Mónica Molina

Mónica Molina Tejedor (d. Madrid, 24 Ocak 1968) dünyaca ünlü İspanyol pop, slow ve geleneksel İspanyol ve Latin müzikleri temalarını işleyen ses sanatçısı, bestekâr, müzisyen ve aktris. Müzik dünyasına kazandırdığı oldukça başarılı isimlerle ün kazanmış Molina adilesine mensuptur. Erkek kardeşi birçok ünlü şarkıya imza atmış prodüktör ve müzik adamı Noel Molina'dır, birlikte çeşitli müzik projeleri gerçekleştirmişlerdir. "En İyi Latin Müziği Sarkıcısı" dalında pek çok kez Grammy adayı olarak seçilmiştir.

Mónica Molina
Doğum adı Mónica Molina Tejedor
Doğum 24 Ocak 1968 (1968-01-24) (52 yaşında)
İspanya Madrid, İspanya
Tarzlar Pop, hafif ritimli müzik, Melódico
Meslekler Şarkıcı, bestekâr, müzisyen
Çalgılar Vokal
Etkin yıllar 1986—günümüz
Resmî site (İspanyolca) Resmî Fan Kulübü Web Sitesi
Önemli çalgılar

HayatıDüzenle

Şarkıcı ve aktör Antonio Molina'nın sekiz çocuğundan yedincisi olan Mónica, babası ve kardeşleri Ángela Molina, Paula Molina, Miguel (Micky) Molina'nın yolundan gidip kendini oyunculuğa ve müziğe adamıştır. Yeğeni de kendisi gibi ünlü Olivia Molina'dır. Mónica İspanya'nın en ünlü oyuncularıyla çok sayıda önemli sinema filminde, televizyon dizisinde, tiyatro oyunlarında rol almıştır. Özellikle Akdeniz müziği temasını işlediği ve otoritelere kendi tarzını yansıtarak oldukça farklı ve elegan bir işe imza attığını kabul ettiren Mónica ilk albümünü 1999 yılında çıkarmıştır. Kısa zamanda çok sayıda Altın Plak kazanmasının yanı sıra, Latin Grammy Ödülleri'nde "En İyi Şarkıcı" ve İspanya Müzik Ödülleri'nde de "En İyi Çıkış Yapan Şarkıcı" unvanlarını elde ederek hatırı sayılır başarılar elde etmiştir. Türkiye'yi, özellikle İstanbul'u çok sevdiğini birçok röportajında dile getiren Mónica, Türkiye'de çeşitli Jazz festivallerine katılmıştır ve konserler vermiştir. Nana para Candela adlı şarkısını aktör José Coronado ile olan evliliğinden doğan tek çocuğuna ithaf etmiştir. Ünlü prodüktör ve besteci Paco Ortega ile çeşitli müzik çalışmaları yapmıştır. Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın teklifi üzerine Türkiye'nin tanıtımı adına bir klibini İstanbul'da çekmiştir. Ayrıca "Autoretrado (Kendi Portrem)" adlı albümünün kapağı İstanbul manzaralıdır. Bu projenin ardından Molina: "Fotoğrafları kullanmak Türkler'e borcumdu. Türkiye'de de bir dinleyici kitlem olduğunu bilmek çok mükemmel, güzel bir his. Türkiye'de bu ortamı yakaladığım için ayrıca çok gururluyum. Bunu büyük başarı olarak görüyorum çünkü tamamen farklı bir dil konuşuyoruz, halk ile iletişim kurmakta büyük zorluklar oluyor. Buna rağmen müzik o kadar olağanüstü, sihirli bir şey ki; nedenini bilmeden o iletişimi kurabiliyorsunuz. Müziğimin her ne kadar Akdeniz insanı için yakın olduğunu bilsem de, Türkiye'de konser vermek başlangıçta benim için sürprizdi." şeklinde açıklama yapmıştır.

DiskografiDüzenle

  • Autorretrato (2007)
  • A vida (2006)
  • De cal y arena (2003)
  • Vuela (2001)
  • Tu despedida (1999)

İşbirlikleriDüzenle

  • Tiramisú de limón (vidyo klip). Vinagre y Rosas, Joaquín Sabina şarkısı (2009)
  • Guantanamera. Un tributo a Cuba (2007)
  • Amar en tiempos revueltos (2006)
  • Newwoman: 30 tracks for a new woman (2006)
  • Y todo es vanidad: Homenaje a Javier Krahe (2004)
  • ¡Mira que eres canalla, Aute! (2000)

Televizyon DizileriDüzenle

Tiyatro OyunlarıDüzenle

FilmografiDüzenle

Dış bağlantılarDüzenle