Ana menüyü aç

John David Logan, (d. 24 Eylül 1961) Amerikalı oyun yazarı, senarist ve film yapımcısı. Kırmızı oyunuyla Tony Ödülü kazanan Logan, Gladyatör ve Göklerin Hakimi filmleriyle de En İyi Özgün Senaryo Akademi Ödülü'ne iki defa aday gösterilmiştir.

John Logan
John Logan headshot color 2009.jpg
Doğum 24 Eylül 1961 (1961-09-24) (57 yaşında)
San Diego, ABD
Meslek Oyun yazarı, senarist, yapımcı

Kişisel yaşamıDüzenle

Logan 24 Eylül 1961'de San Diego'da doğdu. Ailesi ABD'ye İrlanda'dan, Kanada üzerinden göç etmişti.[1] Üç çocuğun en küçüğü olan Logan'ın bir ağabeyi ve bir ablası vardır. California ve New Jersey'de büyüyen Logan daha sonra Chicago'ya taşındı ve burada Northwestern Üniversitesi'ne yazılıp 1983'te mezun oldu.[2]

KariyeriDüzenle

Logan senaristliğe başlamadan önce uzun süre Şikago'da başarılı bir oyun yazarı olarak çalıştı. İlk oyunu Never the Sinner, Leopold ve Loeb Davası ile ilgiliydi. Daha sonra Lindbergh bebeğinin kaçırılması hakkındaki Hauptmann ve Şikago'nun ünlü eğlence parkı Riverview Park'ta geçen müzikal melodram Riverview'i yazdı.

Ressam Mark Rothko hakkındaki oyunu Kırmızı, Aralık 2009'da Londra'daki Donmar Warehouse tarafından sahnelendi.[3] Daha sonra Broadway'e taşınan prodüksiyon Haziran 2010'da 6 Tony Ödülü kazandı. Bu ödüller arasında en iyi oyun, Michael Grandage için en iyi yönetmen, Eddie Redmayne için en iyi yardımcı erkek oyuncu ödülleri de vardı.

Logan, Kazanma Hırsı ve TV filmi RKO 281'ın senaryosunu yazdıktan sonra, 2000'de En İyi Film Akademi Ödülü kazanan Gladyatör'ün senaristlerinden biri olarak En İyi Özgün Senaryo Akademi Ödülü'ne aday gösterildi. Aynı daldaki ikinci adaylığını ise 2004'te Martin Scorsese'nin yönettiği ve başrolünde Leonardo DiCaprio'nun oynadığı Göklerin Hakimi ile elde etti. Senaryosunu yazdığı diğer kayda değer filmler arasında Star Trek Nemesis, Sinbad: Legend of the Seven Seas ve Tim Burton'nın yönettiği müzikal Sweeney Todd: Fleet Sokağının Şeytan Berberi bulunur. Logan Sweeney Todd ile Altın Küre Ödülü kazandı.

Logan'ın en yakın tarihli film çalışmaları arasında Johnny Depp'in başrolünde yer aldığı Gore Verbinski yönetimindeki animasyon filmi Rango, Shakespeare'in Coriolanus oyununun Ralph Fiennes yönetimindeki sinema uyarlaması ve Martin Scorsese'nin yönettiği Hugo vardır. Logan ayrıca çekilmekte olan yeni James Bond filmi Skyfall'un senaryosunu Neal Purvis ve Robert Wade ile yazmıştır.

FilmografiDüzenle

Yıl Film Katkı Notlar
1996 Tornado! Yazan Televizyon filmi
1999 Bats Yazan Aynı zamanda yapımcı
1999 RKO 281 Yazan Televizyon filmi
1999 Kazanma Hırsı Hikâye, senaryo
2000 Gladyatör Senaryo
2002 Zamanda Yolculuk Senaryo Aynı zamanda eş yapımcı
2002 Uzay Yolu X: Nemesis Hikâye, senaryo
2003 Sinbad: Legend of the Seven Seas Senaryo
2003 Son Samuray Hikaye, senaryo
2004 Göklerin Hakimi Yazan
2007 Sweeney Todd: Fleet Sokağının Şeytan Berberi Senaryo also Producer
2011 Rango Hikâye, senaryo
2011 Coriolanus Senaryo also Producer
2011 Hugo Senaryo
2012 Skyfall[4] Senaryo

Ödüller ve adaylıklarDüzenle

KaynakçaDüzenle

  1. ^ "John Logan Biography (1963–)". Filmreference.com. 9 Ocak 2005. 22 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2010. 
  2. ^ Stockwell, Anne (1 Mart 2005). "Logan's run: one of Hollywood's hottest screenwriters, The Aviator's John Logan proves that you don't have to be straight to write the blockbusters". The Advocate. 
  3. ^ "Red". Donmar Warehouse. 6 Şubat 2010. 28 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2010. 
  4. ^ "Bond 23 set for Nov 9, 2012". CommanderBond.net. 11 Ocak 2011. 24 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ocak 2011. 

Dış bağlantılarDüzenle