Luminiţa Gheorghiu

Luminiţa Gheorghiu (d. 1 Eylül 1949, Bükreş; ö. 4 Temmuz 2021, Bükreş, Romanya), Rumen aktris.

Luminiţa Gheorghiu
Luminita-Gheorghiu at a film gala.jpg
Gheorghiu, 2013'te Berlin Film Festivali'nde Child's Pose filminin galasında
Doğum Gheorghiu Luminița
01 Eylül 1949(1949-09-01)
Bükreş, Romanya
Ölüm 4 Temmuz 2021 (71 yaşında)
Bükreş, Romanya
Eğitim Bükreş Sahne Sanatları Akademisi
Meslek Tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu
Etkin yıllar 1971–2021
Ödüller
  • "En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu" dalında; sinema filmi, The Death of Mr. Lazarescu ile Los Angeles Film Eleştirmenleri Derneği Ödülü; 2006;
  • Altın Ayı Ödülü; 63. Berlin Uluslararası Film Festivali; sinema filmi, Child's Pose ile; 2013

Yaşamı ve kariyeriDüzenle

Gheorghiu, 1 Eylül 1949'da Bükreş, Romanya'da doğdu. 1972'de Bükreş Sahne Sanatları Akademisi'nden mezun oldu. 1971'de başladığı oyunculuk kariyerini 2021 yılındaki ölümüne kadar sürdürdü. 1973 ile 2003 yılları arasında ağırlıklı tiyatro oyunlarında rol almış daha sonra 1987'den itibaren televizyon ve sinema filmlerinde yer almıştır.

Luminiţa Gheorghius yer aldığı bazı TV ve sinema yapımları arasında ise; Catrina, Moromeţii, Der Tod des Herrn Lăzărescu sayılabilir.

Son dönemleri ve ölümüDüzenle

Cannes'ta gösterilen rol aldığı 2006 yapımı Der Tod des Herrn Lăzărescu ve Berlin Film Festivali'de gösterimi yapılan 2013 yapımı Child's Pose adlı filmlerle ödül kazanan Gheorghiu, 7 Temmuz 2021'de Bükreş, Romanya'da 71 yaşında öldü.[1]

Filmografi (seçme)Düzenle

  • 1987: Moromeţii
  • 1991: Drumul câinilor
  • 1992: Rămânerea
  • 1993: Trahir
  • 1993: Priveşte înainte cu mânie
  • 1995: Stare de fapt
  • 1996: Prea târziu
  • 1998: Train de vie
  • 2000: Cod necunoscut
  • 2001: Marfa şi bani
  • 2001: Ungewünscht Detektiv
  • 2001: Familienkonserven
  • 2003: Maria
  • 2003: Vreme de restrişte
  • 2004: Sex Traffic
  • 2005: Moartea domnului Lăzărescu
  • 2005: Bucureşti-Berlin
  • 2006: Lombarzilor 8
  • 2006: A fost sau n-a fost?
  • 2007: Interior. Scară de bloc
  • 2007: 4 Iuni, 3 săptămâni şi 2 zile
  • 2008: Das gelbe lachende Gesicht
  • 2008: Nunta mută
  • 2009: Sunt o babă comunistă
  • 2009: Francesca
  • 2010: Das Foto
  • 2010: Trennung
  • 2010: Aurora
  • 2012: După dealuri
  • 2012: Merida-Legende der Highlands
  • 2013: Poziţia copilului
  • 2015: Aferim!

KaynaklarDüzenle

Dış bağlantılarDüzenle