Kadınlar Ligi şampiyonları listesi

Kadınlar Ligi şampiyonları listesi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki tek kadın futbolu ligi olan Kadınlar Ligi'nin şampiyonlarının sıralandığı liste. Geçmişte Bayanlar Futbol Deneme Ligi ve Bayanlar Ligi isimleriyle de anılan ligin adı 2011-12 sezonunda Kadınlar Ligi olarak son kez değiştirilmiştir.[1] İlk sezon olan 2007-08 sezonu deplasmanlı iki maç üzerinden lig sistemiyle yapılmış, ikinci ve üçüncü sezon grup sistemiyle oynanmıştır. 2010-11 ve 2011-12 sezonlarında yeniden normal lig usulüne dönülmüş, 2012-2016 yılları arasında lige katılan takım sayısının azalması sebebiyle lig düzenlenmemiştir.[2] 2016-17 sezonunda tekrar düzenlenmeye başlanan Kadınlar Ligi, ertesi sezon tekrar iki gruba bölünmüşse de 2018-19 sezonu itibarıyla ise bir kez daha normal lig sistemine dönülmüştür. İlk sezonu 7 takımla oynanan lig grup sisteminin getirildiği sonraki iki sezon 9, 2010-11 ve 2011-12 sezonlarında ise 4 takımla oynanmıştır. Verilen aranın ardından 2016-17 sezonuyla birlikte 6 takımla yeniden düzenlenmeye başlanmış, 2017-18 sezonunda 8 takım lige katılsa da ertesi sezon bu sayı yeniden 6'ya düşmüştür.

Kadınlar Ligi
Ülke Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti
Düzenleyen Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu
Kuruluş 2007-08
Son şampiyon Mağusa Spor Akademisi (2018-19)
En başarılı takım Akdeniz Spor Birliği (5 kez)

Kadınlar Ligi'nde şu ana kadar 4 farklı takım şampiyonluğa ulaşmıştır. 2007-08 sezonunda ilk kez Bayanlar Futbol Deneme Ligi adıyla düzenlenen ligi birinci sırada bitiren Akdeniz Spor Birliği ilk şampiyon olmuştur.[3] Dört yıl üst üste bu başarıyı gösteren ekip toplamda ise 5 şampiyonluk ile ligin en fazla şampiyon olan takımı konumundadır.[4] Akdeniz Spor Birliğinin haricinde aynı başarıyı birden çok kez kazanan olmamıştır.

Sezonlara göre şampiyonlarDüzenle

Sezon Şampiyon Lig sistemi [K]
2007-08 Akdeniz Spor Birliği Normal sezon [3]
2008-09 Akdeniz Spor Birliği İkili grup [5]
2009-10 Akdeniz Spor Birliği İkili grup [6]
2010-11 Akdeniz Spor Birliği Normal sezon [7]
2011-12 Mağusa Gençlik Merkezi Normal sezon [8]
2012-13 Düzenlenmedi
2013-14
2014-15
2015-16
2016-17 Göçmenköy İdman Yurdu Normal sezon [9]
2017-18 Akdeniz Spor Birliği İkili grup [10]
2018-19 Mağusa Spor Akademisi Normal sezon [11]

Takımlara göre şampiyonluklarDüzenle

Takım Şampiyonluk Şampiyon olunan sezonlar
Akdeniz Spor Birliği 5 2007-08, 2008-09, 2009-10, 2010-11, 2017-18
Göçmenköy İdman Yurdu 1 2016-17
Mağusa Gençlik Merkezi 1 2011-12
Mağusa Spor Akademisi 1 2018-19

İlçelere göre şampiyonluklarDüzenle

İlçe Şampiyonluk Kulüp(ler)
Girne 5 Akdeniz Spor Birliği
Gazimağusa 2 Mağusa Gençlik Merkezi, Mağusa Spor Akademisi
Lefkoşa 1 Göçmenköy İdman Yurdu

KaynakçaDüzenle

  1. ^ "U15 Ligi ve Kadınlar Ligi fikstürleri çekimi gerçekleştirildi". Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu. 24 Mart 2012. 27 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Eylül 2019. 
  2. ^ "Yönetim Kurulu Kararları - 20.03.2013". Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu. 20 Mart 2013. 27 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Eylül 2019. 
  3. ^ a b "Yönetim Kurulu Kararları - 07.08.2008". Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu. 7 Ağustos 2008. 27 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Eylül 2019. 
  4. ^ Kıral, Hüseyin (13 Ağustos 2016). "Kadın futbolu bitme noktasına geldi". Yeni Düzen. 26 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Eylül 2019. 
  5. ^ "Başarılar taçlandırılıyor". Star Kıbrıs. 11 Temmuz 2010. 27 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Eylül 2019. 
  6. ^ "İcra Kurulu Kararları - 30.07.2010". Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu. 30 Temmuz 2010. 27 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Eylül 2019. 
  7. ^ "Yönetim Kurulu Kararları - 25.05.2011" (PDF). Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu. 25 Mayıs 2011. 27 Eylül 2019 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Eylül 2019. 
  8. ^ "KTFF Kadınlar Ligi şampiyonu Mağusa Gençlik Merkezi". Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu. 25 Haziran 2012. 27 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Eylül 2019. 
  9. ^ "2016-2017 Sezonu Kadınlar Ligi Şampiyonu: Göçmenköy İYSK". Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu. 12 Haziran 2017. 27 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Eylül 2019. 
  10. ^ "Duyuru". Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu. 20 Haziran 2018. 27 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Eylül 2019. 
  11. ^ "Futbolda ödüller verildi". Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu. 5 Temmuz 2019. 27 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Eylül 2019.