Manos Loïzos (Μάνος Λοΐζος), (d. 22 Ekim 1937, İskenderiye - Mısır - ö. 17 Eylül 1982, Moskova - Rusya), Yunan besteci.

Biyografi değiştir

22 Ekim 1937'de İskenderiye'de doğdu (ya da diğer rivayetlere göre Larnaka'da doğdu ve kısa bir süre sonra ailecek daha iyi yaşam koşulları arayışıyla Mısır'a göç ettiler[1]).

Kıbrıs ve Yunan kökenliydi[2] (Babası Andreas Loizou, Larnaka eyaletinde bir köy olan Agios Vavatsinias'tan geliyordu ve burada ikamet ediyordu[3] ve annesi Despina Manaki, Rodos'tan geliyordu). Küçük yaşlardan itibaren müzile iç içeydi: yedi yaşında keman çalmayı öğrendi ve amatör olarak keman çaldı.Ardından İskenderiye Ulusal Konservatuarı'nda keman çalmaya başladı.[4]

1955 yılında Averofio Lisesi'nden mezun olduktan sonra okumak için Atina'ya geldi. Başlangıçta Atina Üniversitesi Eczacılık Okulu'na kaydoldu, ancak 1956 yılının başlarında Ticaret Yüksek Okulu'nda okumak için oradan ayrıldı. Kısa bir süre resim okuma hevesiyle Vakalos Okulu'na gitti . 1960 yılında üniversite eğitimini bırakır ve hayatını devam ettirmek için çeşitli gündelik işlerde çalışır: bazen garson olarak, bazen reklam şirketlerinde grafik tasarımcı olarak, bazen bir boite'de müzisyen olarak.[5]

Yunanistan Komünist Partisi üyesiydi. 1961yılının sonları, 1962 yılının başlarında, Yunan Müziği Dostları Derneği'ni oluşturma girişimlerinde yer alır.[6] 1962 yılının baharında Mikis Theodorakis tarafından Yunan Müziği Dostları Derneği'nin Güzel Şehir'in sunumu için koro şefi yapılır . Manos Loizos, İskenderiye'deki Fransızca öğretmeninin Ulusal Radyo Vakfı'nda çalışan eski eşi Dido Petropoulos'un evinde kalır. Genç müzisyeni, plak şirketi Fidelity ile çalışan Mimi Plessas'a tavsiye edecektir.1962'de Federico García Lorca'nın sözlerini yazdığı ve Giorgos Moutsios'un seslendirdiği The Song of the Street'i kaydetti ve bu onun ilk 45'liği oldu.[7]

1965'in Martında ilk eşi Maros Limnos ile evlendi.Myrsini adında da bir kızları olur.[8] Albaylar Cuntası yönetimi ele geçirince, ertesi yılın başlarında Yunanistan'a dönmek üzere Eylül 1967'de İngiltere'ye gitti.[9] 1971'de ikinci eşi olan aktris Dora Sitzani ile tanıştı. 1972'de kaset korsanlığı ve sansüre karşı mücadele etmek için kurulan Yunanistan Besteciler ve Söz Yazarları Birliği'nin (EMSE)[10] kurucu üyesi olacaktır. 17 Kasım 1973'ün akşamımda Holargos'taki evinde tutuklanır ve on gün tutuklu kalır.[11] 1978'de aktris Dora Sitzani ile evlenecek ve aynı yıl içerisinde Yunanistan Besteciler ve Söz Yazarları Birliği'nin de başkanı olacaktır.[12]

Ekim 1981'de perikardit ve böbrek yetmezliği şikayetiyle Genel Devlet Hastanesine yatırıldı ve aynı yılın sonlarında tıbbi muayeneleri için Moskova'ya gitti. 8 Haziran 1982'de felç geçirmesi nedeniyle bir ay hastanede yattı. Ağustos ayında tedavi için Moskova'ya gitti ve burada 7 Eylül'de ikinci bir felç geçirdi. On gün sonra 17 Eylül 1982'de 45 yaşında öldü.

Sözlerde Lefteris Papadopoulos, Fontas Ladis, Yiannis Negrepontis ve Dimitris Christodoulou ile ve şarkıcılardan Stelios Kazantzidis, Maria Farandouri, Vassilis Papakonstantinou, Haris Alexiou, Giorgos Dalaras, Yiannis Kalatzis, Dimitra Galani vb. ile işbirlikleri yaptı.Son albümü, Yiannis Ritsos tarafından Yunancaya çevirilen, Türk şair Nazım Hikmet'in dizelerinden oluşan "Sevgililere Mektuplar" idi.

17 Eylül 1982'de Moskova'daki bir hastanede öldü. 2007 yılı, müzik dünyası tarafından Manos Loizou'nun 70. doğum yılı ve 25. ölüm yılı onuruna Manos Loyzos yılı olarak nitelendirildi.

Diskografi değiştir

  • 1968 O Stathmos (MİNOS)
  • 1970 Thalassografies (MİNOS)
  • 1971 Evdokia (MİNOS) Film Müziği
  • 1972 Na'hame ti na'hame (MİNOS)
  • 1974 Kalimera ilie (MINOS) (PASOK marşı)
  • 1974 Ta tragoudia toy dromou (MİNOS)
  • 1975 Negrika (Maria Farandouri)
  • 1976 Ta tragoudia mas (MİNOS)
  • 1979 Protes ektelesis (MİNOS)
  • 1979 Ta tragoudia tis Haroulas (MİNOS)
  • 1980 Gia Mia mera zois (MİNOS)
  • 1983 Grammata stin agapimeni (MİNOS)
  • 1985 O dromos tou Manou (MİNOS)
  • 1985 Afieroma apo to olimpiako stadio
  • 1991 İ balades tou Manou (MİNOS)
  • 1995 Kati apo ena kounoupidi (Mesogios)
  • 1997 Enthimo triferotitas
  • 2002 Ektos seiras. Saranda skorpies ihografisis
  • 2003 Ta tragoudia tou Sevah
  • 2007 Afieroma stin Mano Loizo (Haris Alexiou)

Besteleri değiştir

- Ola se thymizoun Söz: Manolis Rassoulis (Yeni Türkü:Olmasa Mektubun) Haris Aleksiou-Ola se thymizoun 2 Kasım 2005 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

- Jamaica Söz: Lefteris Papadopoulos

- S' Akoloutho Söz: Manos Loyzos

- To Akorndeon Söz: Yannis Negrepontis

- O Dromos Söz: Kostula Mitropulos

- Che Söz: Manos Loyzos

- Ah Helidoni mu Söz: Lefteris Papadopulos

- De tha xanagapiso Söz: Lefteris Papadopulos

- Paporaki tu Burnova Söz: Lefteris Papadopulos

- O Kutalianos Söz: Lefteris Papadopulos

- Evdokia Evdokia Film müziği (Instrumental Zeybek)

Kaynakça değiştir

  1. ^ "Γέννηση". 8 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2023. 
  2. ^ "In.gr, Μάνος Λοιζός". 11 Temmuz 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2007. 
  3. ^ "Αγίοι Βαβατσινιάς". 11 Mayıs 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2007. 
  4. ^ «Λοΐζος Μάνος», στο: Τάκης Καλογερόπουλος, Το λεξικό της Ελληνικής Μουσικής. Από τον Ορφέα ως σήμερα,τομ.3ος, εκδ.Γιαλλελή, Αθήνα, 1998, σελ.511
  5. ^ Λευτέρης Παπαδόπουλος, Μάνος Λοΐζος, εκδ.Κάκτος, Αθήνα, 2000 σελ.36-37, 43,45, 47
  6. ^ Την περίοδο αυτή τα τραγούδια του συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη απαγορεύονται από το Ε.Ι.Ρ. κι έτσι συγκροτείται ένα είδος Συλλόγου Φίλων της Μουσικής του Μίκυ Θεοδωράκη. Αυτός είναι και ο πυρήνας του Συλλόγου Φίλων της Ελληνικής Μουσικής, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Μάνος Λοΐζος, εκδ.Κάκτος, Αθήνα, 2000 σελ.54-56
  7. ^ Κατερίνα Μαθιουδάκη, ΜΑΝΟΣ ΛΟΪΖΟΣ 22 χρόνια χωρίς τον Μάνο.
  8. ^ Λευτέρης Παπαδόπουλος, Μάνος Λοΐζος, εκδ.Κάκτος, Αθήνα, 2000 σελ.60-68
  9. ^ Λευτέρης Παπαδόπουλος, Μάνος Λοΐζος, εκδ.Κάκτος, Αθήνα, 2000 σελ.83, 87
  10. ^ Λευτέρης Παπαδόπουλος, Μάνος Λοΐζος, εκδ.Κάκτος, Αθήνα, 2000 σελ.101 κ.εξ.
  11. ^ Λευτέρης Παπαδόπουλος, Μάνος Λοΐζος, εκδ.Κάκτος, Αθήνα, 2000 σελ.105 κ.εξ
  12. ^ Λευτέρης Παπαδόπουλος, Μάνος Λοΐζος, εκδ.Κάκτος, Αθήνα, 2000 σελ.127 κ.εξ

Dış bağlantılar değiştir