Mısır firavunları listesi

Vikimedya liste maddesi

Bu makale Antik Mısır'ın Hanedan öncesi Mısır'dan, Firavun unvanının Roma İmparatorları tarafından son kez alınmasına kadar Mısır'ı yönetmiş olan bilinen firavunlarının bir listesidir. Verilen tarihler yaklaşık tahminler olarak alınmalıdır. Çeşitli kaynaklarda kullanılan sistem ve alınan varsayımlara göre farklı tarihlemeler bulunabilir.

Antik Mısır'da
Firavunların Hanedanları
Hanedan öncesi Mısır
İlk Hanedan Dönemi
Erken Hanedan Dönemi
1. 2.
Eski Krallık
3. 4. 5. 6.
Birinci Ara Dönem
7. 8. 9. 10.
11. (yalnız Thebes)
Orta Krallık
11. (Tüm Mısır)
12. 13. 14.
İkinci Ara Dönem
15. 16. 17.
Yeni Krallık
18. 19. 20.
Son Ara Dönem
21. 22. 23. 24. 26.
Pers Dönemi
27.
Geç Hanedan Dönemi
28. 29. 30. 31.
Yunan Devri
III. Aleksandros Batlamyus hanedanı
Roma Devri
Roma

Hanedanlık öncesi dönemDüzenle

Aşağı MısırDüzenle

Aşağı Mısır coğrafi olarak kuzey Nil ve Nil deltasından oluşuyordu.

İsim Resim Notlar Saltanat
Hedju Hor   Sadece iki kil sürahide adı geçmektedir. Naqada II ?
Ny-Hor   Yalnızca Tarchan, Tura, Tarjan ve Nagada yakınlarındaki mezarlarda bulunan kil ve taş kaplardan bilinmektedir. Naqada II ?
Kral01(belirsiz)   Sadece Palermo Taşından bilinmektedir. Bilinmiyor
Hsekiu/Seka   Sadece Palermo Taşından bilinmektedir. Bilinmiyor
Khayu   Sadece Palermo Taşından bilinmektedir. Bilinmiyor
Tiu/Teyew   Sadece Palermo Taşından bilinmektedir. Bilinmiyor
Thesh/Tjesh   Sadece Palermo Taşından bilinmektedir. Bilinmiyor
Neheb   Sadece Palermo Taşından bilinmektedir. Bilinmiyor
Wazner   Sadece Palermo Taşından bilinmektedir. MÖ.3180 civarında veya öncesinde
Hat-Hor   MÖ 3180 civarında
Mekh   Sadece Palermo Taşından bilinmektedir. Bilinmiyor
Kral09 (belirsiz)   Sadece Palermo Taşından bilinmektedir. Bilinmiyor
Double Falcon   Yukarı Mısır'da da hüküm sürmüş olabilir. Naqada III
Wash Sadece Narmer Paletinden bilinmektedir. Naqada III

Yukarı MısırDüzenle

Burada toplananlar, bazen gayri resmi olarak Hanedan 00 olarak tanımlanan, Geç Naqada III dönemine ait Yukarı Mısır'ın hanedanlık öncesi hükümdarlarıdır.

İsim Resim Notlar Saltanat
Parmak salyangozu Bu firavunun varlığı çok şüphelidir. Naqada III
Balık Muhtemelen hiç var olmadı. Naqada III
Fil   Muhtemelen hiç var olmadı. Naqada III
Leylek Muhtemelen hiç var olmadı. Naqada III
Boğa Muhtemelen hiç var olmadı. Naqada III
I.Akrep Yukarı Mısır'ın ilk hükümdarı. Naqada III

Hanedan 0Düzenle

Bu firavunlar Birinci Hanedandan önce geldiğinden, gayri resmi olarak "Hanedan 0" olarak gruplandırılmışlardır.

İsim Resim Notlar Saltanat
Iry-Hor   Doğru kronolojik konumu belirsiz. MÖ 3170 civarında
Timsah   Varlığı tartışmalıdır. MÖ 3170 civarında
Ka   Doğru kronolojik konumu belirsiz. MÖ 3170 civarında
II.Akrep   Muhtemelen Narmer ile aynı kişi MÖ 3170 civarında

Erken Hanedan DönemiDüzenle

Mısır'ın Erken Hanedanlık Dönemi, MÖ 3100'den MÖ 2686'ya kadar uzanıyor.

Birinci Hanedan (MÖ 3050 - MÖ 2890)Düzenle

İsim Resim Notlar Saltanat ()
Narmer   Bazı kaynaklara göre Yukarı ve Aşağı Mısır'ı birleştiren firavundur. 3100 civarı
Hor-Aha   3050 civarı
Djer   54 yıl
Djet   10 yıl
Den   42 yıl
Anedjib   10 yıl
Semerkhet   8½ yıl
Qa'a   34 yıl
Sneferka   Saltanatı çok kısa sürdü, doğru kronolojik konumu belirsiz. 2900 civarı
Horus Kuşu   Saltanatı çok kısa sürdü, doğru kronolojik konumu belirsiz. 2900 civarı

İkinci Hanedan (MÖ 2890 - MÖ 2686)Düzenle

İsim Resim Notlar Saltanat ()
Hotepsekhemwy   Manetho ona Boëthos adını verir ve bu firavunun saltanatında bir depremin birçok insanı öldürdüğünü iddia eder. 15 yıl
Raneb/Nebra   Kraliyet adına güneş sembolünü kullanan ilk hükümdar, firavun Wneg ile aynı kişi olabilir. 14 yıl
Nynetjer   Mısır'ı halefleri arasında böldüğü iddia ediliyor. Kadınlara firavunluk hakkı vermiş olabilir. 43–45 yıl
Wneg   Seth-Peribsen, Sekhemib-Perenmaat veya Raneb ile aynı kişi olabilir. 2740 civarı
Senedj   Seth-Peribsen ile muhtemelen aynı kişi, ancak bu oldukça tartışmalıdır. 47 yıl (sözde)
Seth-Peribsen   Horus şahini yerine serekhinin üzerinde bir Set-hayvanı kullandı. Mısır'da güneş kültünü destekledi. Memurların, vekillerin ve soyluların güçlerini azalttı. Bazı bilim adamları bölünmüş bir Mısır'ı yönettiğine inanıyor. Bilinmiyor
Sekhemib-Perenmaat   Seth-Peribsen ile aynı kişi olabilir. 2720 civarı
I.Neferkara   Sadece Ramesside kral listelerinden bilinir, varlığına dair bir arkeolojik kanıt bulunamamıştır. 25 yıl (Manetho'ya göre)
Neferkasokar   Sadece Ramesside kral listelerinden bilinir, varlığına dair bir arkeolojik kanıt bulunamamıştır. Eski Krallık efsaneleri, bu firavunun Mısır'ı uzun süreli bir kuraklıktan kurtardığını iddia ediyor . 8 yıl
I.Hudjefa   Sadece Ramesside kral listelerinden bilinir, ismi listenin oluşturulduğu dönemde kaybolmuştur. Hudjefa "silinmiş" anlamına gelmektedir. 11 yıl (Turin Kral Listesine göre)
Khaksekhemy   Belli bir sıkıntı döneminden sonra Mısır'ı yeniden birleştirmiş olabilir. 18 yıl

Eski KrallıkDüzenle

Eski Krallık dönemi, Erken Hanedanlık dönemi ve I.Ara Dönem arasındaki Mısır'a verilen addır. Eski Krallık, MÖ 2686'dan MÖ 2181'e kadar hüküm sürdü.

Üçüncü Hanedan (MÖ 2686 - MÖ 2589)Düzenle

İsim Resim Notlar Saltanat ()
Djoser   Döneminde İmhotep tarafından Mısır'da ilk piramit olan Basamaklı Piramit inşa edildi. 19 veya 28 yıl muhtemelen 2650 yılı civarında
Sekhemkhet   Bitmemiş basamaklı piramidinin nekropolünde 2 yaşında bir bebeğin kalıntıları bulundu. 2649-2643
Sanakhte   6 yıl hüküm sürmüş olabilir. 2650 civarında
Khaba   Muhtemelen bitmemiş bir basamaklı piramit inşa ettirdi. Huni ile aynı kişi olabilir. 2643-2637
Huni   Qahedjet veya Khaba ile aynı kişi olabilir. Muhtemelen Mısır'da tamamlanmamış bir basamaklı piramit ve birkaç piramidi inşa etti. Huni, Maydum piramidinin inşası ile uzun süre itibar gördü. Ancak bu, Huni'yi değil kral Sneferu'yu öven Yeni Krallık grafiti tarafından çürütülüyor. 2637-2613

Dördüncü Hanedan (MÖ 2613 - MÖ 2496)Düzenle

İsim Resim Notlar Saltanat ()
Sneferu   48 yıl hüküm sürdü Maydum Piramidi, Eğik Piramit ve Kızıl Piramidi inşa ettirdi. Bazı bilim adamları onun Kızıl Piramit'e gömüldüğüne inanıyor. Uzun bir süre Maydum Piramidinin Sneferu'nun değil, firavun Huni'nin yaptırdığı düşünülüyordu. Eski Mısır kaynakları Sneferu'yu dindar, cömert ve güvenilir bir yönetici olarak tanımlar. 2613-2589
Khufu (Keops)   Giza'daki Büyük Piramidi inşa ettirdi. Khufu, antik Yunan yazarları tarafından acımasız bir tiran olarak tasvir edilir, ancak Eski Mısır kaynakları onu cömert ve dindar bir hükümdar olarak tanımlamaktadır. 2589-2566
Djedefre   Bazı akademisyenler, ölen babası için bir anıt olarak Giza'nın Büyük Sfenksini yaptırdığına inanıyor. Ayrıca Abu Rawash'ta bir piramit yaptırdı. Ancak bu piramit artık mevcut değildir. 2566-2558
Khafre (Kephren)   Piramidi, Giza'daki en büyük ikinci piramittir. Bazı bilim adamları, Djedefre'den önce Büyük Sfenks'i yaptıran olarak onu tercih ediyor. Eski Yunan yazarları, Khafre'yi Khufu kadar acımasız olarak tanımlarlar. 2558-2532
Baka   Zawyet el'Aryan'ın Bitmemiş Kuzey Piramidinin sahibi olabilir. 2570 civarında
Menkaure   Piramidi, Giza'daki üçüncü ve en küçük piramittir. Bir efsane, kızının bir hastalık nedeniyle öldüğünü ve Menkaure'nin onu inek şeklindeki altın bir tabutla gömdüğünü iddia ediyor. 2532-2503
Shepseskaf   Mastabat al-Fir'aun'un sahibi 2503-2498
Thamphthis Manetho'ya göre 4.hanedanın son firavunu, kendisine dair bir arkeolojik kanıt bulunamadı. 2500 civarında

Beşinci Hanedan (MÖ 2496 - MÖ 2345)Düzenle

İsim Resim Notlar Saltanat ()

Userkaf

  Sakkara'da bir piramidin içine gömüldü. Abusir'de ilk güneş tapınağını inşa etti. 2496-2491
Sahure

 

Kraliyet nekropolünü, piramidini inşa ettiği Abusir'e taşıdı. 2490-2477
Neferirkare Kakai

 

2477-2467
Neferefre

 

2460-2458
Shepseskare Isi

 

Büyük olasılıkla Neferefre'den sonra sadece birkaç ay hüküm sürdü ve muhtemelen Sahure'nin oğlu. Bir kaç ay
Nyuserre Ini

 

2445-2422
Menkauhor Kaiu

 

Güneş tapınağı inşa eden son firavun 2422-2414
Djedkare Isesi

 

Mısır yönetiminin kapsamlı reformlarını etkiledi. Tahtta muhtemelen 35 yıldan fazla bir süre kalarak hanedanlığının en uzun saltanatını yaşadı. 2414-2375
Unas

 

Piramidinde, piramit metinlerinin en eski örneği yazılmıştır. 2375-2345

Altıncı Hanedan (MÖ 2345 - MÖ 2181)Düzenle

İsim Resim Notlar Saltanat ()
Teti   Manetho'ya göre öldürüldü. 2345-2333
Userkare   2333-2332
I. Pepi Meryre   Komplolar ve siyasi sıkıntılarla karşı karşıya kaldı. 2332-2283
I. Merenre Antyemsaf   2283-2278
II. Pepi Neferkare   94 yıl ile muhtemelen insanlık tarihinin en uzun hüküm süren hükümdarı. Alternatif olarak, sadece 64 yıl hüküm sürmüş olabilir. 2278-2184
Neferka II.Pepi döneminde hüküm sürdü; muhtemelen oğlu ya da ortak firavun idi. 2200-2199
II. Merenre Antyemsaf   Kısa ömürlü firavun, muhtemelen II.Pepi'nin yaşlı bir oğlu. 2185-2184
Netjerkare Siptah   Netjerkare Siptah büyük olasılıkla Herodot ve Manetho'nun bahsettiği kadın hükümdar Nitocris ile aynı kişidir. Bazen 7.Hanedanın ilk firavunu olarak sınıflandırılır. 2184–2181

Birinci Ara DönemDüzenle

İlk Ara Dönem (MÖ 2181–2060), Eski Krallığın sonu ile Orta Krallık'ın kuruluşu arasında bir kargaşa ve kaos dönemidir.

Eski Krallık, II. Pepi'nin ölümünden sonra hızla çöktü. II.Pepi 64 yıl veya 94 yıl hüküm sürdü. Saltanatının son yıllarına, ileri yaşı nedeniyle verimsizlik damgasını vurdu. Bunun sonucunda Aşağı ve Yukarı Mısır birliği dağıldı, bölge liderleri bu dönemde ortaya çıkan kıtlıkla başa çıkmak zorunda kaldı.

6. Hanedanlığın halefleri olan 7. ve 8. Hanedanların firavunları Memphis'te bir miktar gücü ellerinde tutmaya çalıştı. Bu hanedan 20 veya 45 yıl sonra, Herakleopolis'te bulunan yeni bir firavun hanedanı tarafından devrildi. Bu olaylardan bir süre sonra, Teb merkezli rakip bir hanedan, Kuzey derebeylerine karşı ayaklandı ve Yukarı Mısır'ı birleştirdi. MÖ 2055 civarında firavun III.Intef'in oğlu ve halefi II.Mentuhotep, Herakleopolis firavunlarını yendi. Daha sonra Aşağı ve Yukarı Mısır'ı yeniden birleştirerek Orta Krallık'ı kurdu.

Yedinci ve Sekizinci HanedanDüzenle

İsim Resim Notlar Saltanat ()
Menkare   2183-2181
II. Neferkare   Bilinmiyor
Neferkare Neby   Bilinmiyor
Djedure Shemai   Bilinmiyor
Neferkare Khendu   Bilinmiyor
Merenhor   Bilinmiyor
Neferkamin   Bilinmiyor
Nykare   Bilinmiyor
Neferkare Tereru   Bilinmiyor
Neferkahor   Bilinmiyor
Neferkare Pepiseneb   Bilinmiyor
Neferkamin Anu   2170 civarında
Qakare Ibi   2169–2167
Neferkaure   2167-2163
Neferkauhor Khuwihapi   2163-2161
Neferirkare   2161-2160

Dokuzuncu HanedanDüzenle

İsim Resim Notlar Saltanat ()
I.Meryibre Khety

(I.Acthoes)

  2160-?
- Bilinmiyor
VII. Neferkare Bilinmiyor
II.Khety   Bilinmiyor
Senenh veya Setut Bilinmiyor
- Bilinmiyor
Mery- Bilinmiyor
Shed- Bilinmiyor
H- Bilinmiyor

Onuncu HanedanDüzenle

İsim Resim Notlar Saltanat ()
Meryhathor   2130-?
VIII.Neferkare 2130 ile 2040 arasında
Wahkare Khety   Bilinmiyor
Merikare   ?-2040

Onbirinci Hanedan (MÖ 2125 - MÖ 2055)Düzenle

İsim Resim Notlar Saltanat ()
Yaşlı İntef   Teb nomark'ı, isimsiz bir krala hizmet ediyordu, daha sonra 11. Hanedanlığın kurucu figürü olarak kabul edildi. Bilinmiyor

Yaşlı Intef'in halefleri, I.Mentuhotep ile başlayarak, kuzey derebeylerinden bağımsız hale geldiler ve sonunda II.Mentuhotep altında Mısır'ı fethettiler.

İsim Resim Notlar Saltanat ()
I.Mentuhotep   Nominal olarak bir Teb nomark'ı, ancak bağımsız olarak hüküm sürmüş olabilir. ?-2133
I. Intef   2133 - 2117
II. Intef   Abidos'u fethetti. 2117 - 2068
III. Intef   Asyut'u fethetti ve muhtemelen 17.norm'a kadar ilerledi. 2068 - 2060

Orta KrallıkDüzenle

Orta Krallık (MÖ 2060-1802), Birinci Ara Dönemin sonundan İkinci Ara Dönemin başlangıcına kadar olan dönemdir.

Onbirinci Hanedan (MÖ 2060 - MÖ 1985)Düzenle

İsim Resim Notlar Saltanat ()
II. Mentuhotep   Aşağı ve Yukarı Mısır'ı yeniden birleştirdi. 2060–2040

(Yalnızca Yukarı Mısır Kralı)

2060–2009

(Yukarı ve Aşağı Mısır Kralı)

III. Mentuhotep   2009-1997
IV. Mentuhotep   Daha sonraki kral listelerinde görünmeyen belirsiz firavun; mezar bilinmiyor. Veziri ve halefi I. Amenemhat tarafından devrilmiş olabilir. 1997-1991

Onikinci Hanedan (MÖ 1991- MÖ 1802)Düzenle

İsim Resim Notlar Saltanat ()
I. Amenemhat   Muhtemelen IV.Mentuhotep'i devirdi. Kendi korumaları tarafından öldürüldü. 1991 - 1962
I. Senusret (I. Sesostris)   1971-1926
II. Amenemhat   1929-1895
II. Senusret (II. Sesostris)   1897-1878
III. Senusret (III. Sesostris)   Orta Krallık firavunlarının en güçlüsü. 1878–1860
III. Amenemhat   1860-1815
IV. Amenemhat   1815–1807
Kraliçe Sobekneferu   Kanıtlanmış ilk kadın Firavun. 1807–1802

İkinci Ara DönemDüzenle

İkinci Ara Dönem (MÖ 1802-1550), Orta Krallığın sonu ile Yeni Krallığın başlangıcı arasında bir kargaşa dönemidir.

On Üçüncü Hanedan, Onikinci Hanedandan çok daha zayıftı ve Mısır'ı elinde tutunamadı. Hanedanlığın başlangıcında veya ortasına doğru, Doğu Deltası'nın bataklıklarında bulunan Xois'teki eyalet yönetici ailesi, On Dördüncü Hanedanı oluşturdu ve merkezi otoriteden koptu.

Hiksoslar ilk ortaya çıkışlarını IV. Sobekhotep döneminde yaptılar ve MÖ 1720 civarında Avaris kasabasını (modern Tell el-Dab'a / Khata'na) alarak 14. hanedanlığın krallığını fethettiler. MÖ 1650 civarında, belki de On Beşinci Hanedanlığın kurucusu Salitis tarafından yönetilen Hiksos, Memfis'i fethederek 13. hanedanı sona erdirdi. Yukarı Mısır'da 13. hanedanlığın çöküşünden kaynaklanan iktidar boşluğu, 16. hanedanın Teb'te bağımsızlığını ilan etmesine izin verdi, ancak kısa süre sonra Hiksos kralları tarafından istila edildi.

Daha sonra Hiksos, Yukarı Mısır'dan çekilirken, Tebdeki yerli Mısırlı yönetici hanedanı On Yedinci Hanedanı kurdu. Bu hanedan sonunda Hiksosları Seqenenre Tao, Kamose ve son olarak Yeni Krallığın ilk firavunu Ahmose yönetiminde Mısır'dan sürdü.

Onüçüncü Hanedan (MÖ 1802- MÖ 1649)Düzenle

İsim Resim Notlar Saltanat ()
I. Sobekhotep   1802-1800
Sonbef   1800-1796
Nerikare   1796
V. Amenemhet   1796-1793
Ameny Qemau   1795-1792
Hotepibre   Sehotepibre olarak da bilinir. 1792-1790
Iufni Saltanatı çok kısa sürdü. Muhtemelen 1790-1788
VI. Amenemhat   1788-1785
Semenkare   1785-1783 veya 1739
II. Shetepibre   1783-1781
Sweadjkare 1781
Nedjemibre 1780 veya 1736
II. Sobekhotep   1780-1777
Reniseneb 4 ay hüküm sürdü. 1777
I. Hor   1777-1775
Sekhemrekhutawy Khabaw   1775-1772
Djedkheperew   1772-1770
Sebkay  
Sedjefakare   1769-1766
Khutawyre Wegaf   1767
Khendjer   Muhtemelen ilk semitik firavun, Sakkara'da bir piramit inşa etti 1765
Imira-Mesha   1759 veya 1711'den başlayarak 10 yıldan az hüküm sürdü.
IV. İntef   10 yıldan az
Seth   1749'da sona erdi
III. Sobekhotep   1755-1751
I. Neferhotep   1751-1740
Sihathor   Kardeşi I.Neferhotep ile geçici ortak, tek başına hüküm sürmemiş olabilir. 1739
IV. Sobekhotep   1740-1730
V. Sobekhotep   1730
VI. Sobekhotep   Saltanatı 4 yıl 8 ay 29 gün sürdü. 1725 civarında
Iaib   1725–1714 veya 1712–1701
Ay   1701–1677 veya 1714–1691
Merhotepre Ini   1677–1675 veya 1691–1689
Sewadjtu 1675-1672
Ined   II.Neferhotep ile aynı kişi olabilir 1672-1669
Hori 5 yıl
VII. Sobekhotep   1664–1663
Yedi Firavun Kaybolan isimler 1663-?
Mer[...]re Bilinmiyor
Merkeperre   1663 ile 1649 arasında bir süre
Merikare 1663 ile1649 arasında bir süre
Belirsiz İsim Bilinmiyor
V. Montuhotep   1655 civarı
[...]mosre Bilinmiyor
Ibi [...]maatre Bilinmiyor
Hor[...] [...]webenre Bilinmiyor
Se...kare Bilinmiyor
Seheqenre Sankhptahi   1663-1649 arası
...re Bilinmiyor
Se...enre ?-1649

Aşağıdaki firavunların konumu belirsizdir:

İsim Resim Notlar Saltanat ()
I. Dedumes   Muhtemelen 16.hanedanın firavunu 1654 civarı
II. Dedumes   Muhtemelen 16.hanedanın firavunu Bilinmiyor
Sewahenre Senebmiu   13.hanedanın sonları 1660'dan sonra
Snaaib   Muhtemelen Abydos Hanedanı'nın bir kralı Bilinmiyor
II.İni   13.hanedanın sonları Bilinmiyor

Ondördüncü Hanedan (MÖ 1805- MÖ 1650)Düzenle

İsim Resim Notlar Saltanat ()
Yakbim Sekhaenre   1805–1780
Ya'ammu Nubwoserre   1780-1770
Qareh Khawoserre   1770–1760
'Ammu Ahotepre   1760–1745
Sheshi   1745-1705
Nehesy   1705 civarı
Khatire Bilinmiyor
Nebfaure 1704 civarı
Sehabre 1704-1699 civarı
Meridjefare   1699 civarı
III.Sewadjkare Bilinmiyor
Nebdjefare 1694
Webenre Bilinmiyor
- Bilinmiyor
Djefare? Bilinmiyor
Webenre 1690 civarında
Nebsenre   1690 ile 1649 arasında
Sekheperenre   2 ay,1690 ile 1649 arasında bir süre
Anati Djedkare Bilinmiyor
Bebnum 1690 ile 1649 arasında bir süre
'Apepi 1650

Aşağıdaki firavunların konumu ve kimliği belirsizdir:

İsim Resim Notlar Saltanat ()
Nuya   Bilinmiyor
Wazad   1700 civarında?
Sheneh   Bilinmiyor
Shenshek   Bilinmiyor
Khamure   Bilinmiyor
Yakareb   Bilinmiyor
Yaqub-Har   14. hanedanlığa, 15. hanedana ait olabilir veya Hiksos'un bir tebası olabilir. Muhtemelen Tevrat Yaratılış Kitabı 41.bölümde bahsedilen Firavun. MÖ 17.-16. yüzyıllar

Onbeşinci Hanedan (MÖ 1674 - MÖ 1535)Düzenle

İsim Resim Notlar Saltanat ()
Semqen   Kronolojik konum belirsiz. 1649-Bilinmiyor
'Aper-'Anat   Kronolojik konum belirsiz. Bilinmiyor
Sakir-Har Bilinmiyor
Khiyan Apachnan   Hiksos'un gücünün zirvesi, hükümdarlığının sonuna doğru Teb'i fethetti. 30-40 yıl
Ipepi   40 yıl veya üzeri
Khamudi   1555–1544

Abidos HanedanıDüzenle

İsim Resim Notlar Saltanat ()
Sekhemraneferkhau Wepwawetemsaf   16. Hanedanlığın sonlarına ait olabilir. Belirsiz
Sekhemrekhutawy Pantjeny   16. Hanedanlığın sonlarına ait olabilir. Belirsiz
Menkhaure Snaaib   13. Hanedanlığın sonlarına ait olabilir. Belirsiz
Woseribre Senebkay   1650 civarında

Onaltıncı Hanedan (MÖ 1650 - MÖ 1580)Düzenle

İsim Resim Notlar Saltanat ()
- Bilinmiyor
Sekhemresementawy Djehuti   3 yıl
VIII.Sobekhotep   16 yıl
III.Neferhotep   1 yıl
Seankhenre Mentuhotepi   17. Hanedanlığın kralı olabilir 1 yıl
I.Nebiryraw   26 yıl
II.Nebiryraw   1600 civarında
Semenre   1600 civarında
Bebankh   12 yıl
I. Dedumes   13. Hanedanlığın firavunu olabilir 1588-1582 civarında
II.Dedumes   1588-1582 civarında
Djedankhre Montemsaf   1590 civarında
VI.Mentuhotep   MÖ 1585 civarında
IV.Senusret   Bilinmiyor
Sekhemre Shedwast Bilinmiyor

16. Hanedan ayrıca III.Sneferankhre Pepİ ve Nebmaatre'nin hükümdarlıklarını da içermiş olabilir. Kronolojik konumları belirsizdir.

Onyedinci Hanedan (MÖ 1650 - MÖ 1550)Düzenle

İsim Resim Notlar Saltanat ()
Rahotep   1620 civarında
I. Sobekemzaf   En az 7 yıl
II. Sobekemzaf   Mezarı IX.Ramses döneminde soyuldu ve yakıldı. 1573 civarında, bilinmiyor
V. Inyotef   Muhtemelen 1573-1571 civarında
VI. Inyotef   1571'den 1560'ların ortalarına kadar
VII. Inyotef   1560'ların sonları
Senakhtenre Ahmose   1558 civarında
Seqenenre Tao   Hiksoslara karşı savaşırken öldü. 1558–1554
Kamose   1554–1549

Yeni KrallıkDüzenle

Yeni Krallık (MÖ 1550–1077), MÖ 16. yüzyıldan 11. yüzyıla kadar, İkinci Ara Dönem ile Üçüncü Ara Dönem arasındaki Mısır'ın Onsekizinci, Ondokuzuncu ve Yirminci hanedanını kapsayan dönemdir. Mısır bu dönemde altın çağını yaşamıştır.

Onsekizinci Hanedan (MÖ 1550 - MÖ 1292)Düzenle

İsim Resim Notlar Saltanat ()
Ahmose   Kamose'nin kardeşi ve halefi, Mısır'ın kuzeyini Hiksoslardan aldı. 1550 - 1525
I. Amenhotep   1541–1520
I. Thutmose   Hükümdarlığı sırasında Mısır'ın bölgesel kapsamını genişletti. 1520 - 1492
II. Thutmose   1492 - 1479
Kraliçe Hatshepsut   Mısır'ın bilinen ikinci kadın hükümdarı. Hükümdarlığının ilk dönemlerinde yeğeni III.Thutmose ile devleti ortak yönetmiş olabilir. Birçok tapınak ve anıt inşa etti. 1479 - 1458
III. Thutmose   Levant ve Nubya'daki genişlemesiyle ünlü. Onun saltanatı altında, Eski Mısır en büyük sınırlara ulaştı. Mısır'ın gücünün zirvesinde hüküm sürdü. Hükümdarlığının sona ermesinden önce, Hatşepsut'un adını Tapınaklardan sildirdi. 1458-1425
II. Amenhotep   1425 - 1400
IV. Thutmose   1400 - 1390
III. Amenhotep   1390 - 1352
IV. Amenhotep/Akhenaten   Devlet dinini çok tanrılı Eski Mısır dininden Monoteistik Atenizm'e değiştirildiği Amarna Dönemi'nin kurucusu. Başkenti Akhetaten'e taşıdı. 1352 - 1336
Smenkhkare   1335-1334
Neferneferuaten Bir kadın Firavun, muhtemelen Smenkhkare ile aynı hükümdardır. Arkeolojik kanıtlar, Amarna Dönemi'nin sonlarına doğru firavun olarak hüküm süren bir kadınla ilgilidir. Nefertiti olması muhtemeldir. 1334-1332
Tutankhamun   1332-1324
Ay   Tutankhamun'un Sadrazamı ve Akhenaten ve Smenkhkare döneminde önemli bir memurdu. Muhtemelen III.Amenhotep'in Karısı Tiye'nin kardeşi ve muhtemelen Akhenaten'in Karısı Nefertiti'nin babası. 1324-1320
Horemheb   1320 - 1292

Ondokuzuncu Hanedan (MÖ 1292 - MÖ 1186)Düzenle

İsim Resim Notlar Saltanat ()
I. Ramses   1292–1290
I. Seti   Akhenaten döneminde kaybedilen toprakların çoğunu geri aldı. 1290–1279
II. Ramses   MÖ 1275'te Kadeş Savaşı'nda Hitit İmparatorluğu ile çıkmaza girene kadar Mısır topraklarını genişletmeye devam etti ve ardından MÖ 1258'de Kadeş antlaşması imzalandı. 1279 - 1213
Merenptah   1213 - 1203
Amenmess   Büyük ihtimalle bir gaspçı. 1203 - 1200
II. Seti   1203 - 1197
Merenptah Siptah   1197 - 1191
Kraliçe Tawosret   Muhtemelen II.Seti'nin karısı. Twosret veya Tawosret olarak da bilinir. 1191 - 1190

Yirminci Hanedan (MÖ 1190 - MÖ 1077)Düzenle

İsim Resim Notlar Saltanat ()
Sethnakht   1190-1186
III. Ramses   MÖ 1175'te Deniz Halkları ile savaştı. Muhtemelen suikasta uğradı. 1186–1155
IV. Ramses   Hükümdarlığı sırasında Mısır'ın gücü azalmaya başladı. 1155-1149
V. Ramses   1149-1145
VI. Ramses   1145-1137
VII. Ramses   1137-1130
VIII. Ramses   1130-1129
IX. Ramses   1129-1111
X. Ramses   1111-1107
XI. Ramses   Saltanatının ikinci yarısında, Amon Baş Rahibi Herihor, Ramses'in gücünü Aşağı Mısır ile sınırlayarak Yukarı Mısır'ı Teb'den yönetti. 1107-1077

Üçüncü Ara DönemDüzenle

Üçüncü Ara Dönem (MÖ 1077-664), Yeni Krallığın çöküşünün ardından Libya kökenli bir dizi hanedan hüküm sürdü, alternatif olarak bu döneme Libya Dönemi adı verdi.

Yirmibirinci Hanedan (MÖ 1069 - MÖ 943)Düzenle

Yirmi Birinci Hanedan, nispeten zayıf bir hanedanlıktı. Teorik olarak, tüm Mısır'ın hükümdarlarıydılar, ancak pratikte etkileri Aşağı Mısır ile sınırlıydı.

İsim Resim Notlar Saltanat ()
Smendes   1077–1051
Amenemisu   1051–1047
I. Psusennes   40 veya 51 yıl hüküm sürdü. Tanis'teki bozulmamış mezarı ile ünlü. Gömülü olduğu muhteşem gümüş tabut nedeniyle "Gümüş Firavun" olarak bilinir. Hanedanlığın en güçlü hükümdarlarından biridir. 1047-1001
Amenemope   1001–992
I. Osorkon   Bir Libya kabilesi olan Meshwesh'in Büyük Şefi Shoshenq A'nın oğlu. 992-986
Siamun   986-967
II. Psusennes   II.Pinedjem'in oğlu, Amon Başrahibi 967–943

Teb Amon BaşrahipleriDüzenle

Resmi olarak firavun olmasalar da, Teb'deki Amon Başrahipleri, Yirmi birinci hanedanlık döneminde Yukarı Mısır'ın fiili hükümdarlarıydı, isimlerini kartotlara yazıyor ve kraliyet mezarlarına gömülüyorlardı.

İsim Resim Notlar Saltanat ()
Herihor
Firavun olduğunu iddia eden ilk Amon Başrahibi. Teb'te güneyde hüküm sürerken, XI.Ramses kuzeyde Pi-Ramses'te hüküm sürdü. 1080–1074
Piankh Bazı kaynaklar Herihor'dan önce hüküm sürmüş olabileceğini öne sürüyor. 1074–1070
I.Pinedjem 1070–1032
Masaharta
1054–1045
Djedkhonsuefankh
1046–1045
Menkheperre
1045–992
II.Nesbanebdjed (II.Smendes)
992–990
II.Pinedjem
990–976
III.Pasebakhaennuit

(III.Psusennes)

Muhtemelen II.Psusennes ile aynı kişi. kendisini firavun benzeri bir figür olarak gören son Amon Başrahibi olarak kabul edilir. 976–943

Yirmiikinci Hanedan (MÖ 943 - MÖ 728)Düzenle

İsim Resim Notlar Saltanat ()
I. Shoshenq   Meshwesh (Libya) kabilesinin Büyük Şefi Nimlot A'nın oğlu 943–922
I. Osorkon   922–887
II. Soshhenq   Muhtemelen bir gaspçı. 887-885
Tutkheperre Shoshenq 880'ler
Harsiese   Thebes'te bir isyancı 880–860
I. Takelot   885–872
II. Osorkon   872–837
III. Shoshenq   837–798
IV.Shoshenq   798–785
Pami   785–778
V. Shoshenq   778–740
IV. Osorkon   740–720

Yirmiüçüncü Hanedan (MÖ 837 - MÖ 735)Düzenle

İsim Resim Notlar Saltanat ()
II.Takelot   837–813
Pedubast   Bir asi - Teb'i ele geçirdi. 826–801
I.Luput 812–811
IV. Shoshenq Pedubast'ın halefi. 801–795
III. Osorkon   II.Takelot'in oğlu; Teb'i kurtardı, sonra kendini firavun ilan etti. 795–767
III. Takelot   Saltanatının ilk beş yılında babası III.Osorkon ile birlikte hüküm sürdü. 773–765
Rudamon   765–762
VII.Shoshenq

Yirmidördüncü Hanedan (MÖ 732 - MÖ 720)Düzenle

İsim Resim Notlar Saltanat ()
I. Tefnakhte   732–725
Bakenranef   725–720

Yirmibeşinci Hanedan (MÖ 744 - MÖ 656)Düzenle

İsim Resim Notlar Saltanat ()
Piankhy   Nubya Kralı; Saltanatının 20.yılında Mısır'ı fethetti. 744–714
Shebiktu   2010'lara kadar Shabaka'nın halefi olduğuna inanılıyordu. 714–705
Shebaka   705–690
Taharqa   690–664
Tantamani   656'da Psamtek'in yetkisini o yıl Teb'e kadar uzatmasıyla Yukarı Mısır'ın kontrolünü kaybetti. 664–653

Geç DönemDüzenle

Geç Dönem, MÖ 664'ten 332'ye kadar sürer ve yerli Mısırlılar ve Persler tarafından yönetilen hanedanları içerir.

Yirmialtıncı Hanedan (MÖ 664 - MÖ 525)Düzenle

İsim Resim Notlar Saltanat ()
II.Tefnakht   685–678
Nekauba 678–672
I.Necho   664'te Tantamani komutasında işgalci Kuşi kuvvetleri tarafından öldürüldü. 672–664

I.Necho'in oğlu ve halefi I.Psamtik , Mısır'ı yeniden birleştirmeyi başardı ve genellikle Yirmi Altıncı Hanedanlığın kurucusu olarak kabul edilir.

İsim Resim Notlar Saltanat ()
I. Psamtek   Mısır yeniden birleştirdi. 664 - 610
II. Nekau   610 - 595
II. Psamtek   595 - 589
Apries   589 - 570
II.Ahmose   Pers fethinden önce Mısır'ın son büyük hükümdarıydı. 570 - 526
III. Psamtek   Pelusium Savaşı'nda Persler tarafından mağlup edilmeden önce yaklaşık altı ay hüküm sürdü ve ardından isyan girişiminde bulunduğu için idam edildi. 526 - 525

Yirmiyedinci Hanedan (Birinci Pers İktidarı) (MÖ 525 - MÖ 404)Düzenle

İsim Resim Notlar Saltanat ()
II. Kambises   525'te Pelusium Muharebesi'nde III.Psamtik'ü mağlup etti. 525 - 522
Smerdis 522
III.Petubastis   Delta'da yerli bir Mısırlı asi. 522/21–520
I. Darius   522 - 486
IV.Psammetichus Bir yerli Mısırlı isyancı lideri. Muhtemelen 480'lerde
I. Serhas   486 - 465
Artabanus 465 - 464
I. Artaserhas   464 - 424
II. Serhas 424 - 423
Sogdianus 424 - 423
II. Darius   424 - 404

Yirmisekizinci Hanedan (MÖ 404 - MÖ 398)Düzenle

İsim Resim Notlar Saltanat ()
Amyrtaios   Perslere karşı başarılı bir isyan başlattı. 404 - 398

Yirmidokucuncu Hanedan (MÖ 398 - MÖ 380)Düzenle

İsim Resim Notlar Saltanat ()
I. Nepherites   Savaşta Amyrtaeus'u yendi ve idam ettirdi. 398 - 393
Hakoris   391
Hernebkha Psammuthis   392 civarı - 391 civarı
Hakoris   390 civarı - 379 civarı
II. Nepherites Sadece 4 ay hüküm sürdükten sonra I.Nectanebo tarafından tahttan indirildi ve muhtemelen öldürüldü. 379 civarı

Otuzuncu Hanedan (MÖ 380 - MÖ 343)Düzenle

İsim Resim Notlar Saltanat ()
I. Nectanebo   379–361
Teos   361–359
II. Nectanebo   Mısır'ın son yerli hükümdarı 359–342

Otuzbirinci Hanedan (İkinci Pers İktidarı) (MÖ 343 - MÖ 332)Düzenle

İsim Resim Notlar Saltanat ()
III. Artaxerxes (Ochus)   Mısır ikinci kez Pers egemenliğine girdi. 343 - 338
Arses   Sadece Aşağı Mısır'da hüküm sürdü. 338 - 336
Khababash   Nubya'da bir istilayı yöneten asi firavun. 338–335
III. Darius (Codomannus)   Yukarı Mısır, MÖ 335'te Pers kontrolüne geri döndü. Pers İmparatorluğu, MÖ 332'de Büyük İskender tarafından fethedildi. 336 - 332

Makedonya İktidarı (MÖ 332 - MÖ 305)Düzenle

İsim Resim Notlar Saltanat ()
Büyük İskender   Makedonya, İran'ı ve Mısır'ı fethetti. 332 - 323
II. Philip Arrhideaus   323 - 317
IV. İskender   Büyük İskender'in oğlu 317 - 309

Ptolemaioslar (MÖ 305 - MÖ 30)Düzenle

İsim Resim Notlar Saltanat ()
I. Ptolemaios Soter   285'te tahttan çekildi. 305 - 282
II. Ptolemaios Philadelphus   284 - 246
II.Arsinoe   II. Ptolemaios Philadelphus'un eşi 277-270
III. Ptolemaios Euergeter   246 - 222
II.Berenice   III. Ptolemaios Euergeter'in eşi, öldürüldü. 244/243–222
IV. Ptolemaios Philopater   Muhtemelen sarayda çıkan yangından veya cinayetten öldü. 222 - 204
III.Asrinoe   IV. Ptolemaios Philopater'in eşi, öldürüldü. 220–204
Hugronaphor Güneydeki devrimci firavun 205–199
Ankhmakis Güneydeki devrimci firavun 199–185
V. Ptolemaios Epiphanes   204 - 180
I.Cleopatra   V. Ptolemaios Epiphanes'in eşi 193-176
VI. Ptolemaios Philometor   180 - 164
II.Cleopatra   VI. Ptolemaios Philometor'ün eşi 175-164
VIII. Ptolemaios Euergetes II   171 - 163
VI. Ptolemaios Philometor   163 - 145
II.Cleopatra   VIII. Ptolemaios Euergetes II ile evlendi.131'de ona karşı isyan çıkardı ve Mısır'ın tek hükümdarı oldu. 163–127
VII. Ptolemy Neos Philpator   Babası tarafından ortak hükümdar ilan edildi; daha sonra annesi II.Kleopatra'nın naipliği altında hüküm sürdü 145 - 144
VIII. Ptolemy Euergetes II   145 - 131
III.Cleopatra   VIII.Ptolemy'in ikinci karısı. Kendi oğlu X.Ptolemy tarafından öldürüldü. 142–131
Ptolemy Memphites II.Kleopatra tarafından kral ilan edildi; VIII.Ptolemaios tarafından öldürüldü. 131
Harsiesi Güneydeki devrimci firavun 131-130
VIII. Ptolemy Euergetes II   127 - 116
III.Cleopatra   IX.Ptolemy ve X.Ptolemy ile ortak naiplik yaptı. 127–107
II.Cleopatra   VIII.Ptolemy ile uzlaştı; 116 yılına kadar III.Kleopatra ve Ptolemy ile birlikte hüküm sürdü. 124–116
IX. Ptolemy II. Soter   116 - 110
IV.Cleopatra   IX.Ptolemy ile kısa bir süre evli kaldı, ancak III.Kleopatra tarafından ihraç edildi. Daha sonra öldürüldü. 116-115
X. Ptolemy Alexander   110 - 109
IX. Ptolemy II. Soter   109 - 107
X. Ptolemy Alexander   107 - 88
IX. Ptolemy II. Soter   88 - 81
III. Berenice   XI.Ptolemy ile evlenmeye zorlandı; 19 gün sonra emriyle öldürüldü. 81 - 80
XI. Ptolemy II. Alexander III.Berenice'ü öldürdüğü için vatandaşlar tarafından linç edilmeden önce 80 gün hüküm sürdü 80 - 80
XII. Ptolemy Neos Dionysos   80 - 58
V.Cleopatra XII.Ptolemy'nin karısı, IV.Berenic'ün annesi 79–68
VI.Cleopatra 58–57
IV. Berenice 58 - 55
XII. Ptolemy Neos Dionysos   55 - 51
VII.Cleopatra   52-30
XIII. Ptolemy   51 - 47
IV.Arsinoe   48-47
XIV. Ptolemy   47 - 44
XV. Ptolemy Cesarion   VII. Kleopatra'nın erkek çocuğu; Kleopatra ile birlikte hükümdar ilan edildiğinde 3 yaşında. Eski Mısır'ın bilinen son hükümdarı. 44 - 30

Roma DönemiDüzenle

VII.Kleopatra'nın Romalı diktatör Julius Caesar ve Romalı general Mark Anton ile ilişkileri vardı, ancak Mısır'ın Roma Cumhuriyeti'nin bir eyaleti haline gelmesi, Kleopatra intihar ettikten sonra oldu. Roma imparatorlarına firavun unvanı verildi.

Julio-Claudian Hanedanı (MÖ 30 - MS 68)Düzenle

İsim Resim Notlar Saltanat
Augustus   Mısır, Kleopatra ve Sezarion'un ölümlerinden sonra MÖ 30'da Augustus tarafından Roma Cumhuriyeti'ne dahil edildi . MÖ 27'de Augustus ilk Roma imparatoru oldu. MÖ 30 - MS 14
Tiberius   MS 14–37
Caligua MS 37-41
Claudius   MS 41-54
Neron   MS 54–68
İsim Resim Notlar Saltanat(MS)
Galba Hanedanı olmayan Roma imparatoru, Neron'nun intiharından sonra iktidarı ele geçirdi. 68-69
Otho Praetorian Muhafızları tarafından atanan, hanedan olmayan Roma imparatoru. 69
Otho ile Vespasian arasında sekiz ay hüküm süren Roma imparatoru Vitellius , bilinen Mısır kaynaklarında herhangi bir Firavun unvanına sahip değildir.

Flavius Hanedanı (MS 69-96)Düzenle

İsim Resim Notlar Saltanat(MS)
Vespasian Doğu lejyonları ile Roma İmparatorluğu'nu ele geçirdi. 69–79
Titus 79-81
Domitian |  81–96

Nerva-Antonin Hanedanı (MS 96-192)Düzenle

İsim Resim Notlar Saltanat(MS)
Nerva Roma Senatosu tarafından atandı . 96–98
Trajan   Trajan döneminde, Roma İmparatorluğu en geniş sınırlarına ulaştı. 98–117
Hadrian 117–138
Antoninus Pius 138-161
Lucius Verus 161–169
Marcus Aurelius 161-180
Commodus 180-192
Commodus ile Septimius Severus arasında iki ay hüküm süren hanedanı olmayan Roma imparatorları Pertinax ve Didius Julianus, bilinen Mısır kaynaklarında Firavun unvanlarına sahip değildir.

Severus Hanedanı (MS 193-235)Düzenle

İsim Resim Notlar Saltanat(MS)
Septimius Severus Pannonian lejyonlarının desteğiyle iktidarı ele geçirdi . 193-211
Caracalla   211–217
Geta 211
Macrinus 217–218
Diadumenian 218
Macrinus'tan sonra sırasıyla üç ve on üç yıl boyunca hüküm süren Severus imparatorları Elagabalus ve Severus Alexander'a bilinen Mısır kaynaklarında herhangi bir Firavun unvanı verilmez.

Üçüncü Yüzyıl Krizi (MS 235-284)Düzenle

İsim Resim Notlar Saltanat(MS)
İmparatorlar Maximinus Thrax (MS 235-238) I.Gordian ve II.Gordian (her ikisi de MS 238), Pupienus ve Balbinus (her ikisi de MS 238) ve III.Gordian(MS 238-244 )'ın Mısır kaynaklarında herhangi bir Firavun unvanı bulunmamaktadır.
Arap Philip Hanedanı yok 244–249
Arap Philip ile birlikte hükümdar olan İmparator II.Philippus'a (MS 247-249), bilinen Mısır kaynaklarında herhangi bir Firavun unvanı verilmez.
Decius Hanedanı yok, Arap Philip'i öldürdü. 249-251
İmparatorlar Herennius Etruscus (MS 251), Hostilian (MS 251), Trebonianus Gallus (251-253), Volusianus (MS 251-253) ve Aemilian (MS 253) bilinen Mısır kaynaklarında Firavun unvanlarına sahip değildir.
Valerian Hanedanı yok 253–260
İmparatorlar Gallienus (MS 253-268 ), Saloninus (MS 260), Claudius Gothicus (MS 268-270), Quintillus'un (MS 270 ), Aurelian'ın (MS 270-275), Tacitus (MS 275-276), Florianus (MS 276 ), Probus (MS 276-282), Carus (MS 282-283 ), Carinus (MS 283-285 ) ve Numerian (MS 283-284 ) bilinen Mısır kaynaklarında Firavun unvanlarına sahip değildir.

Tetrarşi (MS 284–313 )Düzenle

İsim Resim Notlar Saltanat(MS)
Diocletian Numerian'ın ölümünden sonra imparator ilan edildi . Roma İmparatorluğunu Doğu ve Batı olarak bölen ilk imparator . 284-305
Maximian Diocletian tarafından Batı Roma İmparatoru olarak atandı. 286–305
Galerius 305–311
Maximinus Daia Firavun unvanını alan son Roma İmparatoru 311–313

Dış bağlantılarDüzenle