Kıbrıs kralları listesi

Kıbrıs kralları listesi; Kıbrıs Krallığı hükümdarlarının listesidir. Kıbrıs Krallığı'nda 2 adet kraliçe ve 16 adet kral hüküm sürmüştür. Son hükümdar olan Kraliçe Catherine Cornaro 1489 yılında Kıbrıs Krallığı'nı Venedikler'in koruması altına vererek krallığı sona erdirmiştir.

Kıbrıs kralları (1192-1489)Düzenle

Sıra Fotoğraf İsim Hanedan Saltanat Başlangıcı Saltanat Sonu Notlar
1   Lüzinyanlı Guy
(1150-1194)
Lüzinyanlar 1192 1194 İlk Kıbrıs kralı, Kardeşi II. Amalric tarafından tahtı işgal edilmiştir.
2   II. Amalrik
(1145-1 Nisan 1205)
Lüzinyanlar 1194 1205 Lüzinyanlı Guy'ın erkek kardeşi, 1194 yılında tahtı abisinden alarak Kıbrıs kralı oldu.
3   I. Hugh
(1194 veya 1195-10 Ocak 1218)
İbelin Hanedanı 1205 10 Ocak 1218 II. Amalric'in ölümü üzerine 9 veya 10 yaşında Kıbrıs tahtına çıktı.
4   I. Henri
(3 Mayıs 1217 - 18 Ocak 1253)
İbelin Hanedanı 1218 1253 I. Hugh'un oğludur.
5   II. Hugh
(1252 veya 1253 - 1267)
İbelin Hanedanı 1253 1267
6   III. Hugh
(1235-24 Mart 1284)
İbelin Hanedanı 1267 1284 Ayrıca 1268-1284 yıllarında Kudüs Kralı.
7   I. John
(1259 veya 1267-20 Mayıs 1285)
İbelin Hanedanı 1284 1285 III. Hugh'un oğlu, bir yıl tahtta kalmıştır.
8   II. Henri
(Haziran 1270 - 31 Mart 1324)
Lüzinyanlar 1285 1324 Lüzinyan Hanedanı'ndan gelen II. Henri 39 yıl Kıbrıs tahtında kalmıştır.
9   IV. Hugh
(1293 veya 1296 - 10 Ekim 1359)
Lüzinyanlar 31 Mart 1324 24 Kasım 1358
10   I. Peter
(9 Ekim 1328 - 17 Ocak 1369)
Lüzinyanlar 1358 1369 Ayrıca Kudüs kralı.
11   II. Peter
(1354 veya 1357 - 13 Ekim 1382)
Lüzinyanlar 1369 1382 Ayrıca Tripoli Kontu ve Kudüs kralı.
12   I. James
(1334 - 9 Eylül 1398)
Lüzinyanlar 1382 1398 Ayrıca Kilikya Ermeni Kralı, Kudüs kralı'dır.
13   Janus
(1375 - 29 Haziran 1432)
Lüzinyanlar 1398 1432 Ayrıca Kilikya Ermeni Kralı, Kudüs kralı'dır.
14   II. John
(1418 - 1458)
Lüzinyanlar 1432 1458 Babası ve dedesi gibi o da Kilikya Ermeni Kralı, Kudüs kralı'dır.
15   Charlotte
(28 Haziran 1444 - 16 Temmuz 1487)
Lüzinyanlar 28 Temmuz 1458 1464 1458-1464 yılları arasında Kıbrıs kraliçesi. 1464 yılında tahttan çekilmiş yerine abisi II. James, Kıbrıs tahtına çıkmıştır.
16   II. James
(1438 veya 1439 - 1473)
Lüzinyanlar 1464 1473 Kız kardeşi Charlotte'den sonra tahta çıkmıştır, ve ölene kadar tahtta kalmıştır.
17   III. James
(6 Temmuz 1473 - 26 Ağustos 1474)
Lüzinyanlar 1473 1474 Ayrıca Kudüs kralıdır. Henüz bebekken tahtın varisi olarak kral ilan edilmiştir ancak 26 Ağustos 1474'te 1 yaşında ölmüştür.
18   Catherine Cornaro
(25 Kasım 1454 - 10 Temmuz 1510)
Lüzinyanlar 26 Ağustos 1474 26 Şubat 1489 1474-1489 tarihlerinde Kıbrıs Krallığı'nın kraliçesi ve kocası II. James'in ölmesinden sonra "Venedik Cumhuriyeti'nin kızı" olarak Ada’yı Venediklilerin koruması altına vererek krallığı sona erdirdi.[1]

KaynakçaDüzenle

  1. ^ Eric Solsten (Derleyen), Cyprus, a Country Study, Washington, D.C.; GPO for the Library of Congress, 1993, s.16.