Kanada başbakanları listesi

Vikimedya liste maddesi

Kanada başbakanı, Amerika kıtasının kuzeyinde yer alan ve Milletler Topluluğu'na üye olan Kanada'da 1867 yılından sonra hükûmetin başında yer alan kişi olarak bu makama getirilen kişiye verilen unvandır.

Kanada başbakanları listesi (1867-günümüz)Düzenle

  Liberal Parti
  Liberal-Muhafazakâr Parti, Muhafazakâr Parti (eski), İttihatçi Parti, Ulusal Liberal ve Muhafazakâr Parti, İlerici-Muhafazakâr Parti
  Muhafazakâr Parti
Resim # Başbakan

(Parti)

Görev süresi
  01. John Macdonald

(Liberal-Muhafazakâr Parti)
(1. dönem)

1 Temmuz 1867 –

5 Kasım 1873

  02. Alexander Mackenzie

(Liberal Parti)

7 Kasım 1873 –

8 Ekim 1878

  01. John Macdonald

(Liberal-Muhafazakâr Parti)
(2. dönem)

17 Ekim 1878 –

6 Haziran 1891

  03. John Abbott

(Liberal-Muhafazakâr Parti)

16 Haziran 1891 –

24 Kasım 1892

  04. John Thompson

(Muhafazakâr Parti)

5 Aralık 1892 –

12 Aralık 1894

  05. Mackenzie Bowell

(Muhafazakâr Parti)

21 Aralık 1894 –

27 Nisan 1896

  06. Charles Tupper

(Muhafazakâr Parti)

1 Mayıs 1896 –

8 Temmuz 1896

  07. Wilfrid Laurier

(Liberal Parti)

11 Temmuz 1896 –

6 Ekim 1911

  08. Robert Borden

(Muhafazakâr Parti,
İttihatçi Parti)

10 Ekim 1911 –

9 Temmuz 1920

  09. Arthur Meighen

Ulual Liberal Muhafazakâr Parti
(1. dönem)

10 Temmuz 1920 –

28 Aralık 1921

  10. William Lyon Mackenzie King

(Liberal Parti)
(1. dönem)

29 Aralık 1921 –

28 Haziran 1926

  09. Arthur Meighen

(Muhafazakâr Parti)
(2. dönem)

29 Haz,ran 1926 –

24 Eylül 1926

  10. William Lyon Mackenzie King

(Liberal Parti)
(2. dönem)

25 Eylül 1926 –

6 Ağustos 1930

  11. Richard Bedford Bennett

(Muhafazakâr Parti)

7 Ağustos 1930 –

22 Ekim 1935

  10. William Lyon Mackenzie King

(Liberal Parti)
(3. dönem)

23 Ekim 1935 –

14 Kasım 1948

  12. Louis Saint-Laurent

(Liberal Parti)

15 Kasım 1948 –

20 Haziran 1957

  13. John Diefenbaker

(İlerici-Muhafazakâr Parti)

21 Haziran 1957 –

21 Nisan 1963

  14. Lester Pearson

(Liberal Parti)

22 Nisan 1963 –

19 Nisan 1968

  15. Pierre Trudeau

(Liberal Parti)
(1. dönem)

20 Nisan 1968 –

3 Haziran 1979

  16. Joe Clark

(İlerici-Muhafazakâr Parti)

4 Haziran 1979 –

2 Mart 1980

  15. Pierre Trudeau

(Liberal Parti)
(2. dönem)

3 Mart 1980 –

29 Haziran 1984

  17. John Turner

(Liberal Parti)

30 Haziran 1984 –

16 Eylül 1984

  18. Brian Mulroney

(İlerici-Muhafazakâr Parti)

17 Eylül 1984

– 24 Haziran 1993

  19. Kim Campbell

(İlerici-Muhafazakâr Parti)

25 Haziran 1993 –

3 Kasım 1993

  20. Jean Chrétien

(Liberal Parti)

4 Kasım 1993 –

11 Aralık 2003

  21. Paul Martin

(Liberal Parti)

12 Aralık 2003 –

5 Şubat 2006

  22. Stephen Harper

(Muhafazakâr Parti)

6 Şubat 2006 –

4 Kasım 2015

  23. Justin Trudeau

(Liberal Parti)

4 Kasım 2015 –

Görevde

Ayrıca bakınızDüzenle

Dış bağlantılarDüzenle