Kenan Pars

Türkiye Ermenisi tiyatro, sinema ve dizi sanatçısı, yönetmen

Kenan Pars ya da asıl adıyla Kirkor Cezveciyan, (10 Mart 1920,[1] İstanbul - 10 Mart 2008, İstanbul) Türkiye Ermenisi oyuncu ve yönetmendir.

Kenan Pars
Kenan Pars.jpg
Doğum Kirkor Cezveciyan
10 Mart 1920(1920-03-10)
İstanbul, Türkiye
Ölüm 10 Mart 2008 (88 yaşında)
İstanbul, Türkiye
Defin yeri Bakırköy Ermeni Mezarlığı, İstanbul
Milliyet Ermeni
Vatandaşlık  Türkiye
Meslek Oyuncu

HayatıDüzenle

Bir dönem Yeşilçam filmlerinin sert mizaçlı karakterlerini canlandırdı. Ailesinin işleri gereği Zonguldak ilinde 1.5 yıl kaldı. Daha sonra ailesi Bakırköy'e geçti ve ölene dek Bakırköy'de kaldı.

Askerliğini Balıkesir'de yaptı. Verdiği bir röportajda ''Gayrimüslüm olduğum için elime silah yerine kazma kürek verdiler. Akhisar-Sındırgı yolunun yapımında emeğim büyüktür.'' demiştir.

84 sene Bakırköy'de yaşayan Pars'ın Bakırköy Özgürlük Meydanı'nda kendi adını taşıyan bir Milli Piyango bayiisi vardı. Ünlü sanatçı hat sanatı ile de ilgileniyordu.10 Mart 2008'de öldüğünde cenazesinde sergilenen ve renkli boncuklarla yaptığı "Allah" lafzı ve Kuran ayetleri dikkat çekmişti.

Kenan Pars, oyunculuğun dışında "Oğlum", "Derdimden Anlayan Yok", "Cinayet Gecesi", "Ölüm Allah'ın Emri", "Aklın Durur" ve "Bir Ateşim Yanarım" adlı filmlerin yönetmenliğini üstlenen, ayrıca birkaç filmde yapımcılık ve senaryo yazarlığı da yaptı.

Eşi Konyalı Ermeni asıllı bir Türk'tü. Narin ve Linda adında iki kızı vardı. Linda Ayhan Işık'ın ablasının oğlu olan bir Müslüman ile evlendi.

Son yılları ve ölümüDüzenle

Kariyerine 1953 yılında başlayıp, 2003 senesine kadar sürdürmüştür. Sinemanın sert, kötü adamı olarak hafızalarda yer etmiştir. Pars’ın cenazesi Bakırköy Ermeni Kilisesi'nde düzenlenen törenin ardından Bakırköy Ermeni Mezarlığı’nda toprağa verildi.[2]

FilmografisiDüzenle

Oyuncu olarakDüzenle

  • 1953: Öldüren Şehir
  • 1954: Aramızda Yaşıyamazsın
  • 1954: Beyaz Cehennem/Cingöz Recai
  • 1954: Ecel Köprüsü
  • 1954: Evlat Acısı
  • 1954: Son Şarkı
  • 1954: Vahşi Kız
  • 1955: Artık Çok Geç
  • 1955: Gün Doğarken
  • 1955: Günahkar Baba
  • 1955: Kanlarıyla Ödediler
  • 1955: Ölüm Korkusu
  • 1956: İntikam Alevi
  • 1956: Büyük Sır
  • 1956: Günah Köprüsü
  • 1956: Köy Canavarı
  • 1956: Öldürdüğüm Sevgili
  • 1956: Sazlı Damın Kahpesi
  • 1956: Sönen Yıldız
  • 1957: Dişi Canavar
  • 1957: Ebediyen Seninim
  • 1957: Mahşere Kadar
  • 1957: Pusu
  • 1957: Yanık Kezban
  • 1958: Asi Evlat
  • 1958: Ateş Rıza
  • 1958: Ayşe'nin Çilesi
  • 1958: Bir Dilim Ekmek
  • 1958: Çitlenbik
  • 1958: Funda
  • 1958: Gönülden Ağlayanlar
  • 1958: Hayat Cehennemi
  • 1958: Kederli Yıllar
  • 1958: Kızımın Başına Gelenler
  • 1958: Vicdan Azabı
  • 1958: Yavrum İçin
  • 1959: Balıkçının Kızı Gülnaz
  • 1959: Gurbet
  • 1959: İzmir Ateşler İçinde
  • 1959: Ömrüm Böyle Geçti
  • 1959: Ömrümün Tek Gecesi
  • 1959: Samanyolu
  • 1959: Şeytan Mayası
  • 1959: Unutulmayan Aşk/Zeynebim
  • 1959: Vatan Uğruna
  • 1960: Şoför Nebahat
  • 1960: Elveda Hatıralar
  • 1960: Evlat Yüzünden
  • 1960: İçimizden Biri/Ölüm Çemberi
  • 1960: İlk Aşk
  • 1960: Talihsiz Yavru
  • 1961: Aşk ve Yumruk
  • 1961: Allah Cezanı Versin Osman Bey
  • 1961: Bir Yetimenin Hasreti
  • 1961: Bülbül Yuvası
  • 1961: Kalp Yarası
  • 1961: Karanlıkta Yaşayanlar
  • 1961: Oğlum
  • 1961: Sabırtaşı
  • 1961: Şafakta Buluşalım
  • 1961: Vahşi Kedi
  • 1962: Lekeli Kadın
  • 1962: Acı Ve Tatlı
  • 1962: Aramıza Kan Girdi
  • 1962: Belki Bir Sabah Geleceksin
  • 1962: Cehennem Yolcuları
  • 1962: Derdimden Anlayan Yok
  • 1962: Dilberler Yuvası
  • 1962: Gençlik Hülyaları
  • 1962: Küçük Beyefendi
  • 1962: Sahte Nikah
  • 1962: Yavaş Yürü Yabancı
  • 1963: Aşka Susayanlar
  • 1963: Aşka Tövbe
  • 1963: Başımı Belaya Sokma
  • 1963: Kırık Anahtar
  • 1963: Mukadderat
  • 1964: Avare
  • 1964: Macera Kadını
  • 1964: Şoför Nebahat ve Kızı
  • 1964: Afilli Delikanlılar
  • 1964: Erkekler Ağlamaz
  • 1964: Kaldırımlar Üstünde
  • 1964: Karanlıkta Uyananlar
  • 1964: Kocaoğlan
  • 1964: Köye Giden Gelin
  • 1964: Mualla
  • 1964: Ölüm Allahın Emri
  • 1964: Varan Bir
  • 1964: Vur Gözünün Üstüne
  • 1965: Devlerin Kavgası
  • 1965: Ekmekçi Kadın
  • 1965: Fakir Gencin Romanı
  • 1965: Aklın Durur
  • 1965: Ateş Gibi Kadın
  • 1965: Beni Kadınlara Sor
  • 1965: Bitirim Aşkı
  • 1965: Ekmek Kavgası
  • 1965: Eller Yukarı
  • 1965: Gizli Emir
  • 1965: İki Yavrucak
  • 1965: Kamyon Faresi
  • 1965: Kara Kedi
  • 1965: Ölüme Kadar
  • 1965: On Korkusuz Kadın
  • 1965: Onyedinci Yolcu
  • 1965: Şıngırdak Melahat
  • 1965: Sırtımdaki Bıçak
  • 1965: Son Kuşlar
  • 1966: Fatih'in Fedaisi
  • 1966: Tilki Selim
  • 1966: Yiğit Yaralı Olur
  • 1966: Aşkın Kanunu
  • 1966: Biraz Kül Biraz Duman
  • 1966: Fakir Ve Mağrur
  • 1966: İstanbul Dehşet İçinde
  • 1966: Kanlı Pazar
  • 1966: Katiller De Ağlar
  • 1966: Kenarın Dilberi
  • 1966: Meleklerin İntikamı
  • 1966: Tehlikeli Oyun
  • 1967: Zengin Ve Serseri
  • 1967: Ağa Düşen Kadın
  • 1967: Aşkınla Divaneyim
  • 1967: Düşman Aşıklar
  • 1967: Serseriler Kralı
  • 1967: Trafik Belma
  • 1967: Üç Sevdalı Kız
  • 1968: Altın Avcıları
  • 1969: Gizli Emir
  • 1969: Kibar Ali
  • 1970 Adım Kan Soyadım Silah
  • 1972: Yirmi Yıl Sonra
  • 1973: Kara Murat Fatih'in Fermanı
  • 1973: Aşkın Zaferi/Aşk ve Vatan
  • 1973: Kızım
  • 1973: Lekeli Kadın
  • 1974: Memleketim
  • 1974: Aç Gözünü Mehmet
  • 1974: Başa Gelen Çekilir
  • 1974: Bir Ana Bir Kız
  • 1974: Bir Tanem
  • 1974: Diriliş
  • 1974: Eski Kurtlar
  • 1974: Kanlı Sevda
  • 1974: Mekansız Öldüler
  • 1974: Namus Belası
  • 1974: Öpme Sev
  • 1974: Parasızlar
  • 1974: Silahın Elinde Kardeş
  • 1974: Sosyete Behçet
  • 1974: Tek Başına
  • 1974: Tipsiz
  • 1975: Beş Milyoncuk Borç Verir Misin
  • 1975: Cellat
  • 1975: Şafakta Buluşalım
  • 1975: Adamını Bul
  • 1975: Bana Beş Avrat Yetmez
  • 1975: Bir Defa Yetmez
  • 1975: Delicesine
  • 1975: Gençlik Köprüsü
  • 1975: Gördüğün Yerde Vur
  • 1975: Hesap Günü
  • 1975: İnce Memed Vuruldu
  • 1975: Islak Dudaklar
  • 1975: Kral Benim
  • 1975: Macera
  • 1975: O'nun Hikâyesi
  • 1975: Salak Bacılar
  • 1975: Seferim Var
  • 1975: Şeftalisi Ala Benziyor/24 Ayardayım
  • 1975: Sevişerek Ölenler
  • 1975: Sıra Sende Yosma
  • 1975: Vur Tatlım
  • 1975: Yarınlar Kimin
  • 1976: Bitmeyen Şarkı
  • 1976: Mağlup Edilemeyenler
  • 1976: Nereye Bakıyor Bu Adamlar
  • 1976: Evlatlık/Çıngar
  • 1976: Günahkar
  • 1976: Kadı Han
  • 1976: Krallar Eğleniyor
  • 1976: Kurban Olayım
  • 1976: Ne Haber
  • 1976: Ne Umduk Ne Bulduk
  • 1976: Ölüme Yalnız Gidilir
  • 1976: Parola Kartal
  • 1977: Adalet
  • 1977: Yangın
  • 1977: Bir Adam Yaratmak
  • 1977: İkimiz De Sevdik
  • 1977: Ölmeyen Şarkı
  • 1977: Şöhretin Bedeli
  • 1979: Mücevher Hırsızları
  • 1982: Kördüğüm
  • 1984: Darbe
  • 1985: Sosyete Şaban
  • 1986: Kertenkele
  • 1986: Uçurum
  • 1987: Kuruluş/Osmancık
  • 1987: Bomba
  • 1987: Donanmanın Gülü
  • 1987: İkisi De Cesurdu
  • 1987: Kader Utansın
  • 1987: Menekşeler Mavidir
  • 1987: Sarışınım
  • 1987: Yalnız Kadın
  • 1987: Yarın Artık Bugündür
  • 1987: Yeniden Doğmak
  • 1987: Zirve
  • 1988: Acı Su
  • 1988: Emanet
  • 1988: Hüküm
  • 1988: Sana Can Dayanmaz
  • 1988: Sis
  • 1993: Zirvedekiler
  • 1993: Çöplükler Kraliçesi
  • 1994: Yorgun Ölüm
  • 1999: Küçük Besleme
  • 1999: Hayat Bağları
  • 2000: Acılar
  • 2003: Yeşilçam Denizi

Yönetmen olarakDüzenle

  • 1961: Oğlum
  • 1962: Derdimden Anlayan Yok
  • 1963: Cinayet gecesi
  • 1964: Ölüm Allah'ın Emri
  • 1965: Aklin Durur
  • 1966: Bir Ateşim Yanarım

KaynakçaDüzenle

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 14 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Eylül 2007. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 29 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Haziran 2020. 

Dış bağlantılarDüzenle