Joaquín Carbonell

[[Dosya:Joaquín_Carbonell_cantando_en_el_acto_de_recogida_medalla_de_oro_de_los_amantes_CITT_Teruel_2020_-primer_plano_(cropped).jpg|alt=|küçükresim|284x284pik|Carbonell, Şubat 2020 Joaquín Carbonell Martí (12 Ağustos 1947 - 12 Eylül 2020) İspanyol şarkıcı-söz yazarı, gazeteci ve şair.

1970'lerde Carbonell şarkılar yazmaya başladı ve akıl hocası José Antonio Labordeta ile birlikte “yeni Aragon şarkısı” hareketinin kurucuları arasında yer aldı. Şarkıcı-söz yazarı olarak, ikisi Fransız şarkıcı-söz yazarı Georges Brassens'in figürüne adanmış bir düzineden fazla albüm kaydetti. Carbonell ayrıca Aragon'da birkaç televizyon programını yönetti ve sundu. El Periódico de Aragón'da şair ve anlatıcı olarak çalışmaya başladı ve burada "Antena paranoica" başlığı altında röportajlar ve televizyon eleştirilerinden bir bölüm yazdı. Bir müzisyen olarak Real Zaragoza futbol kulübü ile ilgili "Corazón de León", "Zaragol" ve kulübün yetmiş beşinci yıldönümünün resmi marşı gibi şarkılar yaptı.

Carbonell sıklıkla Barselona'daki Barnasants Festivali'nde ve Fransa'nın Pau, Toulouse, Saint Jory ve Paris gibi şehirlerinde sahne aldı. Buenos Aires, Rosario, La Plata'nın yanı sıra Montevideo ( Uruguay ), Şili ve Kosta Rika'daki konser salonlarında sahne aldığı Arjantin'i üç kez gezdi.

29 Eylül 2014'te Zaragoza'da José Labordeta'nın anısına bir konsere katıldı. 2014 sonbaharında Carbonell ayrıca 1 vida & 19 canciones adlı bir çift derleme albüm çıkardı. 2017'de El carbón y la rosa adlı yayınlanmamış şarkıların yer aldığı yeni bir albüm çıkardı.

Carbonell, 12 Eylül 2020'de İspanya, Zaragoza'da COVID-19 nedeniyle 73 yaşında öldü.[1]

DiskografiDüzenle

  • Con la ayuda de todos ( 1976 )
  • Dejen pasar ( 1977 )
  • Semillas ( 1978 )
  • Sin ir más lejos ( 1979 )
  • Carbonell canta a Brassens ( 1996 )
  • Tabaco ve Cariño ( 1998 )
  • Homenage a trois ( 2000 )
  • Sin móvil ni coartada ( 2003 )
  • La tos del trompestista ( 2005 )
  • Cantautores en directo. El concierto! (2007)
  • Clásica y moderna (2008)
  • Vayatrés! (2009), José Antonio Labordeta ve La Bullonera ile
  • Una tarde con Labordeta (2013), Eduardo Paz ile
  • 1 vida ve 19 canciones (2014)
  • El carbón y la rosa (2017)
  • Los 3 Norteamericanos. Cariñena'da yaşamak (2018)
  • Carbonell 50 yıl önce (2020)

KitaplarıDüzenle

  • Misas separadas (şiirler, 1987 )
  • Laderas del ternero (şiirler, 1994 )
  • La mejor tarde de Goyo Letrinas (roman, 1995 )
  • Las estrellas no beben agua del grifo (roman, 2000 )
  • El pastor de Andorra, 90 años de Jota ( José Iranzo Bielsa'nın biyografisi, 2005 )

KaynakçaDüzenle

Dış bağlantılarDüzenle