük turnuvalarda (Amerika Açık, Britanya Açık ve PGA Şampiyonası) sonraki beş yıl için oynama hakkının yanı sıra Masters'a istedikleri yıl yeniden başvurma şansını da elde ederler.[4] Masters'ı birinci tamamlayan golfçü "yeşil ceketin" de sahibi olmaktadır. İlk yeşil ceketi 1949'da Sam Snead kazanmıştır. Bu ceket, şampiyon tarafından bir yıl saklanmakta ve daha sonra geri verilmektedir. Bu, turnuvayı birden çok kez kazanan bir oyuncunun, bedeninde çok büyük bir değişiklik olmadıkça yalnızca bir yeşil ceket sahibi olabileceği anlamına gelir.[5]

Turnuvayı en çok kazanan oyuncu, altı şampiyonluğu bulunan Jack Nicklaus'tur. 1986'daki birinciliğini kazandığında 46 yaşında olan Nicklaus bu turnuvanın en yaşlı şampiyonu olma unvanını da elinde bulundurmaktadır.[1] Nicklaus, Nick Faldo ve Tiger Woods'un üst üste iki Masters şampiyonluğu bulunmaktadır. 1997 Masters'ı 21 yaşındayken kazanan Woods turnuvanın en genç şampiyonu[1] olmasının yanı sıra, turnuvadaki en farklı galibiyet (12 vuruş) rekorunu elinde bulundurmaktadır.[1] Woods'un 1997'de elde ettiği en düşük toplam vuruş (270 vuruşla par altı 18) derecesi 2015'te Jordan Spieth tarafından yinelenmiştir.[6] Turnuvadaki en yüksek toplam vuruş 1954'te Sam Snead, 1956'da Jack Burke, Jr. ve 2007'de Zach Johnson tarafından kaydedilen 289'dur (+1).[1] Turnuvayı baştan sona önde götürerek kazanan oyuncular ise Craig Wood (1941), Arnold Palmer (1960), Nicklaus (1972), Raymond Floyd (1976) ve Jordan Spieth'tir (2015).[1]

İçindekiler

ŞampiyonlarDüzenle

Yıllara göreDüzenle

 
1997, 2001, 2002, 2005 ve 2019 yıllarının Masters şampiyonu Tiger Woods bu turnuvayı iki yıl üst üste kazanan üç oyuncudan biridir.
 
1958, 1960, 1962 ve 1964 yıllarında Masters şampiyonluğu yaşayan Arnold Palmer. 1960'ta turnuvayı baştan sona önde götürerek elde ettiği zaferle bunu başaran beş oyuncudan biri olmuştur.
 
Üç Masters şampiyonluğu (1961, 1974 ve 1978) bulunan Gary Player.
 
1989, 1990 ve 1996'da şampiyonluğa ulaşan Nick Faldo bu turnuvayı iki yıl üst üste kazanan üç oyuncudan biridir.
 
2004, 2006 ve 2010 yıllarının Masters şampiyonu Phil Mickelson.
Sonucu playoffla belirlenmiş turnuvalar
Masters Turnuvası şampiyonları
Yıl Ülke Şampiyon Toplam vuruş Par farkı[7][a]
1934   ABD Smith, HortonHorton Smith 284 −4
1935   ABD Sarazen, GeneGene Sarazen[c] 282 −6
1936   ABD Smith, HortonHorton Smith 285 −3
1937   ABD Nelson, ByronByron Nelson 283 −5
1938   ABD Picard, HenryHenry Picard 285 −3
1939   ABD Guldahl, RalphRalph Guldahl 279 −9
1940   ABD Demaret, JimmyJimmy Demaret 280 −8
1941   ABD Wood, CraigCraig Wood 280 −8
1942   ABD Nelson, ByronByron Nelson[d] 280 −8
1943 [b]
1944
1945
1946   ABD Keiser, HermanHerman Keiser 282 −6
1947   ABD Demaret, JimmyJimmy Demaret 281 −7
1948   ABD Harmon, ClaudeClaude Harmon 279 −9
1949   ABD Snead, SamSam Snead 282 −6
1950   ABD Demaret, JimmyJimmy Demaret 283 −5
1951   ABD Hogan, BenBen Hogan 280 −8
1952   ABD Snead, SamSam Snead 286 −2
1953   ABD Hogan, BenBen Hogan 274 −14
1954   ABD Snead, SamSam Snead[e] 289 +1
1955   ABD Middlecoff, CaryCary Middlecoff 279 −9
1956   ABD Burke, Jr., JackJack Burke, Jr. 289 +1
1957   ABD Ford, DougDoug Ford 283 −5
1958   ABD Palmer, ArnoldArnold Palmer 284 −4
1959   ABD Wall, Jr., ArtArt Wall, Jr. 284 −4
1960   ABD Palmer, ArnoldArnold Palmer 282 −6
1961   Güney Afrika Player, GaryGary Player 280 −8
1962   ABD Palmer, ArnoldArnold Palmer[f] 280 −8
1963   ABD Nicklaus, JackJack Nicklaus 286 −2
1964   ABD Palmer, ArnoldArnold Palmer 276 −12
1965   ABD Nicklaus, JackJack Nicklaus 271 −17
1966   ABD Nicklaus, JackJack Nicklaus[g] 288 E
1967   ABD Brewer, GayGay Brewer 280 −8
1968   ABD Goalby, BobBob Goalby 277 −11
1969   ABD Archer, GeorgeGeorge Archer 281 −7
1970   ABD Casper, BillyBilly Casper[h] 279 −9
1971   ABD Coody, CharlesCharles Coody 279 −9
1972   ABD Nicklaus, JackJack Nicklaus 286 −2
1973   ABD Aaron, TommyTommy Aaron 283 −5
1974   Güney Afrika Player, GaryGary Player 278 −10
1975   ABD Nicklaus, JackJack Nicklaus 276 −12
1976   ABD Floyd, RaymondRaymond Floyd 271 −17
1977   ABD Watson, TomTom Watson 276 −12
1978   Güney Afrika Player, GaryGary Player 277 −11
1979   ABD Zoeller, FuzzyFuzzy Zoeller[i] 280 −8
1980   İspanya Ballesteros, SeveSeve Ballesteros 275 −13
1981   ABD Watson, TomTom Watson 280 −8
1982   ABD Stadler, CraigCraig Stadler[j] 284 −4
1983   İspanya Ballesteros, SeveSeve Ballesteros 280 −8
1984   ABD Crenshaw, BenBen Crenshaw 277 −11
1985   Batı Almanya Langer, BernhardBernhard Langer 282 −6
1986   ABD Nicklaus, JackJack Nicklaus 279 −9
1987   ABD Mize, LarryLarry Mize[k] 285 −3
1988   İskoçya Lyle, SandySandy Lyle 281 −7
1989   İngiltere Faldo, NickNick Faldo[l] 283 −5
1990   İngiltere Faldo, NickNick Faldo[m] 278 −10
1991   Galler Woosnam, IanIan Woosnam 277 −11
1992   ABD Couples, FredFred Couples 275 −13
1993   Almanya Langer, BernhardBernhard Langer 277 −11
1994   İspanya Olazábal, José MaríaJosé María Olazábal 279 −9
1995   ABD Crenshaw, BenBen Crenshaw 274 −14
1996   İngiltere Faldo, NickNick Faldo 276 −12
1997   ABD Woods, TigerTiger Woods 270 −18
1998   ABD O'Meara, MarkMark O'Meara 279 −9
1999   İspanya Olazábal, José MaríaJosé María Olazábal 280 −8
2000   Fiji Singh, VijayVijay Singh 278 −10
2001   ABD Woods, TigerTiger Woods 272 −16
2002   ABD Woods, TigerTiger Woods 276 −12
2003   Kanada Weir, MikeMike Weir[n] 281 −7
2004   ABD Mickelson, PhilPhil Mickelson 279 −9
2005   ABD Woods, TigerTiger Woods[o] 276 −12
2006   ABD Mickelson, PhilPhil Mickelson 281 −7
2007   ABD Johnson, ZachZach Johnson 289 +1
2008   Güney Afrika Immelman, TrevorTrevor Immelman 280 −8
2009   Arjantin Cabrera, ÁngelÁngel Cabrera[p] 276 −12
2010   ABD Mickelson, PhilPhil Mickelson 272 −16
2011   Güney Afrika Schwartzel, CharlCharl Schwartzel 274 −14
2012   ABD Watson, BubbaBubba Watson[q] 278 −10
2013   Avustralya Scott, AdamAdam Scott[r] 279 −9
2014   ABD Watson, BubbaBubba Watson 280 −8
2015   ABD Spieth, JordanJordan Spieth 270 −18
2016   İngiltere Willett, DannyDanny Willett 283 −5
2017   İspanya García, SergioSergio García[s] 279 −9
2018   ABD Reed, PatrickPatrick Reed 273 −15
2019   ABD Woods, TigerTiger Woods 275 −13

Birden çok şampiyonluğu bulunanlarDüzenle

Oyuncu Şampiyonluk sayısı Yıllar
  Jack Nicklaus 6 1963, 1965, 1966, 1972, 1975, 1986
  Tiger Woods 5 1997, 2001, 2002, 2005, 2019
  Arnold Palmer 4 1958, 1960, 1962, 1964
  Jimmy Demaret 3 1940, 1947, 1950
  Sam Snead 3 1949, 1952, 1954
  Gary Player 3 1961, 1974, 1978
  Nick Faldo 3 1989, 1990, 1996
  Phil Mickelson 3 2004, 2006, 2010
  Horton Smith 2 1934, 1936
  Byron Nelson 2 1937, 1942
  Ben Hogan 2 1951, 1953
  Tom Watson 2 1977, 1981
  Seve Ballesteros 2 1980, 1983
  Bernhard Langer 2 1985, 1993
  Ben Crenshaw 2 1984, 1995
  José María Olazábal 2 1994, 1999
  Bubba Watson 2 2012, 2014

Uluslara göreDüzenle

Ulus Şampiyonluk sayısı Şampiyon sayısı
  ABD 61 37
  Güney Afrika 5 3
  İspanya 5 3
  İngiltere 4 2
  Almanya 2 1
  İskoçya 1 1
  Galler 1 1
  Fiji 1 1
  Kanada 1 1
  Arjantin 1 1
  Avustralya 1 1

NotlarDüzenle

  • a Par bir golfçünün bir deliği, bir raundu (tüm deliklerin parları toplamı) ya da bir turnuvayı (tüm rauntların parları toplamı) tamamlaması gereken vuruş sayısıdır. E, turnuvanın önceden belirlenmiş olan bu par değeriyle eşit sayıda vuruşla tamamlandığını göstermektedir.[7]
  • b 1943, 1944 ve 1945 Masters turnuvaları II. Dünya Savaşı nedeniyle düzenlenmemiştir.
  • c Gene Sarazen Craig Wood'a karşı playoffta kazanmıştır.
  • d Byron Nelson Ben Hogan'a karşı playoffta kazanmıştır.
  • e Sam Snead Ben Hogan'a karşı playoffta kazanmıştır.
  • f Arnold Palmer Dow Finsterwald ve Gary Player'a karşı playoffta kazanmıştır.
  • g Jack Nicklaus Gay Brewer ve Tommy Jacobs'a karşı playoffta kazanmıştır.
  • h Billy Casper Gene Littler'a karşı playoffta kazanmıştır.
  • i Fuzzy Zoeller Ed Sneed ve Tom Watson'a karşı playoffta kazanmıştır.
  • j Craig Stadler Dan Pohl'a karşı playoffta kazanmıştır.
  • k Larry Mize Seve Ballesteros ve Greg Norman'a karşı playoffta kazanmıştır.
  • l Nick Faldo Scott Hoch'a karşı playoffta kazanmıştır.
  • m Nick Faldo Raymond Floyd'a karşı playoffta kazanmıştır.
  • n Mike Weir Len Mattiace'a karşı playoffta kazanmıştır.
  • o Tiger Woods Chris DiMarco'ya karşı playoffta kazanmıştır.
  • p Ángel Cabrera Chad Campbell ve Kenny Perry'ye karşı playoffta kazanmıştır.
  • q Bubba Watson Louis Oosthuizen'e karşı playoffta kazanmıştır.
  • r Adam Scott Ángel Cabrera'ya karşı playoffta kazanmıştır.
  • s Sergio Garcia Justin Rose'a karşı playoffta kazanmıştır.

KaynakçaDüzenle

Genel
Özel
  1. ^ a b c d e f "Masters records". Masters. 13 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Temmuz 2012. 
  2. ^ "Masters". Executive Golf & Leisure. 13 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Temmuz 2012. 
  3. ^ "Augusta's Special Aura". BBC Sport. 5 Nisan 2002. Erişim tarihi: 30 Haziran 2012. 
  4. ^ "The Masters". Your Golf Travel. 15 Mayıs 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2012. 
  5. ^ "US Masters: Did You Know?". BBC Sport. 2 Nisan 2001. Erişim tarihi: 30 Haziran 2012. 
  6. ^ "Jordan Spieth, 21, leads Masters wire to wire for 1st major win". ESPN. 25 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Nisan 2015. 
  7. ^ a b "Scoring". BBC Sport. 16 Eylül 2005. Erişim tarihi: 1 Temmuz 2012. 

Dış bağlantılarDüzenle