Levent Kırca

Türk aktör ve komedyen

Levent Kırca (28 Eylül 1950[1][2], Ladik, Samsun - 12 Ekim 2015, İstanbul), Türk komedyen, tiyatro ve sinema oyuncusu. Aydınlık gazetesi yazarlığı ve Vatan Partisi'nin Merkez Yürütme Kurulu üyeliğini yapmıştır. Sanatçının ikisi ilk eşinden, ikisi de Oya Başar'dan olan 4 çocuğu vardır. 33. Türkiye Hükûmeti'nde Kültür Bakanlığının tavsiyesiyle verilmeye başlanan Devlet Sanatçısı unvanına 1998'de[3] layık görülen sanatçının bu unvanı 63. Türkiye Hükûmeti tarafından geri alındı.[4]

Levent Kırca
Levent Kırca.jpg
Doğum Zeki Levent Kırca
28 Eylül 1950(1950-09-28)
Ladik, Samsun
Ölüm 12 Ekim 2015 (65 yaşında)
Pendik, İstanbul
Milliyet Türkiye Türk
Meslek Komedyen, oyuncu
Etkin yıllar 1965-2015
Evlilik Nur Diner (1975-1985)
Oya Başar (1985-2000; 2001-2005)
Çocuk(lar) 4

Yaşamı ve kariyeriDüzenle

1950 yılında öğretmen Bahriye Kırca ile ressam Mehmet Kırca'nın ikinci çocuğu olarak Samsun'da doğdu. Çocukluk yıllarında annesiyle birlikte Ankara'ya yerleşti. Tiyatro ile lise yıllarında tanıştı. İlk kez 1965'te Ankara Devlet Tiyatrosu'nda sahneye çıktı. Ankara Birlik Tiyatrosu ve Halk Oyuncuları'nda çalıştı. 10 yıl Ankara'da tiyatro çalışmalarında bulunmasının ardından İstanbul'a yerleşti.[5] Nasreddin Hoca, Oyun Treni, Siz Olsaydınız Ne Yapardınız?, Bu Oyun Nasıl Oynanmalı?, Sağlık Olsun!, Ne Olur Ne Olmaz? gibi televizyon dizilerinin yapımcılığını üstlendi. 1978'de Taşı Toprağı Altın Şehir adlı filmle sinemaya geçti. Ne Olacak Şimdi? ve Mavi Muammer adlı filmlerde oynadı. Hodri Meydan Topluluğu adlı Tiyatro Grubu'nu kurdu. Eski eşi Oya Başar ile birlikte "Güzel ve Çirkin" ve "Sefiller" adlı oyunları sergiledi. Üç Baba Hasan, Kadıncıklar adlı oyunları sergiledi. 1988'de başlayıp 22 yıl süren Olacak O Kadar adlı televizyon programını hazırladı. İlk sinema yönetmenliği denemesini Son adlı filmle yaptı. Daha sonra Şeytan Bunun Neresinde adlı filmi yönetti. 1998'de Işılay Saygın'ın verdiği bir demeçte ’’52 yaşındayım ve hâlâ bakireyim’’ sözlerini ‘Olacak O Kadar’ programında ‘deliksiz süzgeç’ benzetmesiyle kullanan Kırca'ya Saygın tarafından dava açıldı. Ve RTÜK'e şikâyetle Kanal D'yi 1 günlüğüne kapatmış, Kırca da açlık grevi yapmıştı. Deniz Baykal'ın konuyu Meclis'e taşıyacağına söz vermesi üzerine açlık grevine son verdi. Olayla ilgili İngiltere'nin gazetelerinden The Daily Telegraph, 'Komedyen seks şakası yüzünden açlık grevinde' başlığıyla olayı özetledi. Kırca yaşananlarla ilgili ''Biz Genelkurmay Başkanı Karadayı'yı bile canlandırdık. Kendisi bizi arayıp tebrik etti. Benim yüzümden çalıştığım kanalın kapatılmasını hazmedemiyorum'' dedi.[6]

2000 yılında Mahkeme, yapılan esprilerde Saygın'ın kişilik haklarına saldırıda bulunulduğu kanısına varıldığını belirterek Kırca'yı 6 milyar lira manevi, 118 milyon lira maddi tazminat ödemeye mahkûm etti.

1998 yılında 33. Türkiye Hükûmeti'nde Kültür Bakanlığının tavsiyesiyle verilmeye başlanan Devlet Sanatçısı unvanına[3] layık görülmüş, Kırca'nın bu unvanı Nisan 2015'te geri alınmıştır.[4] Saint Petersburg Bal Mumu Heykelleri Müzesi'nde heykeli olan nadir Türk sanatçılardan olup 2011 yılında Karımın Dediği Dedik Çaldığı Kontrbas isimli komedi dizisine başlamış fakat reyting alamadığından dolayı dizi 4 bölüm sürmüş ve bitmiştir.

Oyunculuk dışı kariyeriDüzenle

Beykent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde öğretim üyeliği yapmış,[7] Levent Kırca Mart 2009 Belediye Seçimleri için Demokratik Sol Parti'den Üsküdar Belediye Başkanlığı için aday olmuş fakat 4. sırayı alarak kazanamamıştır. 2011'den itibaren Aydınlık gazetesinde köşe yazarlığı yapmış, 2013 yılının Ocak ayında ise Ulusal Kanal genel müdürlüğü, daha sonra Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini üstlenmiş ve son olarak 30 Mart 2014 günü yapılan Mahalli İdareler Seçiminde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına İşçi Partisi'nden adaylığını açıklamıştır. 15.232 (%0,2) oy alarak 8. sırada yer almıştır.[8]

ÖlümüDüzenle

2015 yılında yakalandığı karaciğer kanseri nedeniyle kemoterapi tedavisi görmekte olduğu Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 12 Ekim 2015 gecesi saat 02.40'ta yaşamını yitirdi. Cenazesi, 13 Ekim 2015 Salı günü Levent Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedilmiştir.[9][10]

FilmografiDüzenle

Filmler
Yıl Başlık Rolü Notlar
1978 Taşı Toprağı Altın Şehir Ökkeş İlk sinema filmi
1979 Ne Olacak Şimdi Orhan İkinci sinema filmi
1985 Mavi Muammer Muammer Video
1986 Mavi Muammer: Ölürsün Gülmekten Muammer Video
1986 Mavi Muammer: Silahtan Ödüm Patlar Muammer Video
1991 Nafile Dünya Video yapılmış tiyatro oyunu
2001 Son Selim Oyuncu, senarist ve yönetmen
2002 Hangi Kısa film
2003 Şeytan Bunun Neresinde Oyuncu ve yönetmen
2004 Kendini Bırak Gitsin Hizmetçi
2005 Ispanaktan Nağmeler
2007 Reyting Kasabası
2010 Son İstasyon Ruhi
2015 Sarhoşum Gel Beni Al Son sinema filmi
Televizyon Dizileri
Yıl Başlık Rolü Notlar Kanal
1974 Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz 12 bölüm TRT
1975 Bir Öykümüz Var Kendisi 1. bölümde TRT
1976 Bu Oyun Nasıl Oynanmalı? 4 bölüm TRT
1977 Açtım Ağzımı Yumdum Gözümü TRT
1977 Nasreddin Hoca TRT
1978 Sağlık Olsun TRT
1978 Oyun Treni Ali Tiyatro TRT
1978 Siz Olsaydınız Ne Yapardınız? TRT
1979 Ne Olur Ne Olmaz? TRT
1981 Ne Çıkarsa 4 bölüm Ramazan Eğlencesi TRT
1984 Kadının Fendi TRT
1985 Bu Yarış Başka Yarış TRT
1986 Rol İcabı TRT
1986-1988 Olacak O Kadar TRT 2
1988-1989 Olacak O Kadar Senarist ve yapımcı TRT 1
1991-1992 Olacak O Kadar STAR 1
1992-1993 Olacak O Kadar İnterstar
1994-1996 Olacak O Kadar 1994 Mart-Ekim ayları arasında "İsmi Lazım Değil" adıyla çekildi. atv
1996-2002 Olacak O Kadar Kanal D
2000 Üç Baba Hasan Hasan 3 bölüm TV'de yayımlanan tiyatro Kanal D
2002 Bir Yudum İnsan Kendisi 2 bölüm Belgesel atv
2002 Olacak O Kadar STAR TV
2002-2003 Olacak O Kadar SHOW TV
2003-2004 Olacak O Kadar TGRT
2004 Ağa Kızı Osman Kanal D
2004-2005 Olacak O Kadar STAR TV
2009-2010 Olacak O Kadar FOX TV
2011 Karımın Dediği Dedik Çaldığı Kontrbas Bünyamin 4 bölüm FOX TV

Oynadığı bazı tiyatro oyunlarıDüzenle

KaynakçaDüzenle

  1. ^ "Levent Kırca'nın Vefatı". Anadolu Ajansı. 12 Ekim 2015. 
  2. ^ "Levent Kırca mezarı başında anıldı... Oğlundan sert tepki". Demirören Haber Ajansı. 12 Ekim 2016. 
  3. ^ a b Evin Doğu (19 Temmuz 2000). "Sanatçılar unvansız kaldı". NTV-MSNBC. 12 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2013. 
  4. ^ a b "Levent Kırca'nın devlet sanatçısı unvani geri alındı". A Haber. 27 Nisan 2015. 27 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2020. 
  5. ^ "Komik adamın hüzünlü çocukluğu". Hürriyet. 18 Ekim 1998. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 15 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ocak 2020. 
  7. ^ "Levent Kırca üniversitede komedi hocası". Hürriyet. 6 Kasım 2003. 19 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2014. 
  8. ^ İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Seçim sonuçları 26 Haziran 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (2014)
  9. ^ "Oyuncu Levent Kırca son yolculuğuna uğurlandı". TRT Haber. 13 Ekim 2015. 27 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ekim 2015. 
  10. ^ "Levent Kırca son yolculuğuna uğurlandı". Hürriyet Kelebek. 13 Ekim 2015. 1 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ekim 2015. 

Dış bağlantılarDüzenle