Mısır'daki Dünya Mirası Alanları listesi

Vikimedya liste maddesi

Mısır'daki Dünya Mirası Alanları, UNESCO'nun Dünya Mirası Listesi'nde veya ülkenin geçici listesinde yer alan kültürel ve doğal miras varlıklarını belirtir. 2020 itibarıyla, Mısır'daki yedi alan bu kategoriye dahil edilmiştir.[1] Doğal Miras olarak listelenen Balina Vadisi dışındaki tüm alanlar Kültürel Miras olarak geçmektedir.

ListeDüzenle

    Tehlikede
Site Görsel Konum Kriter Alan

hektar (akre)

Yıl Açıklama
Ebu Mina  EgyAbusir,
  Mısır
30°50′28″N 29°39′47″E / 30.84098°K 29.663117°D / 30.84098; 29.663117 (Abu Mena)
Kültürel:EgyAbu
(iv)
182 (450) 1979 Eski şehir İskenderiyeli Menas'ın mezarı üzerine inşa edilmiştir ve Hristiyan kutsal şehrinin kalıntıları bir kilise, vaftizhane, bazilikalar, kamu binaları, sokaklar, manastırlar, evler ve atölyeler içerir.[2] Dünya Miras Komitesi, suyun mağaraları oluşturan kil duvarlar üzerindeki aşındırıcı etkisi nedeniyle 2001 yılında Ebu Mina'yı Tehlike Altındaki Dünya Mirasları listesine dahil etti.[3]
Teb Antik Kenti ve Nekropolü  EgyQena,
  Mısır
25°44′00″N 32°36′00″E / 25.733330°K 32.600000°D / 25.733330; 32.600000 (Ancient Thebes with its Necropolis)
Kültürel:EgyAnc
(i), (iii), (vi)
7.390 (18.300) 1979 Mısır'ın eski başkenti ve Mısır tanrısı Amon'un şehri, Antik Mısır'ın kalıntılarına ev sahipliği yapmaktadır. Krallar Vadisi ve Kraliçeler Vadisi'nin tapınakları, sarayları ve nekropolleri "Mısır medeniyetinin çarpıcı bir kanıtıdır".[4]
Tarihi Kahire Şehri  EgyKahire,
  Mısır
30°03′00″N 31°15′40″E / 30.050000°K 31.261110°D / 30.050000; 31.261110 (Historic Cairo)
Kültürel:EgyHis
(i), (v), (vi)
524 (1.290) 1979 Dünyanın en eski İslam şehirlerinden biri olan ve tarihi Kahire şehrinin ortasında bulunan alan, 10. yüzyıldan kalmadır ve 14. yüzyılda altın çağına ulaşmıştır. Kente camiler, medreseler, hamamlar ve çeşmeler yer almaktadır.[5]
Memfis ve Nekropolü; Giza'dan Dahshur'a Piramitler EgyGiza,
  Mısır
29°58′34″N 31°07′49″E / 29.976040°K 31.130410°D / 29.976040; 31.130410 (Memphis and its Necropolis – the Pyramid Fields from Giza to Dahshur)
Kültürel:EgyMem
(i), (iii), (vi)
16.358 (40.420) 1979 Eski başkent mezar anıtlarına, kaya mezarları, mastabalara, tapınaklara ve piramitlere ev sahipliği yapmaktadır. Antik Dünya'nın Yedi Harikası'ndan biridir.[6]
Ebu Simbel'den Filai'ye Nübye Anıtları  EgyAsvan,
  Mısır
22°20′11″N 31°37′34″E / 22.336390°K 31.626110°D / 22.336390; 31.626110 (Nubian Monuments from Abu Simbel to Philae)
Kültürel:EgyNub
(i), (iii), (vi)
374 (920) 1979 Nil sahillerinde yer alan alan, II. Ramses Tapınağı ve İsis Tapınağı gibi anıtlar içermektedir.[7]
Azize Katerina Manastırı Güney Sina,
  Mısır
28°33′22″N 33°58′32″E / 28.556230°K 33.975430°D / 28.556230; 33.975430 (Saint Catherine Area)
Kültürel:EgySai
(i), (iii),
(iv), (vi)
60.100 (149.000) 2002 6. yüzyıldan kalma Ortodoks manastırı, Eski Ahit'e göre Musa'nın Yasa Tabletleri'nin bulunduğu Horeb Dağı'nın yakınında yer almaktadır. Bölge, Hıristiyanlar, Müslümanlar ve Yahudiler tarafından kutsal kabul edilir.[8]
Vadi el-Hitan (Balinalar Vadisi) EgyFeyyum,
  Mısır
29°20′00″N 30°11′00″E / 29.333330°K 30.183330°D / 29.333330; 30.183330 (Wadi Al-Hitan (Whale Valley))
Doğal:EgyWad
(viii)
20.015 (49.460) 2005 Batı Mısır'da bulunan bu alan, günümüzde soyu tükenmiş Archaeoceti'nin fosil kalıntılarına ev sahipliği yapmakta ve balinaların evrimini, bir kara canlısından su memelisine dönüşümünü gözler önüne sermektedir.[9]

KaynakçaDüzenle

  1. ^ "Egypt". UNESCO. 20 Temmuz 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2017. 
  2. ^ "Abu Mena". UNESCO. 26 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  3. ^ "Abu Mena – Threats to the Site (2001)". UNESCO. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2010. 
  4. ^ "Ancient Thebes with its Necropolis". UNESCO. 14 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  5. ^ "Historic Cairo". UNESCO. 9 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  6. ^ "Memphis and its Necropolis – the Pyramid Fields from Giza to Dahshur". UNESCO. 2 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  7. ^ "Nubian Monuments from Abu Simbel to Philae". UNESCO. 5 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  8. ^ "Saint Catherine Area". UNESCO. 13 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  9. ^ "Wadi Al-Hitan (Whale Valley)". UNESCO. 9 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010.