Kazak hetmanları listesi

Zaporojya Kazakları'nın liderlerinin listesi

Kazak hetmanları listesi; Zaporojya Kazakları'nın liderlerinin listesidir. Ukrayna'da Bogdan Hmelnitski tarafından çıkarılan ayaklanmada kurulan Kazak Hetmanlığı'nın resmi olarak 11 lideri vardır, 4 lider ise Kazak Konseyi tarafından tayin edilmiştir. Toplam da ise 15 tane hetman hüküm sürmüştür.[1][2]

Kazak hetmanları listesiDüzenle

# Hetman Tahta çıkış nedeni Saltanat Başlangıcı Saltanat Sonu Notlar
1   Bohdan Hmelnıtskıy
(1596–1657)
Зиновій-Богдан Хмельницький
Hmelnitski Ayaklanması, 1648 (Sich) 26 Ocak 1648 6 Ağustos 1657 öldü.
2   Yuriy Hmelnıtskıy
(1641–1685)
Юрій Хмельницький
babasının ölümü üzerine tahta çıktı. 6 Ağustos 1657 27 Ağustos 1657 Memurlar Konseyi tarafından yeniden tahta çıktı.
3   İvan Vıhovskıy
(????–1664)
Іван Виговський
Kazak Konseyi, 1657 (Korsun) 27 Ağustos 1657
(resmi: 27 Ekim 1657)
11 Eylül 1659 tahtı bıraktı.
4   Yuriy Hmelnıtskıy
(1641–1685)
Юрій Хмельницький
Kazak Konseyi, 1659 (Hermanivka) 11 September 1659
(resmi: 11 Eylül 1659)
Ekim 1662
x   Pavlo Teteria
(1620?–1670)
Павло "Тетеря" Моржковський
1662 (Çigirin) Ekim 1662 Temmuz 1665 (meşruiyeti sorguladı)
5   İvan Brühovetskıy
(1623–1668)
Іван Брюховецький
Chorna rada, 1663 (Nijniy ) 27 Haziran 1663
(resmi: 27 Haziran 1663)
17 Haziran 1668 öldü.
6   Petro Doroşenko
(1627–1698)
Петро Дорошенко
Kazak Konseyi, 1666 (Çigirin) 10 Ekim 1665
(resmi: Ocak 1666)
19 Eylül 1676 tahtı Ivan Samoylovych'e bıraktı.
x   Demyan Mnohohrişnıy
(1631–1703)
Дем'ян Многогрішний
1669 (Hlukhiv) 17 Aralık 1668
(resmi: 3 Mart 1669)
Nisan 1672 Tutuklandı ve Sibirya'ya sürgün edildi.
7   İvan Samoylovıç
(1630s–1690)
Іван Самойлович
Memur Konseyi, 1672 (Kozatske) 17 Haziran 1672 Ağustos 1687 Tutuklandı ve Sibirya'ya sürgün edildi.
8   İvan Mazepa
(1627–1698)
Іван Мазепа
Kazak Konseyi, 1687 (Kolomak) 4 Ağustos 1687 6 Kasım 1708
9   İvan Skoropadskıy
(1646–1722)
Іван Скоропадський
1708 (Hlukhiv) 6 Kasım 1708 14 Temmuz 1722 öldü.
X   Pavlo Polubotok
(1660–1724)
Павло Полуботок
tayin edilen hetman 1722 1724 Hapiste öldü.
10   Danılo Apostol
(1654–1734)
Данило Апостол
1727 (Hlukhiv) 12 Ekim 1727 29 Mart 1734 öldü.
X Yakiv Lyzohub
(1675–1749)
Яків Лизогуб
tayin edilen hetman 1733 1749 öldü.
11   Kırılo Rozumovskıy
(1728–1803)
Кирило Розумовський
1750 (Hlukhiv) 22 Şubat 1750 17 Kasım 1764 tahtı bıraktı.
1764-1786 Küçük Rusya Collegium (Pyotr Rumyantsev)

KaynakçaDüzenle

  1. ^ Kyrylo Rozumovsky at the Jurist Encyclopedia
  2. ^ Soroka, Yu. Hetmanless period and the last Hetman of Ukraine.

Dış bağlantılarDüzenle