Kuşlar listesi

Vikimedya liste maddesi
Neornithes 
 Paleognathae 

Struthioniformes

Rheiformes

Tinamiformes

Casuariiformes

Apterygiformes

 Neognathae 

Neoaves

 Galloanserae 

Anseriformes

Galliformes

Neoaves 
 Mirandornithes 

Podicipediformes

Phoenicopteriformes

Phaethontiformes

Pteroclidiformes

Mesitornithiformes

Columbiformes

Eurypygiformes

 Cypselomorphae 

Caprimulgiformes

Apodiformes

Aegotheliformes

Opisthocomiformes

Gruiformes

Cuculiformes

Musophagiformes

Aequornithes

Charadriiformes

"Higher Landbirds"

Aequornithes 

Gaviiformes

Sphenisciformes

Procellariiformes

Ciconiiformes

Suliformes

Pelecaniformes

"Higher Landbirds

Accipitriformes

Strigiformes

Coliiformes

Leptosomatiformes

Trogoniformes

 Picocoraciae 

Bucerotiformes

Coraciiformes

Piciformes

Cariamiformes

 Eufalconimorphae 

Falconiformes

 Psittacopasserae 

Psittaciformes

Passeriformes

A phylogenetic tree of the modern bird orders, based on recent studies.[1][2][3] Note the polytomies.

Bu sayfa, yaşayan kuş takımlarını ve familyalarını listeler. Aşağıdaki bağlantılar, familyaların alt bireylerini sıralayan başka maddelere açılır.

Tek başına ötücü kuşlar (passeriformes) takımı 5,000'den fazla türe sahiptir. Toplamda ise dünya genelinde 10,000 kuş türü saptanmıştır. Gerçek tür sayısının tahmini ise 15,845 ile 20,470 arasındadır.[4]

Türlerin değerlendirilmesi DNA analizi çağında oldukça değişkendir. Bu sebeple kesin tür sayısı belirlenememektedir. Sibley-Ahlquist taksonomisi kuşların sınıflandırılmasında çok farklı bir görüş sunmaktadır.

PaleognathaeDüzenle

 
Struthionidae takımından Struthio camelus (Deve Kuşu)

Paleognathae ya da koşucu kuşlar, aves sınıfının iki alt sınıfından biridir. Struthioniformes ve tinamiformes takımlarını, 5 familyayı, 14 cinsi ve 59 türü kapsamaktadır. Genellikle uçamazlar ya da zayıf uçuculardır.

StruthionimorphaeDüzenle

StruthioniformesDüzenle

Afrika. 2 tür.

 
Casuariiformes takımından Elaphurus davidianus (Emu)

NotopalaeognathaeDüzenle

RheiformesDüzenle

Güney Amerika, 2 tür.

TinamiformesDüzenle

Güney Amerika, 45 tür.

CasuariiformesDüzenle

Avustralya, 4 tür.

ApterygiformesDüzenle

Avustralya, 5 tür.

NeognathaeDüzenle

AnseriformesDüzenle

Dünya çapında; 150 tür.

GalliformesDüzenle

Dünya çapında; 250 tür.

PodicipediformesDüzenle

Dünya çapında; 19 tür; bazen Phoenicopteriformes ile gruplandırılmış.

PhoenicopteriformesDüzenle

Dünya çapında; 6 tür.

MesitornithiformesDüzenle

Madagaskar, Neotropics, Yeni Kaledonya, 5 tür.

PteroclidiformesDüzenle

Afrika, Avrupa, Asya, 16 tür, bazen Columbiformes ile gruplandırılmış.

ColumbiformesDüzenle

Dünya çapında; 300 tür.

PhaethontiformesDüzenle

Oceanic; 3 tür.

CaprimulgiformesDüzenle

Dünya çapında; 90 tür.

ApodiformesDüzenle

Dünya çapında; 400 tür.

AegotheliformesDüzenle

Okyanusya, 10 tür, bazen Apodiformes ile gruplandırılmış.

CuculiformesDüzenle

Dünya çapında; 126 tür.

OpisthocomiformesDüzenle

Güney Amerika, 1 tür.

MusophagiformesDüzenle

Afrika; 23 tür.

GruiformesDüzenle

Dünya çapında; 191 tür.

GaviiformesDüzenle

Kuzey Amerika, Avrasya, 5 tür.

SphenisciformesDüzenle

Antarktika ve Güney sular; 17 tür.

ProcellariiformesDüzenle

Pan-okyanus; 120 tür.

CiconiiformesDüzenle

Dünya çapında; 19 tür.

PelecaniformesDüzenle

Dünya çapında; 108 tür.

SuliformesDüzenle

Dünya çapında; 59 tür.

CharadriiformesDüzenle

Dünya çapında; 350 tür.

AccipitriformesDüzenle

Dünya çapında; 200 tür.

StrigiformesDüzenle

Dünya çapında; 130 tür.

ColiiformesDüzenle

Sahra-altı Afrika'da; 6 tür.

TrogoniformesDüzenle

Sahra-altı Afrika, Amerika, Asya, 35 tür.

CoraciiformesDüzenle

Dünya çapında; 144 tür.

BucerotiformesDüzenle

Eski Dünya, Yeni Gine, 64 tür.

LeptosomatiformesDüzenle

Madagaskar, 1 tür.

PiciformesDüzenle

Avustralya dışında dünya çapında; 400 tür.

FalconiformesDüzenle

Dünya çapında; 60 tür.

CariamiformesDüzenle

Güney Amerika, 2 tür.

PsittaciformesDüzenle

Pan-tropikal, güney ılıman bölgelerde; 330 tür.

PasseriformesDüzenle

Dünya çapında; 5000 tür.

Ayrıca bakınızDüzenle

KaynakçaDüzenle

  1. ^ A Phylogenomic Study of Birds Reveals Their Evolutionary History. Shannon J. Hackett, et al. Science 320, 1763 (2008).
  2. ^ Metaves, Mirandornithes, Strisores and other novelties – a critical review of the higher-level phylogeny of neornithine birds 23 Nisan 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Gerald Mayr. J Zool Syst Evol Res (2010).
  3. ^ Alexander Suh; ve diğerleri. (23 Ağustos 2011). "Mesozoic retroposons reveal parrots as the closest living relatives of passerine birds". Nature Communications. 2 (8). doi:10.1038/ncomms1448. PMC 3265382 $2. PMID 21863010. 27 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Eylül 2013. 
  4. ^ Barrowclough, George F.; Cracraft, Joel; Klicka, John; Zink, Robert M. (23 Kasım 2016). "How Many Kinds of Birds Are There and Why Does It Matter?". PLOS ONE (İngilizce). 11 (11): e0166307. doi:10.1371/journal.pone.0166307. ISSN 1932-6203. PMC 5120813 $2. PMID 27880775. 20 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi.